ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
7ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Ανοδική η πορεία της ΔΗΠΑΚ

Προβληματισμός πάνω στις αλλαγές που θα φέρνει η «διαδικασία της Μπολόνια»

Σημαντική άνοδο είχε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) των πανεπιστημιακών, στο 7ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που ξεκίνησε την Παρασκευή 14/1 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η ΔΗΠΑΚ συγκέντρωσε 32 ψήφους, ποσοστό 20,1% και 7 έδρες στη νέα Διοικούσα Επιτροπή, αυξάνοντας τις δυνάμεις της κατά 18,5% από το 6ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας το 2002, οπότε είχε συγκεντρώσει 27 ψήφους και ποσοστό 17%. Ετσι, η ΔΗΠΑΚ καθιερώθηκε από τους πανεπιστημιακούς ως δεύτερη και ισχυρή δύναμη - θέση που είχε κατακτήσει στο προηγούμενο συνέδριο - μέσα από τη συνεπή αγωνιστική της στάση και θέση απέναντι στις ευρωεπιβαλλόμενες αναδιαρθρώσεις που απειλούν την ίδια τη φυσιογνωμία του πανεπιστημίου, αλλά και από την ολοκληρωμένη πρότασή της για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στο συνέδριο ψήφισαν συνολικά 159 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και βρέθηκαν 3 λευκά ψηφοδέλτια. Αν και παρουσίασε πτώση, στην πρώτη θέση παραμένει η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών» (πρόσκειται στο ΣΥΝ), που έλαβε 48 ψήφους και 30,2% (από 55 ψήφους και 34,8% που είχε στο προηγούμενο συνέδριο). Πτωτική πορεία είχε και η «Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών» (πρόσκειται στη ΝΔ) που βρέθηκε στην τέταρτη θέση με 16 ψήφους από 26 που είχε, ενώ τρίτη είναι τώρα η «Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης» (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) με 28 ψήφους έναντι 19 που είχε στο προηγούμενο συνέδριο. Το ψηφοδέλτιο της Φυσικομαθηματικής Αθήνας (που επίσης πρόσκειται στο ΣΥΝ) έλαβε 11 ψήφους από 10 που είχε και τα υπόλοιπα τέσσερα ψηφοδέλτια που έλαβαν το καθένα από 6 ψήφους είναι: «Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Πρωτοβουλία», «Διαπανεπιστημιακή», «Πανεπιστημιακή Παρέμβαση Κρήτης» και «Πανεπιστημιακή Συνεργασία Ιωαννίνων».

Η συζήτηση στο συνέδριο κινήθηκε γύρω από τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις αποφάσεις της Μπολόνια, που η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει, έχοντας και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό εκφράστηκε και μέσα στο συνέδριο, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είχαν μια συγκροτημένη πρόταση εφαρμογής του μοντέλου της Μπολόνια, ενώ οι δυνάμεις της ΝΔ το υπερασπίζονταν με κάποιες διαφοροποιήσεις στο βαθμό που θίγονται καίρια στοιχεία του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ, από την άλλη, υιοθέτησαν στα λόγια αρνητική στάση απέναντι στην Μπολόνια, αλλά στην πράξη ακύρωσαν για άλλη μια φορά αυτή τους τη στάση, επιλέγοντας τη συμμετοχή τους στο τραπέζι του διαλόγου για το πώς θα εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια.

Η ΔΗΠΑΚ ήταν η μόνη παράταξη που παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία αντιμετωπίζει τόσο την κρίση του πανεπιστημίου όσο και τα διαλυτικά φαινόμενα που θα έρθουν μέσα από την εφαρμογή της Μπολόνια, δεδομένου ότι το πρωτοφανές στα χρονικά του καπιταλισμού στοιχείο που φέρνουν οι αλλαγές είναι ότι το πανεπιστήμιο συνειδητά θα βγάζει ημιμαθείς αποφοίτους. Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ εξάλλου για το πανεπιστήμιο της νέας εποχής είναι άμεσα συναρτημένη με τις αλλαγές που θα συντελεστούν στην κοινωνία στην κατεύθυνση κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας και εφαρμογής της λαϊκής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι κατά τις δυο πρώτες μέρες του συνεδρίου εκτυλίχτηκε μια διαδικασία που εξέφραζε την επιθετικότητα των άλλων παρατάξεων απέναντι στη ΔΗΠΑΚ, έγινε σαφής προσπάθεια να αμφισβητηθούν οι αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου σχετικά με την εκλογή των αντιπροσώπων και, τελικά, αναγνωρίστηκε ως μέλος της Ομοσπονδίας ένας δεύτερος σύλλογος προερχόμενος από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, απ' όπου ήδη υπήρχε σύλλογος-μέλος της ΠΟΣΔΕΠ (πράγμα αντικαταστατικό).

Η νέα Διοικούσα Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή 28/1 για να εκλέξει προεδρείο.

ΚΚΕ
Ανάγκη η διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα, με εκπροσώπους της ΟΣΕΠ ΤΕΙ

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, ανέπτυξαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εκπρόσωποι του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ σε συνάντηση που είχαν χτες στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, στα πλαίσια επαφών με τους πολιτικούς φορείς.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση, το προεδρείο του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ επικέντρωσε στην ανάγκη στήριξης του αγώνα τους για άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ, την επίλυση υπηρεσιακών και οικονομικών αιτημάτων του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και την επανέκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα ΤΕΙ της χώρας είναι οριακή, κάτι που επιβεβαιώνει με τον πιο εμφανή τρόπο, τη συνολική κρίση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ως συνέπεια της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Τα επερχόμενα κυβερνητικά μέτρα για την υλοποίηση των αποφάσεων της Μπολόνια και της Λισαβόνας, θα οξύνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα και τα αδιέξοδα για τους εκπαιδευτικούς, για τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνει ότι όσο δεν ξεκαθαρίζεται ο χαρακτήρας των Ιδρυμάτων, όσο συνεχίζεται η πολιτική της προσαρμογής τους στις ανάγκες της αγοράς, οι όποιες επιμέρους ρυθμίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, τα οποία και θα οξύνονται.

Το ΚΚΕ διεκδικώντας την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, στηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ, καθώς και την επίλυση οικονομικών και υπηρεσιακών αιτημάτων του προσωπικού τους. Εκτιμά όμως, ότι το κύριο ζήτημα είναι να συγκεντρωθούν δυνάμεις και να ενταθεί ο αγώνας για ριζικές αλλαγές στην Παιδεία, για τη συγκρότηση μιας ενιαίας δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική υποβαθμίδα, με αφετηρία την αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων.

Στα πλαίσια αυτού του αγώνα μπορούν να αποσπαστούν κατακτήσεις όπως και η επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων τους.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν πολλές φορές στο παρελθόν εκμεταλλευτεί την αγωνία της κοινότητας των ΤΕΙ για ουσιαστική αναβάθμιση, προκειμένου να υλοποιήσουν την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι είναι δυνατή μια αναβάθμιση εντός των πλαισίων της Μπολόνια ή ότι είναι εφικτή η επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων με κάποιο Προεδρικό Διάταγμα σε συνθήκες απόλυτης κυριαρχίας των δυνάμεων της αγοράς. Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΤΕΙ πρέπει να αναδείξει το σύνολο των προβλημάτων και τη ρίζα τους. Να καταδικάσει τον ψευδεπίγραφο διάλογο για την Παιδεία, που στόχο έχει μόνο την προώθηση της συναίνεσης των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Να διευρύνει το πλαίσιο των διεκδικήσεών του προωθώντας και κατοχυρώνοντας τη συμπαράταξη του αγώνα των εκπαιδευτικών με το μαχόμενο σπουδαστικό και λαϊκό κίνημα.

ΟΧΙ στη συναίνεση και συναλλαγή

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πρωτοπόρος της συναίνεσης και πολύτιμο στήριγμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Αποφάσισε, αφού απέρριψε πρόταση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ για απεργιακή κινητοποίηση καταγγελίας του στημένου διαλόγου στις 21/1, να συμμετάσχει, να σύρει την ΟΛΜΕ στο στημένο «Εθνικό διάλογο» για την Παιδεία. Είναι περισσότερο από δεδομένο ότι οι περίφημοι «κοινωνικοί διάλογοι» γίνονται όχι για να λύσουν προβλήματα των εργαζομένων, αλλά πρόκειται για εργαλεία συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι πλαίσιο του διαλόγου είναι η πολιτική της ΕΕ, οι αποφάσεις της Λισαβόνας, της Μπολόνια, οι ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς.

«

Ναι» στον «Εθνικό διάλογο» είπαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερακόντισε όχι μόνο στο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ αλλά εξειδίκευσε το αντιδραστικό του «όραμα» προτείνοντας: «Τη χρηματοδότηση του μαθητή-φοιτητή ο οποίος θα επιλέγει το σχολείο, το ΑΕΙ της αρεσκείας του»! Ο κάθε δήμος, η κάθε γειτονιά, ο κάθε σύλλογος θα ιδρύουν σχολεία και οι κάθε είδους χορηγοί θα καθορίζουν το περιεχόμενο της μόρφωσης!

Τα γνωρίζει αυτά η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ότι δηλαδή ο «κοινωνικός διάλογος» είναι εργαλείο για να εφαρμοστεί συναινετικά η αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Συμμετέχει όμως στο στημένο διάλογο, γιατί βαδίζει σταθερά στη γραμμή του συμβιβασμού και κυρίως γιατί στα κύρια ζητήματα που αφορούν στη δομή και στο σκοπό του σχολείου δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου.

Συμφωνούν, π.χ., στη 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση με διπλό δίκτυο, ΓΕΝΙΚΟ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ, συμφωνούν δηλαδή με το επιλεκτικό σχολείο, αρνούνται το καθολικό αίτημα για ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο- δωρεάν για όλους, συμφωνούν με την αξιολόγηση, με την εφαρμογή στο σχολείο διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ, κ.ά. Αλλά και όπου διαφωνούν πρόκειται για επιμέρους διαφορές, όπως, π.χ., στο ζήτημα των διορισμών, όπου αρνούνται την επετηρίδα, ενώ κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΟΛΜΕ συμφωνούν στο διορισμό με βάση την προϋπηρεσία, πράγμα που σημαίνει πρώτα συμβασιούχος και μετά ...μόνιμος. Την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις αυτές συναινούν για να περάσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική, σχεδιάζουν και ίσως προχωρήσουν, τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη, στη γνωστή «αγωνιστική» 24ωρη τουφεκιά τους με μοναδικό αίτημα το γνωστό επίδομα!

Ο διάλογος, η διαπραγμάτευση μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα μόνο αν στηρίζονται στον αγώνα των εργαζομένων και αν διεξάγονται με πλαίσιο τα αιτήματα των εργαζομένων και όχι με πλαίσιο την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Διαφορετικά, ο διάλογος αποτελεί το άλλοθι της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της συναίνεσης σ' αυτήν.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην εκπαίδευση καλούν, μαζί με την καταγγελία και τη μη συμμετοχή στο στημένο διάλογο, σε άμεση σύγκληση, από τα κάτω, των ΓΣ για να πάρουν αποφάσεις για αγώνα με πλαίσιο αιτήματα που συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική και ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να αποφασίσουν για τις 21/1, μέρα έναρξης του στημένου διαλόγου, 3ωρη στάση και συγκεντρώσεις.

Ταυτόχρονα, για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας απαιτείται η συσπείρωση γύρω απ' τον ταξικό πόλο του ΠΑΜΕ, που συσπειρώνει ταξικά, αγωνιστικά ευρύτερα τμήματα εργαζομένων.


Σάββας ΣΑΒΒΑΣ
Εκπροσωπος της ΕΣΑΚ-ΔΕΕστο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Απεργία, αλλά και συμμετοχή στο διάλογο

Κάτω από την πίεση των δυνάμεων της ΔΗΠΑΚ, το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ εξουσιοδότησε τη νέα Διοικούσα Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία και για την κήρυξη απεργίας την Παρασκευή 21/1 ως εκδήλωση της αντίθεσης του εκπαιδευτικού κόσμου στη δηλωμένη «αναδιοργάνωση» του συστήματος κατά τις επιταγές της αγοράς και των επιχειρήσεων. Ωστόσο, την ίδια μέρα η ΠΟΣΔΕΠ θα συμμετέχει με εκπρόσωπό της στο ΕΣΥΠ, όπου θα συζητιέται αυτή η δηλωμένη «αναδιοργάνωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ