ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Αυτοδημιούργητοι... όλοι τους...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Να έγραφανότι το τμήμα του κεφαλαίου που έχει πιο στενή σχέση με το τραστ του χάλυβα παίρνει το πάνω χέρι και στο χώρο του Τύπου, θα το καταλαβαίναμε, έχει μια βάση.

Να εκτιμούσαν ότι τμήματα της άρχουσας τάξης δε βολεύονται με το σημερινό πολιτικό σκηνικό και παρεμβαίνουν για να σπρώξουν τα πράγματα μέσα και από τον Τύπο, έτσι που να βρει και οργανωτική έκφραση η κατάλληλη πολιτική που αντιστοιχεί καλύτερα στα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, κι αυτό θα το καταλαβαίναμε.

Αλλάνα ανοίγει κουβέντα περί «αδέσμευτης» δημοσιογραφίας και «στρατηγικών επιλογών» της κυβέρνησης, ε, έχει και η ανοχή στο κουτόχορτο τα όριά της.

Να γράφει η εφημερίδα του κατασκευαστή Σαραντόπουλου ότι «ξηλώνεται ο ιστός της διαπλοκής», γιατί έφυγε από το χώρο του Τύπου ο ανταγωνιστής Μπόμπολας, έχει μία βάση.

Οπως, επίσης,έχει μια βάση να γράφει για την κυρά του Αγγελόπουλου ο Τεγόπουλος. Τόσα έχουν γραφτεί για την κυρά του Βαρδινογιάννη.

Αλλά να γίνεται και συζήτηση περί «αλλαγής γραμμής» σε μια εφημερίδα που όπως χτες υπηρέτησε την πολιτική της αστικής τάξης έτσι θα την υπηρετεί και αύριο, έ, δεν τρώγεται.

Οτι θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής κάτι παπαγαλάκια για μερικές μέρες, ε, κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα είναι.

Μη φτάσουμε, όμως, και στον ισχυρισμό κάτι παράξενων, που εκτιμούν ότι «η Δεξιά παίρνει "Εθνος" και "MEGA"». Λες και χτες τα κατείχε η ...αριστερά!

Κάτι τέτοιαδιαβάζει ο Ρέππας και καταλαβαίνει πως δεν πήγαν χαμένα τα χρόνια του στο υπουργείο προπαγάνδας.

Κατά τ' άλλα, σε λίγο θα πιστέψουμε πως ένα μάτσο σίδερα που πλέει στη θάλασσα έχει μαγικές ικανότητες και εξασφαλίζει τρελούς ναύλους. Οπως και ότι οι απολύσεις κάνουν καλό στην ...οικονομία!

Για τις αυταπάτεςτων «αυτοαπασχολούμενων», που σπεύδουν και σήμερα να πάρουν δάνειο για να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί, το μονόστηλο δίπλα τα λέει όλα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ: «Ο στρατηγικός στόχος που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων στα Μέσα Ενημέρωσης που παρείχαν ολόθερμη στήριξη στο σύστημα ΠΑΣΟΚ άρχισε να υλοποιείται. Κορυφαίος υπουργός με τον οποίο μίλησε η "Α" μας τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές "συνιστούν μια πρώτη νίκη του πρωθυπουργού καθώς τόσο εκείνος που ο κ. Καραμανλής είχε αποκαλέσει εθνικό εργολάβο όσο και εκείνος που είχε αποκαλέσει εθνικό προμηθευτή αποχωρούν με τάξη..."» (ο Μανώλης Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΓΡΑΜΜΗ; «Είναι τουλάχιστον πρόωρες οι εκτιμήσεις ότι η μεταβίβαση της εκδοτικής εταιρίας Πήγασος από την οικογένεια Μπόμπολα στους Θόδωρο και Γιάννα Αγγελοπούλου έχει πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση. Πολύ απλά γιατί οι εφημερίδες και κυρίως οι μεγάλης κυκλοφορίας με παράδοση στο χώρο του Τύπου δεν αλλάζουν "γραμμή" εν μια νυκτί και βεβαίως "δεν παίζουν" με το αναγνωστικό τους κοινό» (η Νόνη Καραγιάννη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΜΗΧΑΝΙΑ... «Αξιοσημείωτες θεωρούνται ορισμένες επισημάνσεις από το περιβάλλον Αγγελόπουλου για τη στάση εταίρων στον τηλεοπτικό σταθμό. Ως ένδειξη αμηχανίας χαρακτηρίζεται η στάση του κ. Τεγόπουλου με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" υπό τον τίτλο "Με τον παρά μου για την κυρά μου" αλλά και φήμες που έφεραν τον κ. Βαρδινογιάννη να επανεξετάζει τη συμμετοχή του στο MEGA» (επίσης η Ν. Καραγιάννη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΟΡΓΑΝΑ ΜΟΝΟ; «Αν δεχτούμε ότι τα έργα και οι προμήθειες ανατίθενται ως αποτέλεσμα της επιρροής των ΜΜΕ τότε αναγνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοσιογραφία και δημοσιογράφοι, αφού έχουν μετατραπεί σε όργανα διεκπεραίωσης επιχειρηματικών συμφερόντων και μόνο. Με αυτά και εκείνα επιδιδόμαστε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Αυτό πρέπει να σταματήσει» (από τη συνέντευξη του Δ. Ρέππα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ ο ιστός της διαπλοκής

ΤΑ ΝΕΑ: Ντόμινο από Γιάννα - Θόδωρο

ΑΥΡΙΑΝΗ: MEGAΛH ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΟΝΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ της επόμενης μέρας

Η ΧΩΡΑ: ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Η ΓΙΑΝΝΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 11 ΜΠΟΦΟΡ σε ΜΜΕ - ποδόσφαιρο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέες συστάσεις για μέτρα απευθύνουν οι Βρυξέλλες

Η ΑΥΓΗ: Βαρύς πέλεκυς για τα επεισόδια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πανεπιστήμια: ώρα αποφάσεων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για 10.000 άτομα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φθηνότερα σπίτια σε καλές περιοχές

ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο σχέδιο 50.000 αυθαίρετα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στους Δήμους

ΕΘΝΟΣ: ΡΟΥΛΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ για τους μικρομεσαίους

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ντόμινο των τρακτέρ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΖΩΗΣ για τη μικρομεσαία αγροτιά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ποιος κινεί τα πλοία;

«Τα "capesize dry bulk" πλοία (φορτηγά που δε χωράνε να περάσουν από το Σουέζ και πήραν το χαρακτηρισμό τους από το γεγονός ότι αναγκαστικά κάνουν το γύρο της Αφρικής - Cape) εξασφάλισαν τιμές ναύλωσης έως 120.000 δολάρια ημερησίως. Οι τιμές αυτές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Αρκετοί είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι οι βασικές αγορές θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα τουλάχιστον κατά δύο ή ακόμα και τρία χρόνια» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).

Αυτοαπασχολούμενοι νεκροί

«Ο... θάνατος του γαλακτοπώλη, του παντοπώλη, του περιπτερά, του ψιλικατζή και του μικρού καταστηματάρχη με τις κολόνιες, μικρών επιχειρηματιών της γειτονιάς μας, που ανταλλάζαμε καθημερινά όχι απλώς καλημέρα, αλλά και τα νέα της, θα συνεχιστεί, μια και ο τζίρος διαρκώς συγκεντρώνεται προς τις μεγάλες σύγχρονες αλυσίδες λιανεμπορίου» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

«Σε ακυρώνουν»

«Η ακαδημαϊκός Νάουαλ Σααντάουι, αντίπαλος του Μουμπάρακ για την προεδρία της Αιγύπτου, που διδάσκει στις ΗΠΑ, πιστεύει πως "η αμερικανική οικονομική βοήθεια χορηγείται στην Αίγυπτο με τρόπο ώστε να διαιωνίζεται η κυριαρχία των ΗΠΑ στη χώρα". Και πως "η αμερικανική δημοκρατία είναι πεπερασμένη, υπάρχει πάντα ένα όριο στην ανεκτικότητα, αν το περάσεις σε ακυρώνουν"» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Οι απολύσεις και οι «παίκτες»

«Η Oracle απολύει 5.000 υπαλλήλους. Η ανακοίνωση των απολύσεων ικανοποίησε τους "παίκτες" στη Wall Street καθώς ήταν μέσα στις προβλέψεις, γι' αυτό κι ανέβασαν κατά 1,1% τη μετοχή της Oracle» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ