ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ύφεση η κακοκαιρία

Νεκρός φίλαθλος στην Ξάνθη, που καταπλακώθηκε από μεταλλική πόρτα έξω από το γήπεδο

Προβλήματα προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας. Η φωτογραφία είναι από την εθνική οδό Αθηνών -Τρίπολης

Eurokinissi

Προβλήματα προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας. Η φωτογραφία είναι από την εθνική οδό Αθηνών -Τρίπολης
Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται σήμερα σε όλη τη χώρα μετά το πρώτο κύμα που εκδηλώθηκε σε όλη τη χώρα. Αρκετά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων. Ενας φίλαθλος, ο 51χρονος Σταμάτης Γεωργουδάκης, σκοτώθηκε όταν, την Κυριακή ο αέρας ξήλωσε μεταλλική πόρτα, η οποία τον καταπλάκωσε στο γήπεδο της Ξάνθης. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, ενώ αποκλείστηκαν χωριά από τις χιονοπτώσεις.

Χτες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, υπήρχε έντονος κυκλοφοριακός φόρτος στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου Αττικής με αποτέλεσμα η Τροχαία να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία παρακαλούσε τους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, για να εκτονωθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Από το πρωί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου διεξαγόταν με δυσκολία λόγω του πλημμυρισμένου οδοστρώματος στο ύψος της «Χαλυβουργικής». Η κυκλοφορία είχε διακοπεί στη δεξιά λωρίδα, ενώ τα προβλήματα οξύνθηκαν περισσότερο όταν διπλώθηκε νταλίκα στο σημείο αυτό, στις 11.30 το πρωί. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε μετά από αρκετές ώρες.

Στην Αττική παρέμενε κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το 19ο χιλιόμετρο και πάνω και η επαρχιακή οδός Φυλής - Δερβενοχωρίων από τη Μονή Κλειστών, ενώ αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα στην Πεντέλη από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Αγιο Πέτρο και στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών, στη θέση Κάντζα.

Αρκετά προβλήματα παρουσιάστηκαν στην ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία) και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές μετά τη χιονόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους. Τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στους ορεινούς οδικούς άξονες με αποτέλεσμα ορισμένα χωριά να αποκλειστούν. Συγκεκριμένα, αποκλεισμένα παρέμειναν στην Αρκαδία, τα χωριά, Σίταινα, Πλάτανος, Μαρί, στην Αργολίδα τα χωριά, Εξοχή, Αλέα, Φρουσούνα και στη Λακωνία το χωριό Κρεμαστή. Επίσης, υπήρξαν συχνές και πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την Πελοπόννησο ενώ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από δύο μέρες έμειναν τα χωριά στην Αρκαδία: Καστρί, Αγ. Πέτρος, Ανω Δολιανά, Λουκά και Νεστάνη. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό κι εθνικό οδικό δίκτυο (Τρίπολης - Σπάρτης, Τρίπολης - Καλαμάτας) διεξαγόταν με σχετική δυσκολία και σε ορισμένα σημεία επιβαλλόταν και η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων εξαιτίας του χιονιού και του πάγου στο οδόστρωμα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η κυκλοφορία είχε διακοπεί σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Εύβοιας, ενώ εξαιτίας των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες η χρήση αλυσίδων ήταν απαραίτητη στο ορεινό οδικό δίκτυο του Χολομώντα στη Χαλκιδική, καθώς επίσης και στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), στο δρόμο προς και από το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών, καθώς και στους δρόμους προς και από το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου Πιερίας, αλλά και στον δρόμο Κατερίνης - Ελασσόνας.

Μετ' εμποδίων εκτελέστηκαν χτες ορισμένες πτήσεις των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», κυρίως προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ άλλες ματαιώθηκαν, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Ειδικότερα, ματαιώθηκαν οι πτήσεις από Αθήνα για Σάμο, Σύρο, Πάρο, Κύθηρα και Νάξο, ενώ με πολύωρες καθυστερήσεις εκτελέστηκαν οι πτήσεις από Αθήνα προς Χίο, Τίρανα, Σάμο και Ιωάννινα.

Εξάλλου και χτες τα πλοία δεν ταξίδεψαν από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Διακόπηκαν οι πορθμιακές γραμμές Πρίνου - Καβάλας (εκτελούνται μόνο με πορθμεία κλειστού τύπου) και Πόρου - Κυλλήνης.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
«Βαριά» η κληρονομιά για τη νέα χρονιά

Αφιερώνοντας το πρώτο κομμάτι στην ειρήνη, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ 1967-1974) πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

«Η μεγάλη μας ευχή είναι στο 2005 να παγιωθούν η ειρήνη, η εθνική κυριαρχία, η δημοκρατία στην περιοχή και όπου Γης, περισσότερο πολιτικό και κοινωνικό βάθεμα της Δημοκρατίας μας και να βρουν τις καλύτερες λύσεις τα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας και του λαού μας όπως ταιριάζουν στην αταλάντευτη αγωνιστική του διαδρομή και στις θυσίες του», επισήμανε σε σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Μιχ. Βαρδάνης.

Η «βεβαρημένη κληρονομιά» της νέας χρονιάς, φέρνει και πάλι τα μέλη του Συνδέσμου, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, μπροστά στο χρέος που γεννούν οι αντιδικτατορικοί αγώνες του. Εξελίξεις όπως η θεσμοθέτηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον κυπριακό λαό ώστε να επικυρώσει το σχέδιο Ανάν, ο σφαγιασμός των Παλαιστινίων, το αιματοκύλισμα στο Ιράκ, η αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, είναι μερικές μόνο από όσες επιβάλλουν οι συνθήκες βάρβαρου ιμπεριαλισμού μέσα στις οποίες βιώνουν οι λαοί, τονίστηκε.

«Είμαστε όμως αισιόδοξοι, όπως άλλωστε και ο λαός μας. Και η αισιοδοξία είναι ο αδιάλειπτος και συνεχής αγώνας να προασπίσουμε τις αιώνιες πολιτιστικές μας αξίες, τις ατομικές μας ελευθερίες, να εδραιώσουμε τη λαϊκή μας κυριαρχία, να γευόμαστε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμ. Ξανθόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων Γ. Μωραΐτης κ.ά..

Συνάντηση Σουφλιά - ΤΕΕ

Σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο περί μελετών δημοσίων έργων, του οποίου η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή πρόκειται να αρχίσει σήμερα, ζήτησαν χτες οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε: «Με το ΤΕΕ έχουμε κάνει μια πολύ καλή συνεργασία, ο διάλογος ήταν πολύ ευρύς. Αρκετά θέματα, τα οποία εισηγήθηκαν, έγιναν αποδεκτά, όχι όλα βεβαίως...».

Ο Γ. Σουφλιάς, παραβλέποντας το γεγονός ότι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου στον τομέα των κατασκευών γνωρίζει νέες «δόξες», δήλωσε ικανοποιημένος επειδή μέσα σε 10 μήνες «ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση και η εξυγίανση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων, που εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται πλέον στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Συνέδριο για την ιεραποστολή

Παγκόσμιο συνέδριο για την ιεραποστολή και τον ευαγγελισμό, διοργανώνει στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) το οποίο «φιλοξενεί» η Εκκλησία της Ελλάδος, από τις 9 έως τις 16 Μάη στο κέντρο αναψυχής του Αγίου Ανδρέα. Αυτό ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο έχουν προσκληθεί άνθρωποι από όλες τις ηπείρους, τα μείζονα χριστιανικά δόγματα, τις εκκλησίες του ΠΣΕ, τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, πεντηκοστιανές και ευαγγελικές εκκλησίες, εκκλησιαστικοί και ιεραποστολικοί ηγέτες, θεολόγοι και μελετητές της ιεραποστολής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το ταξίδι στη Ρώμη, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν απαγόρευσε να μεταβεί εκεί ο αρχιεπίσκοπος και έκρινε στις συγκεκριμένες συνθήκες πρόσκαιρη αναβολή. Σημείωσε ακόμα ότι η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου έχει εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο.

Πέθανε χτες σε ηλικία 76 ετών ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, πατέρας του συναδέλφου δημοσιογράφου του «Ρ» Γιώργου Πετρόπουλου. Η Διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας μας εκφράζει τα συλλυπητήριά της στο σ. Γιώργο και την οικογένειά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ