ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τηλέπαθους αγρότες: Γιατί δε φυτεύετε αγγούρια, όπως σας συνιστούν; Αφού δε γίνεται να παράγετε βαμβάκι, στάρι, ντομάτα, καπνό, και λοιπά, φυτέψτε αγγούρια!...

***

Υπέρ της αγροτιάς και η Αποστολάκη (Μιλένα του ΠΑΣΟΚ), αν δεν τη θυμόσαστε...

***

Εξάλλου, όλη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του και οι συνδικαλιστές του, υπέρ της αγροτιάς είναι! Οπου αγροτιά, οι έχοντες και κατέχοντες...

***

Ο Χατζησωκράτης βγήκε από τα ρούχα του για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!!

***

Υπέρ των αγροτών κι αυτός! Μέσω των ΕΟΚικών αναδιαρθρώσεων!!!

***

Αλλά και ο νεαρός Μητσοτάκης, επίσης...

***

Υποθέτουμε και ο αρχιεπίσκοπος...

***

Με την ευκαιρία: Πότε θα μπει στην πυρά η Δόμνα Σαμίου; Βωμολοχεί!!!

***

Τώρα το ΜΕΓΚΑ θα στρώσει! Εφυγε απ' τα χέρια του Γιώργου και πήγε στα χέρια του Θόδωρου!...

***

Τι θα γίνει τώρα με τον Θόδωρο; Ο,τι γινόταν και με τον Γιώργο! Αλίμονο στους τηλέπαθους...

***

I love TV!!!!

****

Πάει η διαπλοκή! Ξηλώνεται φουλ! Τώρα αρχίζουν οι καλές μέρες...

***

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μας σώσει!!!...

***

Παντρεύτηκε και ο Μικρούτσικοοοοοοοοος...

***

Ακου διαπλοκή...


Γρηγοριάδης Κώστας


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Οχι» στη ρότα θανάτου...

Σαν σήμερα, πριν ακριβώς 58 χρόνια. Ξημέρωνε 19 του Γενάρη 1947. Το επιβατηγό πλοίο «Χειμάρα», ηλικίας 42(!) χρόνων, εκτελώντας το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Πειραιά, βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Κάτω Κάβου της Εύβοιας, μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο ή σε νάρκη... Κάτι που δεν έχει απόλυτα διευκρινιστεί. Χάθηκαν 387 άνθρωποι από τους 544 που ταξίδευαν. Στο πλοίο επέβαινε «υπό εκτόπιση» άγνωστος αριθμός κρατουμένων κομμουνιστών, από τους οποίους πνίγηκαν 37. Ο Ν. Ζαγουρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Κακαβάς, διευθυντής της εφημερίδας «ΕΞΟΡΜΗΣΗ» της ΕΠΟΝ, ο Αρ. Μαγαζώης, διευθυντής του περιοδικού «ΛΕΥΤΕΡΑ ΝΙΑΤΑ» της ΕΠΟΝ Μακεδονίας, στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος ήταν μέσα σ' αυτούς.

Ο «Ρ» στο φύλλο της 22ης του Γενάρη 1947 γράφει: «Μερικοί απ' τους διασωθέντες κρατούμενους έσωσαν 4 άτομα από βέβαιο πνιγμό. Ενα χωροφύλακα, ένα στρατιώτη, μια κοπέλα και μια γριά», προσθέτοντας ότι «εννέα διασωθέντες πολιτικοί κρατούμενοι ξαναπιάστηκαν...». Το 1954 στο εξωτερικό εκδόθηκε το βιβλίο με τίτλο «Ηρωες και Μάρτυρες» που αναφέρει: «Ο Νικ. Ζαγουρτζής πνίγηκε στο δρόμο προ την εξορία στο ναυάγιο του "Χειμάρα". Τον είχαν δεμένο οι χωροφύλακες με χειροπέδες, ακόμη και την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν...».

Εδώ είναι ανάγκη να διευκρινιστεί ότι η νομοθεσία μέχρι το 1991 όριζε ότι «οι μεταγόμενοι κατά τον πλουν δεν απαλλάσσονται των δεσμών». Η διατύπωση τότε άλλαξε, αλλά προβλήματα ακόμη παραμένουν. Ετσι, το ΠΔ 141/91 λέει: «Οι χειροπέδες αφαιρούνται από τους μεταγόμενους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απόλυτα αναγκαίο».

Στον τραγικό αυτό απολογισμό έρχονται να προστεθούν, το ναυάγιο του επιβατηγού «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα με εκατοντάδες πνιγμένους, αργότερα το «Δύστος», τα σχετικά πρόσφατα του «Εξπρές Σαμίνα» και του Μ/V «Αβάντι 2» λίγο έξω από το Αγκίστρι με νεκρό τον μηχανικό Βασ. Κορώνη, όπως και το χτεσινό ναυάγιο του κορεατικού φορτηγού πλοίου, με τους δύο νεκρούς και τους εφτά αγνοούμενους.

Αυτά μέχρι χτες. Ερχονται, όμως, και χειρότερα. Η διεύρυνση τώρα της εφοπλιστικής ασυδοσίας, που προωθεί η Κομισιόν και αποδέχονται οι προηγούμενοι και οι τωρινοί κυβερνώντες, μεγαλώνει δικαιολογημένα την ανησυχία των νησιωτών και των ναυτεργατών, αφού οι ίδιοι οι εφοπλιστές θα καθορίζουν ακόμη περισσότερο ανεξέλεγκτοι τη συχνότητα των δρομολογίων, τις τιμές των εισιτηρίων, το όριο ηλικίας των πλοίων τους, τη σύνθεση του πληρώματος.

Να γιατί είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Ν' απλωθεί το Μέτωπο νησιωτών - ναυτεργατών.

ΥΓ: Στο Δημαρχείο Ραφήνας υπάρχουν 178 αντικείμενα που ανελκύστηκαν από το ναυάγιο του «Χειμάρα» (βιβλία, ελληνικές, γαλλικές εφημερίδες, ταυτότητες, κ.ά.) που ανήκαν στους πολιτικούς κρατούμενους. Δε νομίζουν οι αρμόδιοι ότι όλ' αυτά πρέπει να παραδοθούν στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ;


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ