ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανησυχία σε κατοχικούς και συνεργάτες

Ετσι διδάσκεται η «δημοκρατία»

Associated Press

Ετσι διδάσκεται η «δημοκρατία»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα υψηλότερα επίπεδα βίας καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στο Ιράκ, σύμφωνα με επιτελείς των κατοχικών δυνάμεων που εκτιμούν ότι οι αντικατοχικές επιθέσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο ενόψει των εκλογών. Την ίδια στιγμή, η δοτή ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει σειρά μέτρων προκειμένου να «διασφαλίσει τη διενέργεια των εκλογών», επιβάλλοντας, ουσιαστικά, στρατιωτικό νόμο από άκρη σε άκρη.

Στόχος, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, έγιναν τα γραφεία της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ που βρίσκονται στο κέντρο της Βαγδάτης. Αυτή τη φορά ο απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι αυτοκτονίας, ήταν αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με την επίθεση της 27 Δεκέμβρη. Χτες 1 άνθρωπος σκοτώθηκε και 7 τραυματίστηκαν, ενώ το Δεκέμβρη οι νεκροί ήταν 13 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 66. Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε επίσημη ανάληψη ευθύνης, αν και οι ιρακινές δοτές αρχές «φωτογραφίζουν», πίσω από όλες τις επιθέσεις με σιιτικό στόχο, σουνίτες εξτρεμιστές.

Την ίδια ώρα, στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, άγνωστοι δολοφονούσαν έναν υποψήφιο βουλευτή του κόμματος του δοτού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι. Αντίθετα, ευτυχή κατάληξη είχε, τελικά, η 24ωρη ομηρία του Σύρου καθολικού αρχιεπισκόπου της Μοσούλης, ο οποίος απελευθερώθηκε χτες. Δύο ημέρες προθεσμία «να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην κατοχή στο Ιράκ» δόθηκαν στο Πεκίνο από την οργάνωση «Ταξιαρχίες Νουαμάν για την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», που απειλούν να εκτελέσουν 8 Κινέζους ομήρους, αρκετοί από τους οποίους φαίνονται μικρότεροι των 20 ετών στο βίντεο που προβλήθηκε. Τέλος, στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες.

Σχολιάζοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ο στρατηγός Τζορτζ Κάσεϊ, ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός στη χώρα, παραδέχτηκε ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο ήταν το πλέον αιματηρό από την ημέρα έναρξης της κατοχής, καθώς περισσότεροι από 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο Κάσεϊ παραδέχτηκε, επίσης, ότι οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν μέχρι τις εκλογές.

Η δοτή κυβέρνηση Αλάουι, από την πλευρά της, προχώρησε στην ανακοίνωση μιας σειράς επιπλέον μέτρων ασφαλείας που λαμβάνει ενόψει των εκλογών. Εκτός από την απαγόρευση μετακίνησης αυτοκινήτων σε μεγάλη περιμετρική απόσταση από τα εκλογικά τμήματα και την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων, ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, σχεδόν σε ολόκληρο το Ιράκ, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αναμένεται να σφραγιστούν τα σύνορα της χώρας μεταξύ 29 - 31 Γενάρη. Οπως έλεγαν Ιρακινοί αξιωματούχοι, η δοτή κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να «προετοιμαστεί για τα χειρότερα ακόμη και για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος».

Δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί

Μπορεί ο Πρόεδρος Μπους να θεωρεί, σύμφωνα με συνέντευξή του, ότι η ψήφος του αμερικανικού λαού στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη σημαίνει και έγκριση της πολιτικής της Ουάσιγκτον στο Ιράκ, όμως, δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Προέδρου. Σύμφωνα με αυτές, το 59% των Αμερικανών θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «δεν άξιζε τελικά το τίμημα που καταβάλλεται», το 58% δε συμφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα ο Πρόεδρος Μπους στο Ιράκ και το 57% δεν πιστεύει ότι οι εκλογές της 30ής Γενάρη θα φέρουν σταθερότητα στην κατεχόμενη χώρα.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Διαψεύσεις μεν, κλιμάκωση δε
  • Μπους: Δεν αποκλείεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν
  • Τεχεράνη: δεν είμαστε ο κατάλληλος τόπος για περιπέτειες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Διογκώνεται ο θόρυβος που προκλήθηκε από το άρθρο του Σέιμουρ Χερς, στο περιοδικό «New Yorker», σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί κομάντος δρουν, εδώ και 6 μήνες, σε ιρανικό έδαφος, με στόχο να εντοπίσουν ενδεχόμενους στόχους (κυρίως πυραυλικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις) μιας αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής. Μπορεί και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές (αμερικανική και ιρανική ηγεσία) να διαψεύδουν τις πληροφορίες που δημοσιεύει ο Χερς, αλλά η, μεταξύ τους, ένταση κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα, δικαιώνοντας, προς το παρόν, το άρθρο του βραβευμένου Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πηγές του θεωρούν «ότι για την Ουάσιγκτον το Ιράν είναι ο νέος στρατηγικός στόχος».

«Ελπίζουμε το θέμα με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να λυθεί διά μέσου της διπλωματικής οδού. Αλλά, δεν αποκλείουμε καμία λύση, ούτε τη στρατιωτική, από τις επιλογές μας». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αποφεύγοντας, όμως, να κάνει άμεση αναφορά στο άρθρο του Χερς. Αντίθετα, σε αυτό αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του Πενταγώνου, υποστηρίζοντας ότι «βασίζεται σε λάθος στοιχεία και σε φήμες, ενώ διαπνέεται από μια λογική θεωριών συνωμοσίας». Εντούτοις, όπως πολλοί αναλυτές επισήμαναν, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου απέφυγαν να διαψεύσουν κατηγορηματικά την πληροφορία που δημοσιοποιεί ο Χερς περί παρουσίας Αμερικανών κομάντος μέσα στο ιρανικό έδαφος.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία τη διαψεύδουν κατηγορηματικά Ιρανοί αξιωματούχοι. Ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Αγκαμοχαμάντι, χαρακτήρισε «αφελείς» τους ισχυρισμούς του Χερς και εκτίμησε ότι πρόκειται «για ψυχολογικό πόλεμο». Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αλί Σχαμκχάνι, αρκέστηκε να προειδοποιήσει ότι το Ιράν «έχει τη στρατιωτική ισχύ και τα μέσα να αντικρούσει, τάχιστα, την οποιαδήποτε επίθεση». Οσο για τον πρώην Πρόεδρο, Χασεμί Ραφσαντζανί, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι «το Ιράν δεν είναι τόπος για περιπέτειες».

Την ανησυχία, αλλά και την αντίθεση της ΕΕ, σε κάθε ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, εξέφρασε, χτες, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, ως προεδρεύων της ΕΕ. «Ανεδαφικές» χαρακτήρισε, από την πλευρά της, η Μόσχα τις απειλές Μπους κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι «στερούνται στοιχείων και αποδείξεων».

Εμπλοκή, λόγω Ιράν, και με Κίνα

Δίχρονες κυρώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται διακοπή εμπορικών σχέσεων και διακοπή κάθε παροχής αμερικανικής βοήθειας, επέβαλε η Ουάσιγκτον σε 7 κινεζικές εταιρίες, 1 από τη ΛΔ Κορέας και 1 από την Ταϊβάν, επειδή πούλησαν στο Ιράν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το στρατιωτικό ή πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από τις ΗΠΑ, προκαλώντας την αντίδραση, ήπια βέβαια ως συνήθως, του Πεκίνου. «Δεν είναι σοφή κίνηση η επιβολή κυρώσεων χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένων στοιχείων», σχολίασε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση, οι εταιρίες που «τιμωρήθηκαν» με βάση το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε επί προεδρίας Κλίντον το 2000, είναι: Οι κινεζικές China North Industry Corporation και China Great Wall Industry, που σχετίζονται με τον κινεζικό στρατό, οι Beijing Alite Technologies, China Aero-Technology Import Export Corporation, QC Chen, Wha Cheong Tai Company, Zibo Chemet Equipment Corporation, η βορειοκορεατική Paeksan Associated Corporation και η ταϊβανέζικη Ecoma Enterprise Company.

ΗΠΑ - ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
«Η ώρα της διπλωματίας»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στίγμα προθέσεων για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε η Κοντολίζα Ράις, δηλώνοντας ότι «η ώρα της διπλωματίας είναι τώρα», τη στιγμή που οι αμφίσημα επικίνδυνες δηλώσεις του Προέδρου Μπους αναφορικά με το Ιράν απασχολούν δικαίως την υφήλιο.

Για την Ράις πάντως, αυτή η πολιτική οφείλεται στις υποχρεώσεις των ΗΠΑ: «Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία για να συμβάλουμε στη δημιουργία μίας ισορροπίας δυνάμεων στον κόσμο που ευνοεί την ελευθερία»... «Η αλληλεπίδρασή μας με τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να είναι συζήτηση και όχι μονόλογος» υπογραμμίζει «οδεύοντας» επισήμως προς την κεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εννοείται ότι η Ράις εξαίρει τη στάση της κυβέρνησης Μπους στον απόηχο της 11ης Σεπτέμβρη. «Υπό το όραμα και την ηγεσία του Προέδρου Μπους, το έθνος μας έχει έρθει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών μας: την καταπολέμηση της τυραννίας και της τρομοκρατίας, και τη διασφάλιση της ευλογίας της ελευθερίας και ευημερίας για μία νέα γενιά»...

«Τώρα έχει έρθει η ώρα να οικοδομήσουμε επάνω σε αυτές τις επιτυχίες για να καταστήσουμε τον κόσμο πιο ασφαλή και ελεύθερο» συνεχίζει η ίδια, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ δε θα αφήσουν τους παραδοσιακούς συμμάχους ή τους πολυεθνικούς οργανισμούς να γίνουν εμπόδιο της «αποτελεσματικής δράσης» της Ουάσιγκτον.

Η απερχόμενη σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη... διασφάλιση της δημοκρατίας στη Ρωσία, αφού όπως τόνισε είναι «ζωτικής σημασίας για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις». «Στη Ρωσία βλέπουμε ότι ο δρόμος προς τη δημοκρατία είναι άνισος και ότι η επιτυχία του δεν είναι ακόμη βέβαιη. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς τη δημοκρατία, και θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές πως η προστασία της δημοκρατίας στη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας προς τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις» υπογράμμισε.

Πέραν της διατήρησης ισχυρών δεσμών με τη Μόσχα, η Κοντολίζα Ράις επισημαίνει πως η Ουάσιγκτον επιζητά στενή σχέση και με το Πεκίνο. Ως προς το «αγκάθι» της Μέσης Ανατολής, πιστεύει πως υπάρχει η «κατάλληλη στιγμή» για να τερματιστεί η διαμάχη και εύχεται πως η ίδια θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.

Η Ράις θα βρεθεί σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Η ακρόαση πρόκειται να ολοκληρωθεί με την επικύρωση του διορισμού της Ράις στην κεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ