ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Γενικευμένη αντίδραση για το ωράριο

Πικετοφορίες σήμερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη, πρωτοβουλίες για συντονισμό με αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ

Χαρακτηριστικά γενικευμένης αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου που αυτή υπηρετεί αναμένεται να παίρνει μέρα με τη μέρα ο αγώνας τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς έχει γίνει πλέον καθαρό πως η προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου δε θα αφήσει τίποτα όρθιο.

Από σήμερα οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες ξεκινούν, με πικετοφορίες που πραγματοποιούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά από το κάλεσμα των ταξικών τους σωματείων, την προσπάθειά τους να απαντήσουν αγωνιστικά στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που θα σημάνει και το παραπέρα τσαλάκωμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, τα ταξικά σωματεία στο εμπόριο και στις υπηρεσίες πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις στα καταστήματα, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Δίνουν τη μάχη για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων-ΕΒΕ, ενάντια στη νέα επίθεση της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα, πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, πικετοφορία στους δρόμους της πόλης. Το ραντεβού της προσυγκέντρωσης έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καπνικαρέας. Την Κυριακή, 23 του Γενάρη, διοργανώνεται στις 10 το πρωί κοινή Γενική Συνέλευση όλων των σωματείων των εργαζομένων στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, όπου τα Διοικητικά Συμβούλια θα καταθέσουν πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, πικετοφορία στις 7.30 μ.μ., η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Δημαρχείου. Τις επόμενες μέρες κλιμακώνουν τη δράση τους για την προετοιμασία της συγκέντρωσης που προγραμμάτισαν για τις 3 του Φλεβάρη. Τις κινητοποιήσεις καλούν από κοινού τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Βιβλίου-Χάρτου, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, στα ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-NTIA, LIDL και ΜΑΚΡΟ.

Στον Πειραιά, η πικετοφορία των εργαζομένων στο κέντρο της πόλης έχει οριστεί για την επόμενη Πέμπτη, 27 του Γενάρη και θα ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι από τη νομαρχία. Την ίδια μέρα το βράδυ με το κλείσιμο των καταστημάτων θα γίνει νέα σύσκεψη των εργαζομένων. Την Κυριακή 30 του Γενάρη θα γίνει Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (Νοταρά 108).

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε προχτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει, με νόμο που θα καταθέσει το Φλεβάρη, να προχωρήσει στην καθιέρωση «εθνικού πλαισίου ωραρίου», το οποίο θα προβλέπει: Ελεύθερη ώρα έναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων. Ωρα κλεισίματος 9 το βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή, χειμώνα-καλοκαίρι. Ωρα κλεισίματος 8 το βράδυ το Σάββατο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και του κεφαλαίου. Καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και όλη την εργατική τάξη να οργανώσουν την αντίστασή τους σε κοινό μέτωπο, με τους αυτοαπασχολούμενους-ΕΒΕ, να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και να απαιτήσουν ωράριο, εργασιακές σχέσεις και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΑΜΕ
Συντονισμένη δράση σε όλα τα μέτωπα

Η ανάγκη να προχωρήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό δράσης και οργάνωσης του αγώνα, απέναντι στα προβλήματα που συνεχίζουν και οξύνονται και τη νέα χρονιά, εκφράστηκε από εργαζόμενους, συνδικαλιστές και σωματεία του Πειραιά, που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη και μετά από τις εκτιμήσεις και τις τοποθετήσεις για τα προβλήματα της ανεργίας, των απολύσεων, της επέκτασης του ωραρίου, της ακρίβειας, των εξευτελιστικών μεροκάματων, της κατάστασης στην Υγεία και την Παιδεία, καταλήχτηκε ότι τα σωματεία πρέπει να προχωρήσουν με συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης το επόμενο διάστημα με πρώτη κορύφωση την πραγματοποίηση Παμπειραϊκού συλλαλητηρίου.

Οπως σημείωσε άλλωστε στην εισήγησή του ο Ν. Ξουράφης, μέλος της Γραμματείας, η νέα χρονιά θα πρέπει να σηματοδοτήσει την πιο αποτελεσματική συσπείρωση δυνάμεων και την όξυνση της ταξικής πάλης. Ετσι, πιο συγκεκριμένα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά προχωρούν από σήμερα για όλα τα παραπάνω ζητήματα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως συνελεύσεις και εξορμήσεις στους τόπους δουλιάς και τα εργοστάσια, πρωτοβουλίες σωματείων για συγκεντρώσεις ενημέρωσης σε συνοικίες με ανακοινώσεις και με ντουντούκες, αποφάσεις από Διοικητικά Συμβούλια σωματείων και συγκεντρώσεις σε περιοχές για κάθε ένα ζήτημα ξεχωριστά. Στόχος να καταλήξουν σε μια μεγάλη παμπειραϊκή συγκέντρωση καταδίκης της πολιτικής που εφαρμόζεται και χτυπάει τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Την ημερομηνία της συγκέντρωσης θα καθορίσει τις επόμενες μέρες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Από όλες τις τοποθετήσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών από διάφορους χώρους και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα τονίστηκε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και οξύνονται καθημερινά. Γι' αυτό, όπως επισημάνθηκε, είναι αναγκαίο να συντονίσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Σ' αυτά τα πλαίσια συμφώνησαν να στηρίξουν και τα αυριανά συλλαλητήρια των μαθητών και την πικετοφορία των εμποροϋπαλλήλων την άλλη Πέμπτη, 27 Γενάρη και την πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει οι οικοδόμοι αλλά και κάθε άλλη κινητοποίηση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης

Σήμερα στις 6 το απόγευμα

Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση - συζήτηση που οργανώνει, απευθύνει στους εργαζόμενους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΟΤΑ Αττικής. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27) με στόχο τον καθορισμό ενός πιο συγκεκριμένου προγράμματος δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην ανακοίνωση - πρόσκλησή της η Συντονιστική επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Κάτι που γίνεται ήδη φανερό από την προώθηση της μερικής απασχόλησης στους δήμους, από το ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο πετά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ κ.ά.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Συντονιστική υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να προβάλλουν τις δικές τους διεκδικήσεις, καταδικάζοντας συνολικά την αντεργατική πολιτική και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ισχυροποίησης του δικού μας μετώπου αντίστασης και πάλης, του ΠΑΜΕ, ενάντια στα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Τέλος, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Νέα επίσχεση εργασίας από σήμερα

Για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και το Δήμο Καματερού προχωρούν από σήμερα σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και παροχές, που δεν τους έχουν δοθεί όπως προβλέπεται.

Οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων είναι απλήρωτοι για τους μήνες Δεκέμβρη και Γενάρη, ενώ δεν τους έχουν δοθεί οι παροχές σε είδος για το 2004. Στους υπάλληλους του Δήμου δεν τους έχει καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας, οι παροχές σε είδος για το 2004 και η χιλιομετρική αποζημίωση. Ακόμα στους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς οφείλονται οι παροχές σε είδος για τα έτη 2003 και 2004.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, επίσης, το γεγονός ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η διοίκηση του Δήμου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για πρόσληψη προσωπικού μερικής απασχόλησης, αντί να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καταδικάζουν επίσης τη γενικότερη στάση της διοίκησης του Δήμου, που δεν αποδέχεται τις επαναλειμμένες προτάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων για οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και των δημοτών για τη διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος. Αντιθέτως, αποδέχεται την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ και καταφεύγει στη λογική της διαχείρισης της μιζέριας.

Σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν, στα πλαίσια της επίσχεσης, γενική συνέλευση για τον προγραμματισμό της περαιτέρω δράσης τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ