ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπες οι εβδομαδιαίες διαπραγματεύσεις

Η Μ.Ολμπράιτ με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φ.Αλ Σάραα

Associated Press

Η Μ.Ολμπράιτ με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φ.Αλ Σάραα
ΣΕΦΕΡΝΤΣΤΑΟΥΝ.-

Χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα φαίνεται να ολοκληρώνεται ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών, ανάμεσα στην ισραηλινή και τη συριακή αντιπροσωπεία, που διήρκεσε, ήδη, περισσότερο από μία εβδομάδα στο συνεδριακό κέντρο του Σέφερντστάουν της Δυτικής Βιρτζίνια. Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές των δύο πλευρών, οι οποίες, όμως, απέφυγαν να ανεβάσουν τους τόνους.

Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ενώ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα αναμενόταν να επιστρέψει στη Συρία σήμερα. Μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, δεν αποσαφηνίστηκε, αν θα συνεχίσουν την εργασία τους οι τέσσερις διαφορετικές διμερείς επιτροπές ειδικών, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «έφθασε το τέλος της συμμετοχής των επικεφαλής σε αυτόν το γύρο των συνομιλιών».

«Δεν έχουμε πετύχει κάποια συμφωνία, δεν την έχουμε καν προσεγγίσει», δήλωσε, χωρίς περιστροφές χτες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να αποδεχτεί το επαναλαμβανόμενο αίτημα της Συρίας για επαναχάραξη των συνόρων στα όρια που βρίσκονταν τον Ιούνιο του 1967 πριν από την κατάκτηση των υψωμάτων του Γκολάν, αλλά και άλλων εδαφών από τον ισραηλινό στρατό. Ο Λεβί, παρ' όλο που άφησε να εννοηθεί ότι το μέγεθος των διαφωνιών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ότι και οι δύο πλευρές είναι αισιόδοξες και γι' αυτό θα συνεχίσουν να εργάζονται με ιδιαίτερα θετικό πνεύμα, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια ειρηνευτική συμφωνία.

Αντίθετα, καμία επίσημη δήλωση δεν έγινε εκ μέρους της συριακής αντιπροσωπείας. Ορισμένοι Σύροι αξιωματούχοι, πάντως, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, σημείωναν ότι τα προβλήματα παραμένουν πολύ μεγάλα. «Δύσκολα και πολύπλευρα», χαρακτήρισε τα ζητήματα, στα οποία διαφωνούν οι δύο πλευρές εκπρόσωπος και του Λευκού Οίκου, ο οποίος δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπερσκελιστούν τα εμπόδια, αλλά δεν ελπίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί στην παρούσα φάση.

Ο Μπιλ Κλίντον δε μετέβη, χτες, στο Σέφερντστάουν, καθώς οι πέντε επισκέψεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των συνομιλιών, εκ των οποίων οι 3 κατέληξαν σε πολύωρη τριμερή συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο, τον Εχούντ Μπάρακ και τον Φαρούκ αλ Σάραα, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Χωρίς εμφανή βήματα προόδου ολοκληρώθηκαν και οι ξεχωριστές συναντήσεις που είχε, χθες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών.

Η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις της Δυτικής Βιρτζίνια δεν εμπόδισε τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, να εκτιμήσει ότι «το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και θετικό, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όπου έγινε πολύ σημαντική ανταλλαγή απόψεων». Ο Ρούμπιν δήλωσε, επίσης, ότι το 7σέλιδο κείμενο σημείων, στα οποία διαφωνούν, αλλά και συμφωνούν οι δύο πλευρές, που κατέθεσε προς συζήτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος, την περασμένη Παρασκευή, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση μιας ολοκληρωμένης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή κυβέρνηση δήλωναν, από το Τελ Αβίβ, ότι παρά τις δυσκολίες οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα, πιθανότατα είτε στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, μάλλον στις ΗΠΑ. Στόχος, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι να επιτευχθεί κάποια ελάχιστη συμφωνία στο θέμα των συνόρων, δηλαδή των εδαφών, τα οποία θα μεταβιβαστούν από το Ισραήλ στη Συρία, θέμα με το οποίο ασχολείται η μία από τις τέσσερις επιτροπές εργασίας. Οι άλλες τρεις επιτροπές, που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας, με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και με τη διευθέτηση της διανομής του νερού, δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις συνεδριάσεις τους.

Οπως πάντα εχθροπραξίες στο Ν.Λίβανο

Ενα μέλος της φιλο -ισραηλινής λιβανικής πολιτοφυλακής σκοτώθηκε από επίθεση με ρουκέτες, που εξαπέλυσε κατά θέσης του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη ζώνη, χτες τα ξημερώματα, η σιιτική φιλο-ιρανική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη θέση Τεχόρα, η οποία βρίσκεται στην περίμετρο της εμπορικής λιβανικής πόλης Ναμπάτιγιε. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Μόλις ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, 2 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετηθεί σε γνωστή διαδρομή περιπολίας του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη ζώνη του Ν. Λιβάνου.

Με ανακοίνωσή της, από τη Βηρυτό, η «Χεζμπολάχ» ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει «τον αγώνα της ενάντια στους κατακτητές, μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των λιβανικών εδαφών». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ έχει υποσχεθεί να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Ν. Λίβανο μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού, εντάσσοντας, όμως, μια τέτοια κίνηση στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας τόσο με τη Συρία όσο και με το Λίβανο.

ΑΓΓΛΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προς «πλήρη αποκατάσταση» των διπλωματικών σχέσεων;

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να κινείται πλέον προς την κατεύθυνση αποκατάστασης «ομαλών» διπλωματικών σχέσεων με τη ...λαοφιλή χούντα του Πακιστάν υπό τον στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ, παρά το ότι το Λονδίνο τήρησε την πιο «κριτική» στάση από τις δυτικές χώρες έναντι της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο Ισλαμαμπάντ τον περασμένο Οκτώβρη.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια χρονική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται - δικαίως - «κρίσιμη», αφού οι σχέσεις Πακιστάν και Ινδίας βρίσκονται στο ναδίρ, λόγω των κατηγοριών που εκτοξεύει η κυβέρνηση της τελευταίας, διά στόματος του πρωθυπουργού της, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, για «ενορχήστρωση» της αεροπειρατείας στο Airbus των Ινδικών Αερογραμμών, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε τη διερεύνηση των πιθανοτήτων «ομαλοποίησης» των σχέσεων είναι ο σερ Τσαρλς Γκάθρι, επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου στρατού, ο οποίος χθες αναμενόταν να ολοκληρώσει μια τριήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν. Ο Γκάθρι αναμενόταν να ασκήσει - χλιαρές - πιέσεις για την υπογραφή της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty, για συντομία CTBT). Επίσης, αναμενόταν να καλέσει για μια «δίκαιη δίκη» του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ.

Η Βρετανία δε συνηθίζει, σχολίασε η εφημερίδα « The Guardian», να αναθέτει διπλωματικές αποστολές σε στρατιωτικούς, πλην, όμως, ο Γκάθρι εκτέλεσε επιτυχώς ανάλογες αποστολές στο Ιράκ και τη Σερβία τη δεκαετία του '90 και εξάλλου θεωρείται «κοντινός» σε Βρετανούς υπουργούς. Αναμενόταν να θέσει το ζήτημα της «επιστροφής στη δημοκρατία», καθώς και της εξεύρεσης τρόπων μείωσης της έντασης μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, διαμέσου, ενδεχομένως, «της έναρξης συνομιλιών για το Κασμίρ», το διαφιλονικούμενο κρατίδιο, στο οποίο συνεχίζεται η σύγκρουση του ινδικού στρατού με αυτονομιστές.

Φαίνεται πως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, έχει αλλάξει πλήρως άποψη («κανένα πραξικόπημα δεν είναι ανεκτό», έλεγε τον Οκτώβρη), διότι, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός του Πίτερ Χέιν, «είναι απολύτως ζωτικό το Πακιστάν να είναι μια σταθερή χώρα, παρά ένα καταφύγιο τρομοκρατών, πηγή περιφερειακής ανασφάλειας και απειλή για γειτονικές χώρες ή βάση εξτρεμισμού» (!).

Ας σημειωθεί, παρεμπιπτόντως, ότι η Βρετανία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του Πακιστάν...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκρούσεις του στρατού με «αποστάτες» του ΡΚΚ

ΤΟΥΝΤΣΕΛΙ.- Εξι Τούρκοι στρατιώτες και έξι Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, οι οποίες σημειώθηκαν την Κυριακή στη νοτιοανατολική επαρχία Τούντσελι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση αξιωματούχων του τουρκικού στρατού.

Τοπικοί αξιωματούχοι σημείωσαν - μιλώντας στο Associated Press, υπό τον συνήθη όρο της ανωνυμίας - ότι η σύγκρουση έγινε μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μιας ομάδας ανταρτών, η οποία «απορρίπτει» την εκεχειρία που έχει κηρύξει η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), μετά τη σχετική έκκληση του έγκλειστου, καταδικασμένου σε θάνατο δι' απαγχονισμού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στελέχη της πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ στην Ευρώπη δεν επιβεβαίωσαν, ούτε όμως αρνήθηκαν, ότι επρόκειτο για ομάδα που επέδειξε «απείθεια» προς την ηγεσία της οργάνωσης, παραβιάζοντας την εκεχειρία, ενώ ανέφεραν ότι δεν έχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για θύματα.

Το ΡΚΚ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τον τουρκικό στρατό ότι διεξάγει επιθέσεις εναντίον υποχωρούντων μαχητών του.

Οι μάχες, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, συνεχίζονταν χθες, με τουρκικές δυνάμεις πεζικού υποστηριζόμενες από αέρος να «αναζητούν» μια μεγαλύτερη ομάδα ανταρτών στην ορεινή περιοχή.

Η ηγεσία του ΡΚΚ ανακοίνωσε μονομερή εκεχειρία και απόσυρση των μαχητών της οργάνωσης από το τουρκικό έδαφος τον Αύγουστο - όμως αξιωματούχοι του προειδοποίησαν την περασμένη βδομάδα για πιθανές επιθέσεις από «αποστάτες», με στόχο να ανασχεθεί η «ειρηνευτική διαδικασία». Ποια είναι η δύναμη της ομάδας των «αποστατών» παρέμενε έως χθες ασαφές.

Ωστόσο, δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» για την οποία μιλούν ο Οτσαλάν και οι ηγέτες του ΡΚΚ έχει πραγματικό υπόβαθρο, καθώς η τουρκική κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες στην Αγκυρα, από το 1984, αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους «αυτονομιστές τρομοκράτες», όπως τους αποκαλεί επισήμως.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Προεδρικές εκλογές

ΜΟΣΧΑ(Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 9 Γενάρη πραγματοποιήθηκαν προεδρικές εκλογές στο Ουζμπεκιστάν. Δυο ήταν οι υποψήφιοι: ο νυν πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ και ο ηγέτης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του Ουζμπεκιστάν Αμπντουλχαφίζ Τζαλόλοφ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως και αναμενόταν, πάνω από το 91% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ του Καρίμοφ. Ο Τζαλόλοφ έλαβε το 4,1% των ψήφων. Ο ΟΑΣΕ αρνήθηκε να στείλει παρατηρητές στο Ουζμπεκιστάν, υποστηρίζοντας ότι τα 12.700.000 των ψηφοφόρων δεν έχουν πραγματική δυνατότητα επιλογής υποψηφίου προέδρου, διότι ο μοναδικός αντίπαλος του Καρίμοφ, «ο λίγο γνωστός καθηγητής Αμπντουλχαφίζ Τζαλόλοφ», συμμετείχε στις εκλογές μόνο για να δοθεί επίφαση συναγωνισμού. Ο Ισλάμ Καρίμοφ, 61 ετών, εκλέχτηκε πρόεδρος για πρώτη φορά το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και, με δημοψήφισμα που οργάνωσε, παρέτεινε τη θητεία του μέχρι το 2000. Η προεδρική θητεία στο Ουζμπεκιστάν είναι πενταετής. Ο Καρίμοφ ακολουθεί σκληρή πολιτική κατά της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα απειλείται από τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό, που προέρχεται από το Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ