ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σκληραίνουν οι συγκρούσεις

Ρωσικά στρατεύματα στα χιόνια της Τσετσενίας

Associated Press

Ρωσικά στρατεύματα στα χιόνια της Τσετσενίας
ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Σεργκέγεφ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εκτελών χρέη προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία θα επαναληφθεί σε όλη την έκταση. Υπογράμμισε ότι η επίθεση των Τσετσένων μαχητών στο Σάλι και το Αργκούν αποκρούστηκε πλήρως και τώρα αυτές οι κατοικημένες περιοχές βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για καμία αναστολή πλέον των εχθροπραξιών, τόνισε ο Σεργκέγεφ, διότι «κατάφεραν εναντίον μας ένα ποταπό και ύπουλο πλήγμα». Σημειώνουμε ότι την Παρασκευή, 7 Γενάρη, ο στρατηγός Γκενάντι Τρόσεφ, ένας από τους υπευθύνους για την επιχείρηση στην Τσετσενία, είχε ανακοινώσει την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Γκρόζνι για να προστατευτούν οι άμαχοι και να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή. «Αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παντού στη ζώνη του Γκρόζνι για ένα μόνο λόγο: υπάρχουν ακόμα άμαχοι που κρατούνται με τη βία από τους Τσετσένους μαχητές, που τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε ο στρατηγός στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ. Μετά την επίθεση των Τσετσένων ανταρτών στο Σάλι και το Αργούν, στις απελευθερωμένες περιοχές της Τσετσενίας απαγορεύεται η κυκλοφορία τη νύχτα. Ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία, στρατηγός Βίκτορ Καζάντσεφ, δήλωσε ότι η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο την ημέρα. Επίσης, σημείωσε ότι αναγκαστικά μετακινούμενοι θα θεωρούνται μόνο οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άντρες από τα 65 και άνω χρόνια: «Οι υπόλοιποι θα συλλαμβάνονται και θα ελέγχονται χωριστά». Ο στρατηγός εξήγησε ότι έχει διαπιστωθεί πως οι αντάρτες μεταμφιέζονται σε άμαχους πολίτες πρόσφυγες, όπως συνέβη στο Σάλι και το Αργούν. Κατά τον Τρόσεφ, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου δυο μήνες. Από την άλλη μεριά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, μετά την επίθεση Τσετσένων ανταρτών εναντίον αυτοκινητοπομπής των ρωσικών εσωτερικών δυνάμεων στην περιοχή Γκουντερμές και τη σφοδρή μάχη που ακολούθησε, 26 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν. Τέλος, ο Τρόσεφ, επικαλούμενος ανεπίσημες πληροφορίες δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Σαμίλ Μπασάγεφ είναι τραυματισμένος και κρύβεται στα βουνά.


Associated Press


ΚΕΚΡ
Επαγρύπνηση και μη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η ΚΕ του ΚΕΚΡ καλεί τους πολιτικούς και το λαό να μποϊκοτάρουν την εκλογή προέδρου. Το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΕΚΡ απηύθυνε στις 10 Γενάρη έκκληση «Προς τα πολιτικά κόμματα, τις κοινωνικές οργανώσεις και τους πολίτες της Ρωσίας», στην οποία αναφέρεται: «Με την αποχώρηση του Γιέλτσιν αλλάζει η 10χρονη σελίδα της ιστορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας... Η κοινωνία είναι διασπασμένη. Η δυσπιστία προς την εξουσία αγκαλιάζει όλο και περισσότερα στρώματα του πληθυσμού». Και προειδοποιεί: «Είναι μεγάλος ο πειρασμός να γίνει επίδειξη δύναμης, για να συγκρατηθεί η κατάσταση. Φαίνεται ότι η εξουσία δε θα αποφύγει αυτό τον πειρασμό. Αντί να αξιοποιήσει την εκλογή του νέου προέδρου για να επικοινωνήσει με το λαό, για να συζητήσει ολόπλευρα τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις στην ανάπτυξη και τις τύχες της δημοκρατίας στη ρωσική ταξική-ανταγωνιστική κοινωνία, οι κυβερνώντες περιορίζουν στο ελάχιστο τις προθεσμίες προετοιμασίας για τις εκλογές. Η εσπευσμένη αλλαγή «Γιέλτσιν - Πούτιν» με την άφεση από τον διάδοχο όλων των αμαρτιών του προηγούμενου, είναι μια συνωμοσία και εμπαιγμός της δημοκρατίας. Οι αρχές καταδικάζουν τον μελλοντικό πρόεδρο σε νίκη, την οποία από τώρα μπορούμε να την αποκαλέσουμε "πύρρεια". Στη συνείδηση της κοινωνίας, λες και ειδικά, μπήγουν ένα καρφί αμφιβολίας για τη νομιμότητα του μελλοντικού "εκλεκτού όλου του λαού"». Θυμίζοντας ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «πηγή της εξουσίας στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο πολυεθνικός λαός της», το ΟΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ σημειώνει ότι «οι κυρίαρχοι κύκλοι στήνουν φράγματα, σκάβουν κανάλια, και κατά την ιδιοτροπία τους αλλάζουν τη ροή αυτής της πηγής», θέτει ευθέως το ερώτημα: Μπορούν άραγε οι ελεύθεροι πολίτες να ανεχθούν αυτή την αυθαιρεσία; «Πρέπει να αναγκάσουμε την εξουσία να μας σέβεται και να τηρεί όχι μόνο το γράμμα του Συντάγματος, αλλά και το βαθύ περιεχόμενό του, που ανταποκρίνεται στην αντίληψη του λαού για μια δίκαιη κρατική οργάνωση και αρμόδια υπεύθυνη εξουσία», τονίζεται στο ντοκουμέντο. Το ΟΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα, τις κοινωνικές οργανώσεις, τους βουλευτές όλων των επιπέδων, τις κολεκτίβες των επιχειρήσεων «να επιδιώξουν μια ομαλή, ελεύθερη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Σε περίπτωση που οι κυρίαρχοι κύκλοι επιμένουν και δε θέλουν να παραιτηθούν από την εσπευσμένη διαδικασία πρέπει να καλέσουν τους ψηφοφόρους να μη συμμετάσχουν στις εκλογές και να αρνηθούν να προτείνουν και να στηρίζουν υποψήφιους προέδρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Προκύπτει φυσικά το ερώτημα: τι θα δώσει το μποϊκοτάρισμα των εκλογών, στο οποίο καλεί το ΟΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ; Στην Εκκληση υπάρχει η απάντηση. «Η μη συμμετοχή στις εκλογές, στην ουσία, χωρίς εναλλακτική λύση, μειώνοντάς την κάτω από το 50%, ο λαός - η πηγή της εξουσίας - θα έχει χρόνο για να ελέγξει και να δοκιμάσει τους υποψηφίους, θα τους δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ήρεμα και τεκμηριωμένα τα προγράμματά τους. Η μορφή αυτού που ο Γιέλτσιν παραδίνει τα ηνία της διοίκησης είναι κατά πολύ τεχνητή. Η αποτελεσματικότητα των ενεργειών του δεν είναι ολοφάνερη. Ο καιρός θα δείξει, θα ελαττώσει την πιθανότητα του λάθους που μπορεί να γίνει μοιραίο. Θυμίζοντας ότι «ο Χίτλερ, όπως είναι γνωστό, ήρθε στην εξουσία με δημοκρατικές διαδικασίες σε συνθήκες που μοιάζουν πολύ με τις σημερινές ρωσικές», το ΟΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ καλεί σε επαγρύπνηση όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους πολίτες της Ρωσίας.


ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Συμφωνία για «κοινή στρατηγική» από τη σερβική αντιπολίτευση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αν και στην πράξη θα αποδειχθεί του λόγου το αληθές, χτες, οι εκπρόσωποι κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν στο Βελιγράδι μετά από πρόσκληση του Βουκ Ντράσκοβιτς (αρχηγού του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης)ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να γεφυρώσουν τις μείζονες διαφορές τους, συμφωνώντας σε μία κοινή στρατηγική έναντι της κυβέρνησης του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Μεταξύ των θεμάτων, που συζήτησαν, επί τουλάχιστον έξι ώρες, τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν το αίτημα για προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών έως τον ερχόμενο Απρίλη και η συλλογική έκκληση της αντιπολίτευσης προς τη διεθνή κοινότητα για άρση των κυρώσεων και την επιστροφή των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο.

Η συνάντηση των στελεχών της αντιπολίτευσης δεν ήταν προσβάσιμη στους εκπροσώπους του Τύπου, εντούτοις, η κατάληξη «κοινής στρατηγικής» από τη σερβική αντιπολίτευση ανακοινώθηκε νωρίς χτες βράδυ από τον Μιλαντίν Κοβάσεβιτς. Ο Κοβάσεβιτς είπε συγκεκριμένα πως «οι εκπρόσωποι των κομμάτων που παρακολούθησαν τη συνάντηση υπέγραψαν κοινό έγγραφο, το οποίο είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο από το πακέτο των δύο προτάσεων που κατέβασε προς συζήτηση το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης" (ΣΚΑ). Ο Κοβάσεβιτς δεν προέβη σε άλλες, πιθανά πιο ενδιαφέρουσες, λεπτομέρειες...

Στη χτεσινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης στο Βελιγράδι, συμμετείχαν εκπρόσωποι και στελέχη από 16 πολιτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Βλάνταν Μπάτιτς, που εκπροσώπησε τη λεγόμενη Συμμαχία για την Αλλαγή. Μπαίνοντας στα γραφεία του ΣΚΑ, ο Μπάτιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η χτεσινή ημέρα θα γίνει η απαρχή «μίας πορείας προς την τελική νίκη της σερβικής αντιπολίτευσης».

Προ της έναρξης της συνάντησης, ο εκπρόσωπος της παράταξης του Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι συμμετέχοντες θα είχαν να μελετήσουν δύο προτάσεις του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης. Η μια εξ αυτών αφορά το γνωστό αίτημα για προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη, από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Σλ. Μιλόσεβιτς. Η άλλη πρόταση αφορά την επανάληψη του αιτήματος προς τη διεθνή κοινότητα για παύση των οικονομικών κυρώσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, την επιστροφή δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο και την επάνοδο του Βελιγραδίου σε διεθνείς οργανισμούς, με «αντίτιμο» την προκήρυξη εκλογών. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης ανακοίνωσε την πρόταση της παράταξης για κοινές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και προγραμματισμένες πορείες διαμαρτυρίας από όλα - ει δυνατόν... - τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτη ημερομηνία την 9η Μάρτη.

  • Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την πληροφορία πως ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, ζήτησε τη βοήθεια της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση περιοχών της επαρχίας, που αυτή την περίοδο ζει σε θερμοκρασία αρκετών βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ