ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προσεχώς... επικίνδυνες μέρες

Από τη μεγάλη συγκέντρωση του λαού της Βενεζουέλας

Associated Press

Από τη μεγάλη συγκέντρωση του λαού της Βενεζουέλας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Σφοδρά φαινόμενα» εν όψει για τη Βενεζουέλα. Σίγουροι πολιτικοί δείκτες για τα επικίνδυνα φαινόμενα που μέλλονται είναι η απροσδιόριστα έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εντός. Οι μαχητικές και εξαιρετικά μαζικές λαϊκές αντιδράσεις όπως της Κυριακής, που καταδεικνύουν τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού να υπερασπίσει την κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, αλλά και την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία». Τα «τοξικά απόβλητα» της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις που καταμαρτυρούν προθέσεις και στρατηγική και αποτελούν τυπικό παράδειγμα των «χρυσών κανόνων» της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Τέλος, ίσως το πιο επικίνδυνο φαινόμενο όλων, η αποκαλούμενη ως «σύγκρουση» της Βενεζουέλας με την Κολομβία, προσεκτικά ενορχηστρωμένη από τη CIA, που ουσιαστικά αποτελεί μέρος της επερχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ...

Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την «επίθεση» και την «απαγωγή» από το έδαφος της Βενεζουέλας και συγκεκριμένα από την πρωτεύουσα Καράκας, του φερόμενου ως «υπουργού εξωτερικών» των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού» - (FARC - ΕΡ), Ροντρίγκο Γκράντα, γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, κρίση στις σχέσεις Καράκας - Μπογκοτά.

«Γνωρίζω από πού προέρχεται αυτή η πρόκληση. Προέρχεται από την Ουάσιγκτον και όχι από την Μπογκοτά. Η απαγωγή του Γκράντα στο Καράκας αποτελεί μια νέα επίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτή η προβοκάτσια πηγάζει από την Ουάσιγκτον, και είναι η τελευταία προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να... καταστρέψουν τις σχέσεις μας με την Κολομβία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, κατά την ομιλία του ενώπιον χιλιάδων που διαδήλωσαν στο Καράκας, για να απαιτήσουν το σεβασμό της κυριαρχίας της χώρας τους και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Τσάβες στην κρίση που την έχει φέρει αντιμέτωπη με την Κολομβία και τις ΗΠΑ.

Αναμένονται νέες προβοκάτσιες

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τη λαϊκή συνοικία Πετάρε και έφτασαν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, καταγγέλλοντας με συνθήματα όπως «Μπους: Η Βενεζουέλα δεν είναι Ιράκ» και «Κολομβία μείνε έξω από τη Βενεζουέλα», την άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στη διένεξη που έχει φέρει όχι μόνο αντιμέτωπο το Καράκας με την Μπογκοτά, σχετικά με τη σύλληψη του Ροντρίγκο Γκράντα, αλλά και στα πρόθυρα πολέμου ειδικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, όπου κατηγορεί ανοιχτά πλέον τον Ούγο Τσάβες ότι δίνει καταφύγιο σε «τρομοκράτες», εννοώντας φυσικά τις ανταρτικές ένοπλες οργανώσεις FARC-ΕΡ, αλλά και του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» - (ELN) και δημοσίευσε λίστα ονομάτων Κολομβιανών ανταρτών που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τη Βενεζουέλα για τις επιχειρήσεις τους. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο επικεφαλής των FARC - ΕΡ Ραούλ Ρέγιες, αλλά και το μέλος της ηγεσίας Λουτσιάνο Μαρίν, γνωστός ως Ιβάν Μάρκες, που, σύμφωνα με το Vheadline, είναι δύο από τα επτά μέλη της ανώτατης διοίκησης των FARC - ΕΡ. Σε αυτούς, επίσης, συμπεριλαμβάνεται και ο αρχηγός του ELN, Νίκολας Ροντρίγκες Μπαουτίστα.

Εναρξη εκστρατείας ενάντια στον Πρόεδρο της χώρας αναμένεται εντός βδομάδας, καθοδηγούμενη και στηριζόμενη από την αμερικανική κυβέρνηση και για τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Νικόλας Μαδούρο.

Ο Μαδούρο τόνισε ότι η εκστρατεία που ενορχήστρωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην οποία έχουν επενδυθεί εκατομμύρια δολάρια, στοχεύει στην απομόνωση του Προέδρου Τσάβες τόσο στην αμερικανική ήπειρο, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο και στο να τεθούν εμπόδια στη νοτιοαμερικανική ολοκλήρωση με τη σύσταση της Νοτιοαμερικανικής Κοινότητας Εθνών.

Αναφερόμενος στις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε ότι γνωρίζει την ύπαρξη μιας γυναίκας ονόματι Σόνια, κολομβιανής εθνικότητας, που υποτίθεται έχει σχέση με το ναρκεμπόριο και την οποία, όπως είπε, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν σε ένα διεθνές σόου, για να νομιμοποιηθούν οι ενέργειες αναφορικά με τη σύλληψη Γκράντα.

Ακόμα, ο Μαδούρο τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να πλήξει τις διμερείς σχέσεις Κολομβίας - Βενεζουέλας με τη χρηματοδότηση σχεδίων που «μαγειρεύονται» σε βορειοαμερικανικό έδαφος. Τόνισε, ακόμα, ότι η εν λόγω εκστρατεία, που σχεδιάζεται και εκτελείται από τη CIA, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2005. «Μπροστά στην πολιτική ήττα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των πραξικοπηματιών, κατά τη διάρκεια του 2002, 2003, 2004 αυτοί (η κυβέρνηση των ΗΠΑ) έχουν ως βασικό χαρτί για φέτος, τη διεθνή εκστρατεία, με στόχο να πλήξουν πολιτικά και να απομονώσουν την κυβέρνηση Τσάβες», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε έκκληση στην κοινή γνώμη, τόσο της χώρας όσο και διεθνώς, να επαγρυπνεί ενόψει της όξυνσης της εκστρατείας πολλών εκατομμυρίων, που χρηματοδοτεί η CIA, ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση Ελληνοκουβανικού

Το ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του και τους φίλους του κουβανικού λαού στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που γίνεται αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου και ώρα 6 μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισχυρός σεισμός στην Κας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε χτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα νότια παράλια της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κοντά στην πόλη Κας. Το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καντιλί - Αμερικανοί επιστήμονες του γεωφυσικού ινστιτούτου εκτίμησαν ότι ήταν 6,1 Ρίχτερ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Κας Χαλίλ Κοτσαέρ που έκανε χτες δηλώσεις στο «CNN Turk», αρκετοί τρομαγμένοι από τον Εγκέλαδο κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Οι μνήμες του 1999, όταν ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και επισήμως 17.000 νεκρούς - ο πραγματικός αριθμός πρέπει να ξεπέρασε τα 40.000 θύματα... - είναι ακόμη νωπές. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττάλεια και σε κοντινά ελληνικά νησιά, ειδικά το Καστελόριζο.

Καταγγελίες περί συνέχισης βασανιστηρίων και εκτελέσεων

Σε μια εντελώς διαφορετικής τάξεως είδηση από την Τουρκία, χτες δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι σοροί 5 Κούρδων που πέθαναν στα χέρια της αστυνομίας στη Σιρνάκ, και χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές ως «μέλη του ΡΚΚ», είχαν εμφανή σημάδια βασανισμών. Σύμφωνα με το Σύλλογο για τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες και τα Δικαιώματα επρόκειτο για «δολοφονία εν ψυχρώ». Σημειώνεται ότι προ μηνός στην ίδια περιοχή είχε εκτελεστεί ένας Κούρδος και ο 12χρονος γιος του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόκληση των φασιστών βουλευτών στη Δρέσδη

Προκλητική σκηνή δημιούργησε την Παρασκευή (21 Γενάρη) στη Βουλή της Δρέσδης η ομάδα των 12 νεοναζί φασιστών βουλευτών του NPD εκφράζοντας το «πιστεύω» τους για την ήττα του χιτλερικού φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγο πριν την τήρηση σιγής από το σώμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και ειδοποιημένοι από βουλευτές άλλου κόμματος, εξήλθαν από την αίθουσα, δηλώνοντας ότι η Δρέσδη την άνοιξη του 1945 υπήρξε «βομβικό ολοκαύτωμα» των αγγλοαμερικανικών αεροπλάνων. Οι νεοφασίστες αρνούνται ότι οι Γερμανοί δήμιοι θανάτωσαν στα στρατόπεδα και με άλλους τρόπους εκατομμύρια ανθρώπων στην Ευρώπη και ισχυρίζονται ότι «θύμα» των Συμμάχων υπήρξε «ο γερμανικός λαός».

Παρ' όλη την πρόκληση, τόσο ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, όσο και οι ηγεσίες των αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων αρνούνται μέχρι στιγμής να υποβάλουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αίτηση απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος NPD. Μόνο ο τοπικός ηγέτης του ΚΟΔΗΣΟ δήλωσε ότι το κρατίδιο της Σαξωνίας οφείλει να προσφύγει πάλι στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Την απαγόρευση ζητάνε και αναγνώστες της «Νόιες Ντόιτσλαντ», τονίζοντας ότι «ο φασισμός δεν είναι έκφραση γνώμης, αλλά έγκλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ