ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Στην τελική ευθεία!
  • Θέση στον αγώνα έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας, όποιο προϊόν κι αν καλλιεργούν, όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζουν
  • Κάλεσμα συστράτευσης, με τους πραγματικούς αγωνιστές του συνεπούς αγροτικού κινήματος, και για όσους μικρονυκοκυραίους της υπαίθρου ακολουθούν τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που επιχειρούν αποπροσανατολισμό των αγώνων

Σταθμός για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς θα είναι οι κινητοποιήσεις της επόμενης Δευτέρας
Σταθμός για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς θα είναι οι κινητοποιήσεις της επόμενης Δευτέρας
Μπροστά σ' ένα νέο αγροτικό ξεσηκωμό βρίσκεται η ελληνική ύπαιθρος, καθώς η μικρομεσαία αγροτιά όλης της χώρας είναι έτοιμη να βγει στον αγώνα, για να συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη, χιλιάδες τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους διαφόρων περιοχών, ενώ αγωνιστικό σταθμό και, ταυτόχρονα, νέα αφετηρία θα αποτελέσει η πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση, που οργανώνει, στις 31 Γενάρη, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Οι προετοιμασίες για την αγωνιστική αγροτική έφοδο της ερχόμενης Δευτέρας βρίσκονται, πλέον, στην τελική φάση και τα στελέχη του συνεπούς αγροτικού κινήματος ασχολούνται με τις τελευταίες «λεπτομέρειες» οργάνωσης και συντονισμού των, κατά τόπους, κινητοποιήσεων.

Σε κάποιες περιοχές τρακτέρ βγαίνουν, από σήμερα, στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών και «μαρσάρουν», περιμένοντας το σήμα εκκίνησης για τον τελικό προορισμό, ενώ συνεχίζονται, μέχρι την τελευταία ώρα, οι συγκεντρώσεις ενημέρωσης και προετοιμασίας σε πρωτεύουσες «καποδιστριακών» δήμων κι επαρχιών. Ταυτόχρονα, εντείνονται οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της αγωνιστικής συμπαράταξης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης.

Η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ δίνει την ευκαιρία στους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας, όποιο προϊόν κι αν καλλιεργούν, όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζουν, να αγωνιστούν για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Θέση σ' αυτή έχουν όλοι όσοι συμφωνούν με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ, που προβάλλει ουσιαστικά αιτήματα για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων και των μικρομεσαίων παραγωγών και δίνει προοπτική στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, δείχνοντας τη διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μετερίζι με τους πραγματικούς αγωνιστές της ΠΑΣΥ έχουν συμφέρον να βρεθούν και όσοι μικρομεσαίοι νοικοκυραίοι του χωριού ακολουθούν κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες - όπως οι αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας που χτες αποφάσισαν και μετέφεραν τρακτέρ στα Τέμπη - οι οποίες, προβάλλοντας επιμέρους, διχαστικά και παραπλανητικά αιτήματα κι αφήνοντας στο απυρόβλητο την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα σε αδιέξοδες ατραπούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ραντεβού τη Δευτέρα

Αποψη από την κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλονίκης, τις μέρες των γιορτών

Motion Team

Αποψη από την κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλονίκης, τις μέρες των γιορτών
Στην πλατεία της Χαλκηδόνας θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα τη Δευτέρα 31 Δεκέμβρη στις 11 η ώρα το πρωί οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και γειτονικών νομών, αποφάσισαν σε σύσκεψή τους οι αγροτοσυνδικαλιστές της περιοχής.

Στη συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Χαλκηδόνας και έγινε μετά από πρόσκληση των Αγροτικών Συνεταιρισμών Λουδία, Παρθενίου και Προχώματος, πήραν μέρος αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύλλογοι, άλλοι φορείς και αγρότες της ευρύτερης περιοχής και συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα, όπως και η πορεία των κινητοποιήσεων.

Σε ψήφισμα των συγκεντρωμένων τονίζεται ότι καταδικάζεται με αγανάκτηση η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και διάσπασης των αγροτών σε Βόρειους και Νότιους, βαμβακοπαραγωγούς ή όχι. «Σ' αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστούν και οι γνωστές και μη εξαιρετέες ηγεσίες της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και των νόθων Ομοσπονδιών», σημειώνεται.

Ηδη στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας γίνονται περιοδείες και καλούνται οι αγρότες να συμμετέχουν στην παναγροτική κινητοποίηση της 31ης Γενάρη, διεκδικώντας: Απορρόφηση όλης της φετινής παραγωγής, κατάργηση των ποσοστώσεων, περιορισμό της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, στήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών. Επίσης καταδικάζεται η διάλυση της Ομοσπονδίας ΓΣ Θεσσαλονίκης και η παράδοσή της στους ιδιώτες.

Στο μεταξύ σε κατάσταση αναμονής βρίσκονταν χτες οι αγρότες που έχουν βγει με τα τρακτέρ τους στα Γιαννιτσά και τη Χαλάστα στο Νομό Θεσσαλονίκης. Στον Προμαχώνα, όπου χιόνιζε χτες όλη μέρα, συνεχίστηκε η προσέλευση και άλλων αγροτών με τα τρακτέρ τους προκειμένου να ενισχύσουν το μπλόκο. Για μια ώρα περίπου αποκλείστηκε συμβολικά ο δρόμος που οδηγεί στα σύνορα, ενώ ασκούνται και πάλι έντονες πιέσεις από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές προκειμένου να καμφθούν οι αγρότες και να διαλύσουν τα μπλόκα.

Ηδη τέσσερις δικογραφίες σχηματίστηκαν μέχρι στιγμής και θα κοινοποιηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών σε βάρος αγροτών οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Οι αγρότες απειλούνται ότι θα σχηματιστούν και νέες δικογραφίες σε περίπτωση που οι βαμβακοπαραγωγοί κλιμακώσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους.

Τέλος, σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας προχώρησαν χτες οι αγρότες από τα Κουφάλια και τις γύρω περιοχές. Παρέταξαν τα γεωργικά τους μηχανήματα στο ύψος της Χαλκηδόνας, από τις 12.30 έως τη 1 το μεσημέρι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπλανητική τακτική

Θέλει ...διάλογο και για τα αγροτικά

Με παρελκυστική τακτική και «διάλογο» - απάτη επιχειρεί η κυβέρνηση να παραπλανήσει τους αγρότες και να υπονομεύσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Παρ' όλο που η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη, απορρίπτοντας όλα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ωστόσο εμφανίζεται ως οπαδός του διαλόγου, ακριβώς για να επιρρίψει στους αγρότες τις ευθύνες για τις «επιπτώσεις» των αγώνων τους!

Ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση για διάλογο η κυβέρνηση θέτει την απόλυτη συμμόρφωση των αιτημάτων των αγροτών... με τους κοινοτικούς κανονισμούς, πράγμα που σημαίνει απλά την εθελοντική αποδοχή του ξεκληρίσματός τους.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες το μεσημέρι δήλωνε ότι η κυβέρνηση περιμένει «γραπτές» (!) προτάσεις από τους αγρότες, αλλά πάντοτε εντός της ευρω-νομιμότητας. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί γραπτές προτάσεις από την πλευρά εκείνων των αγροτών που προβάλλουν διεκδικήσεις. Οταν κατατεθούν οι προτάσεις, που πρέπει βεβαίως να είναι καλόπιστες και να υπάγονται στο κοινοτικό πλαίσιο, θα συζητηθούν με την επιμέλεια που έχει δείξει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος.

Την ίδια στιγμή, επιστρατεύονται οι γαλάζιοι «Θεσσαλοί» υπουργοί και βουλευτές, για να συμμαζέψουν τους αγρότες που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα. Πρώτος και καλύτερος ο δήθεν «διαφωνών» Γ. Σουφλιάς, ο οποίος εκτίμησε ότι το θέμα δεν είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, αλλά να μην κλείσουν τους δρόμους. «Μπορεί να έχουν δίκαια ή άδικα αιτήματα, η ουσία του πράγματος είναι ότι δεν μπορεί να κόβουμε την Ελλάδα στα δύο», δήλωσε εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Από την πλευρά της η βουλευτίνα Μαγνησίας της ΝΔ Ζέττα Μακρή δήλωσε ικανοποιημένη, γιατί περίπου όλα τα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ