ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε αγωνιστική παράταξη

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στη θεσσαλική ύπαιθρο, ενώ τα τρακτέρ παίρνουν «θέσεις μάχης» στις πλατείες των χωριών

Αποψη από τη μεγάλη σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της Λάρισας στα Τέμπη
Αποψη από τη μεγάλη σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της Λάρισας στα Τέμπη
Στην τελική τους φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή των Θεσσαλών αγροτών στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, καθώς από σήμερα βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της περιοχής, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για να κινηθούν σε όποια κατεύθυνση αποφασιστεί. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι περιοδείες και εξορμήσεις στελεχών της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν σ' αυτή, για να φτάσει παντού το κάλεσμα αγώνα με το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

Συνεχίζονται, επίσης, οι συσκέψεις και συγκεντρώσεις προετοιμασίας σε επαρχιακό επίπεδο. Στο Νομό Λάρισας, ύστερα από τις μεγάλες επαρχιακές συσκέψεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στον Τύρναβο και την Αγιά, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στα Φάρσαλα, στις 10.30 π.μ., στην Ενωση Συνεταιρισμών.

Στο Νομό Καρδίτσας οι αγρότες βγάζουν από σήμερα τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και δηλώνουν πανέτοιμοι να δώσουν μαχητικό «παρών» στην κινητοποίηση.

Σε αγωνιστική παράταξη στις πλατείες των χωριών μπαίνουν από σήμερα τα τρακτέρ και στο Νομό Τρικάλων, όπου με επιτυχία πραγματοποιούνται οι συσκέψεις, στις έδρες των δήμων. Χτες έγιναν σε Ταξιάρχες, Ρίζωμα, Φήκη κι ακολουθούν σήμερα στο Μικρό Κεφαλόβρυσο και την Πέμπτη στα Μεγάλα Καλύβια.

Ολοι μαζί

Στόχος του συνεπούς αγροτικού κινήματος δεν είναι μόνο η μαζική και δυναμική συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς στην πανελλαδική κινητοποίηση, αλλά και όσο γίνεται μεγαλύτερη εξασφάλιση της ενεργούς συμπαράστασης και συμπαράταξης των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα. Την περασμένη Κυριακή, στα Τέμπη, έγινε μεγάλη νομαρχιακή σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της Λάρισας, που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΝΛ), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, των ΕΒΕ, των συνταξιούχων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. Μετά το τέλος της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και οι αγρότες που συμμετείχαν πραγματοποίησαν πορεία προς τα διόδια των Τεμπών και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, διαμηνύοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς του νομού να βγει στους δρόμους του αγώνα.

Ενωτικά αιτήματα

Μιλώντας στη σύσκεψη φορέων, ο Ρ. Μαρούδας, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, υπογράμμισε πως η κινητοποίηση της Δευτέρας αφορά το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγροτιά, καθώς είναι το ίδιο οξυμένα γι' όλα τα αγροτικά προϊόντα. Κι αφού παρουσίασε το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ, αναφέρθηκε και στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτει το συνεπές αγροτικό κίνημα για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του νομού και, ανάμεσα στα άλλα, είναι:

  • Απορρόφηση όλης της ποσότητας βαμβακιού που παρήγαγαν τα χωράφια και στην τιμή στόχου των 362 δρχ./κιλό. Για τα πρώτα 100 στρέμματα ιδιόκτητα, ή 150 ενοικιαζόμενα να μην ισχύσει το πρόστιμο συνυπευθυνότητας και από κει και πάνω να υπάρχει κλιμάκωση.
  • Να παρέμβει τώρα η κυβέρνηση για την αγορά της φετινής παραγωγής σταριού στην τιμή τουλάχιστον 60 δρχ./κιλό (18 λεπτά) και του καλαμποκιού και στην τιμή των 65 δρχ./κιλό (20 λεπτά).
  • Να παρθούν μέτρα για την απορρόφηση των μήλων, να μπει φραγμός στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και να υπάρχει κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης (ταμπελάκι).
  • Να δοθεί αποζημίωση στους παραγωγούς με μποστανικά που η παραγωγή τους έμεινε αδιάθετη στα χωράφια και σάπισε.
  • Να διατεθεί άμεσα η πατάτα και τα κρεμμύδια που βρίσκονται στις αποθήκες των παραγωγών και να αποζημιωθούν για όσες ποσότητες σάπισαν.
  • Να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί με τη διαφορά που προκύπτει από τα 0,40 ευρώ ανά κιλό που ζητούσαν στο βιομηχανικό ροδάκινο και από εκείνα που πήραν.
  • Να αποζημιωθούν οι ποσότητες σταφυλιών που έμειναν στα αμπέλια ως χαμένο εισόδημα και στην τιμή των 0,35 ευρώ ανά κιλό. Να καταργηθεί η φορολόγηση στο τσίπουρο για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
  • Αποζημίωση της φετινής ζημιάς στα καπνά και μέτρα στήριξης της καλλιέργειας.
  • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί τομάτας για τις ποσότητες που σάπισαν στα χωράφια και να πληρωθούν από τους τοματοβιομήχανους οι απώλειες σε τονάζ.
  • Αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στην κτηνοτροφία στα επίπεδα των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων. Να καλυφτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι μειώσεις των εξισωτικών στα αιγοπρόβατα. Να αυξηθεί άμεσα το πλαφόν στο αγελαδινό γάλα στο ύψος των αναγκών της χώρας μας. Να μειωθούν οι τιμές για δηλώσεις ΟΣΔΕ στους κτηνοτρόφους.
  • Να καταργηθεί ο νέος τρόπος εισφοράς στον ΕΛΓΑ.
  • Να αλλάξουν ριζικά οι προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα νέων αγροτών και σχεδίων βελτίωσης για να μπορούν να συμμετάσχουν και οι φτωχοί και μεσαίοι νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της καλλιέργειας ψυχανθών μέσω της καθιέρωσης γενναίας επιδότησης.
  • Επιστροφή ΦΠΑ και στα προϊόντα που παθαίνουν ζημιές και αποζημιώνονται.
ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Προετοιμάζονται για τη Δευτέρα

Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αργολίδα

Τα λάβαρα του αγώνα υψώνουν και οι αγρότες της Πελοποννήσου σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αργολίδα. Ετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη των νέων πανελλαδικών παναγροτικών συλλαλητηρίων που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), τη Δευτέρα 31 Γενάρη, συντονίζοντας την πάλη τους με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Τα αγροτικά στελέχη των περιοχών, με ενημερωτικές συσκέψεις και περιοδείες σε όλα τα χωριά, μεταφέρουν κάλεσμα αγωνιστικό για την καλύτερη επιτυχία των κινητοποιήσεων, καθώς η παραγωγική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο και απειλεί να κατακρημνίσει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΠΑΣΥ στην Αχαΐα καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να λάβουν μέρος μαζικά στα συλλαλητήρια στις 31 Γενάρη, ώστε «να δώσουμε απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις κατ' εντολή της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στο μέτωπο της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων, των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε το δικό μας αγωνιστικό μέτωπο και ενωμένοι να διεκδικήσουμε αιτήματα που θα μας επιτρέπουν να παραμείνουμε στα χωριά μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια».

Συγκεκριμένα, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που έχουν μέχρι στιγμής οριστεί, είναι:

  • Στην Αχαΐα, όπου και θα γίνουν δύο αγροτικές κινητοποιήσεις. Η μια θα γίνει στην Παναιγιάλεια Ενωση, στο Αίγιο στις 10 π.μ. και καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και η άλλη θα γίνει στην Δυτική Αχαΐα, στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής, και καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας και ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αχαΐας.
  • Στην Ηλεία, η Γραμματεία της ΠΑΣΥ στο νομό και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλούν στις 10.30 π.μ. στον κόμβο της Φιλοθέης στον Πύργο (είσοδος της πόλης).
  • Στη Μεσσηνία, η Γραμματεία της ΠΑΣΥ στο νομό, καλεί στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
  • Στην Αργολίδα, η Γραμματεία της ΠΑΣΥ στο νομό, καλεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Αργος.
Κινητοποιείται και η Στερεά

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ Φθιώτιδας και της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών της Βοιωτίας για την οργάνωση και προετοιμασία ενόψει της 31ης Γενάρη. Στις καθημερινές εξορμήσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις των αγροτοσυνδικαλιστών του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος στα χωριά του κάμπου της Λαμίας, του Δομοκού και της Λοκρίδας, φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση το διευρυμένο πλαίσιο της ΠΑΣΥ και να συσπειρώνει όχι μόνο στο «δώσ' ημίν σήμερον», αλλά και στο τι θα έχουν και αύριο και όλα τα χρόνια, απ' όλα τα αγροτικά προϊόντα, κάτι που σημαίνει ότι με τη σημερινή (ή με τη «χτεσινή» του ΠΑΣΟΚ) αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης οι αγρότες «άσπρη μέρα δε θα δουν» και χρειάζεται ο αγώνας για την ανατροπή της.

Αυτό ήταν και το συμπέρασμα μεγάλης σύσκεψης αγροτών που έγινε τις προηγούμενες μέρες στη Λαμία. Τα μηνύματα, λοιπόν, είναι ελπιδοφόρα ότι στις 31 Γενάρη, από την πλατεία Πάρκου της Λαμίας, όπου έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση της ΠΑΣΥ Φθιώτιδας, θα είναι η αφετηρία για τους νέους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, είτε είναι βαμβακοπαραγωγοί, είτε καπνοκαλλιεργητές, είτε ελαιοπαραγωγοί, που παλεύοντας για το άμεσο, την οικονομική τους επιβίωση, θα διεκδικούν να παραμείνουν και να καλλιεργούν τη γη τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση ήδη αγρότες της περιοχής του Δήμου Θεσσαλιώτιδας, που έχουν βγει στο «μπλόκο» του Δρούγου, διεκδικούν με διευρυμένο πλαίσιο.

  • Σε καλό δρόμο βρίσκεται η ανταπόκριση των ξωμάχων της Βοιωτίας, στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών - που συγκροτήθηκε πριν λίγο καιρό και υιοθετεί το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ - για αγωνιστική απάντηση στην επιδιωκόμενη προσπάθεια κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, των αγροτοσυνδικαλιστών τους και όσων συμφωνούν με τη νέα ΚΑΠ και τις άλλες αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ. Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους αγρότες σε δυναμικό ξεκίνημα στις 31 Γενάρη, από την κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, στις 11 το πρωί.
  • Σε σύσκεψη αγροτών, που έγινε χτες το βράδυ στην Κήρινθο της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, μετά από πρόσκληση τριών Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν ενημερωτικές περιοδείες και εξορμήσεις στα αγροτοχώρια και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της 31 Γενάρη. Παράλληλα αποφασίστηκε να παραταχτούν τα τρακτέρ μεθαύριο Πέμπτη στην εθνική οδό Μαντουδίου - Κηρίνθου.
«Αγώνας» αδιέξοδος

Υπάρχουν πολλοί που δε γνωρίζουν ποια ακριβώς είναι τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών της Λάρισας και της Μαγνησίας, που από χτες βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στα Τέμπη. Οι απλοί αγρότες, πάντως, που συμμετέχουν σ' αυτή την κινητοποίηση στο μυαλό τους έχουν δυο διεκδικήσεις:

  • Πρώτον, να τους δοθεί το δικαίωμα να πουλήσουν, με επιδότηση, το βαμβάκι που δεν μπόρεσαν να παραδώσουν, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε ν' αφήσει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες του προϊόντος
  • Δεύτερον, να καλυφθεί η «μεγάλη χασούρα» που είχαν φέτος, επειδή η τιμή του βαμβακιού που παρέδωσαν είναι κατά 80 δρχ., τουλάχιστον, χαμηλότερη από πέρσι.

Αυτά, ως αιτήματα, είναι κατανοητά και δίκαια, αν και δεν είναι ολοκληρωμένα. Κι αυτό γιατί «βλέπουν» μόνο το «σήμερα» και δεν «κοιτούν» το «αύριο», αφού δε ζητείται η μη εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για του χρόνου, καθώς και να μην ισχύει η νέα ΚΟΑ βαμβακιού, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της ΚΑΠ και προβλέπει την αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τα «αιτήματα» που προβάλλουν, στο όνομα των παραγωγών, οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές που ηγούνται αυτής της κινητοποίησης και οι οποίοι έχουν καταγγελθεί από το συνεπές αγροτικό κίνημα ως υπονομευτές και διασπαστές. Και δεν πρόκειται για πρόβλημα που οφείλεται σε «λάθος διατύπωση», αλλά για σχεδιασμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

***

Οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ στην αρχή ζητούσαν μόνο να επιδοτηθούν οι αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού της Λάρισας και της Μαγνησίας. Κι όταν το υπουργείο Αγροτικής Απασχόλησης τους ξεκαθάρισε πως αυτό δε γίνεται, επειδή «έτσι γουστάρει», τότε «άλλαξαν βιολί» και ζητούν να βρεθεί τρόπος για να καλυφτεί η απώλεια του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών για τις αδιάθετες ποσότητες.

Για ν' απαντήσουν, δε, σε όσους τους κατηγορούν ότι νοιάζονται για τους ίδιους και λίγους ακόμα συντοπίτες τους κι όχι για όλους τους παραγωγούς της χώρας, πρόσθεσαν, ως «αίτημα», να γίνει επανέλεγχος των ποσοτήτων βαμβακιού που έχουν παραδοθεί για να εντοπιστεί και να αποβληθεί από το σύστημα επιδότησης το «παράνομο» βαμβάκι.

Και διέρρεαν ότι ο επανέλεγχος θα εντοπίσει περί τις 140.000 «παράνομα» στρέμματα, που σημαίνει ότι πάνω από 40.000 τόνοι από το βαμβάκι που έχει παραδοθεί θα πεταχτεί εκτός συστήματος επιδότησης και έτσι η επιστροφή από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που θα πάρουν οι παραγωγοί θα είναι περί τις 10-15 δρχ. το κιλό μεγαλύτερη.

***

Το «αίτημα» αυτό αποδέχτηκε, ασμένως, το υπουργείο, όχι μόνο γιατί ήξερε πως δε θα το ικανοποιούσε - το «βόλευε» τόσο που μερικοί έχουν την υποψία ότι το ίδιο «συμβούλεψε» τους αγροτοσυνδικαλιστές να το θέσουν - αλλά κι επειδή το βοηθούσε στην επιχείρηση εξαπάτησης και συκοφάντησης του αγροτικού κόσμου.

Κι η φανερή ικανοποίηση του Ε. Μπασιάκου έγινε πανηγύρι, σαν άκουσε να τάσσονται υπέρ αυτού του «αιτήματος» οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, συντασσόμενες με τη λογική του περί «παρανομούντων αγροτών» και «παράνομου βαμβακιού». Και πώς να μη «χοροπηδάει» από τη χαρά του ο υπουργός όταν θα μπορεί ν' αξιοποιεί τη συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, για να «πείσει» την «κοινή γνώμη» - και τους βαμβακοπαραγωγούς - ότι η όξυνση του προβλήματος του βαμβακιού, φέτος, δεν οφείλεται στην πολιτική που διαχειρίζεται, αλλά στους «κλέφτες κι απατεώνες» αγρότες, οι οποίοι «παρανόμως» καλλιέργησαν χωράφια που δε δικαιούνταν και παρήγαγαν κιλά που δεν τους επιτρεπόταν.

Βεβαίως, η μόνη «παρανομία» που έκαναν οι «κατηγορούμενοι» αγρότες ήταν να πιστέψουν πως έχουν δικαίωμα ν' αυξήσουν το πενιχρό εισόδημά τους, δουλεύοντας περισσότερο και καταθέτοντας αίτηση αύξησης των δικαιωμάτων καλλιέργειας, η οποία και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και το μόνο «λάθος» το οποίο μπορεί να τους καταλογιστεί είναι ότι ...στη συζήτηση που είχαν με τις βαμβακιές δεν κατάφεραν να τις πείσουν να παραγάγουν όσο ακριβώς είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. Εκτός κι αν τους ζητηθεί να κάνουν την αυτοκριτική τους για το γεγονός ότι στην Ελλάδα - με ευθύνη των κυβερνήσεων - δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός καλλιεργειών και κανένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, δεν έχει φτιαχτεί κτηματολόγιο, δεν καταρτίστηκε Μητρώο Αγροτών.

***

«

Χοροπηδάει» η κυβέρνηση γιατί με το «αίτημα» αυτό απαλλάσσεται από την υποχρέωση να βρει τρόπο να μειώσει, έστω και λίγο, την τεράστια απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Διότι αύξηση της «επιστροφής» δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς δε γίνεται να βγουν εκτός συστήματος επιδότησης ποσότητες βαμβακιού που εισκομίστηκαν στα εκκοκκιστήρια, ζυγίστηκαν, εκκοκκίστηκαν και επιδοτήθηκαν.

Αλλά και στην «περίεργη περίπτωση» που αυτό γινόταν, γεννάται το ερώτημα: Οι «παράνομοι» παραγωγοί θα επιστρέψουν την επιδότηση που ήδη έχουν πάρει κι αν ναι πώς και πότε; Σε λίγο, με την παρακράτηση της «επιστροφής» - αν τολμήσουν να ζητήσουν, τώρα, πίσω λεφτά θα τους πάρουν με τα ματσούκια - και τα υπόλοιπα του χρόνου, ή αργότερα με κάποιον άλλο τρόπο;

***

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι όπως θέτουν τα «αιτήματα» οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές δεν αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων όλων των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, αλλά ούτε κι αυτών που τους ακολουθούν στις κινητοποιήσεις τους. Επομένως, είναι προς το συμφέρον κι αυτών των αγροτών να εγκαταλείψουν τους «ύποπτους» κι αδιέξοδους «αγώνες» και να βρεθούν, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους, στο αγωνιστικό μετερίζι της ΠΑΣΥ, όπου μπορούν να διεκδικήσουν ουσιαστική λύση των προβλημάτων τους κι ένα καλύτερο αύριο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΣΟΚ
Πέρσι έγινε όλη η ζημιά

«Δεν είμαστε υπέρ των ακραίων μορφών κινητοποίησης, που φέρνουν τους αγρότες αντιμέτωπους με τις άλλες επαγγελματικές τάξεις», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, ο οποίος την ίδια στιγμή συνεχίζοντας τον ασύστολο εμπαιγμό σε βάρος των αγροτών υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το εισόδημα των αγροτών, στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους»... Για τα δεινά που βιώνουν οι αγρότες εδώ και τόσα χρόνια, τσιμουδιά δεν υπήρχε βέβαια από τον εκπρόσωπο, ο οποίος προκλητικά προέβαλε την άποψη ότι «το εισόδημα των αγροτών έχει συρρικνωθεί δραματικά το 2004, έτος που χαρακτηρίζεται απ' την πραγματική κατάρρευση των τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα».

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης

Την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ ανακοίνωσε χτες ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σε επιστολή του προς τον Απ. Σταύρου, γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σημειώνει ότι η πράξη του αυτή γίνεται «για λόγους συνείδησης» μια και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αδυνατώ να κατανοήσω την εμμονή του υπουργείου να μη δοθεί λύση στο πρόβλημα των αδιάθετων βαμβακιών».

Η κίνηση αυτή του Μ. Χαρακόπουλου, προφανώς και εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των αγροτικών στελεχών του νομού Λάρισας.

ΔΗΚΚΙ
Στηρίζει τον αγώνα των αγροτών

Τη συμπαράστασή της «στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων αγροτών», εκφράζει σε απόφασή της η 2η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ. Το ΔΗΚΚΙ αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραματικά και πάνω από 200.000 αγροτικές οικογένειες εγκατέλειψαν τη γεωργία. «Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των 15 τελευταίων ετών στην Ελλάδα στον αγροτικό τομέα οδήγησαν στη συρρίκνωση του αγροτικού παραγόμενου προϊόντος και στη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος» υπογραμμίζεται στην απόφαση της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ. «Οσο αυτή η πολιτική συνεχίζει και υλοποιείται από την ΕΕ και την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η κατάσταση θα χειροτερεύει με σημαντικές συνέπειες σε όλη την εθνική οικονομία».

«Μυστικά» αιτήματα...

Δύο εκ των «γαλάζιων» αγροτο-ηγετών, ο Αθ. Κοκκινούλης από τη Λάρισα και ο Αργ. Μποτός από τη Μαγνησία, έστειλαν χτες προσωπικές επιστολές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τα αιτήματά τους...

Βέβαια, οι ίδιοι δε δημοσιοποίησαν χτες τις επιστολές τους και το περιεχόμενό τους. Γιατί άραγε;.. Το αποτέλεσμα ήταν να βγάλει άλλη μια ανακοίνωση εντυπώσεων ο Ε. Μπασιάκος και να δηλώσει ότι: Η πρόταση του Αθ. Κοκκινούλη είναι ασαφής και εμφανίζει προβλήματα συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία και η πρόταση του Αργ. Μποτού είναι ασύμβατη με την ισχύουσα και κοινοτική νομοθεσία. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Αθ. Κοκκινούλης ζήτησε να μην ισχύσουν οι προκαθορισμοί που έγιναν. Δηλαδή, τα τζογαδόρικα παιχνίδια με την επιδότηση, που κάνουν τα εκκοκκιστήρια, βάσει του ολέθριου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι. Κι όπως λέγεται σχετικά, η ΕΑΣ Λάρισας δεν «πέτυχε» στους προκαθορισμούς που έκανε, λόγω της μεγάλης πτώσης της διεθνούς τιμής στο βαμβάκι. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο «αίτημα» δεν αφορά τους βαμβακοπαραγωγούς. Οσο για την πρόταση Μποτού, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως ζήτησε να εκκοκκιστούν τα μη επιλέξιμα βαμβάκια, αλλά η επιδότηση να δοθεί με τη σοδειά του 2005...

Φαίνεται, πάντως, πως οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας καταβάλλουν «φιλότιμες»... προσπάθειες να απεμπλακούν και οι ίδιοι και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το αδιέξοδο. Ομως αυτός ο υπουργός είναι ντιπ Μπασιάκος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ