ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Στο κουλουάρ του ντόπινγκ!

Ο σύγχρονος αθλητής δεν είναι παρά ένα «άθλιον ώριμον θύμα», έτοιμος για την αρένα του ακριβοπληρωμένου θεάματος...

Το 14,8% των συμπληρωμάτων διατροφής που καταναλώνονται παγκοσμίως σε γυμναστήρια περιέχουν στερεοειδή αναβολικά, χωρίς βεβαίως να υπάρχει η σχετική αναγραφή στην ετικέτα. Στην Ευρώπη, το ποσοστό των συμπληρωμάτων διατροφής με στερεοειδή αναβολικά υπερδιπλασιάζεται και εκτινάσσεται στο 30%!

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες που έγιναν το 2004, παρουσιάστηκαν πρώτα στην Ισπανία και χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους Γεώργιο Τόλη, αναπληρωτή καθηγητή της Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Δημ. Παναγιωτόπουλο, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθήνας και γραμματέα της Διεθνούς Ενώσεως Αθλητικού Δικαίου και την Ιωάννα Μάστορα, διδάσκουσα της Ολυμπιακής Αγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 15ου Πανελλήνιου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, που θα γίνει στην Αθήνα στις 29-30 Γενάρη 2005.

Τα συμπληρώματα διατροφής, υπογράμμισε ο Δ. Παναγιωτόπουλος, έχουν ένα και μοναδικό νόημα: Την εξισορρόπηση της διαταραγμένης διατροφής στο ημερήσιο διαιτολόγιο και σε καμιά περίπτωση την άνευ λόγου προσθετική σημασία της. «Τούτο, συνέχισε, έχει μεγάλη σημασία για τη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό, επειδή είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί απόλυτα το αν και πότε υφίσταται μη ισορροπημένη διατροφή, οπότε τότε και μόνο βρίσκει έδαφος η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής». Και κατέληξε: «Ακόμα περισσότερο τούτο αποκτά νόημα, επειδή στις μέρες μας, που η τάση μεγιστοποιημένης σωματικής απόδοσης έχει αγγίξει τα όριά της με τη χρήση διαφορετικών μεθόδων, όπως το ντόπινγκ, δε μένει πια κανένα περιθώριο ότι τα συμπληρώματα διατροφής δε βρίσκονται στον ίδιο διάδρομο με το ντόπινγκ».

Μετά την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, την εισβολή των χορηγών - ιδίως «μετά και την ευγενή επικάλυψη, που προσδίδει ο τίτλος του χορηγού» - την άμεση εμπλοκή των αθλητών με οικονομικά μέσα και τη διαχείριση υπέρογκων ποσών από τους παράγοντες του αθλητισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, το ντόπινγκ έχει αναχθεί σε υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, επισήμανε ο Δ. Παναγιωτόπουλος.

«Σύμφωνα - πρόσθεσε - με έρευνα, σε ποσοστό 58%, οι αθλητές βεβαιώνουν ότι αν και γνωρίζουν το νόμο και τις συνέπειές του, παρά ταύτα δεν τους ενδιαφέρει η ποινή και η ηθική μείωση που θα υποστούν, αρκεί να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να μην έχουν οικονομική βλάβη. Στα πορίσματα του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικού Δικαίου καταγράφηκε ότι οι αθλητές, αν και γνωρίζουν ότι λαμβάνοντας απαγορευμένες ουσίες βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους, με πιθανή συνέπεια τον πρόωρο θάνατό τους, σε ηλικία 40 ετών, δηλώνουν ότι αυτό δεν τους ενδιαφέρει προκειμένου να γευτούν τη μέγιστη δόξα κατάκτησης ολυμπιακής νίκης».

«Οι παρενέργειες - είπε ο Γ. Τόλης - από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, είναι πολλές και πλήττουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και επηρεάζουν όλα τα οργανικά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος. Σύμφωνα με στοιχεία, η αναβολική δράση των ουσιών αυτών είναι περισσότερο έντονη και εμφανής στις γυναίκες και τους εφήβους. Οι δύο αυτές ομάδες δέχονται τη μεγαλύτερη επίδραση των αναβολικών διότι αυξάνουν πολύ τη μυϊκή τους μάζα, αλλά παράλληλα υφίστανται και τις περισσότερες βλαπτικές δράσεις».

«Τα κρούσματα από τη χρήση αναβολικών συνεχώς αυξάνονται», είπε η Ιω. Μάστορα και ανέφερε ότι στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 3.500.000 νέοι απάντησαν ότι έκαναν χρήση αυτών των ουσιών. Στις ΗΠΑ 3-11% των μαθητών Γυμνασίου ανέφεραν ότι έκαναν χρήση τέτοιων απαγορευμένων ουσιών.

Ενας τρόπος, όπως αναφέρθηκε, ντόπινγκ είναι και η διακοπή κύησης. Δηλαδή μια αθλήτρια μένει έγκυος τρεις ή τέσσερις μήνες πριν τους αγώνες και στη συνέχεια κάνει έκτρωση - που συνήθως παρουσιάζεται ως αποβολή. Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογεί τις αυξημένες ουσίες στον οργανισμό της σε περίπτωση αντιντόπινγκ ελέγχου. Ομως αυτές οι επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε τερατογενέσεις σε περίπτωση που κρατήσουν το παιδί, όπως υπογράμμισε ο Γ. Τόλης.

Ετσι ο σύγχρονος αθλητής δεν είναι παρά ένα «άθλιον, ώριμον θύμα, έτοιμος για την αρένα του ακριβοπληρωμένου θεάματος, με ό,τι τούτο συνεπάγεται» όπως τόνισε ο Δ. Παναγιωτόπουλος.


Γ. Μ.

A' ΕΘΝΙΚΗ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ιωνικός-ΠΑΟ 0-0, Καλλιθέα-Ολυμπιακός 1-1 (Γκέκας 53' - Τζωρμπατζάκης 40' αυτογκόλ), ΑΕΚ-Αιγάλεω 1-0 (Κατσουράνης 50'), Αρης-Σκόντα Ξάνθη 2-1 (Λαζανάς 39',65' - Λουτσιάνο 89'), Πανιώνιος-Χαλκηδόνα 0-0, Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-1 (Σαλπιγγίδης 75'), Ηρακλής-Εργοτέλης 2-0 (Ιωάννου 28', Επαλέ 67'), ΟΦΗ-Καλαμαριά 0-0.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 16 αγώνες)

1. ΑΕΚ 23-11 33

2. ΠΑΟ 27-8 33

3. Ολυμπιακός 29-8 31

4. Σκόντα Ξάνθη 23-19 26

5. ΠΑΟΚ 22-23 22

6. Αιγάλεω 14-13 21

7. Χαλκηδόνα 16-15 21

8. ΟΦΗ 22-23 20

9. Καλλιθέα 23-25 18

10. Αρης 14-17 18

11. Ηρακλής 15-19 18

12. Πανιώνιος 11-12 17

13. Ιωνικός 10-21 16

14. Εργοτέλης 13-28 14

15. Καλαμαριά 12-23 14

16. Κέρκυρα 10-19 13

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Γκέκας 10 γκολ, Λουτσιάνο, Μαχλάς, 9 γκολ, Ογκουνσότο, Σοάρες, Τζιοβάνι 8 γκολ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Σκόντα Ξάνθη-ΠΑΟ, Ολυμπιακός-Αρης, Καλαμαριά-Ιωνικός, Εργοτέλης-Καλλιθέα, Αιγάλεω-ΟΦΗ, Χαλκηδόνα-Ηρακλής, Κέρκυρα-ΑΕΚ, ΠΑΟΚ-Πανιώνιος.

Β' ΕΘΝΙΚΗ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Εθνικός Αστέρας-Ακράτητος 0-2, Νίκη Βόλου-Προοδευτική 1-1, Λεβαδειακός-Απόλλωνας 1-0, Καλαμάτα-Πανηλειακός 1-1, Σέρρες-Λάρισα 1-1, Ατρόμητος-Παναχαϊκή 0-4, ΑΣΚ Ολυμπιακός-Καστοριά 0-0.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 16 αγώνες)

1. Ακράτητος 23-11 32

2. Νίκη Βόλου 2-10 30

3. Λεβαδειακός 18-7 30

4. Καλαμάτα 16-8 29

5. Σέρρες 13-12 28

6. ΑΣΚ Ολυμπιακός 18-8 27

7. Πανηλειακός 18-12 26

8. Λάρισα 20-12 25

9. Καστοριά 20-12 24

10. Προοδευτική 17-13 23

11. Ηλυσιακός 19-20 20

12. Απόλλωνας 12-21 19

13. Παναχαϊκή 15-15 19

14. Εθνικός Αστέρας 12-15 17

15. Ατρόμητος 5-38 4

16. Ποσειδώνας ΝΠ 0-32 0

ΕΠΑΕ
Μετατόπιση ευθυνών

Σε μια συντονισμένη σύμπλευση πολλών παραγόντων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με σκοπό την αθώωση, Ολυμπιακού - Πανιωνίου (και στο «πρόσωπό» τους, όλων των ΠΑΕ), εξελίχθηκε - όπως αναμενόταν - η εκδίκαση της έφεσης για την πρωτοβάθμια ετυμηγορία. Και πάλι η υπερασπιστική γραμμή αμφοτέρων ήταν πως για τα επεισόδια ευθύνεται η αστυνομία και για τη μη διεξαγωγή ο διαιτητής.

Πάντως και σ' αυτή την ακροαματική διαδικασία αναδείχτηκε η προσπάθεια μετατόπισης - αποφυγής των ευθυνών αλλά και η προσκόλληση στο δόγμα «τα καλά και συμφέροντα»... Ο πρόεδρος των «ερυθρολεύκων», Σ. Κόκκαλης, - καταθέτοντας ως μάρτυρας - ανέφερε: «Ο Ολυμπιακός έχει ζητήσει από την αρχή της περιόδου να μη δίνονται εισιτήρια σε φιλοξενούμενους, γιατί πιστεύει πως μέσα σ' αυτό το 5% που δίνεται, υπάρχει δυνατότητα να βρίσκονται και κάποια "στοιχεία" που πιθανόν θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια». Εύλογα θ' αναρωτηθεί λοιπόν κανείς, τότε γιατί ζήτησε, μετ' επιτάσεως εισιτήρια ο Ολυμπιακός; «Ζητήσαμε το 5% γιατί έχουμε το δικαίωμα από το νόμο και δεν μπορούμε να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας», είναι η απάντηση...

Κάποια στιγμή ο πρόεδρος Εφετών, Πλαστήρας Αναστασάκης, ρώτησε: «Μα καλά ποτέ δε φταίνε οι ομάδες»; Για να απαντήσει ο συνήγορος του Ολυμπιακού Γ. Βούλτσης: «Φταίνε, αλλά ο νόμος είναι σαφής. Για να τιμωρηθεί μία ομάδα πρέπει να υποκινήσει τα επεισόδια»!.. Για εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 21 του ΚΑΠ, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ρίχνοντας και αυτός το βάρος στο διαιτητή, ενώ προσφυγή στη ΦΙΦΑ ουσιαστικά προανήγγειλε - εκ μέρους των δύο ΠΑΕ - ο συνταγματολόγος Γιώργος Παπαδημητρίου: «...Δεν είναι σύννομη με το σύνταγμα. Είναι μια απόφαση ελεγκτέα από το Διαιτητικό Δικαστήριο της FIFA, στο οποίο μπορούν να προσφύγουν οι ενδιαφερόμενοι, αν κρίνουν την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων υπέρμετρα αυστηρή».

Βέβαια, άπαντες επιμελώς απέφυγαν να θυμηθούν ότι η ποινή, που τώρα κατηγορούν, μπήκε στον ΚΑΠ από τις ποδοσφαιρικές αρχές και τις ομάδες, ενώ υπέρ των ΠΑΕ τάχθηκε και ο ΠΣΑΠ, διά του προέδρου του, Αντώνη Αντωνιάδη. Υποστήριξε ότι με την αφαίρεση «θίγονται τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών». Αραγε αυτά δε θίγονται, όταν κινδυνεύει (τουλάχιστον) η σωματική ακεραιότητά τους, με όσα συμβαίνουν και πώς έχει αντιδράσει ο Σύνδεσμος, πλην της έκδοσης φιλολογικών ανακοινώσεων;

Οι δύο ΠΑΕ πήραν διορία ως το μεσημέρι της Τετάρτης (14.00), προκειμένου να καταθέσουν τα υπομνήματά τους. Δεν αποκλείεται την ίδια ημέρα να εκδοθεί και η απόφαση.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο Ηρακλής Τσίκινης, από το Σύνδεσμο Μεσσηνίας, θα διευθύνει το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού (Πέμπτη), για την 1η αγωνιστική στον Γ' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας. Την ίδια μέρα διεξάγεται και η αναμέτρηση Καστοριάς - Πτολεμαΐδας, με διαιτητή τον Καλόπουλο. Μία μέρα πριν, το πρόγραμμα του κυπέλλου έχει τρεις αγώνες, τους οποίους θα διαιτητεύσουν: Λάρισα - Χαλκηδόνα (Νταμπώσης), Αρης - Εθνικός (Καμινάρης), Ξάνθη - Αιγάλεω (Κασναφέρης).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Πτήση... κορυφής

H AEK ήταν η μεγάλη κερδισμένη της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος στην αυλαία του δεύτερου γύρου. Η ομάδα του δικέφαλου έστω και δύσκολα ξεπέρασε το εμπόδιο του Αιγάλεω και έτσι... πέταξε στην κορυφή, συγκάτοικος με τον ΠΑΟ. Το «τριφύλλι» σκόνταψε στη Νεάπολη αφού κόλλησε στο μηδέν απέναντι στον ψυχωμένο Ιωνικό. Πλέον τίθεται θέμα Ζντένεκ Σκάζνι στην τεχνική ηγεσία. Ο Ολυμπιακός που ακολουθεί δύο πόντους πίσω, απώλεσε άλλους δύο βαθμούς στην Καλλιθέα αφού για μια ακόμη φορά το «Ελ Πάσο» αποδείχτηκε πολύ σκληρό για τους Πειραιώτες.

Στ' άλλα ματς: Η Σκόντα Ξάνθη έχασε στο Χαριλάου από τον Αρη όμως έχει δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία του κ. Τσαχειλίδη. Βαθμολογικό ξεπέταγμα του ΠΑΟΚ που πέτυχε πολύτιμη νίκη στην Κέρκυρα και σκαρφάλωσε στην 5η θέση. Στην ομάδα των Φαιάκων νέος προπονητής είναι ο Γιώργος Φοιρός που υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της περιόδου.

Επιτέλους νίκη για την Ηρακλή κόντρα στον Εργοτέλη, ενώ οι συναντήσεις Πανιωνίου-Χαλκηδόνας και ΟΦΗ-Καλαμαριάς έμειναν στο 0-0.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ