ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις ΚΟ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου

Σειρά συγκεντρώσεων για την παρουσίαση και συζήτηση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, αλλά και άλλων θεματικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Συνεδρίου, διοργανώνονται τις αμέσως επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα:

Αύριο, Τετάρτη 26/1

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά από την Αχτίδα Εργατοϋπαλλήλων της ΚΟΠ. Η παρουσίαση των Θέσεων θα γίνει από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, από την Εργατική και τη Συνοικιακή Αχτίδα της ΝΟ Αχαΐας του ΚΚΕ. Η παρουσίαση των Θέσεων θα γίνει από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα, από τη ΝΕ Ευβοίας του ΚΚΕ. Η παρουσίαση των Θέσεων θα γίνει από τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου από την ΚΟΒ Ασπροπύργου. Η παρουσίαση των Θέσεων θα γίνει από τον Στρατή Κόρακα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ Π. Κοκκινιάς (Αγ. Αναργύρων 38). Η παρουσίαση θα γίνει από τον Κώστα Τζατζάνη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου από την τοπική ΚΟΒ. Η παρουσίαση των Θέσεων θα γίνει από τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), από τις ΚΟΒ Ζωγράφου του ΚΚΕ. Η παρουσίαση θα γίνει από την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 29/1

- Στις 8 μ.μ., στο κέντρο «Δαμασκός» στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου, η συνεστίαση της ΚΟ Ναυπάκτου του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 30/1

- Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας. Η παρουσίαση των Θέσεων θα γίνει από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος
  • Για συνεννοήσεις, ενόψει κρίσιμων εξελίξεων
  • Αύριο, Τετάρτη, η συνάντησή του με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς. Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Οπως έχει δηλώσει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατά την επίσκεψη εργασίας, που πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού, θα γίνει ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης στο Κυπριακό και των διαγραφόμενων εξελίξεων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έρχεται στην Αθήνα με συγκεκριμένες προτάσεις, η δε ατζέντα για τις συνομιλίες με τον Κ. Καραμανλή έχει καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού. Σημειωτέον ότι τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Τάσσος Παπαδόπουλος σύντομα θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε διάφορες χώρες, κατά τις οποίες θα προβληθούν οι ελληνικές και οι κυπριακές θέσεις. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισκέπτεται σύντομα Βουδαπέστη (6-8 Φεβρουαρίου), Λουξεμβούργο, Παρίσι και Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Παπαδόπουλου βρίσκονται προς συζήτηση τα εξής θέματα:

1. Το Κυπριακό, σε σχέση με τις διεργασίες που αναμένεται να αρχίσουν μετά το Μάη και οι ενδείξεις που υπάρχουν από αγγλοαμερικανικές κινήσεις.

2. Οι επικείμενες συζητήσεις για τον κανονισμό της ΕΕ για απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα. Επί του θέματος καταγράφεται έντονο παρασκήνιο στην ΕΕ από Βρετανούς και Γερμανούς.

3. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη. Οι ενδείξεις για τις προθέσεις της Αγκυρας είναι αντιφατικές, είναι όμως προφανές ότι υπογραφή θα υπάρξει. Η Κομισιόν φέρεται να έχει διαμηνύσει πως η τελωνειακή ένωση πρέπει να υπογραφεί μέχρι την άνοιξη.

4. Οι εξελίξεις στην Τουρκία και κυρίως στα κατεχόμενα λόγω των εκλογών.

5. Το θέμα των αγνοουμένων, σε σχέση με τις παραπλανητικές πληροφορίες που έδωσε η τουρκική πλευρά. Πριν από τις συνομιλίες με τον Κ. Καραμανλή, ο Τ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αύριο Τετάρτη, στις 9:30 π.μ. θα συναντηθεί με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής.

Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, προεδρεύοντα της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ. Θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα. Το εμπόριο με τα κατεχόμενα θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών Ταλάτ. Η πρόσκληση προς Ταλάτ για μετάβαση στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες θεωρείται και ως ενίσχυση προς την προεκλογική του εκστρατεία, εν όψει των εκλογών στα κατεχόμενα.

Συνέλαβαν Ελληνοκυπρίους

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν προχτές δύο Ελληνοκύπριους, τους οποίους και προφυλάκισαν. Ο ένας ονομάζεται Κώστας Κουντουρέτης, 42 ετών, και ο άλλος Αριστοφάνης Σάββα, επίσης 42 ετών. Ο Κουντουρέτης συνελήφθη στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού Αχνα (Αμμοχώστου) με τον ισχυρισμό ότι μπήκε σε «στρατιωτική ζώνη». Είχε δηλώσει ότι ήθελε να πάει στο χωριό για να δει το σπίτι του. Ο Σάββα συνελήφθη στο οδόφραγμα στα Στροβίλια (Αμμοχώστου) από «αστυνομικούς» του καθεστώτος, με τον ισχυρισμό ότι το όνομά του βρίσκεται σε λίστα Ελληνοκυπρίων που καταζητούνται από το καθεστώς.

Συνέλευση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την 9η εκλογοαπολογιστική της συνέλευση τη Δευτέρα, 31 Γενάρη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της ΟΤΟΕ, Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, 4ος όροφος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο απολογισμός και ο προγραμματισμός, ο οικονομικός απολογισμός, η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και αρχαιρεσίες. Οι υποψηφιότητες για το Προεδρείο και την Εξελεγκτική Επιτροπή υποβάλλονται στη Γραμματεία τρεις τουλάχιστον μέρες πριν από τη μέρα της ψηφοφορίας.

Συλλυπητήρια

Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, εκφράζει τα συλλυπητήρια της στο σύντροφο Γιώργο Ρίσκο για τον αδόκητο χαμό του πατέρα του.

Εκδήλωση για τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη

Κεντρική εκδήλωση για τη νεολαία συνδιοργανώνουν για το 17ο Συνέδριο η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, το Σάββατο 29 Γενάρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο και παρουσίαση θεατρικής παράστασης του έργου του Κ. Βάρναλη «Το φως που καίει».

Συζήτηση για το Συνέδριο με τους ΕΒΕ

Εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ διοργανώνει την Τετάρτη 26 Γενάρη η Κομματική Οργάνωση ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΛΑΡΙΣΑ
Για το «Ευρωσύνταγμα»

Εκδήλωση - συζήτηση για τη Συνθήκη θέσπισης του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοργανώνει η Κίνηση για την Επιστήμη, τη Διανόηση και την Καλλιτεχνική Δημιουργία, (Κ.Ε.ΔΙ.ΚΑ.) την Παρασκευή, 28 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής, στη Λάρισα. Το θέμα θα εισηγηθούν η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Γ. Δημητρακόπουλος, ευρωβουλευτής της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ