ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Οι εργαζόμενοι οργανώνουν την αντίστασή τους

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας στις 7 Φλεβάρη, στην Αθήνα

Motion Team

Την αντίστασή τους ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για παραπέρα διεύρυνση του ήδη εξοντωτικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, οργανώνουν τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών και οι επιτροπές αγώνα σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ταυτόχρονα προωθούν την κοινή και συντονισμένη δράση με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, αλλά και όσους βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Αθήνα

Στη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης της 24ωρης απεργίας στις 7 Φλεβάρη έχουν ριχτεί τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών. Παίρνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται, προκειμένου να φτάσει παντού το απεργιακό μήνυμα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση οργανώνονται καθημερινά περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Πέμπτη, 27/1 το μεσημέρι στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στο κέντρο της Αθήνας. Στα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο» και «Αιγινήτειο». Το απόγευμα στα καταστήματα του Κολωνακίου. Στελέχη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα περιοδείες σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα στο Χαλάνδρι, το Αιγάλεω, το Περιστέρι και τη Ν. Ιωνία.

Πικετοφορία στο κέντρο του Πειραιά διοργανώνει σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, η οποία θα ξεκινήσει από τη Νομαρχία. Την Κυριακή 30/1 θα γίνει γενική συνέλευση στην αίθουσα του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (Νοταρά 108).

Με την απεργία και τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να απορριφθούν τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ και οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Να καταργηθούν οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όλες οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο απόγευμα κλειστά τα καταστήματα. Ενιαίο ωράριο συνεχές για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό. 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

Σε όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Φλεβάρη, στις 8 το βράδυ στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα καταστήματα «Λαμπρόπουλοι», «Μαρινόπουλος - Καρφούρ» - DIA, LIDL και ΜΑΚΡΟ.

Τη θέλησή τους και την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια, διαμήνυσαν οι εμποροϋπάλληλοι της Λάρισας, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου τους. Προτείνουν στον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων Λάρισας να συντονίσουν την αγωνιστική δράση τους και να συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση της 7ης Φλεβάρη, βάζοντας 24ωρο λουκέτο στα εμπορικά καταστήματα.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Σταμουλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σαν οδηγό τις αποφάσεις και τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για εργάσιμη εβδομάδα των επτά ημερών. Και υπογράμμισε πως οι εμποροϋπάλληλοι πιστεύουν πως με τη συλλογική δράση τους στο ταξικό σωματείο του κλάδου τους, με τη συμπαράσταση και συμπαράταξη της εργατικής τάξης και την πρωτοπορία των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ μπορούν να βάλουν φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου και να οργανώσουν την πάλη τους, για ν' ανατρέψουν τις πολιτικές που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ανεργία, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη φτώχεια και τη λιτότητα.

Στην Πάτρα, η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει σύσκεψη των εργαζομένων την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Φλεβάρη. Αύριο, Παρασκευή η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματοβιοτεχνών Πάτρας οργανώνει σύσκεψη στις 9 το βράδυ στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο για το θέμα του ωραρίου και την ανάληψη συγκεκριμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Ο ρόλος της ΟΙΥΕ

«Χέρι βοηθείας» και στην κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει επί της ουσίας η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σε χτεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου η ηγεσία της Ομοσπονδίας υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά το ισχύον απαράδεκτο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων (8 ώρα λήξης από Δευτέρα έως Παρασκευή το χειμώνα, 9 ώρα λήξης από Δευτέρα έως Παρασκευή το καλοκαίρι και 6 το Σάββατο). Και πώς να μην το έκανε, αφού σ' αυτό το ωράριο, το 1997, έβαλε την υπογραφή της, πουλώντας στην κυριολεξία τους εργαζόμενους που έδιναν πολύμηνο σκληρό αγώνα για ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες δουλιάς. Αυτό ακριβώς το ωράριο αποτελεί σήμερα τη βάση για την παραπέρα διεύρυνσή του, που θα σημάνει μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Από τη μεριά του ο υφυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για διεύρυνση του ωραρίου και σύντομα θα ξεκινήσει «διάλογος».

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συντονίζουν τη δράση τους με κοινούς στόχους πάλης

Πλατιά σύσκεψη χτες το βράδυ στην Αθήνα

Σε συντονισμό της δράση τους, με κοινούς στόχους πάλης, συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων, αποφασιστική ανάπτυξη αγώνων και διεκδίκηση υπογραφής τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε Αθήνα - Πειραιά, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο τουρισμού - επισιτισμού στη χτεσινή κοινή σύσκεψη που έκαναν. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και ανταποκρίθηκαν πολλά από τα επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων (ΛΙΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ, ΑΘΕΝΣ ΠΛΑΖΑ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ΜΑΡΕ ΝΟΣΤΡΟΥΜ, ΧΟΛΙΝΤΕΪ ΙΝ, ΧΙΛΤΟΝ, ΤΙΤΑΝΙΑ, ΠΑΡΝΗΘΑ, ΛΑΓΟΝΗΣΙ), τα σωματεία επισιτισμού - τουρισμού της Αθήνας και του Πειραιά, το Σωματείο οδηγών τουριστικών λεωφορείων, αλλά και εκπρόσωποι μικρομεσαίων ξενοδόχων.

Τα συμπεράσματα και η εμπειρία από τους αγώνες και τις μάχες που έδωσαν τον προηγούμενο χρόνο οι τρεις αυτοί κλάδοι, ενάντια στην αντεργατική πολιτική και την εργοδοσία μεταφέρθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη από τις ομιλίες και παρεμβάσεις και αναδείχτηκε από όλους η ανάγκη να προχωρήσουν πλέον σε κοινή δράση μαζί και με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, για να αποκρούσουν την ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις.

Ετσι, υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν το αμέσως επόμενο διάστημα μέσα από γενικές συνελεύσεις στα σωματεία, στους χώρους δουλιάς, με περιοδείες και εξορμήσεις σε συντονισμό της δράσης τους και συσπείρωση δυνάμεων με αγωνιστική προοπτική κοινή κινητοποίηση στις αρχές του Απρίλη.

Στην εισήγηση της σύσκεψης, ο Χρήστος Κατσώτης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας τόνισε ότι: «Χρειάζεται τώρα να συμβάλουμε όλοι, ώστε να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε τις συλλογικές προσπάθειες, τις μεγάλες δυνατότητες να διεκδικήσουμε άλλους όρους αμοιβής και συνθηκών δουλιάς. Σήμερα, κανείς δεν μπορεί από μόνος του να ανατρέψει την επίθεση σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων μας. Κανείς από μόνος του δεν μπορεί να διεκδικήσει αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Απαιτείται να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο με κοινό πλαίσιο με κοινή δράση. Οι αυτοαπασχολούμενοι του επισιτισμού τουρισμού πρέπει να συμμαχήσουν μαζί μας, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου».

Ο Η. Τσάκαλης αντιπρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας τόνισε ότι τους συνδέουν κοινά προβλήματα. Ο Γ. Τσιόπος, πρόεδρος του σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων, σημείωσε ότι μόνο με κοινό πλαίσιο και αγώνα όλων των σωματείων του κλάδου θα υπάρχει αποτέλεσμα. Ο Κ. Μανώλης από τον κλάδο των μικροξενοδόχων επισήμανε ότι τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων είναι κοινά με αυτά των εργαζομένων, γιατί εξοντώνονται και οι δύο από την πολιτική που εφαρμόζεται και ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές. Την ανάγκη να μπουν στον αγώνα ακόμα περισσότεροι νέοι που υφίστανται την πιο σκληρή εκμετάλλευση, τόνισε ο Σ. Ασλάνης από την Επιτροπή Νέων Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Γιώργος Πέρος εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει, μαζί με τα σωματεία τους να μπουν μπροστά και να αναπτύξουν αγώνες κάτω από κοινό πλαίσιο. Το τουριστικό κεφάλαιο συγκεντρώνεται σε λίγες πολυεθνικές, σημείωσε, και χτυπάει σε διπλή κατεύθυνση και τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους γι' αυτό χρειάζεται να προχωρήσουν συντονισμένα τη δράση τους. Χρειάζεται ενιαιοποίηση της πάλης και συγκέντρωση πολλών δυνάμεων σε κοινό μέτωπο. Κατέληξε, καλώντας στη σύσκεψη σωματείων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 7 Φλεβάρη για τον καθορισμό κοινής δράσης που πρέπει να έχουν όλοι οι κλάδοι.


«Καλός εταίρος» η ΕΣΕΕ

Πρώτη και καλύτερη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σπεύδει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, για διάλογο σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Μάλιστα οι ηγεσίες της πλειοψηφίας στη διοίκησή της ζητούν, υπό τον μανδύα των «προϋποθέσεων», να μπουν στο τραπέζι κι άλλα θέματα, όπως το «παραεμπόριο», η εγκατάσταση των υπερκαταστημάτων και το θέμα των πωλήσεων, ενώ γνωρίζουν ότι έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα νομοθετική «καταιγίδα» γι' αυτά τα θέματα. Τέλος, η ΕΣΕΕ ζητά να συζητηθεί το θέμα της «παράνομης λειτουργίας των κινέζικων επιχειρήσεων».

Το μόνο που αρθρώνει, τυπικά και αόριστα σχετικά με τις θέσεις της για το ωράριο, είναι ότι... παραμένει σε αυτές. Την ίδια ώρα συνδικαλιστικές οργανώσεις των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης μείωσης του ωραρίου, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες τους.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη συνδικάτων

Τη Δευτέρα 7 του Φλεβάρη στο θέατρο «Ακάδημος»

Πλατιά ανοιχτή και μαζική σύσκεψη διοργανώνει τη Δευτέρα 7 του Φλεβάρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, όπου θα αποφασιστούν οι πρωτοβουλίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μέχρι την Πρωτομαγιά.

Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη να πάρουν μέρος και να συζητήσουν το πρόγραμμα δράσης. Η σύσκεψη θα γίνει στο θέατρο «Ακάδημος» (γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας) στις 6 μ.μ.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η δράση των εργαζομένων μπροστά στην ένταση της εργατικής επίθεσης από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Οι ταξικές δυνάμεις να παρέμβουν και να κινητοποιήσουν ευρύτερες εργατικές δυνάμεις στα βασικά μέτωπα πάλης, στο ωράριο, στις απολύσεις, στην ακρίβεια και στη λιτότητα, στις συλλογικές συμβάσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Οπως είχε υπογραμμίσει και στην τελευταία της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του χρειάζεται πιο αποφασιστικά να πρωτοστατήσουν στους αγώνες των εργαζομένων για τη διασφάλιση σταθερής εργασίας, ενάντια στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και στην απελευθέρωση του ωραρίου, στην πάλη κατά των απολύσεων, στις διεκδικήσεις για μισθούς και μεροκάματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, να ενισχύσουν τις παρεμβάσεις τους για το συντονισμό των επιμέρους αγώνων και διεκδικήσεων και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για κοινή πάλη με τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς και με τους αγρότες της χώρας μας που οδηγούνται στον αφανισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ