ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξανά στο δρόμο!

Κινητοποιήσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας οργανώνουν στις 2 του Μάρτη οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Από προηγούμενη κινητοποίηση
Το δρόμο του αγώνα, ως τη μόνη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει απαρέγκλιτα και η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθούν σταθερά οι χιλιάδες συνταξιούχοι της χώρας. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες απόμαχοι της δουλιάς, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ανακοίνωσαν τη διοργάνωση κινητοποιήσεων στις 2 του Μάρτη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Επί σειρά ετών, όπως καταγγέλθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, χιλιάδες συνταξιούχοι βιώνουν συνθήκες δυστυχίας, αθλιότητας και κοινωνικού αποκλεισμού. Τα στοιχεία που παρουσίασαν είναι ενδεικτικά. Οπως αναφέρθηκε, η αποσύνδεση των κατώτατων ορίων των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη, με νόμο της ΝΔ το 1990, που διατήρησε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επέφερε απώλειες της τάξης των 3.520.790 δραχμών (πάνω από δέκα χιλιάδες ευρώ) για κάθε συνταξιούχο του ΙΚΑ το διάστημα 1991-2004.

«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο», δήλωσε στην τοποθέτησή του ο Τ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά τις αποφάσεις της Λισαβόνας και με το πρόσχημα ότι δεν αντέχει η οικονομία, έχει καταδικάσει 800.000 συνταξιούχους στο ΙΚΑ (1,5 εκατομμύριο είναι συνολικά) να ζουν με 300-500 ευρώ το μήνα, κάτω, δηλαδή, από το όριο της φτώχειας. Στις 2 Μάρτη θα κατέβουμε και πάλι στους δρόμους, να διαδηλώσουμε ενάντια σ' αυτούς που μας θεωρούν παράσιτα ότι ζούμε σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων».

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου την οποία παρακολούθησαν και δεκάδες συνταξιούχοι
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου την οποία παρακολούθησαν και δεκάδες συνταξιούχοι
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης, επισήμανε το γεγονός ότι «το 63% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ καλείται να τα βγάλει πέρα με μόλις 398-430 ευρώ το μήνα! Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε, είπε, είναι το πώς θα αλλάξουμε το συσχετισμό δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

Στα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων του ΝΑΤ αναφέρθηκε και ο Γ. Νικολάου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΝΑΤ. Ενώ τόσο ο Π. Βαβογιός, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, όσο και ο Γ. Λορέντζος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΕΛΤΑ επισήμαναν την αναγκαιότητα πάλης για τα δικαιώματα των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι με τον αγώνα τους διεκδικούν: Αυξήσεις πάνω από 10% για το έτος 2005, που θα καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του ΦΠΑ. Κατώτερη σύνταξη για όλα τα ταμεία 20 ΗΑΕ, όχι μικρότερη από 960 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ - Ειδικά Ταμεία - Δημόσιο - ΟΤΑ. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Αφορολόγητο ποσό 15.000 ευρώ. Καμιά αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα ταμεία. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. ΟΧΙ τα αποθετικά των ταμείων στον τζόγο και στην ΑΕΔΑΚ. Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών μέτρων, σεβασμό στα συνδικαλιστικά, ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ
Να μπει φραγμός στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

Να βάλουν φραγμό στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, υπερψηφίζοντας μαζικά τις ταξικές δυνάμεις στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) που θα γίνουν στις 2 και 3 Φλεβάρη, καλεί τους εργαζόμενους του Δήμου η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Εξάλλου, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, προειδοποιεί για τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διατηρηθεί η εργοδοτική - συναινετική πλειοψηφία στη Διοίκηση του Συλλόγου. Σ' αυτό το πλαίσιο και με στόχο η αγανάκτηση των εργαζομένων να εκτονωθεί σε ελεγχόμενα πλαίσια, η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ εμφανίζονται δήθεν διασπασμένες και κατεβάζουν από δύο ψηφοδέλτια η κάθε παράταξη. Μάλιστα, στο ένα από τα 2 ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ, ενσωματώνεται και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, γιατί αυτές έδωσαν χέρι βοήθειας στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής της Διοίκησης του Δήμου, αδρανοποίησαν το Σύλλογο και προσπάθησαν να διατηρήσουν νόθα τις καρέκλες τους, με αποτέλεσμα το τελευταίο εξάμηνο ο σύλλογος να μείνει χωρίς νόμιμη διοίκηση και να μην εκπροσωπηθεί ούτε καν στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας του κλάδου, αφού η θητεία των αντιπροσώπων είχε λήξει.

«Μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε όφελος των ταξικών δυνάμεων», σημειώνει η ΔΑΣ, και καλεί σε μαζική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να περάσουν στην αντεπίθεση οι εργαζόμενοι και να βάλουν εμπόδια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας, της αφαίρεσης ασφαλιστικών και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων. Να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση λύσεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Περιοδείες

Συνεχίζονται οι περιοδείες της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στους χώρους δουλιάς στο Δήμο Αθήνας, με στόχο την ανάδειξη των αιτιών των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Χτες περιοδεία πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο, ενώ στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι εξής περιοδείες. Σήμερα: Κεντρικό Βρεφοκομείο (οδός Ρόδου), Ληξιαρχείο (Μητροπόλεως), Καθαριότητα (Ιερά Οδός). Δευτέρα 31 Γενάρη: Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας). Τρίτη 1 Φλεβάρη: Οδοποιία (Εργοτάξιο). Τετάρτη 2 Φλεβάρη: Φυτώριο - Πράσινο (Γουδί).

ΕΡΓΟ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ
Σε διαθεσιμότητα 70 εργαζόμενοι

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι 70 από τους 165 εργαζόμενους στο εργοτάξιο της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου, ενώ όλοι τους ζουν πλέον με το φόβο της απόλυσης. Η εργοδοσία για να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση και τα περαιτέρω αντεργατικά της σχέδια επικαλείται την άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ να καταβάλλει τα χρήματα που οφείλει στην εταιρία.

Οι εργαζόμενοι στο έργο της σήραγγας του Αχελώου είναι ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι με την απόφαση της διαθεσιμότητας των συναδέλφων τους και απαιτούν την ανάκλησή της, καταγγέλλοντας τόσο τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας σε βάρος τους, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως υπογράμμισαν σε γενική τους συνέλευση, δεν είναι διατεθειμένοι να «πληρώσουν» τα «σπασμένα» άλλων και καλούν τους φορείς της Καρδίτσας να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα που θα ξεκινήσουν διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ