ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΤΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Χρειάζεται μαζική παρέμβαση για πλήρη λειτουργία

Μια μονάδα νεογνών είναι κλειστή, την ώρα που η κυβέρνηση υπογράφει συμβάσεις με τους επιχειρηματίες και 429 κρεβάτια δε λειτουργούν, όταν στα άλλα νοσοκομεία της Αττικής συνεχίζεται η «κολοκυθιά» με τα ράντζα

Δύο απ' τα 429 κρεβάτια που δε λειτουργούν στο Αττικόν και η κυβέρνηση παίζει την «κολοκυθιά» με τα ράντζα στ' άλλα νοσοκομεία
Δύο απ' τα 429 κρεβάτια που δε λειτουργούν στο Αττικόν και η κυβέρνηση παίζει την «κολοκυθιά» με τα ράντζα στ' άλλα νοσοκομεία
Να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν για την πλήρη λειτουργία του Αττικού νοσοκομείου Χαϊδαρίου, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, χωρίς καμιά μορφή επιχειρηματικής δράσης, κάλεσαν τους εργαζόμενους, κατοίκους και μαζικούς φορείς της Δυτικής Αθήνας, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Αττικόν.

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας διεξάγει επικοινωνιακό αγώνα για την εξάλειψη των ράντζων, το νοσοκομείο έχει δυνατότητα ανάπτυξης 745 κλινών και λειτουργούν μόλις 316, έχει 24 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και λειτουργούν μόλις πέντε, έχει μονάδα νεογνών και είναι κλειστή, όταν η κυβέρνηση υπογράφει συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές για μονάδες νεογνών.

Οπως υπογράμμισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ε. Πισιμίση, το νοσοκομείο βρίσκεται σε μια περιοχή 574.450 κατοίκων και ενώ έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των ασθενών που αντιμετωπίζει (15.550 εισαγωγές το 2004) το προσωπικό παραμένει στα 903 άτομα (313 γιατροί, 590 εργαζόμενοι), με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης. Σε σύνολο 1.588 οργανικών θέσεων, καλυμμένες είναι μόλις οι 590 θέσεις, ενώ το 29,66% του προσωπικού είναι αποσπασμένοι από άλλα νοσοκομεία.

Πέρα απ' τα στοιχεία, όμως, η σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) - δήθεν για την πλήρη λειτουργία του Αττικού - αποδείχτηκε κομματική φιέστα των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών των ΠΟΕΔΗΝ και ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και «κολυμπήθρα», προκειμένου να ξεπλυθούν απ' τις τεράστιες ευθύνες τους για την υπολειτουργία του νοσοκομείου. Σαν να μην έφτανε αυτό, το προεδρείο της σύσκεψης αρνήθηκε να δώσει το λόγο στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με δήλωσή τους κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και το προεδρείο της σύσκεψης για τη φίμωση και αποχώρησαν. «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, προσπάθησαν για μια ακόμα φορά να κρύψουν τις ευθύνες τους για τη στήριξη που παρείχαν και παρέχουν στην πολιτική εμπορευματοποίησης και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα Υγείας. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες των μεθοδεύσεών τους, για να λειτουργήσει το Αττικόν, με αποσπασμένο προσωπικό, ακόμα και με τη διάλυση νοσοκομείων όπως οι "Αγιοι Ανάργυροι", το "Ελπίς", η "Πολυκλινική"», υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

«Το νοσοκομείο δε λειτουργεί - τόνισαν - γιατί στόχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν είναι η δωρεάν κάλυψη των λαϊκών αναγκών και η εύκολη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης, αλλά η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας. Το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε τρεις φορές με φανφάρες ότι θα λειτουργήσει άμεσα και σήμερα, μετά από πέντε χρόνια κούφιων υποσχέσεων, το Αττικόν υπολειτουργεί προς όφελος της επέκτασης των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην ευρύτερη περιοχή, όταν οι ελλείψεις σε κλίνες στη Δυτική Αθήνα είναι 3.000. Οι εργαζόμενοι, κάτοικοι, μαζικοί φορείς της περιοχής πρέπει να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν για την ανατροπή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και την καταδίκη του εργοδοτικού συνδικαλισμού και να διεκδικήσουν πλήρη λειτουργία του Αττικού στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας, χωρίς καμιά μορφή επιχειρηματικής δράσης», επισήμαναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Την ανάγκη να λειτουργήσει το Αττικόν στα «πλαίσια του ΕΣΥ για τον κόσμο της Δυτικής Αθήνας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Στ. Τσούκαλος.

«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Τεχνητή όξυνση μακριά απ' τα προβλήματα

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Διοίκησης του νοσοκομείου για την επιστολή του γιατρού Ελ. Ανευλαβή προς τον υπουργό Υγείας

Την τακτική της όξυνσης και της τροφοδότησης του κλίματος της αντιπαράθεσης μακριά απ' τα πραγματικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων επέλεξε η Διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Ολγα», με τη χτεσινή έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Διοίκησης του νοσοκομείου για την προχτεσινή επιστολή του Διευθυντή της Α' Παθολογικής Κλινικής Ελ. Ανευλαβή προς τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Στην επιστολή του, ο Ελ. Ανευλαβής χρησιμοποιεί μια ασυνήθιστη - σε «ελευθεριάζουσα γλώσσα» όπως σημειώνει και ο ίδιος - έκφραση για το χαρακτηρισμό της πολιτικής που ασκείται στο χώρο της Υγείας. «Η ανάγνωση της επιστολής απ' τον ίδιο το γιατρό σε κανάλια διαταράσσει την ομαλή λειτουργία και δημιουργεί αρνητική εικόνα του νοσοκομείου», δήλωσε χτες ο Διοικητής του «Αγία Ολγα» Β. Κανελλόπουλος, ο οποίος συγκάλεσε και το Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ), το οποίο όμως ανέβαλε ομόφωνα για σήμερα τη συνεδρίαση, επειδή χτες απουσίαζε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και μέλος του ΣΔ Χρ. Δερβένης. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΣΔ κλήθηκαν - όπως και χτες - εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων και της πενταμελούς Επιτροπής των γιατρών της ΕΙΝΑΠ.

Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν χτες στους εργαζόμενους ήταν ότι η σύγκληση του ΣΔ έγινε για την επιβολή κυρώσεων στο γιατρό. Αλλωστε, σε συνέντευξή του στο «Φλας» χτες και απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει προσωπική κόντρα με τον κ. Ανευλαβή ο Ν. Κακλαμάνης είπε: «Αλίμονο αν αναγάγω τα προβλήματα της Υγείας σε τέτοιο επίπεδο. Υπάρχουν οι ιατρικοί σύλλογοι και τα θεσμοθετημένα όργανα που κρίνουν τη συμπεριφορά του καθενός από εμάς».

Παρ' όλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ υιοθέτησαν τη λογική ότι «χρησιμοποιήθηκαν από τον κ. Ανευλαβή φρασεολογίες οι οποίες δε συνάδουν με το χαρακτήρα ενός δημοσίου λειτουργού με το επιστημονικό κύρος και την προσφορά του» και «δεν μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και λογικές που μόνο σύγχυση συντηρούν και δεν αναδεικνύουν το σπουδαίο έργο που συντελείται στο νοσοκομείο με τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού», όπως αναφέρει το υπόμνημα προς τη Διοίκηση. Για «ιδιότυπη προβολή του νοσοκομείου στα ΜΜΕ» μιλά και η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ και διαχωρίζει τη θέση της από «όσα δηλώνει ο συγκεκριμένος διευθυντής».

Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης των Εργαζομένων (ΑΣΕ) στο ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων διαχώρισαν τη θέση τους απ' τη στάση των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνητή όξυνση που επιχειρείται στο «Αγία Ολγα» αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια συγκάλυψης της επιτάχυνσης απ' την κυβέρνηση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης στα νοσοκομεία. Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ τάχτηκαν ενάντια σε κάθε προσπάθεια δίωξης του Ελ. Ανευλαβή, σημειώνοντας ότι ο γιατρός - με το δικό του τρόπο - έχει θίξει σοβαρά θέματα της Υγείας, ενώ έχει προσφέρει σημαντικό έργο.

Η επίμαχη επιστολή

Στην επιστολή του (26.1.2005) προς το Ν. Κακλαμάνη ο Ελ. Ανευλαβής θεωρεί υπεύθυνο για τα ράντζα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σημειώνει: «Το ράντζο το μάχομαι, αλλά δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσω τους ανθρώπους που προσέρχονται στο νοσοκομείο μετά το "γύρο του θανάτου" σε άλλα νοσοκομεία που δεν τους δέχονται, επειδή οι άρρωστοι αυτοί δε θέλουν ή οι περισσότεροι δε δύνανται να καταθέσουν το "κρεβατόσημο" στους μεγαλογιατρούς, για να εισαχθούν, ενώ έχουν ανάγκη νοσηλείας».

Αυτές τις ενοχλητικές - για κάποιους - απόψεις ο Ελ. Ανευλαβής τις έχει αναρτήσει και έξω απ' την κλινική του: «Για τη νοσηλεία και την ταλαιπωρία σας σε ράντζο δεν ευθύνονται οι γιατροί, αλλά το αρμόδιο υπουργείο», έλεγε σε παλιότερη ανακοίνωσή του προς τους ασθενείς, στην οποία τόνιζε: «Οι γιατροί αυτής της κλινικής δεν έχουν ιδιωτικούς αρρώστους, δεν παίρνουν φακελάκι και με προσωπικό μόχθο, γιατροί και προσωπικό, που αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, προσπαθούν σε συνθήκες δύσκολες να σας παρέχουν την καλύτερη φροντίδα».

ΓΙΑΤΡΟΙ «ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ»
Στα όρια της εξάντλησης

«Οι τελευταίες εφημερίες στις οποίες συμμετείχε το νοσοκομείο μας (στις 21 και 25 Ιανουαρίου 2005) αποκάλυψαν τα πραγματικά προβλήματα, τόσο του νέου συστήματος εφημεριών, όσο και συνολικά του συστήματος υγείας», τονίζει, σε χτεσινή απόφασή της, η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στον «Ερυθρό Σταυρό».

«Οι ατέλειωτες ουρές, η αναμονή στην εφημερία, τα 60 ράντζα στους διαδρόμους, οδήγησαν στα όρια της εξάντλησης το προσωπικό του νοσοκομείου μας και μόνο μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν μπήκε σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών», επισημαίνει η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ και τονίζει: «Αποκορύφωμα των παραπάνω είναι η κατάληξη για νοσηλεία δέκα ασθενών στο ιδιωτικό νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν". Το παραπάνω δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το υπουργείο Υγείας, αλλά και νομικά και ιατρικά προβλήματα. Πώς είναι δυνατόν να παρακολουθείται ένας ασθενής από ιατρούς που ...βρίσκονται σε άλλο νοσοκομείο; Πόσο "αναβαθμίζεται" η παρεχόμενη ιατρική φροντίδα με τους εφημερεύοντες να έχουν ασθενείς, όχι μόνο σε άλλα τμήματα του ίδιου νοσοκομείου, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία; Ποιος θα έχει την ευθύνη για τους κινδύνους που μπορεί να διατρέξουν οι ασθενείς;».

«Αν σκοπός του υπουργού Υγείας, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της δημόσιας υγείας, είναι να κρατικοποιήσει το "Ερρίκος Ντυνάν" ή οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό νοσοκομείο, τότε σε αυτό θα μας βρει σύμφωνους», καταλήγουν οι γιατροί του «Ερυθρού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ