ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σπύρος Αθανασόπουλος
Σπύρος Αθανασόπουλος
Φωτ.

Η ΘΕΚΛΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιούλη 2004, ήταν υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών. Στην Κατοχή έλαβε μέλος στην Εθνική Αντίσταση, με σημαντική δράση και γι' αυτήν την πατριωτική δράση της, απολύθηκε από την Υπηρεσία της.

Στη μνήμη της, ο αδελφός της Α. Κ. πρόσφερε 25 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» - πλατείας Βάθη.

* * *

Στη μνήμη των νεκρών στελεχών του ΕΜΠΑ (Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης): ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΦΟΥΝΤΟΥΡΑΔΑΚΗ, ΝΙΚΗΤΑ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΡΓΩΤΗ, το Παράρτημα Ρόδου της ΠΕΑΕΑ προσφέρει στη ΝΕ Ν. Δωδεκανήσου 1.000 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΛΑΣ γεννήθηκε στον Αετό Μεσσηνίας. Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κυνηγήθηκε από τους ταγματασφαλίτες εκείνης της εποχής 1944-45 και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό του και να έρθει στην Αθήνα. Εδώ εργαζόταν στα τρόλεϊ και αγωνιζόταν από τις γραμμές του Σωματείου του.

Πέθανε στις 25 Γενάρη 1999, πάντα πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του προσφέρει 15 ευρώ για το 17ο Συνέδριο, μέσω της ΚΟΒ Μενιδίου Αττικής.

* * *

Φωτ.3

Στη μνήμη των αγαπημένων φίλων μας και αξέχαστων συντρόφων μας από την ΚΟΒ Ριζούπολης - Λαμπρινής: ΣΠΥΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΑΝΤΗΡΑ, ΕΛΒΙΡΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ, ΑΡΓΥΡΗ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΛΑΠΑΝΑ, ΚΩΣΤΑ ΡΑΡΑΚΟΥ, ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΗΛΙΑ ΕΤΖΙΡΙΔΗ, καθώς επίσης στη μνήμη όλων όσων «έπεσαν» στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, προσφέρουμε στην ΚΕ του ΚΚΕ 220 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου.

Βαγγέλης Τσαντήρας
Βαγγέλης Τσαντήρας
Κώστας Παγουλάτος, Σπύρος, Στάσα, Λεωνίδας

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών, ο Μιλτιάδης Αντωνιάδης προσφέρει 100 ευρώ στη «Δημοκρατική Μέριμνα».

* * *

fot. 3

Στις 7.6.2004 έφυγε για πάντα η ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, το γένος Δαμιανίδου. Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Νότια της Καρατσόβας Ν. Πέλλας. Είχε 5 αδελφές και έναν αδελφό, τον Γιώργο. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ έτυχε τραγικά να πεθάνει την ίδια μέρα με την αδελφή του. Γεννήθηκε το 1933 στη Νότια. Ετσι και οι δύο ξεκίνησαν μαζί για το ίδιο μακρύ ταξίδι, βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους. Από μικρή, η Μαρίκα ασχολήθηκε με τις αγροτικές δουλιές, βοηθώντας την οικογένειά της. Συμμετείχε στα Αετόπουλα και, στη συνέχεια, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Ολη η οικογένειά της ήταν οργανωμένη στο ΕΑΜ. Ο πατέρας της Βασίλης, αγρότης και τσαγκάρης, πέθανε από πνευμονία, αφού απέδρασε από ένα μπλόκο Κομιτατζήδων.

Στον Εμφύλιο, το χωριό τους ήταν βάση της χωροφυλακής και του στρατού και υπέφεραν απ' αυτούς. Το 1946, τους επιτέθηκαν οι αντάρτες και στη μάχη βομβαρδίστηκε από αεροπλάνα το χωριό και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, καταφεύγοντας άλλοι στη Γιουγκοσλαβία, άλλοι στις γύρω πόλεις και χωριά. Η οικογένεια της Μαρίας κατέφυγε στο Κόσσοβο. Αργότερα μετακινήθηκαν στο Μπούλκες, σε ελληνικό στρατόπεδο, όπου και τακτοποιήθηκαν σε σπίτια και σε δουλιές.

Ελβίρα Παγουλάτου
Ελβίρα Παγουλάτου
Στο μεταξύ, οι δύο μεγάλες αδελφές κατατάχθηκαν στο ΔΣΕ και ακολούθησε και η Μαρίκα στο Βίτσι, όπου πήγε στη σχολή νοσοκόμων και πολέμησε με την 103η Ταξιαρχία. Τραυματίστηκε σε μάχη και στάλθηκε για περίθαλψη στην Αλβανία απ' όπου επέστρεψε στο ΔΣΕ για να περάσει αργότερα πολιτική πρόσφυγας στην Τασκένδη της Σοβ. Ενωσης. Εδώ παντρεύτηκε με τον Τάσο Παπαδόπουλο και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αλέκο και την Oλια. Τα άλλα αδέλφια της, επίσης, ξενιτεύτηκαν, ενώ η μια αδελφή της σκοτώθηκε στις τελευταίες μάχες του ΔΣΕ. Η Μαρίκα επαναπατρίστηκε το 1976 και έζησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι το 1978, οπότε και γύρισαν μαζί με τον Τάσο στο χωριό του στη Μ. Βρύση Κιλκίς.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Τάκος), γεννημένος στα 1925, έφυγε από τη ζωή στις 14.6.2004. Καταγόταν από τη Μ. Βρύση Κιλκίς και έμεινε από νωρίς ορφανός από μητέρα. Οργανώθηκε από μικρός στην ΕΠΟΝ, και όλη η οικογένειά του συμμετείχε στην Αντίσταση. Ο πατέρας του οργανώθηκε στον ΕΛΑΣ από τους πρώτους και σκοτώθηκε στις μάχες της περιοχής Κρουσίων. Ο Τάκος στο χωριό του ήταν σύνδεσμος. Στο σπίτι του - καταφύγιο έκρυβε στελέχη και αντάρτες, φροντίζοντας για την τύχη τους. Αργότερα, πιάστηκε και φυλακίστηκε στο Κιλκίς και στάλθηκε εξορία στη Λήμνο. Ηταν αγωνιστής και σωστός οικογενειάρχης.

Στη μνήμη τους, ο σύζυγος της Μαρίκας Τάσος και τα παιδιά τους Αλέκος και Oλια, ο γαμπρός τους Χρήστος και η νύφη τους Λιουντμίλα και τα εγγόνια τους προσφέρουν 50 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μ. Βρύσης της ΝΕ Κιλκίς.


ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΡΛΑ - ΛΟΓΟΘΕΤΗ

Δασκάλα

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 28/1/2005 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Γενέσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) Νίκαια.

Ο υιός: Στέλιος. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτ.

Την Κυριακή 30 Γενάρη στο χωριό Παλιομοίρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΟΝΗ

Η οικογένειά του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ