ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πούτιν: Συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ», ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τη θέση της Ρωσίας για την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με το ΝΑΤΟ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Πούτιν θεωρεί πως η ανάπτυξη αυτών των σχέσεων «ενίσχυσε τη διεθνή θέση της Ρωσίας κι έδωσε επιπρόσθετες και μάλιστα νέες δυνατότητες για την επίλυση των εθνικών στόχων». Εδώ πιθανόν ο Ρώσος Πρόεδρος να έχει υπόψη του τον «εθνικό στόχο» της κυβέρνησής του, που διατυπώνεται στο αίτημα της ενσωμάτωσης της καπιταλιστικής Ρωσίας στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές οργανώσεις, μέσα από μια «αξιοπρεπή» θέση για τα μεγέθη της χώρας και το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Τόνισε επίσης πως στο επόμενο διάστημα θα βαθύνει ακόμη περισσότερο η συνεργασία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ σε μια σειρά στρατιωτικούς τομείς.

Την ίδια ώρα, ο Βλ. Πούτιν έδειξε να λαμβάνει υπόψη του τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς στους κόλπους του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «οι σχέσεις με τη βορειοατλαντική συμμαχία θα πρέπει να οικοδομούνται παίρνοντας υπόψη τη μετάλλαξη του συνασπισμού, τη συνεχιζόμενη έως και σήμερα εσωτερική συζήτηση μεταξύ των μελών του σχετικά με τα μοντέλα και τις προοπτικές της μετάλλαξής του».

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ «δε θεμελιώνεται με επιχειρήματα» και πως «είναι φανερό πως οι θέσεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πολλές φορές μπορεί να μη συμπίπτουν», ενώ τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης σχέσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου Συλλογικής Σταθερότητας, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία, μαζί με ορισμένες ακόμη χώρες που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ