ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Θα το χρηματοδοτούν οι επιχειρήσεις!

Καμιά ανοχή στην ιδιωτικοποίηση βροντοφωνάζουν οι σπουδαστές (από την κινητοποίηση στις 10/12/04)
Καμιά ανοχή στην ιδιωτικοποίηση βροντοφωνάζουν οι σπουδαστές (από την κινητοποίηση στις 10/12/04)
(Της ανταποκρίτριας, Λαμπρινής ΠΙΤΑΚΑ).--

Σε πορεία ιδιωτικοποίησης βρίσκεται και το ΤΕΙ Κρήτης, στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και με τις υποδείξεις της ΕΕ. Με εταιρίες χορηγούς και καθηγητές σε ρόλο πλασιέ. Τη μόρφωση να μετατρέπεται σε προνόμιο των λίγων και την επιστήμη - έρευνα στην υπηρεσία και τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε σε δηλώσεις της στην τοπική εφημερίδα του Ηρακλείου «Τόλμη», η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Χ. Αθανασάκη, η οποία φέρεται να δηλώνει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές του ΤΕΙ με μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες της χώρας για να μεταφερθεί σ' αυτές η τεχνογνωσία που διαθέτει το διδακτικό προσωπικό. Ως αντιστάθμισμα, οι επιχειρήσεις θα εξασφαλίζουν χρήματα για να συνεχίσει το ΤΕΙ Κρήτης την επιστημονική του έρευνα!

Σε τηλεφωνική επαφή που είχε ο «Ρ» με την πρόεδρο του ΤΕΙ Χ. Αθανασάκη, με αφορμή τις δηλώσεις που έγιναν στον Τύπο, η ίδια απάντησε ότι υπάρχουν προγράμματα της ΕΕ που το ίδρυμα έχει διεκδικήσει και ήδη έχουν απαντήσει θετικά διάφορα πανεπιστήμια της ΕΕ. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας λέιζερ.

Στη συνομιλία μας, η πρόεδρος του ΤΕΙ υποστήριξε ότι για να μπορέσει το ίδρυμα να ανταποκριθεί σε αυτά χρειάζονται χρήματα τόσο για την αναβάθμιση του εξοπλισμού όσο και των αναγκών της έρευνας που θα διεξάγεται, αφού τα χρήματα που δίνονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου δεν επαρκούν. Γι' αυτό συνεχίζει, χρειάζεται να αναζητηθούν και από αλλού πόροι και έτσι αποφασίστηκε να απευθυνθούν σε εταιρίες και επιχειρήσεις με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή χρήσης εργαστηρίων για συγκεκριμένο διάστημα.

Επίσης η κ. Αθανασάκη επιβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με επιχειρήσεις και σύμφωνα με δικές μας πρωτοβουλίες πρωτοστατούν ορισμένοι καθηγητές του Ιδρύματος».

Γι' αυτή την εξέλιξη, που δείχνει ότι προχωράει η παράδοση των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις και τα συμφέροντά τους, μας μίλησε ο Γιώργος Χόρτης, γραμματέας της ΚΟΒ ΤΕΙ Κρήτης του ΚΚΕ. Επισήμανε χαρακτηριστικά: «Τη στιγμή που ο "Εθνικός Διάλογος" είναι σε εξέλιξη, τα χτυπήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση συνεχίζονται δίνοντας και το στίγμα για το τι θέλουν να επακολουθήσει. Αποτελούν βάση και συνέχεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας». Και προσθέτει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης αναδείχνεται σε πρωτοπόρο αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που κινείται στις αποφάσεις της ΕΕ. Τα προβλήματα και οι ανάγκες του ιδρύματος είναι τεράστιες, χωρίς όμως ποτέ να κινηθούν στη λογική της διεκδίκησης και του αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν.

Χρειάζεται μπροστά σε αυτή την κατάσταση να φωνάξουμε "δεν πάει άλλο"! Να σηκώσουμε το ανάστημά μας, όχι μόνο φοιτητές, σπουδαστές και εργάτες, αλλά όλος ο λαός μαζί, για μια παιδεία που θα καλύπτει τις δικές μας ανάγκες».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διήμερο χορηγών για την τεχνική εκπαίδευση

Αντίθετοι στην υποταγή της εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις οι εκπαιδευτικοί

Διήμερο με θέμα «Δευτεροβάθμια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, δομή και προοπτικές» διοργάνωσαν στις 28 - 29 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ), η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και χορηγοί ήταν επιχειρήσεις ΜΜΕ και της βιομηχανίας, σχολές κομμωτικής, γνωστός τραπεζικός όμιλος. Στο διήμερο κυριάρχησε η λογική της σύνδεσης της ΤΕΕ με «τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και τις ανάγκες των επιχειρήσεων», πράγμα που είχαν καταγγείλει οι 5 ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, που επίσημα ούτε καν είχαν προσκληθεί.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν και μίλησαν: ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας με εισήγηση για το «επαγγελματικό προφίλ των αποφοίτων ΤΕΕ και τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς», η γενική διευθύντρια Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με εισήγηση για τη «σύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση», η Α' αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για «τις ανάγκες σε στελέχη των επιχειρήσεων - μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου», η ΓΓ Περιφερειακού Τμήματος ΚΜ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την «απόκτηση οικονομικών γνώσεων που θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα ένταξης στην αγορά εργασίας», εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σχολικοί Σύμβουλοι ειδικοτήτων, σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Επίσης παρέμβαση έκαναν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΟΛΤΕΕ, που συμμετείχαν τελικά. Τη συζήτηση συντόνιζαν υπεύθυνοι από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο ειδικός συνεργάτης του νομάρχη Θεσσαλονίκης σε θέματα ΤΕΕ, κ.ά. Σημειώνεται ότι στο διήμερο παραβρέθηκαν μόνο βουλευτές της ΝΔ.

Εκπρόσωπος της Α' ΕΛΜΕ κατά το τέλος των εργασιών εξέφρασε την αντίθεση των ΕΛΜΕ για τη λογική που διαπέρασε την ημερίδα, για τη χρήση των συμπερασμάτων της - όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της ημερίδας - στον «εθνικό διάλογο» αλλά και γιατί επιχειρήθηκε αποκλεισμός των συνδικαλιστικών φορέων εκπαιδευτικών ή εργαζομένων με αποτέλεσμα να ακουστεί μονομερώς η άποψη που θέλει την Παιδεία υποταγμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, όπως υπαγορεύεται από τη συνθήκη της Μπολόνια. Ενώ δήλωσε ότι οι ΕΛΜΕ δε θα ανεχθούν να γίνει η δημόσια ΤΕΕ πεδίο δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εκδηλώσεις

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις θέσεις του ΚΚΕ πραγματοποιεί η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη 2/2 στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, υπεύθυνο Παιδείας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Επίσης αύριο η ΝΕ Φωκίδας στις 7.00 μ.μ. διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Παιδεία και η πρόταση του ΚΚΕ» στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στην Αμφισσα, με ομιλητή τον Μάριο Μιχαηλίδη, στέλεχος του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ