ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΑΡΛΣ ΡΙΣ
Πρώτη εφ' όλης της ύλης παρέμβαση του «ανθύπατου»
  • Αξιώνει πιο ενεργό συμμετοχή στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
  • Αναγνωρίζει «διαφορές» σε εναέριο και θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο
  • «Βλέπει» σύντομα εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

Η σταθερή πρόσδεση της ελληνικής κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και η πιο ενεργός συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, αποτελούν τη βασική αποστολή του νέου Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος φιλοδοξεί να αποδεχτεί άξιος συνεχιστής του «έργου» του προκατόχου του Τόμας Μίλερ!

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα συνεχίσω το έργο του Τομ, ιδιαίτερα στον τομέα της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με το οποίο επίσης ασχολήθηκε ο Τομ», δηλώνει ωμά ο Τσαρλς Ρις στην πρώτη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», φροντίζοντας ταυτόχρονα να «αντιγράψει» τον Τ. Μίλερ και όσον αφορά τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Τ. Μίλερ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι έχει αναλάβει την καθοδήγηση της κυβέρνησης για τις θέσεις που θα παίρνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος για τα επόμενα δύο χρόνια. «H συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE επιτρέπει τη διεύρυνση των διπλωματικών οριζόντων της χώρας», δηλώνει σε διπλωματική γλώσσα, αλλά σπεύδει να γίνει σαφέστερος: «Κάτι τέτοιο πρέπει να οδηγήσει σε παραγωγικό διάλογο και συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, από τη Μέση Ανατολή έως τα Βαλκάνια και από τον Καύκασο έως και την Αφρική, πάντα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας»!

Παράλληλα ζητεί τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, στη «διακοπή των δικτύων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», αλλά και τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, εντάσσονται οι προσπάθειες ενίσχυσης της ασφάλειας στη ναυτιλία και στην αεροπλοΐα.

Αφήνει να αιωρείται ότι δεν έχει τελειώσει το ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας με την καταδίκη της «17Ν», ισχυριζόμενος ότι «τα φαινόμενα αυτά δεν εξαλείφονται ποτέ εντελώς. H απειλή μπορεί να ενισχύεται ή να περιορίζεται, αλλά δεν εκλείπει ποτέ». Ανέφερε ακόμα ότι οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Ελλάδας «έχουν συνεχή επαφή και συνεργασία», ενώ ο ίδιος είχε συνεργασία την περασμένη εβδομάδα με τον Γ. Βουλγαράκη και «δεσμευτήκαμε(!) να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ευλογεί το «διερευνητικό διάλογο» που διεξάγεται σε διμερές επίπεδο, αναγνωρίζοντας διαφορές σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

«Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα εναέριου και θαλάσσιου χώρου επιλύονται καλύτερα μέσω απευθείας συνομιλιών των ενδιαφερομένων. Εχουμε ξεκαθαρίσει και στις δύο πλευρές ότι στηρίζουμε αυτή την προοπτική», δηλώνει.

Οσο για το Κυπριακό αναφέρει ότι «επιθυμούμε την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή του στο «σχέδιο Ανάν» και ζητώντας από τον Κύπριο Πρόεδρο να καταθέσει τις προτάσεις του πάνω σε αυτό.

Ο Τ. Ρις προβλέπει εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο την άνοιξη ή το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να επιβάλουν ένα «τελικό καθεστώς» στο προτεκτοράτο.

«Το NATO, η EE και οι HΠA έχουν συμφωνήσει σε μία αποτίμηση της κατάστασης στην επαρχία και στη συνέχεια, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι, θα προχωρήσουν στη διερεύνηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, ένα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο ερώτημα», λέει και προσθέτει: «Στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού θα αντιμετωπιστούν τα βασικά αυτά ζητήματα».

Σε σχέση με το «Μακεδονικό» υπερασπίζεται τη μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της από την αμερικανική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «η θέση μας συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της διαδικασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ο θαυμασμός που δείχνει προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, μιλώντας μάλιστα με κολακευτικά λόγια για τη συμβολή του στην «ιστορική συμφωνία νομικής συνεργασίας, αλλά και συμφωνία δικαστικής αρωγής και έκδοσης μεταξύ HΠA και EE, τα οποία βοήθησαν πολύ τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Πρόκειται για τα γνωστά τρομοκρατικά κείμενα που υπογράφηκαν από τους Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου επί ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2003.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ναι» και στην εκπαίδευση ταγματασφαλιτών στο Ιράκ

Τη συμμετοχή της κυβέρνησης προανήγγειλε ο νέος Αμερικανός πρέσβης!

Πρόθυμη να πάρει ενεργά μέρος στο «πρόγραμμα εκπαίδευσης» των Ιρακινών ταγματασφαλιτών δηλώνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας εξετάσεις υποτέλειας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη συμμετοχή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα... προανήγγειλε ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, εκφράζοντας μάλιστα την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησής του για την ενίσχυση της στρατιωτικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση. «H Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει και συζητούμε με την ελληνική κυβέρνηση για τη μορφή, το χρόνο και τον τόπο της βοήθειας αυτής», αποκάλυψε ο Τσαρλς Ρις στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όταν κλήθηκε να απαντήσει πως συμμετέχει η Ελλάδα στην «εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών». Παράλληλα, ο νέος ανθύπατος ανέφερε ότι Ελληνας πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε πρόσφατα για αποστολή στρατιωτικής δύναμης, μέσω ιατρονοσηλευτικής μονάδας.

«Ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται στη χώρα, ενώ ο Ελληνας πρέσβης στο NATO δεσμεύτηκε πρόσφατα στην αποστολή ιατρικής ομάδας, που θα συνοδεύσει μία από τις επαρχιακές ομάδες ανασυγκρότησης στο Δυτικό Αφγανιστάν, κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες», ήταν η απάντηση του Τ. Ρις. Ο Αμερικανός αξιωματούχος φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι οι συγκεκριμένοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εντάσσονται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

«Βρισκόμαστε εν μέσω παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και πρόσθεσε: «Οι υπηρεσίες μας συνεργάζονται ανταλλάσσοντας πληροφορίες, ενώ στην παγκόσμια αντιτρομοκρατική προσπάθεια εντάσσεται και η σταθεροποίηση σε Αφγανιστάν και Ιράκ».

Τις προαναγγελίες του αμερικανού πρεσβευτή επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να «νομιμοποιήσει» και τις εκλογές - παρωδία στο υπό αμερικανική κατοχή Ιράκ, προφανώς για να απαλύνει τις εντυπώσεις για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Ρ» ο Θ. Ρουσόπουλος παραδέχτηκε ότι «στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει από διεθνείς οργανισμούς που μετέχουμε, θα βοηθήσουμε κι εμείς - όπως έχουμε ήδη κάνει και σε άλλες περιοχές - όπου έχουμε συμβατικές υποχρεώσεις». Σχολιάζοντας τις «εκλογές» στο Ιράκ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι εκλογές είναι ένα καλό βήμα για τη δημοκρατία»!

ΚΡΗΤΗ - ΣΟΥΔΑ
Και «αντιτρομοκρατικό» κέντρο του ΝΑΤΟ!

«Αντιτρομοκρατικό» κέντρο του ΝΑΤΟ, πρόκειται να δημιουργηθεί στη Σούδα, μετά από έγκριση αντίστοιχης μελέτης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ). Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας στο Ηράκλειο, το «Αντιτρομοκρατικό» κέντρο του ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί στο χώρο του Ναυστάθμου Κρήτης στην περιοχή του Μαραθίου και αποτελεί μοναδικό στο είδος του, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Στο κέντρο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα γίνεται η εκπαίδευση των πληρωμάτων του ΝΑΤΟικού στόλου για επιχειρήσεις που στόχο θα έχουν την αντιμετώπιση και καταστολή της «τρομοκρατίας», της λαθρομετανάστευσης, αλλά και της διακίνησης ναρκωτικών.

Την προμελέτη για τη δημιουργία του Ναυτικού ΝΑΤΟικού Κέντρου Αποτροπής, ενέκρινε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε πριν δυόμισι βδομάδες. Η προμελέτη έχει κατατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), το οποίο θα αναλάβει το χειρισμό του θέματος αυτού από δω και πέρα.

Αυτό που απομένει είναι η διενέργεια διαγωνισμού για την τελική μελέτη αλλά και την κατασκευή του έργου, το κόστος του οποίου θα ανέλθει σε 15 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του ΓΕΕΘΑ, για την κτιριακή υποδομή, τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα που θα χρειαστούν.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 8.15 μ.μ. στα πλαίσια της εκπομπής «Εις υγείαν» μια συζήτηση για την παιγνιοθεραπεία. Τι είναι, πότε και πως εφαρμόζεται, εξηγεί στην Πόπη Καπετανοπούλου η Αγγελική Λεπαταντζή, παιγνιοθεραπεύτρια στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ.
  • Στις 10.10 μ.μ. την πολιτική, ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα: «Ανεργία. Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης για την καταπολέμησή της». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους Β. Χρύση βουλευτή της ΝΔ, Α. Μακριπίδη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Χ. Κατσώτη στέλεχος του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ