ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
«Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος»

Στην εφημερίδα μας έφθασε, και τη δημοσιεύουμε χωρίς σχόλιο, η παρακάτω επιστολή:

«Επιτέλους έληξε μια υπόθεση που ξεκίνησε από το 1997 και ολοκληρώθηκε με πάρα πολλές δυσκολίες. Την περίοδο 1994-1995-1996 εργαζόμουν εποχιακά μαγείρισσα στο ξενοδοχείο "ΚΑΒΟΣ ΒΑΥ" στην Ικαρία. Δυστυχώς, χωρίς να παίρνω τις αποδοχές που έπρεπε, σύμφωνα με τις ώρες που εργαζόμουν (12-14 ώρες καθημερινά εκτός Κυριακές). Οταν διεκδίκησα τα χρήματα που έπρεπε και είχα πάρει πια το πτυχίο μου από τη Σχολή Μαγείρων, δεν ξαναπροσλήφθηκα την επόμενη χρονιά.

Διεκδίκησα δικαστικά τα χρήματα που δικαιούμουν και μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία - γιατί ο εργοδότης έκανε έφεση και μετά από απειλές, κατασχέσεις κλπ. - φτάσαμε να έχουμε αποτελέσματα σήμερα. Υστερα από 8 χρόνια αναγκάστηκε ο εργοδότης να καταβάλει τα χρήματα που είχε βγάλει η απόφαση του Πρωτοδικείου Σάμου. Ο αγώνας ήταν άνισος, όμως επέμεινα όλα αυτά τα χρόνια, γιατί πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει πάντα να διεκδικούν το δίκιο τους και την αξιοπρέπειά τους.

Με αυτή την επιστολή μου και με τις προηγούμενες θέλω να δώσω δημοσιότητα για να νιώσουν και οι άλλοι εργαζόμενοι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Καταλαβαίνω ότι οι συνθήκες δουλιάς δεν είναι πάντα οι καλύτερες, αλλά να μη μας κάνουν να σκύβουμε το κεφάλι.

Στην πολύχρονη αυτή προσπάθεια που έκανα, είχα συμπαραστάτες μου: τον αξιόλογο δικηγόρο μου, που θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια μέσα από την καρδιά μου, τον κ. Σφαντό Φώτη, για την προσπάθεια, την επιμονή του και τη συμπαράστασή του, το Σωματείο Μαγείρων Αθήνας, την εφημερίδα "ΝΕΑ ΙΚΑΡΙΑ", το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" και όλους τους φίλους που μου συμπαραστάθηκαν.

Στη μνήμη του αγωνιστή δικηγόρου Γ. Πασαγιάννη, που ξεκίνησε την υπόθεσή μου, αλλά λόγω θανάτου δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, προσφέρω 300 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Περάματος.

Ευχαριστώ θερμά

ΚΟΥΒΑΡΗ ΝΤΙΝΑ».

Δραστηριότητες ΚΟ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου

Σειρά συγκεντρώσεων για την παρουσίαση και συζήτηση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, αλλά και άλλων θεματικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Συνεδρίου, διοργανώνονται τις αμέσως επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Ναυταθλητικού Κέντρου Αρτέμιδας (λιμάνι) καλεί η ΚΟΒ Αρτέμιδας του ΚΚΕ σε συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο.

-- Στις 6.30 μ.μ. από την ΚΟΒ Περάματος στην αίθουσα της χορωδίας (Μακεδονίας 40). Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 6μ.μ. στο «Πρέβεζα Σίτυ» συγκέντρωση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις γυναίκες. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, εκδήλωση από τη ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με θέμα: «17ο Συνέδριο: Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη γυναίκα». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Την Κυριακή, 6/2

-- Στις 12.30 μ.μ. από την ΚΟΒ Αγίας Σοφίας - Αγίου Δημητρίου στην ταβέρνα «Οι Λεύκες» (Σπάρτης και Μακεδονίας). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Παλλήνης εκδήλωση για τις θέσεις διοργανώνουν οι ΚΟ Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και Παιανίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κορωπίου εκδήλωση - παρουσίαση των θέσεων από την ΚΟ Κορωπίου του ΚΚΕ.

-- Στις 10.30 π.μ. στο «Καφέ Δύο» (Κουρκούτζελου) εκδήλωση από την Αχτιδική Επιτροπή Β. Εύβοιας του ΚΚΕ με θέμα τις εξελίξεις στην Παιδεία και τις Θέσεις του Κόμματος. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και εκπαιδευτικός.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Ανοιχτή συγκέντρωση για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Σάββατο (29 Γενάρη) πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα ανοιχτή κομματική συγκέντρωση με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο.

Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στο Βερολίνο. Στην πρόσκλησή της ανταποκρίθηκαν αρκετοί Ελληνες μετανάστες - φίλοι του Κόμματος και άλλοι αριστεροί και προοδευτικοί συμπατριώτες. Ενας από τους συμμετέχοντες δήλωσε ότι είναι οπαδός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά οι Θέσεις, όπως είπε, βρίσκει ότι ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ενας άλλος είπε ότι τον χαρακτηρίζουν «κινεζόφιλο». Πρόκειται για δυο χαρακτηριστικές ενδείξεις ότι οι Θέσεις, με τη βοήθεια και της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στη γερμανική πρωτεύουσα, έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στους μετανάστες.

Τις Θέσεις παρουσίασε το μέλος του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Γερμανία Δημήτρης Αμπατιέλος.

Υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι και οι Ελληνες στο Βερολίνο και γενικά στη Γερμανία έχουν καθήκον να κάνουν συνειδητό κτήμα τους το περιεχόμενο των Θέσεων για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και έτσι να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στην πραγματοποίηση του προγράμματός του. Πολύ περισσότερο, τόνισε, που αρκετοί Ελληνες του Βερολίνου έζησαν οι ίδιοι τις επιτεύξεις του σοσιαλισμού και τώρα μαζί με τους άλλους Ελληνες και τους άλλους μετανάστες στη Γερμανία ζούνε στο κορμί τους την ολομέτωπη επίθεση στα κατακτημένα εργασιακά, κοινωνικο-οικονομικά και δημοκρατικά δικαιώματά τους.

Η συζήτηση

Την εισήγηση ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση, διάρκειας πάνω από μιάμιση ώρα. Γενικά υπογραμμίστηκε ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων. Υποστηρίχτηκε όμως από ορισμένους ομιλητές ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στα προβλήματα της νεολαίας, όπως και στα ζητήματα του Αιγαίου και της Κύπρου, δεδομένης της υποστήριξης των επιδιώξεων της Αγκυρας από τις ΗΠΑ και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ.

Σε μικρογραφία μπήκαν και ερωτήματα για τις αιτίες της ανατροπής του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και για το καθήκον του ΚΚΕ να απαντήσει εμβριθέστερα σ' αυτές.

Η γονιμότητα της συζήτησης δεν εκφράστηκε μόνο στο χρόνο της διάρκειάς της, αλλά και στο γεγονός ότι απαντήσεις στα ερωτήματα και τις απορίες που διατυπώθηκαν έδωσαν άμεσα αρκετοί από τους παρόντες, με βάση και την προσωπική τους εμπειρία στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Ο εισηγητής έκλεισε τη συζήτηση απαντώντας και ο ίδιος σε μια σειρά απορίες και κάλεσε τους παρόντες και γενικότερα τους Ελληνες του Βερολίνου, ανεξάρτητα από πολιτική παράταξη, να αγωνιστούν συσπειρωμένοι ενάντια στην αποχαλίνωση του ιμπεριαλισμού, που ετοιμάζει ακόμη χειρότερες μέρες στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και σε άλλα μέρη του κόσμου.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Στο ΚΚΕ βρήκαμε θερμό συμπαραστάτη

Κάθε επιτυχία στις εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το καλό των συνταξιούχων, των εργαζομένων και όλου του λαού, εύχονται σε κοινό τους κείμενο οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων (ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ). Εκτιμούμε σημειώνουν ειδικότερα ότι στο ΚΚΕ βρήκαμε θερμό συμπαραστάτη στους δίκαιους αγώνες που κάνουμε για την επιβίωσή μας και γενικά για τα προβλήματα που παλεύουμε, όπως ασφαλιστικό, υγεία και άλλα, έξω από τις επιλογές του δικομματισμού, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόσο μέσα στη Βουλή με Αναφορές και Ερωτήσεις πρόβαλε τα αιτήματά μας, καθώς και από τον «902» και την εφημερίδα του το «Ριζοσπάστη» δημοσίευε και πρόβαλε τα αιτήματά μας και τους αγώνες μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ