ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη συνδικάτων

Τη Δευτέρα 7 του Φλεβάρη στο θέατρο «Ακάδημος»

Πλατιά ανοιχτή και μαζική σύσκεψη διοργανώνει τη Δευτέρα 7 του Φλεβάρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, όπου θα παρθούν αποφάσεις για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μέχρι την Πρωτομαγιά.

Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη να πάρουν μέρος και να συζητήσουν το πρόγραμμα δράσης. Η σύσκεψη θα γίνει στο θέατρο «Ακάδημος» (γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας) στις 6 μ.μ.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η δράση των εργαζομένων μπροστά στην ένταση της εργατικής επίθεσης από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Οι ταξικές δυνάμεις να παρέμβουν και να κινητοποιήσουν ευρύτερες εργατικές δυνάμεις στα βασικά μέτωπα πάλης, στο ωράριο, στις συλλογικές συμβάσεις, στις απολύσεις, στην ακρίβεια και στη λιτότητα. Να απαντήσουν στη νέα επίθεση ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο χρόνο εργασίας.

«ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Ξεπούλησαν στην εργοδοσία την απεργία των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι τους γιούχαραν, τους αποδοκίμασαν, αλλά η εντολή που είχαν από την εργοδοσία ήταν να μη γίνει η απεργία στις 8 του Φλεβάρη και έτσι προχώρησαν μόνοι τους και πραξικοπηματικά στην ακύρωσή της. Ο λόγος για τους εργατοπατέρες της «Ιντρακόμ», οι οποίοι συγκάλεσαν χτες Γενική Συνέλευση προκειμένου να ακυρώσει την πρώτη απόφαση για απεργία. Αν και σηκώθηκαν μόλις 30 χέρια συμφωνώντας στην πρότασή τους για αναστολή της απεργίας σε μια ΓΣ 500 εργαζομένων και στο τέλος ο πρόεδρος του σωματείου ανακοίνωσε ότι η απεργία προχωράει κανονικά, λίγη ώρα αργότερα ενημέρωναν την εργοδοσία ότι η απεργία δε θα γίνει!

Οι εργατοπατέρες της «Ιντρακόμ» ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο για να καταφέρουν να μη γίνει η απεργία, καθώς είδαν ότι όσες προσπάθειες και αν έκαναν οι εργαζόμενοι ήταν αποφασισμένοι να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και αγωνιστικής διεκδίκησης στους εκβιασμούς και τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας για 400 απολύσεις ή επέκταση του χρόνου εργασίας χωρίς αύξηση αποδοχών. Το διαμήνυσαν στην πρώτη ΓΣ, στην οποία απέρριψαν την πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου να δουλεύουν 35 λεπτά καθημερινά τζάμπα για να μη γίνουν 400 απολύσεις, στην απόφαση της ψηφοφορίας σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου για απεργία και χτες για τρίτη φορά απορρίπτοντας με συντριπτική πλειοψηφία την αναστολή της απεργίας και με γιουχαρίσματα και αποδοκιμασίες.

Γι' αυτό και η εργοδοτική πλειοψηφία προσπάθησε στην αρχή να ευνουχίσει την απεργία με ανοιχτές πύλες για όποιον θέλει να εργαστεί χωρίς καμία αλληλεγγύη από άλλα σωματεία και εργαζόμενους. Τους χάλαγαν τα σχέδια όμως τα θετικά αποτελέσματα που έχει μέσα στο εργοστάσιο η επιμονή των ταξικών δυνάμεων της «Αγωνιστικής Ενότητας» να ακολουθούν με συνέπεια τη γραμμή της ταξικής πάλης και σύγκρουσης με την εργοδοσία και η απόφαση να περιφρουρήσουν την απεργία με απεργιακή επιτροπή και με αλληλεγγύη.

Ετσι αφού ακύρωσαν την απεργία αργά το απόγευμα και για να έχουν δικαιολογία να κυκλοφορούν ανάμεσα στους εργαζόμενους οι εργατοπατέρες κανόνισαν με την εργοδοσία να ξεκινήσουν «διάλογο από μηδενική βάση». Η ανακοίνωση που εξέδωσε όμως ο διευθύνων σύμβουλος Δεληγιάννης ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος θα γίνει για να βρουν λύση για τη μείωση του κόστους εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας! Τους λόγους δηλαδή για τους οποίους εκβιάζουν με 400 απολύσεις ή επέκταση του χρόνου εργασίας.

Στην Πάτρα

Στο πλευρό των εργαζομένων της «Ιντρακόμ» στην Πάτρα, βρέθηκε χτες το πρωί ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με στελέχη της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Αφού συνομίλησε μαζί τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση από την προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της σε βάρος των εργαζομένων με επιβολή νέων, χειρότερων εργασιακών συνθηκών (απολύσεις, πρόταση για τζάμπα εργασία 35 λεπτών ημερησίως), αλλά και τον αγώνα που δίνουν ώστε να αποτρέψουν τα αντεργατικά σχέδια της διεύθυνσης, τους κάλεσε να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά και πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

Οταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν και τη συνδρομή του Κόμματος σε αυτόν τον σκληρό αγώνα, η απάντηση του Π. Κοσιώνη ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «Για μας είναι αυτονόητο η έμπρακτη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα σας» για να καταλήξει, τονίζοντας: «Να ξέρετε: Κάθε υποχώρηση αποτελεί προπομπό νέων επώδυνων μέτρων. Κάθε αγώνας όταν είναι μαζικός, ενωμένος και με σωστό πλαίσιο, είναι καρποφόρος».

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Γνήσιο συνέδριο στην Ομοσπονδία

Η πλειοψηφία του ΔΣ της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων ολισθαίνει στον αντιδημοκρατικό κατήφορο

Στην αδράνεια, ενώ τα προβλήματα των κινητικά αναπήρων διογκώνονται, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδηγεί την Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ), η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της.

Η θητεία του συγκεκριμένου ΔΣ έχει λήξει από το Νοέμβρη του 2004, όπως ορίζεται από Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Η Γενική Συνέλευση συνήλθε στις 16.11.2003 - μετά το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΕΟΚΑ - και αποφάσισε ότι τα όργανα που θα εκλέγονταν θα ήταν μεταβατικά με χρόνο λειτουργίας το πολύ ένα χρόνο. Κι αυτό διότι από το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που ανέδειξε το συγκεκριμένο ΔΣ, για διάφορους λόγους ήταν αποκλεισμένοι περισσότεροι απ' τους μισούς συνέδρους.

Τη διεξαγωγή γνήσιου, αντιπροσωπευτικού συνεδρίου, χωρίς αποκλεισμούς για την ανάδειξη νέων οργάνων, έθεσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ) στην προτελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΚΑ, αμέσως με τη λήξη της θητείας του ΔΣ, αλλά η πλειοψηφία αρνήθηκε να το συζητήσει. Η παράταξη επανέφερε το ζήτημα στη συνεδρίαση στις 20.1.2005. Μετά από αυτό έγινε συζήτηση στο ΔΣ και αποφασίστηκε το κάλεσμα όλων των προεδρείων των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα του πώς θα γίνουν εκλογές. Ωστόσο, στις 28.1.2005 ο γραμματέας της ΕΟΚΑ Β. Δημητριάδης κυκλοφόρησε επιστολή με την οποία αναιρεί την απόφαση για τις εκλογές.

«Από το χρονικό διάστημα που πέρασε φάνηκε πως αυτή η πλειοψηφία είναι μη λειτουργική. Μακριά, πέρα και έξω από τα ουσιαστικά και καυτά προβλήματα του χώρου, το μόνο που τους νοιάζει είναι οι τίτλοι και η καρέκλα», υπογραμμίζει ο Μ. Καμακάρης εκ μέρους της ΑΣΚΑ και ζητάει τη διενέργεια εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου για την ανάδειξη νέου αντιπροσωπευτικού ΔΣ.

Τραυματισμός εργάτη

Τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου στο χέρι και στο πόδι είχε σαν αποτέλεσμα η πτώση του ασανσέρ από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο σε εργοστάσιο υφασμάτων στην οδό Θεσσαλονίκης 95 στο Μοσχάτο. Το ατύχημα έγινε στις 7.30 π.μ. προχτές το πρωί και προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Μοσχάτου.

ΧΑΛΚΙΔΑ - «ΔΑΡΙΓΚ»
Πετάνε τους εργάτες έξω

ΧΑΛΚΙΔΑ.- Με ανησυχία και μεγάλη επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» της Χαλκίδας την πρόταση του υφυπουργού Απασχόλησης, για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 46Α. Και τούτο γιατί κανένας δε δεσμεύτηκε ότι το εργοστάσιο θα ξαναλειτουργήσει με κάθε τρόπο. Οπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 46Α.

Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλουστευμένα, όπως θέλει να τα εμφανίσει το υπουργείο ή τουλάχιστον στο δελτίο γράφεται η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή - και σημαντικότερη - είναι ότι οι τραπεζίτες - και όχι μόνο αυτοί που παραβρέθηκαν, αλλά και οι υπόλοιποι - σε καμία περίπτωση δε δίνουν τη συγκατάθεσή τους για «εκκαθάριση εν λειτουργία», κάτι που σημαίνει με τους εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο, αλλά χωρίς αυτούς, αφού ζήτησαν την απόλυση όλων των εργαζομένων.

Ετσι, δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι χτες το πρωί, που συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο για ν' ακούσουν απ' τους συνδικαλιστές του χώρου τα «νέα», εκφράσανε την ανησυχία τους.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στο «Ρ» του Λάζαρου Χατήρα, εργαζομένου για 25 και πλέον χρόνια στο εργοστάσιο και πρώην συνδικαλιστή: «Εμείς όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, μετά απ' αυτή την εξέλιξη, αλλά θα πρέπει άμεσα να ετοιμαζόμαστε για τη συνέχιση του αγώνα μας για την καταβολή των δεδουλευμένων μας (παραμένουν απλήρωτοι για 6 μήνες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 16 Σεπτέμβρη 2004), για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ