ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κόντρα στη μοιρολατρία

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στα πλοία ΤΡΙΤΩΝ και ΡΕΝΕΣΑΙΝΣ

Από προηγούμενη περιοδεία στα βαπόρια
Από προηγούμενη περιοδεία στα βαπόρια
Ηρθε η ώρα οι ναυτεργάτες των πλοίων ΤΡΙΤΩΝ και ΡΕΝΕΣΑΙΝΣ να κάνουν τα κουμάντα τους. Να βγουν στο δρόμο του αγώνα διεκδικώντας τους μισθούς τους και ταυτόχρονα ενώνοντας τη δύναμή τους με τους υπόλοιπους ναυτεργάτες, με τις ταξικές δυνάμεις που δρουν στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να «κόψουν τα πόδια» αυτής της πολιτικής που τους έχει μετατρέψει σε «αιχμαλώτους» του Ποταμιάνου, διεκδικώντας δουλιά για όλους, ίση αμοιβή για ίση εργασία για όλους, αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας για όλους. Καθαρά και παστρικά λοιπόν: «'Η θα καθίσουμε εδώ μέσα να κλαίμε τη μοίρα μας ή θα συσπειρωθούμε και θα αγωνιστούμε. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει και αυτό το δείχνει η ίδια η ζωή, η πείρα σας μέσα σε αυτά τα καράβια». Το αγωνιστικό σύνθημα για να ξεκινήσει η μάχη εξέπεμψε στα δύο πλοία ο ναυτεργάτης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας στη διάρκεια περιοδείας χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Μαζί του ήταν οι πρόεδροι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σάββας Τσιμπόγλου και Γιάννης Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα, και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ.

Εδώ και ένα χρόνο παίζεται ένα άθλιο παιχνίδι σε βάρος αυτών των ναυτεργατών. Τους οφείλονται μισθοί από το 2004, καθώς η εταιρία «ROC» του Ποταμιάνου έχει δηλώσει χρεοκοπία. Τώρα αναμένεται να τεθεί σε εκκαθάριση, που σημαίνει για τους ναυτεργάτες, στο δρόμο και απλήρωτοι.

Ταυτόχρονα όμως, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της περιοδείας, ότι κυβέρνηση και εφοπλιστές, με τη συνεργασία και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, πατώντας στα βάσανα που αυτοί τους «φόρτωσαν», τους προετοιμάζουν και άλλη δοκιμασία. Να είναι τα πρώτα θύματα της πλήρους επιβολής του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τουριστικά πλοία. Σύμφωνα με τον κανονισμό, στα τουριστικά πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες θα ισχύει η νομοθεσία του κράτους της σημαίας την οποία φέρει το πλοίο. Με βάση αυτό σήμερα γίνεται ένα άθλιο παζάρι με τον εφοπλιστή Λούη, ο οποίος ετοιμάζεται να δρομολογήσει δύο τουριστικά πλοία. Ο Λούης λοιπόν το έχει θέσει ξεκάθαρα. Δέχεται να υψώσει την ελληνική σημαία και να ναυτολογήσει μεγάλο αριθμό από τους ναυτεργάτες των δύο πλοίων με την προϋπόθεση όμως να μην έχουν και πολλές απαιτήσεις, διαφορετικά θα υψώσει την πορτογαλική, που σημαίνει κανένας Ελληνας ναυτεργάτης στα πλοία!

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι με αυτή την πολιτική αυτή δεν πρόκειται να δουν προκοπή. Επισήμανε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ με το 17ο Συνέδριό του να γίνει πιο ισχυρό, να συμβάλει ακόμα πιο καθοριστικά σε αυτό ακριβώς, στην προετοιμασία των ναυτεργατών, όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, που έχει αποτέλεσμα και τα όσα συμβαίνουν στη «ROC». «Ηρθε η ώρα να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Ο,τι κατακτήσαμε, το καταφέραμε όταν δέσαμε τα καράβια. Να δέσουν τα καράβια από άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα και να θέσουμε το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο. Για να γίνει αποτελεσματική η δράση μας πρέπει να αντιπαρατεθούμε με όρους κινήματος».

Ο... Γκαρσία

Οταν μιλάει ένας υφυπουργός πρέπει να παίρνεις τα λόγια του «τοις μετρητοίς», ακόμα κι αν δεν είναι από τους πιο σοβαρούς. Τα όσα είπε, λοιπόν, ο Γερ. Γιακουμάτος, απαντώντας σε Ερώτηση, στη Βουλή, του Τάκη Τσιόγκα, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, που αφορούσε τη βιομηχανία «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», δεν μπορούν να περάσουν «ντούκου».

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η βιομηχανία χρησιμοποιεί «πετ - κοκ», η καύση του οποίου προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Ανέφερε, επίσης, ότι η επιχείρηση αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Ο υφυπουργός απάντησε ότι μια ιδιωτική εταιρία έκανε έλεγχο στο εργοστάσιο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δε ρυπαίνει και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Ο Γ. Γιακουμάτος επιχειρεί να αθωώσει τη ρυπαίνουσα βιομηχανία. Διότι γνωρίζει πως υπάρχει καταγγελία ότι ο «έλεγχος» από την ιδιωτική εταιρία έγινε όταν το εργοστάσιο δε δούλευε κι επομένως δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος, ενώ γνωρίζει ότι η Λάρισα είναι η πιο επιβαρυμένη πόλη της χώρας σε ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ και η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Οταν, δε, κατάλαβε ότι δεν ήταν πειστικές οι απαντήσεις του, προχώρησε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του κομμουνιστή βουλευτή και σε αντικομμουνιστικές κορόνες. Με ειρωνικό τρόπο, χαρακτήρισε τον Τ. Τσιόγκα «Ζορό των εργαζομένων» και, μιμούμενος τη... Μαρία Παπαπέτρος, πρόβλεψε ότι θα χειροτερέψει το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ. Βεβαίως, «δουλιά» του υφυπουργού είναι να υπερασπίζεται τους βιομήχανους και να τα βάζει μ' αυτούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ομως, πρέπει να προσέχει ο Γεράσιμος, όταν τα βάζει με τους κομμουνιστές. Οχι μόνο γιατί αυτοί δε «χαμπαριάζουν», αλλά και γιατί εκτίθεται ο ίδιος. Να, όπως τώρα, που θυμίζει τον συμπαθή λοχία Γκαρσία, ο οποίος κυνηγούσε τον Ζορό, αλλά όταν βρισκόταν κοντά του, ο «μαυροφόρος εκδικητής» τον ρεζίλευε συνεχώς, χαράζοντας στα οπίσθιά του το «Ζ»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Δύο χρόνων χρωστούμενα

Την καταβολή των δεδουλευμένων τους από απλήρωτες υπερωρίες και εργασία σε αργίες απαιτούν οι υπάλληλοι στη Γραμματεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με έγγραφη διαμαρτυρία τους. Οπως επισημαίνουν, στην απόφαση συγκρότησης της συγκεκριμένης Γραμματείας από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι θα εργάζονται εκτός ωραρίου στις εργάσιμες ημέρες και σαββατοκύριακα - αργίες, προκειμένου να βγει σε πέρας ο όγκος εργασίας. Ομως, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε και ενώ η δουλιά συνεχίζεται, οι υπάλληλοι δεν έχουν αμειφθεί για τα δεδουλευμένα τους. Επίσης, τονίζεται ότι την κατάσταση αυτή δυσχεραίνει το γεγονός ότι το μηνιαίο εισόδημα των υπαλλήλων των Γενικών Διευθύνσεων των Περιφερειών είναι το χαμηλότερο όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού

Το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη, στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ».

Σε μια περίοδο που η επίθεση της κυβέρνησης οξύνεται ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» δίνουν τη μάχη, με βάση και την πλούσια εμπειρία από τις κινητοποιήσεις του κλάδου το προηγούμενο διάστημα, για την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων. Για την απόκρουση της επίθεσης κυβέρνησης - ξενοδόχων. Για τη διεκδίκηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Σε αντίθεση με τη συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας που όχι μόνο δεν οργανώνει την αντίσταση των εργαζομένων, αλλά υπονόμευσε και τους πρόσφατους αγώνες τους, η ΔΑΣ θα καταθέσει στο συνέδριο την αγωνιστική της πρόταση και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μάχη και από κοινού να παλέψουν για πλήρη και σταθερή εργασία, για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ