ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Ιδού τα αρχαία σας»!

Τους... «οικονομικούς παράγοντες», που κατάντησαν την Ελευσίνα και τις αρχαιότητές της «νεκρές ζώνες», ευχαρίστησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης και τους κάλεσε να βάλουν «χέρι» και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης... υπό τις «αριστερές» (βλέπε ΣΥΝ) «ευλογίες» του δημάρχου

Ο Π. Τατούλης γνωρίζει το διπλανό «θέαμα» με τα φουγάρα της «ΤΙΤΑΝ» στις αρχαιότητες. Και εξέφρασε τις ευχαριστίες του...
Ο Π. Τατούλης γνωρίζει το διπλανό «θέαμα» με τα φουγάρα της «ΤΙΤΑΝ» στις αρχαιότητες. Και εξέφρασε τις ευχαριστίες του...
Ως «δημιουργό συνθηκών υπεραξίας» βλέπει τον πολιτισμό ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, και μάλιστα κάνει πράξη την επιτάχυνση της διαδικασίας για ακόμη βαθύτερη σύνδεση του πολιτισμού με την κερδοφορία του κεφαλαίου, καλώντας εκπροσώπους του να «συμβάλουν» ακόμη και στη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου!

Η αποκαλυπτική και άκρως κυνική αυτή ομολογία του κυβερνητικού στελέχους (οι δηλώσεις του οποίου απηχούν βέβαια τους αντιδραστικούς προσανατολισμούς συνολικά της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς) έγινε στις 2/2 στο Δημαρχείο Ελευσίνας, σε σύσκεψη «θεσμικών και οικονομικών παραγόντων της περιοχής», με θέμα την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελευσίνα.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο δήμαρχος, Γ. Αμπατζόγλου, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αρ. Αρκουδάρης, η γγ Περιφέρειας Αττικής, Χαρ. Μανιάτη, ο Λ. Κολώνας, ως γγ του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η Ν. Βαλάκου, διευθύντρια της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Π. Παπαγγελή, υπεύθυνη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας και εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι εκπρόσωποι, βέβαια, του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον καπιταλισμό δεν «επαρκούν» για την κατασκευή ενός αρχαιολογικού μουσείου, γι' αυτό και στη σύσκεψη συμμετείχαν ενεργά και οι παρακάτω... «πολιτιστικά ευαίσθητοι» εκπρόσωποι του κεφαλαίου, κάθε μορφής: «Εθνική Τράπεζα Ακίνητα», «Χαλυβουργική ΑΕ», «Ελληνικά Πετρέλαια», «Ιδρυμα Λάτση» και «Ομιλος ΤΙΤΑΝ»! Η τελευταία, μάλιστα, πολυεθνική είναι τόσο «ευαίσθητη» για τις αρχαιότητες, που έστησε τα φουγάρα της πάνω τους!

Ο υφυπουργός Πολιτισμού είπε μεταξύ άλλων ότι «η Ελευσίνα βρίσκεται σε περίοδο εξέλιξης και ανάπτυξης. Η βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής πρέπει να είναι το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης. Το μεγαλύτερό μας όπλο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη του πολιτιστικού ιστού (...) με την ανάπτυξη του πολιτιστικού ιστού της Ελευσίνας δημιουργούνται συνθήκες υπεραξίας. Ολοι θα γίνουν δέκτες της ευεργετικής επίδρασης που θα προκύψει από την αναβάθμιση του χώρου και αυτό δεν μπορεί να το αγνοεί κανείς»!

Δε σταμάτησε όμως εκεί. Ως κοινός... «σύμβουλος επιχειρήσεων», ο Π. Τατούλης πρόσθεσε ότι «η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που ζουν σε μία περιοχή με βιομηχανικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα αποτελεί κέρδος και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας και τη βαθύτατη επίδραση στα πολιτιστικά δρώμενα»!

Μετά τον υφυπουργό και το «μήνυμά» του προς το κεφάλαιο ότι ο πολιτισμός είναι πεδίο υπερκερδών, το λόγο πήρε ο... «αριστερός» (ΣΥΝ) δήμαρχος, Γ. Αμπατζόγλου, για να υπερθεματίσει: «Καλούμαστε σήμερα, την εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (σ.σ. έτσι «βάφτισαν» τον καπιταλισμό στο "Συνασπισμό";) να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη ποιοτική μεταβολή, να αναδείξουμε την ιστορία και τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Στη σημερινή εποχή, η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να δράσει ως ελκυστής και να δημιουργήσει την αυριανή Ελευσίνα αντάξια της αρχαιολογικής, αλλά και της βιομηχανικής ιστορίας της. Το διακριτικό, αλλά συνεχές ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη μας κάνουν να νιώθουμε αισιόδοξοι ότι η πολιτεία επιτέλους αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί έναντι της Ελευσίνας. Χαιρόμαστε γιατί και οι οικονομικοί παράγοντες της περιοχής ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της πολιτείας και θα συμβάλουν»!

Η... «ωραία» αυτή «μάζωξη» έκλεισε με τις ευχαριστίες του υφυπουργού «προς τους οικονομικούς παράγοντες», διαβεβαιώνοντάς τους ότι η κυβέρνηση «μεριμνά για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε να ενισχυθεί η προοπτική της χορηγίας».


ΒΟΥΛΗ
Υιοθετήθηκε Πρωτόκολλο για την πολιτιστική κληρονομιά

Το Δεύτερο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση της Χάγης (1954) για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση «ενόπλου συρράξεως» ψηφίστηκε χτες από τη Βουλή. Η Διεθνής Σύμβαση της Χάγης του '54 έχει κυρωθεί ήδη από την Ελλάδα με τον ν. 1114/1981, αλλά το Δεύτερο Πρωτόκολλο προέκυψε το 1999 και εκκρεμούσε η υιοθέτησή του.

Το πρωτόκολλο αναφέρεται στις υποχρεώσεις της δύναμης κατοχής σε σχέση με τα πολιτιστικά αγαθά που βρίσκονται στο κατεχόμενο έδαφος και απαγορεύει: α) την παράνομη εξαγωγή, απομάκρυνση και μεταβίβαση της κυριότητάς τους β) τις αρχαιολογικές ανασκαφές, με εξαίρεση την περίπτωση που αυτές απαιτούνται για τη διαφύλαξη, καταγραφή ή διατήρηση των πολιτιστικών αγαθών και γ) οποιαδήποτε αλλοίωση ή αλλαγή χρήσης αυτών που αποσκοπεί στην απόκρυψη ή καταστροφή πολιτιστικής, ιστορικής ή επιστημονικής μαρτυρίας. Το άρθρο 12 κατοχυρώνει την ασυλία των πολιτιστικών αγαθών, δηλαδή, ότι αυτά και το περιβάλλον τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτική δράση και να γίνουν αντικείμενο επίθεσης.

Είναι γνωστό πως όλα αυτά έχουν καταπατηθεί επανειλημμένα από τον ιμπεριαλισμό, με πρόσφατα παραδείγματα τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ετσι, αν και είναι θετική η ενσωμάτωση τέτοιων συμβάσεων στην εθνική νομοθεσία, οι πραγματικές προθέσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να αξιολογούνται με βάση το σύνολο της πολιτικής, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Π.χ. αν και η συγκεκριμένη σύμβαση είναι νόμος του ελληνικού κράτους από το 1981, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση Σημίτη να συνυπογράψει την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Το ότι οι Αμερικανοί μετέτρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βαβυλώνας στο Ιράκ σε στρατόπεδο (παράδειγμα που αναφέρει ως αρνητικό και η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ) δεν εμπόδισε τη σημερινή κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη συμμετοχή της στην κατοχή του Αφγανιστάν, με κύρια κατοχική δύναμη πάλι τις ΗΠΑ. Εκτός αν η κυβέρνηση θεωρεί τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν περισσότερο πολιτιστικά «ευαίσθητες» από αυτές στο Ιράκ.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μουσείο Μπενάκη: Θανάσης Μουτσόπουλος «Ομοιότητες περίπου (εκδοχές ενός πορτρέτου του Αντώνη Μπενάκη)». (Λεύκωμα με έργα Ελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων εικαστικών, εμπνευσμένα από ένα πορτρέτο και μια φωτογραφία του ιδρυτή του μουσείου και ταυτόχρονα εξαιρετική μελέτη για την τέχνη του πορτρέτου και τη διεθνή ιστορία των πορτρέτων προσωπικοτήτων - πολιτικών, δημιουργών). Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καστανιώτη» κυκλοφόρησε την εικονογραφημένη με φωτογραφίες, ντοκουμέντα, βιογραφία του Ευθύμιου Θ. Σουλογιάννη «Αντώνης Εμμ. Μπενάκης, 1873 - 1954 (ο ευπατρίδης, ο διανοούμενος, ο ανθρωπιστής)».

- «Πολύτροπον» (Ζαλοκώστα 3, 10671, 210-3624.648): Βάλτερ Πούχνερ «Ποίηση και μύθος στα θεατρικά έργα του Βασίλη Ζιώγα». (Ο «θεμελιωτής» στην Ελλάδα της θεατρολογικής επιστήμης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την πρώτη, ουσιαστικά, συστηματική μελέτη για τη δραματουργία του πρόωρα χαμένου Β. Ζιώγα, επισημαίνοντας ότι βασικό χαρακτηριστικό της δραματουργίας αυτής ήταν ο «πανθεϊσμός και φυσιολατρία ως τελεολογικές θεμελιώσεις μιας μυστικιστικής κοσμοθεωρίας»).

- Καστανιώτης: Αλέξανδρος Αργυρίου «Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και η πρόσληψή της στους δύστηνους καιρούς (Γ΄ και Δ΄ τόμος)». Ο Α΄ και Β΄ τόμος κυκλοφόρησαν το 2001 και αφορούσαν στα χρόνια του μεσοπολέμου, 1918 - 1940. Ο Γ΄ τόμος αφορά στα χρόνια 1941 - 1944 και ο Δ΄ στα 1945 - 1949. (Το έργο αυτό, του σημαντικότερου σήμερα - μελετητή και κριτικού της λογοτεχνίας μας Αλ. Αργυρίου - αποτελεί μια «θεμελιακή» σπουδαία κατάθεση στην ελληνική λογοτεχνία γενικότερα και στην κατανόηση του κοινωνικού ρόλου που έπαιξε η λογοτεχνία μας στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και στους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας). Ελλης Αλεξίου «Για να γίνεις μεγάλος (Βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη)». (Στα πλαίσια της έκδοσης των Απάντων της αλησμόνητης δασκάλας του λαού, πολυγραφότατης Ελ. Αλεξίου, κυκλοφόρησε και η βιογραφία της για τον συμπατριώτη της, πρώτο σύζυγο της αδελφής της, Γαλάτειας, Ν. Καζαντζάκη. Εβδομη έκδοση) Παύλος Θ. Κάγιος «Δεν υπάρχει ελευθερία μακριά σου» (ένα ακόμη ερωτικό μυθιστόρημα του καλού πολιτιστικού συντάκτη και κριτικού κινηματογράφου). Μίνως Ευσταθιάδης «Χωρίς γλώσσα» (μυθιστόρημα). Ελίας Κανέτι «Ο πυρσός στο αυτί» (μετάφραση Αλεξάνδρα Παύλου. Το δεύτερο βιβλίο της αυτοβιογραφίας του μεγάλου, κοσμογυρισμένου, πολυεθνικής καταγωγής συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό αφορά στη ζωή του στη Γερμανία στα χρόνια 1921 - 1931). Κάρλο Φουέντες «Σε αυτά πιστεύω» (μετάφραση Αμαλία Βασιλακάκη, αυτοβιογραφικά σημειώματα του διάσημου Λατινοαμερικανού συγγραφέα). Τζόζεφ Κόνραντ «Νοστρόμο» (μετάφραση Βασίλης Καλλιπολίτης, μυθιστόρημα, με θέμα την πραγματική πειρατική ιστορία ενός Αμερικανού ναύτη το 19ο αιώνα). Στίβεν Μπέρκοφ «Η αρπαχτή (Λόγια ενός ηθοποιού)» (μετάφραση Σοφία Διονυσοπούλου, μυθιστόρημα με ήρωα έναν ηθοποιό).

- Σάκκουλας: Ζωής Παπαϊωάννου «Περιεχόμενο και όρια της Αστυνομικής εξουσίας: Η λειτουργική αρμοδιότητα του αστυνομικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» (μελέτη, περί του αστυνομικού Δικαίου που επικεντρώνεται στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ). Ε. Αλεξανδρίδου «Το Δίκαιο του ηλεκτρονικού εμπορίου» (μελέτη για την εφαρμογή του ΠΔ 131/2003 και της οδηγίας 2000/31/ΕΚ, και τους άλλους νομοθετικούς κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο). «Δημόσια έργα (Συλλογή νομοθεσία και νομολογία κατ' άρθρο)» (συλλογική εργασία - επιμέλεια περί της νομολογίας του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και των νόμων περί των δημοσίων έργων μέχρι το 2003 και σχετικών δικαστικών αποφάσεων). Τ.Ε. Συνοδινού «Η νομική προστασία των Βάσεων Δεδομένων» (μελέτη σχετικά με την οδηγία 96/9/ΕΟΚ, η οποία αποτελεί εσωτερικό Δίκαιο των χωρών - μελών της ΕΕ. Η μελέτη εξετάζει τη δικαιική προστασία των βάσεων δεδομένων από το Δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και την προστασία των περιεχομένων μιας βάσης δεδομένων από το νέο δικαίωμα του κατασκευαστή της). Ιωάννη Μιλτ. Κωτούλα «Το Δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων - Θεωρία - Νομοθεσία - Νομολογία (ενημερωμένο μέχρι και τους Ν. 3147/2003 και 3212/2003) (μελέτη. Ε. Δούση - Α. Παπατόλια «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» (μελέτη στη σειρά «Δίκαιο και Κοινωνία τον 21ο αιώνα»).

- «Ελληνικά Γράμματα»: Αλέξανδρος Νόρτον «Trozan Korse» (μυθιστόρημα που συνδυάζει την αρχαιοελληνική ιστορία και μυθολογία με το σήμερα της ψηφιακής τεχνολογίας). Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν το 2ο τεύχος του ομώνυμου περιοδικού τους, το οποίο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα θέματα για την εκπαίδευση, τη γλώσσα και τη σχέση του παιδιού με το βιβλίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ