ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Αντιασφαλιστική επέλαση ενόψει

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες στο ερώτημα αν η κυβέρνηση «ανοίγει» το Ασφαλιστικό, η απάντηση των αρμόδιων υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού ήταν ένα ξερό «όχι». Στη συνέχεια όμως άρχισαν να μιλούν γενικώς περί «διαλόγου» χωρίς τάχα την ανάμειξη της κυβέρνησης, μέχρι που προχτές ο Γ. Αλογοσκούφης απηύθυνε με κάθε επισημότητα πρόσκληση διαλόγου στους «κοινωνικούς εταίρους»! «Να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, ώστε να δούμε πού βρισκόμαστε, να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν, τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ευθέως ο υπουργός Οικονομίας...

Τώρα έχουν βάλει μπροστά το δεύτερο παραμύθι: «Ναι μεν ξεκινάει διάλογος, αλλά δεν πρόκειται να θίξουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή τις ασφαλιστικές εισφορές»(!). Το ζήτημα όμως είναι ότι και οι πλέον αφελείς δεν «τσιμπάνε» πια. Πρώτον, γιατί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του Κ. Καραμανλή έχουν αποδειχθεί χάρτινες και λόγια του αέρα. Κανείς δεν (πρέπει να) τους πιστεύει. Δεύτερον, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό θα αγγίξει και τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Αυτή, εκτός των άλλων, ήταν η σαφής πρόταση - υπόδειξη της Κομισιόν πριν από μερικές μέρες, αυτή είναι η τάση γενικότερα στην ΕΕ. Θα χρειαστεί η σθεναρή και αποφασιστική απάντηση ενός ρωμαλέου και ταξικού κινήματος για να μπει φραγμός στα σχέδιά τους.

Ημαρτον κύριε!

Αν δεν ξέρετε, μαζί με τον δημοκράτη (μπρρρρ...) Μπους που... μάλωσε την ΕΕ, που έκανε τη χάρη (μπρρρρ...) να αναστείλει για έξι μήνες τους περιορισμούς προς τη Σοσιαλιστική Κούβα - για να πάρει την περήφανη και περιφρονητική γι' αυτούς απάντηση από τον Φ. Κάστρο πως τους αγνοεί - είναι και κάποιοι «δημοσιογράφοι»! «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» επονομάζονται και παραπονέθηκαν για την απόφαση της ΕΕ. Δεν ξέρουμε τι σόι δημοσιογράφοι είναι τούτοι που, υποτίθεται, υπερασπίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών, την ελευθερία και τόσα άλλα εύηχα. Αλλά να... καθώς διαμαρτύρονται στο πλευρό του Μπους, σκεφθήκαμε πως θα είναι και θιασώτες του αντιτρομοκρατικού πολέμου του δημοκράτη Μπους, πλάι στα άλλα «Αμερικανάκια», πράκτορες της ΣΙΑ ανά τον κόσμο. Σκεφθείτε: Αυτοί οι «δημοσιογράφοι» ενημερώνουν τον κόσμο χωρίς σύνορα; Ημαρτον κύριε!

Απόψεις...

Η άποψη πως οι δήμοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής δικαίως λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από το πρόγραμμα «Θησέας», καθώς «απολαμβάνουν» τα έργα που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει πολλάκις εκφραστεί στο εσωτερικό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Αποψη καταρχήν παραπλανητική, αφού αποπροσανατολίζει από την ουσία, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι τα κονδύλια που βάζει το κράτος στο πρόγραμμα «Θησέας» είναι πολύ λίγα. Μια σοβαρή αυτοδιοικητική θέση θα διεκδικούσε την αύξηση της πίτας, ώστε να αποφευχθούν και οι όποιες έριδες περιφέρειας και κέντρου. Αποψη κατά δεύτερον απλοϊκή, αφού δε λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν τα συγκεκριμένα έργα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν τα απολαμβάνουν καν οι δημότες τους. Μήπως η ηγεσία του ανώτατου συλλογικού οργάνου θα έπρεπε να πάψει να συντηρεί τέτοιες δήθεν έριδες και να διεκδικήσει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, εφαρμόζοντας έτσι τις αποφάσεις συνεδρίων της; Και να σταματήσει να τυρβάζει, σε κάθε ευκαιρία, περί ανάληψη από τους δήμους φορολογικής εξουσίας ως «λύση» στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι και με δική της ευθύνη;

Ο στόχος πίσω από την κάμερα...

Στο σχολικό... εξοπλισμό του 1ου Λυκείου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη προστέθηκαν εδώ και ένα μήνα... κάμερες παρακολούθησης! Με απόφαση της σχολικής επιτροπής του δήμου που επικαλέστηκε την «προστασία και την ασφάλεια των μαθητών στο χώρο της αυλής»! Μολονότι (ακόμη και εάν πιστέψουμε πως αυτός ήταν ο στόχος τους...) τα δεδομένα δεν ελέγχονταν σε πραγματικό χρόνο... Μήπως, τελικά, εννοούσαν πως η εισβολή του «Big Brother» στο Λύκειο της Θέρμης εντασσόταν σε κάποιο ιδιότυπο, πειραματικό πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού της «νέας εποχής»;


Κωμωδία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ μάλλον κωμωδία η κόντρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το περίφημο θέμα της «συνέντευξης» για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Λες και δεν ξέρουμε δηλαδή τι θέλει να κάνει με αυτό η κυβέρνηση ή σαν να μην ξέρουμε τι έκανε το ΠΑΣΟΚ με τις προσλήψεις τόσα χρόνια.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι «συνεντεύξεις» και κάθε λογής τέτοιου είδους «χαλαρές» διαδικασίες προσλήψεων αποτελούν εφεύρεση «πράσινης» εμπνεύσεως, την οποία απλά τώρα χρησιμοποιούν οι «επόμενοι».

Τη Νέα Δημοκρατία πάντως δεν είναι να τη θεωρεί κανείς... σε καλή κατάσταση. Οσους δικούς της και να βολέψει με εκείνες ή τις άλλες ρυθμίσεις γενικότερα, την κρίση που επέρχεται όλο και πιο έντονα δεν πρόκειται να την αντιμετωπίσει.

Τι να κάνουμε δεν είναι όλοι οι άνεργοι της χώρας - που συνεχώς αυξάνονται - «γαλάζια παιδιά»...

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΉ ΣΤΗΝ καλύτερη των περιπτώσεων η σύμβουλος του Μπους, Κοντολίζα Ράις, που δήλωσε περιοδεύοντας στη Βρετανία ότι «προς το παρόν» δεν είναι στα σχέδια των ΗΠΑ μια επέμβαση στο Ιράν.

Αν έχουμε φθάσει στο σημείο η επέμβαση σε μια χώρα να αποτελεί αντικείμενο «κουτσομπολιού» και «χρονοδιαγραμμάτων» των ΗΠΑ, τότε ο λεγόμενος δυτικός πολιτισμός έχει ελάχιστα σκαλοπάτια προς τα κάτω να διανύσει.

Ιδίως όταν όλα αυτά συμβαίνουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που φιλοδοξεί κι αυτή να λέγεται «υπερδύναμη» και μάλιστα να δηλώνει υπέρμαχος των ειρηνευτικών και «πολιτικών λύσεων»...

Φυσικά, όσο πιο υποκριτική είναι η στάση της Κομισιόν, τόσο πιο μακριά είναι από την άποψη αυτών που υποτίθεται ότι εκφράζει, δηλαδή των λαών της Ευρώπης.

Εχουν την ίδια άποψη για την πιθανή επέμβαση στο Ιράν με αυτή που είχαν για το Ιράκ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα άνθη... της «παγκοσμιοποίησης»

Τελικά, ποιος αντιγράφει ποιον; Οι ΗΠΑ την ΕΕ ή το αντίστροφο; Ο Μπους τον Μπλερ, τον Σρέντερ και τον Μπαρόζο ή οι Ευρωπαίοι σοσιαλ-φιλελεύθεροι τον «σκληρό» Πρόεδρο των ΗΠΑ; Ρητορικά τα ερωτήματα. Γιατί σημασία δεν έχει ποιος είναι ο αντιγραφέας ούτε ο «πρώτος διδάξας», αλλά ότι και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού ίδια είναι η συνταγή.

Ο λόγος για τις τελευταίες εξαγγελίες του Προέδρου Μπους για το Ασφαλιστικό των ΗΠΑ. Ποια είναι η ουσία αυτών των εξαγγελιών. Κατ' αρχάς παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος, αφού όλοι οι εργαζόμενοι κάτω των 55 ετών θα καταθέτουν το 4% του εισοδήματός τους σε ιδιωτικούς αποθεματικούς λογαριασμούς για να επενδυθούν σε ομόλογα και μετοχές. Βλέπετε, ο πόλεμος κατά του «άξονα του κακού» θέλει χρήμα. Και αυτό το χρήμα, όπως γινόταν πάντα στον καπιταλισμό, μόνο εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν. Δεύτερον, μείωση των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Τρίτον, αποσύνδεση των συντάξεων από τους μισθούς, οι οποίες θα ακολουθούν πλέον τον πληθωρισμό. Ειρήσθω εν παρόδω, η αποσύνδεση των συντάξεων από τα ημερομίσθια ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1990. Σύμπτωση; Οχι, ίδιες οι ανάγκες του συστήματος, ίδιες και οι στοχεύσεις.

Αλλά εκεί που οι Ευρωπαίοι δικαιούνται να ζητήσουν «πνευματικά δικαιώματα» από τον Μπους δεν είναι τόσο στα ίδια τα μέτρα, αλλά στα επιχειρήματα που διατύπωσε. «Η συνταξιοδότηση των παιδιών μας είναι σημαντικότερη από την πολιτική», είπε ο Μπους. Είναι μετά να μη σκίσουν τα πτυχία τους ο Ανδρουλάκης, ο Ανδριανόπουλος, ο Αλογοσκούφης και μαζί τους όλοι οι αστέρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κλαίγονται για τις επόμενες γενιές; Μάλιστα, προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε εξ αρχής ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο! Κάτι δε σας θυμίζει αυτό; Και εμείς που υποθέταμε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» είναι εφεύρεση της Κομισιόν, του Πολυζωγόπουλου και όλων των «δημοκρατών» της Γηραιάς Ηπείρου!

Μεταρρύθμιση που μετατρέπει το συνταξιοδοτικό σύστημα των ΗΠΑ σε ρουλέτα χαρακτήρισε τα μέτρα Μπους ο Χάρι Ρέιντ. Οχι, δεν το λέει κάποιος αμετανόητος και με ξύλινο λόγο κομμουνιστής του ευρωπαϊκού νότου. Τα λόγια ανήκουν στον αρχηγό των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Τώρα, αν αναρωτιέστε γιατί στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη θέλουν να μετατρέψουν την Κοινωνική Ασφάλιση ακριβώς σε ένα ευρωπαϊκό καζίνο. Γιατί έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι να ιδιωτικοποιήσουμε την Ασφάλιση, να δώσουμε τα αποθεματικά των επικουρικών στον τζόγο, να φτιάξουμε τα λεγόμενα επαγγελματικά με αμιγώς ιδιωτικούς λογαριασμούς; Γι' αυτό ρωτήστε το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το νόμο 3029 που προβλέπει όλα αυτά. Ρωτήστε και την κυβέρνηση της ΝΔ, που με ύφος του «δεν τρέχει τίποτα» δεσμεύεται να εφαρμόσει το συγκεκριμένο νόμο.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ