ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΣ
Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΡΕΤΑΚΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αγαπημένου φίλου μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Οικογένεια Αλέκου - Κύπρος

  • Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργου Σερετάκη, ο οποίος «έφυγε» την 1η Φλεβάρη 2005, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Φίλοι και συναγωνιστές από την Παλαιστίνη

* * *

φΩΤ.

Στη μνήμη του μονάκριβου αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ, που αναπάντεχα έφυγε από τη ζωή στις 21 Δεκέμβρη 2004 και με συντροφικές ευχές για ένα γόνιμο και επιτυχημένο Συνέδριο του Κόμματός μας, που θα ήταν και δική του επιθυμία, προσφέρω 1.000 ευρώ.

Ο αδελφός του

* * *

Φωτ.

Την 1η Φλεβάρη 2005 «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στη σορό του, τα αδέλφια του και ο κουνιάδος του πρόσφεραν στο ΚΚΕ 180 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από τον Παντελεήμονα Πιερίας, οι οποίοι αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας και την κοινωνική πρόοδο, προσφέρω, μέσω ΝΕ Πιερίας, 250 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Γιάννης Γκαράς, Αδελαΐδα Αυστραλίας

* * *

Φωτ.

Στις 15 Φλεβάρη συμπληρώνονται 16 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ, μέλος του ΚΚΕ.

Βαγγέλης Τάτσης
Βαγγέλης Τάτσης
Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στο Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του Σωτηρία

Τα παιδιά του Ηλίας και Ελένη

Τα εγγόνια του Σωτηρία και Γιώργος

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΑΔΗ, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη και αντί για στεφάνι στον τάφο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΙΤΑΡΙΔΗ, μέλους της ΚΟΒ Ιωνίας του ΚΚΕ, η οικογένεια Γιώργου και Νίκου Σαβουλίδη πρόσφερε 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΑΥΓΕΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε το 1924 στο Πράσινο Πύργου Ηλείας από γονείς φτωχούς. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ, για την πατριωτική δράση του συλλαμβάνεται, βασανίζεται και για 13 χρόνια κρατήθηκε στις φυλακές της Πάτρας, της Κέρκυρας, των Βούρλων, στην Ακροναυπλία και στα Γιούρα.

Στη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών, πέρασε στην παρανομία και καθοδηγούσε τις δυτικές συνοικίες.

Στη μνήμη του, αντί για μνημόσυνο και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κολωνού.

Η γυναίκα του Αλεξάνδρα

Γεώργιος Λάπρου
Γεώργιος Λάπρου
Οι κόρες του Βάσω - Ευγενία

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τον άδικο χαμό της πολυαγαπημένης κόρης μας ΜΑΡΙΑΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΔΟΥ και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, προσφέρουμε 50 ευρώ.

Αγγελική και Χαράλαμπος Αιχμαλωτίδης

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αδελφών ΒΑΣΙΛΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και αταλάντευτων αγωνιστών έως το τέλος της ζωής τους για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ, προσφέρουμε 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.

Ο αδελφός τους Μίμης Καλασούντας

και η κόρη του Βασίλη Φωτεινή Καλασούντα

* * *

Φωτ.

Η αγωνίστρια ΤΑΜΑΡΑ ΒΑΣΒΑΝΑ γεννήθηκε το 1925 στο Γριζάνο Τρικάλων από γονείς αγρότες. Το 1943 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε έως την παράδοση των όπλων το 1945.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, διώχτηκε και αναγκάστηκε και αυτή να ξαναβγεί στο βουνό και να καταταγεί, τον Αύγουστο του 1946, στα τμήματα του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και στο Γράμμο - Βίτσι και τραυματίστηκε δύο φορές.

Με τη λήξη του Εμφύλιου κατέφυγε στην Τασκένδη, όπου παντρεύτηκε τον αγωνιστή και μαχητή του ΔΣΕ Τάκη Βασβανά. Απόχτησαν δύο κόρες.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1976 και ζούσε στη Λάρισα.

Πέθανε εκεί, έπειτα από σοβαρή αρρώστια, στις 13 Φλεβάρη 2000.

Μαρία Αιχμαλωτίδου
Μαρία Αιχμαλωτίδου
Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατό της, προσφέρω 10 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγός της Τάκης Βασβανάς

* * *

Στις 5 του περασμένου Γενάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΖΙΑΝΑ, μέλους του ΚΚΕ από την Ιτέα Λάρισας. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, πορεύτηκε στη ζωή του πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΖΙΑΝΑ, λοχαγού του ΔΣΕ, ο οποίος «έπεσε» στο Γράμμο το 1948, η γυναίκα του Ζωή και οι γιοι του Γιώργος και Στέλιος προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 150 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.

* * *

φΩΤ.

Στη μνήμη του φίλου και συντρόφου μου, του ακούραστου εργάτη της ειρήνης και του σοσιαλισμού ΜΙΧΑΛΗ ΖΕΪΜΠΕΚΟΓΛΟΥ και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, προσφέρω στην ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς 25 ευρώ.

Παναγιώτης Νταγιόγλου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που άφησε την τελευταία πνοή της η ΖΩΓΡΑΦΑ ΚΑΣΑΠΙΔΟΥ (Ζώλα). Ο σύντροφός της ήταν από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ στην περιοχή Κρούσια - Κιλκίς. Σκοτώθηκε, υπερασπιζόμενος κρυμμένους τραυματίες στα δασωμένα υψώματα του χωριού Ποντοκερασιά. Τον μονάκριβο γιο της ΠΑΥΛΑΚΗ, που ήταν αγωνιστής και αυτός από το 1946, περίμενε να τον δει, αλλά δεν τον είδε ποτέ. Χαιρόταν όταν έβλεπε ΚΝίτες με το «Ριζοσπάστη» στα χέρια τους, γιατί μαζί τους έβλεπε και τον γιο της.

Τάσος Μανωλίτσης
Τάσος Μανωλίτσης
Το ζεύγος Στέφανου και Νίκης Χωτίδη εθελοντικά ανέλαβε την προστασία και τη φροντίδα της έως το τέλος της ζωής της, το 1985 και στη μνήμη της πρόσφερε 80 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 13 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κόνιτσας το 1928 από γονείς αγρότες. Στην Κατοχή ήταν δραστήριο μέλος της ΕΠΟΝ. Το Νοέμβρη του 1947 κατατάχτηκε, μαζί με άλλους νέους από το χωριό του, στο ΔΣΕ και υπηρέτησε στα τμήματα της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου. Πήρε μέρος στις μάχες στη Μουργκάνα, στη Λάκκα Σούλι, στο Γράμμο και σε άλλες. Τραυματίστηκε δυο φορές.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στις οικοδομές. Εκεί παντρεύτηκε την μαχήτρια του ΔΣΕ Μαριάνθη και απέκτησαν έναν γιο και μία κόρη.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1975, ζούσε στην Αθήνα και εργάστηκε στο υπουργείο Δημοσίων Εργων έως το 1982 που συνταξιοδοτήθηκε.

Πέθανε στις 13 Φλεβάρη 2002.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Μαριάνθη, η κόρη του Κούλα και ο γιος του Βασίλης προσφέρουν 20 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ, 20 ευρώ στο ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Πέρασαν 55 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα του Φλεβάρη 1949, που έγινε η ομαδική εκτέλεση, έξω από το Νεκροταφείο Λαμίας, έπειτα από απόφαση του Στρατοδικείου, του πατέρα μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σπυρίδωνος ΣΚΑΦΙΔΑ, εννέα ανδρών και μιας δασκάλας.

Πέρασαν επίσης 19 χρόνια από το «χαμό» της μητέρας μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΚΑΦΙΔΑ το γένος Βλάχου, μαχήτριας του ΔΣΕ. Ηταν μια μάνα ηρωίδα, που αψήφησε τη ζωή των έξι μικρών παιδιών της και βγήκαμε όλοι στο βουνό. Το 1949, με την εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού, τους πιάσανε και τους οδήγησαν, τον μεν πατέρα μου στις φυλακές Λαμίας και τη μητέρα μου με τη δεύτερη αδελφή μου, εξορία στο Τρίκερι και μετά 6 χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ. Δικάστηκε ισόβια. Αποφυλακίστηκε με αναστολή και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων της.

Γεώργιος Κλάδης
Γεώργιος Κλάδης
Στη μνήμη των λατρευτών γονιών μου, προσφέρω 100 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Μαρία Σκαφίδα

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος αγωνιστής ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΟΛΥΓΕΡΙΝΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1926. Εφηβος ενστερνίστηκε τις προοδευτικές ιδέες και αγωνίστηκε από τις τάξεις της Αντιφασιστικής Πρωτοπορίας, οργάνωσης της Μέσης Ανατολής.

Ηρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, εντάχθηκε στην ΕΔΑ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η σύζυγος Βικτωρία Πολυγερινού

Τα παιδιά Νίκος και Σαλώμη

Τα εγγόνια Αγγελος και Βίκτορας

* * *

Φωτ.

Τιμώντας τη μνήμη του αγρότη ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΑΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, έπειτα από τραγικό δυστύχημα, ο Σπύρος Κοτοπούλης, ο Νεκτάριος Αγγελής και ένας αγρότης οπαδός του ΚΚΕ, προσφέρουν 120 ευρώ για το 17ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Μακρυνείας.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΑΙΤΩΛΟΥ, ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΑΡΠΟΥ, ΚΑΪΝΤΑ, ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ και του αγρότη ΘΩΜΑ ΜΑΗ, ο αντιστασιακός Γιώργος Κεφαλής και άλλα τρία μέλη του Παραρτήματος Μακρυνείας - Θέρμου της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Μακρυνείας - Θέρμου, 100 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Χαράλαμπος Σδούκος
Χαράλαμπος Σδούκος
* * *

Ο Πήτερ Ντάγκλας από το Νιούκαστλ της Αυστραλίας προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 180 δολάρια Αυστραλίας.

* * *

Ο Βαγγέλης Λαμπριανίδης από τη Γερμανία προσφέρει 400 ευρώ για το 17ο Συνέδριο στην ΚΟ Δράμας του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 9 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΙΟΝΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του Μαριάνθη Χιόνη προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω, 50 ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των θείων μας ΑΛΕΚΟΥ Αρ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ από τον Κάμπο Δωρίδας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν έως το θάνατό τους, 120 ευρώ.

Τα ανίψια τους Κώστας - Αλεξάνδρα - Ελένη - Αλέξης

* * *

Φωτ.

Στις 18 Φλεβάρη συμπληρώνονται 7 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΤΣΗ, αγωνιστή από τα φοιτητικά χρόνια του. Αργότερα, συνέχισε τον αγώνα από τις γραμμές του ΚΚΕ, πάντα πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Στέλεχος της Ομοσπονδίας Λογιστών και στέλεχος της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου, του Κόμματος, προσφέρουμε 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παιανίας.

Η σύζυγος Βιβύ

Η μητέρα και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Ο αξιολάτρευτος σύντροφός μου της ζωής και του αγώνα ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ, ο οποίος «έφυγε» το Γενάρη του 2004, παρά το ότι το κέφι του για τη ζωή και τον αγώνα ήταν αστείρευτο, γεννήθηκε το 1929 στην Ελαφο (Βουλγαρινή). Συμμετείχε στο ΔΣΕ ως πολιτοφύλακας.

Με το τέλος του Εμφύλιου, εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Από τη μεταπολίτευση, ως μέλος της ΚΟΒ Σουφλαρίων, δούλεψε για την ανασυγκρότηση των ΚΟ του ΚΚΕ και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση ως μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Μιχάλης Ζεϊμπέκογλου
Μιχάλης Ζεϊμπέκογλου
Στη μνήμη του, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Σοφία Γουργιώτη

* * *

Φωτ.

Η πολυαγαπημένη ΑΝΔΡΙΑΝΑ - Λιάνα Θέρμου - ΡΑΠΤΑΚΗ, έως το τέλος της σύντομης ζωής της, δεν έπαψε στιγμή να αγωνίζεται για την ενίσχυση του ΚΚΕ, κυρίως όμως με τη στάση ζωής που κράτησε, έκανε πράξη τι σημαίνει να είσαι κομμουνιστής.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «902» της οποίας υπήρξε μέλος,70 ευρώ προς τιμήν του ΚΚΕ.

Ανδρέας, Ευαγγελία, Ηλίας, Συμέλα

* * *

Φωτ.

Στις 12 Μάρτη κλείνει ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας ο ακριβός γιος μας, αδελφός και θείος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων.

Οι γονείς Αστέρης και Σοφία Σαπουνά

Τα αδέρφια του Λίτσα και Θανάσης Γεροκώστας

Τα ανίψια του Βαγγέλης και Αστέρης

* * *

Στη μνήμη των συναγωνιστών και συντρόφων του πατέρα μας Δανήλου Συντυχάκη από το Ηράκλειο Κρήτης, που έδρασαν μαζί στη Μεσσηνία, προσφέρουμε, μέσω ΝΕ Ηρακλείου, προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου 150 ευρώ.

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ, γραμματέα της ΚΟ του ΚΚΕ στους Γαργαλιάνους. αντάρτη του ΕΛΑΣ και λοχαγού του ΔΣΕ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο από Στρατοδικείο και εκτελέστηκε στις 17 Μάη 1949 στις φυλακές Αλεξανδράκη Καλαμάτας, κρατώντας παλικαρίσια τη σημαία ψηλά.

Του ΓΙΩΡΓΗ ΜΙΑΜΗ από τους Γαργαλιάνους. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και πρωτοπόρο στέλεχος της ΕΠΟΝ. Τον δολοφόνησαν παρακρατικοί τον Ιούνιο του 1945 στην Ασούτενα της βόρειας Τριφυλίας.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΛΗ και της αρραβωνιαστικιάς του, της οποίας δεν ξέρουμε το όνομά της, μελών του ΚΚΕ και αξιωματικών του ΔΣΕ. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, προδόθηκαν, τους έπιασαν οι ταγματασφαλίτες στο σιδηροδρομικό σταθμό και τους εκτέλεσαν στην Τρίπολη το 1949.

Κώστας Γουργιώτης
Κώστας Γουργιώτης
Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΤΕΛΗ, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος «έπεσε» πολεμώντας παλικαρίσια, με τμήμα του κυβερνητικού στρατού το 1949.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΥΡΠΗΡΗ από τη Ναυπακτία. Ηταν υπάλληλος της τότε Τράπεζας Αθηνών, στέλεχος του ΚΚΕ και καπετάνιος του ανεξάρτητου Τάγματος του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ νομού Μεσσηνίας. Μετά την αποστράτευση, διώχτηκε από τρομοκράτες, οι οποίοι τον δολοφόνησαν το Μάη του 1945.

Του ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΤΖΟΥ από τους Γαργαλιάνους, στελέχους του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, πρωτοπόρου αγωνιστή, ο οποίος καταδιώχτηκε από το μεταδεκεμβριανό κράτος, πιάστηκε, φυλακίστηκε και όταν αφέθηκε ελεύθερος επέστρεψε στους Γαργαλιάνους. Εκεί οι παρακρατικοί, τον Απρίλη του 1946, μπήκαν στο σπίτι του και τον έσφαξαν.

Του ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, εθνοσύμβουλου στην κυβέρνηση του βουνού το 1944 και επάρχου του ΕΑΜ στην Τριφυλία. Μετά την Απελευθέρωση, ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπός του. Δολοφονήθηκε από παρακρατικούς το Μάη του 1945.

Μανώλης Συντυχάκης - Πόπη Συντυχάκη

* * *

φΩΤ.

Στις 15 Φλεβάρη συμπληρώνονται 18 μήνες από το «χαμό» του γιου μου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Θ. ΣΔΟΥΚΟΥ. Γεννήθηκε στην Τασκένδη το 1952.

Με την επιστροφή μας στην πατρίδα οργανώθηκε στην ΚΝΕ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Γνωρίστηκε με την Διονυσία Λάτα, με την οποία διακινούσαν το «Ριζοσπάστη» στις γειτονιές του Ταύρου και της Καλλιθέας. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν έναν γιο, το Θωμά.

Το νήμα, όμως, της ζωής του Λάμπρου κόπηκε στα 46 χρόνια του.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ στην ΚΟΒ ΤΑ Καλλιθέας.

Η μάνα του Μαρία Σδούκου

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 13 Φλεβάρη, κλείνουν 4 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ. Ενας αγνός αγωνιστής, ο οποίος έως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν από τις γραμμές του τιμημένου ΚΚΕ. Στη ζωή του υπήρξε σωστός κομμουνιστής και έδινε τα φώτα του αγώνα.

Αποστόλης Κουκούμης
Αποστόλης Κουκούμης
Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω, 200 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και 100 ευρώ στην εφημερίδα του, το «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του και συντρόφισσά του Βάσω Μανωλίτση

***

φωτ.

Στις 15 Φλεβάρη συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΣ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Δήμητρα και τα παιδιά του Πέπη και Κώστας προσφέρουν 100 (εκατό) ευρώ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Χαϊδαρίου και 50 (πενήντα) ευρώ στην ΠΕΑΕΑ Χαϊδαρίου.

***

φωτ. 3

Η γιαγιά μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Κατοχή με σημαντική δράση. Δολοφονήθηκε το 1944 από ταγματασφαλίτες στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης μαζί με άλλες δέκα γυναίκες, αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης.

Ο παππούς μου ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, σύζυγος της Αικατερίνης Παπαϊωάννου, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ. Το 1936 εξορίστηκε στην Ανάφη. Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και γι' αυτό φυλακίστηκε στις φυλακές ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ Θεσσαλονίκης το 1947. Επίσης το 1967, στα χρόνια της χούντας, εξορίστηκε στη Γυάρο. Πέθανε το 1970.

Ο πατέρας μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΡΜΑΛΗΣ ήταν μέλος του ΚΚΕ και συνδικαλιστής οικοδόμος. Πέρασαν πέντε χρόνια από το θάνατό του. Και οι τρεις ήταν αγνοί αγωνιστές, πιστοί στα σοσιαλιστικά ιδεώδη και από τα νεανικά τους χρόνια δραστήρια μέλη του ΚΚΕ. Στη μνήμη τους, προσφέρω 50 ευρώ στην Εργατική ΚΟΒ της Δράμας προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Η εγγονή του ζεύγους Παπαϊωάννου και κόρη του Δημητρίου Μπούρμαλη, Αννα Μπούρμαλη

***

φωτ.

Κοινή μοίρα του ανθρώπου είναι ο θάνατος. Ο ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, γεννηθείς στη Μάλθη Μεσσηνίας, στη ζωή του διάλεξε το ρόλο του αγωνιστή για τις ιδέες και τις αξίες του σοσιαλισμού. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής έγινε αντάρτης και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αγωνίστηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Για τις ιδέες του εξορίστηκε και φυλακίστηκε 12 χρόνια. Εγινε μέλος του ΚΚΕ και αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του για τις ιδέες του. Παντρεύτηκε την Αρετή, αξιόλογη και δυναμική γυναίκα και απέκτησαν τρία παιδιά. Τα παιδιά και τα εγγόνια του συνεχίζουν την έντιμη, δημιουργική, δυναμική και αγωνιστική ζωή του πατέρα τους.

Νικόλας Πολυγερινός
Νικόλας Πολυγερινός
Στη μνήμη του, αντί για στεφάνια, συγκεντρώθηκε το ποσό των 300 ευρώ για το ΚΚΕ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου - πατέρα και παππού Αντώνη Ρήγα προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Τ.Α. του Αιγάλεω 100 ευρώ.

Η σύζυγός του - τα παιδιά του - τα εγγόνια του

* * *

Στη μνήμη για τους φονευθέντες αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από το χωριό ΝΕΔΑ (ΜΠΕΡΕΚΛΑ) Μεσσηνίας: Λυμπερόπουλο Αριστείδη, Λυμπερόπουλο Ηλία, Αλεξανδρή (Σωκρατόπουλο) Γιάννη, Κουτσιούκο Κώστα, Ξηρόκωστα Παύλο, Παρασκευόπουλο Γεώργιο, Ζάγουρα Κώστα καθώς και για τους μετέπειτα θανόντες: Κωνσταντόπουλο Αριστείδη, Λυμπερόπουλο Νικόλαο (Μπάρμπα), Αναστασόπουλο Γεώργιο, Αλεξανδρή (Σωκρατόπουλο) Αλέξη, Διαμαντόπουλο Διαμαντή προσφέρουν για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Γκύζη ο Σωκράτης Αλεξανδρής Σωκρατόπουλος 50 ευρώ, η Τζένη Γαλανοπούλου 10 ευρώ και η Ανθή Τσαλίκη 20 ευρώ

Μηνάς Ξεκομνηνός

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα Αγγελου Κατσαρού, με την συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατό του προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ για το οποίο αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του, πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του κομμουνισμού για μια δίκαιη και ανθρώπινη ζωή.

Η σύζυγος και τα παιδιά του


Παναγιώτης Σαπουνάς
Παναγιώτης Σαπουνάς

Αυγέρης Αλεξόπουλος
Αυγέρης Αλεξόπουλος

Θωμάς Μάης
Θωμάς Μάης

Γιώργος Καλασούντας
Γιώργος Καλασούντας

Βασίλης Καλασούντας
Βασίλης Καλασούντας

Λιάνα Ραπτάκη
Λιάνα Ραπτάκη

Γιώργος Σερετάκης
Γιώργος Σερετάκης

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ