ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταιγισμός αντιδράσεων για την κυβερνητική αθλιότητα

Ο καταιγισμός αντιδράσεων μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, παραγόντων της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτικής ζωής του τόπου, για την αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, εναντίον του «Ρ», συνεχίζεται με όλο και πιο έντονους ρυθμούς, δείχνοντας πως - παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές προσπάθειες - τα «αντανακλαστικά» της κοινωνίας εξακολουθούν να λειτουργούν.

Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις συμπαράστασης, που αμέσως με τη γνωστοποίηση της αγωγής άρχισαν να κατακλύζουν την εφημερίδα, αποτελούν κόλαφο στο αποκρουστικό κυβερνητικό πρόσωπο και δείχνουν πως η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός δεν παραχωρεί δικαιώματα κατακτημένα με σκληρούς αγώνες. Δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτά της ελευθεροτυπίας, της άσκησης πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης, της διαφορετικής άποψης εν τέλει, που ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνολικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να «στήσουν στον τοίχο», αμφισβητώντας τα, ποινικοποιώντας και δικάζοντάς τα.

Ο «Ριζοσπάστης» στη νέα πολιτική δίωξη που αντιμετωπίζει έχει συμπαραστάτες ακόμα και όσους δε συμφωνούν με τις θέσεις και τις απόψεις του. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται πανταχόθεν, αν οι κυβερνητικές προσπάθειες κατά της ελευθεροτυπίας ευοδωθούν, το πρώτο θύμα μπορεί να είναι ο «Ρ», είναι όμως παραπάνω από σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν πολλά άλλα.

Συνέχεια του αυταρχικού κυβερνητικού κατήφορου

Ανακοίνωση του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Το Γραφείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ μετά τη χτεσινή του συνεδρίαση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη δίωξη στο «Ριζοσπάστη»:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργού της κ. Γιαννόπουλου, συνεχίζει τον αυταρχικό της κατήφορο με την πολιτική δίωξη ενάντια στον "Ριζοσπάστη". Αφού παρέδωσε τον Οτσαλάν στους διώκτες του, έβαλε την υπογραφή της για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, υποδέχτηκε τον Κλίντον, έστησε τα αγροτοδικεία για τους αγωνιζόμενους αγρότες, συνεχίζει να στέλνει την Αστυνομία και τους εισαγγελείς στους μαθητές που αγωνίζονται, τώρα διώκει οποιονδήποτε τολμά να προβάλει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, όποιον βρίσκεται στο πλευρό του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος. Ο "Ριζοσπάστης", δεν έκανε ποτέ πίσω απ' αυτό το καθήκον ούτε θα κάνει και τώρα.

Τα στελέχη και τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας, με όλες τους τις δυνάμεις, θα δώσουν τη μάχη, για να φτάσει η φωνή του "Ριζοσπάστη" παντού σε όλους τους χώρους της νεολαίας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στις σχολές, τους τόπους δουλιάς και τα νεανικά στέκια, όπως θα δίνουν τη μάχη για να γνωριστούν οι νέοι με την πραγματική ιστορία της εθνικής αντίστασης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που καπηλεύεται αυτή την ιστορία, καθώς και τον τιμητικό τίτλο του αντιστασιακού δε μας πείθει όπως δεν μπορεί να πείσει ούτε τη νεολαία. Οσα μέτρα και να πάρουν, για να διαστρεβλώσουν και να παραχαράξουν την ιστορία του λαού μας, οι νέοι θα συνεχίσουν να συγκινούνται από τα ιδανικά, τις αξίες και τα οράματα του έπους της Εθνικής Αντίστασης, που καμία σχέση δεν έχουν με τα οράματα της πλουτοκρατίας που με συνέπεια υπηρετούν κυβέρνηση και Γιαννόπουλος».

ΣΤΕΛΛΑ ΑΛΦΙΕΡΗ
Εχει χάσει το μέτρο ο υπουργός!

Η βουλευτής του Συνασπισμού Στέλλα Αλφιέρη σε δήλωσή της σχετικά με την αγωγή εναντίον του «Ριζοσπάστη» σημειώνει: «Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη η αγωγή του κ. Γιαννόπουλου εναντίον του "Ρ". Το γεγονός αυτό καθεαυτό όμως δείχνει και κάτι άλλο, ότι ο υπουργός της Δικαιοσύνης έχει χάσει το μέτρο και θέλει να ελέγξει και να δρομολογήσει την ενημέρωση στο δρόμο που τον συμφέρει. Καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί και να σταματήσει τις διώξεις και ιδιαίτερα εναντίον του "Ριζοσπάστη", ο οποίος αποτύπωσε τα γεγονότα, όπως θα έκανε κάθε Μέσο Ενημέρωσης που υπερασπίζεται την ελευθερία. Αν θέλει ο κ. Γιαννόπουλος να τον αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη ως απλό πολίτη, όπως είπε και ο κ. Ρέππας, καλά θα κάνει να παραιτηθεί και μετά να ζητά τη συνδρομή της Δικαιοσύνης ως πραγματικά απλός πολίτης».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Θυμίζει περίοδο άλλων εποχών

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών καταγγέλλει την επέμβαση κυβερνητικών οργάνων στην εύρυθμη λειτουργία του Τύπου και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της. «Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών - σημειώνει σε ανακοίνωσή της - δεν αντιμετωπίζεται με την προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, η οποία θυμίζει περίοδο άλλων εποχών».

ΟΓΕ
Επικίνδυνη η ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης

«Αποτελεί επικίνδυνη πολιτική πρακτική να σύρεται στα δικαστήρια μια εφημερίδα σαν τον "Ρ" και να προωθείται η ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Η ΟΓΕ επισημαίνει πως για την ελευθεροτυπία ο «Ρ» έχει δώσει αγώνες, καθώς και ότι είναι «η μόνη εφημερίδα που με συνέπεια και σοβαρότητα προβάλλει τα γυναικεία ζητήματα και καλύπτει τις δραστηριότητες των οργανωμένων δυνάμεων των γυναικών», ενώ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της.

ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ - ΜΠΕΝΑΚΗ
Εξοργιστική η συμπεριφορά Γιαννόπουλου!

Εξοργιστική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου και η βουλευτής της ΝΔ Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη. Τόνισε συγκεκριμένα σε δήλωσή της: «Είναι εξοργιστικό το φαινόμενο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης να υποβάλει αθρόες μηνύσεις και να περιέρχεται στα δικαστήρια και να υποστηρίζει προσωπικά τις μηνύσεις του. Και θεωρώ πάντως απαράδεκτο το ότι καταμηνύετε μια εφημερίδα, η οποία ως εφημερίδα έχει ορισμένα προνόμια για τη διατύπωση θεμάτων που αφορούν την κοινή γνώμη και πάντως έχει υποχρέωση διαφώτισης του κοινού που τη διαβάζει. Ενας υπουργός Δικαιοσύνης, ακόμα και αν ενδεχομένως θίγεται από αυτά τα δημοσιεύματα, πρέπει να δείχνει την ανωτερότητα που πρέπει να τον εμπνέει από το αξίωμα που λειτουργεί και κυρίως πρέπει να διαφυλάσσει το κύρος της Δικαιοσύνης, διότι με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ουσιαστικά την προσβάλλει».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση

Για καθαρά πολιτική δίωξη, κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζοντας με έντονο ύφος την αγωγή Γιαννόπουλου εναντίον του «Ρ».

Το ΕΚΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στο «Ριζοσπάστη», σημειώνοντας πως αυτός «σε όλα τα χρόνια ύπαρξής του, μέσα από τη νομιμότητα, αλλά και την παρανομία, υπερασπίστηκε με κάθε θυσία τα προβλήματα της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων, τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία της χώρας μας από τον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο».

Επιπλέον, το ΕΚΑ καταγγέλλει ότι η δίωξη δεν αποτελεί μόνο προσπάθεια φίμωσης του «Ρ», αλλά ευθεία βολή ενάντια στην ελευθεροτυπία για τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ από την εκάστοτε κυβέρνηση. Επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, που «καλύπτει και ενθαρρύνει τον κ. Γιαννόπουλο σε τέτοιες πολιτικές διώξεις».

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς να μην επιτρέψουν να περάσει η φίμωση του Τύπου και οι πολιτικές διώξεις, που μας γυρίζουν σε εποχές ανώμαλων πολιτικών καταστάσεων στη χώρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΗΣ
Εξω από την πραγματικότητα οι ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου

Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γιάννης Αράπης, με δήλωσή του στο «Ρ» σχετική με τη μήνυση που υπέβαλε ο Ε. Γιαννόπουλος εναντίον της εφημερίδας, έκανε λόγο για κίνηση ανεπίτρεπτη από έναν πολιτικό. Συγκεκριμένα είπε: «Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του κ. Γιαννόπουλου είναι έξω από την πραγματικότητα. Ενας πολιτικός δεν επιλέγει ποτέ το δρόμο των μηνύσεων και των διώξεων εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και εντύπων που καταγράφουν και σχολιάζουν τις απόψεις του. Η πορεία και οι πράξεις του πολιτικού μέσα στο "στίβο" της πολιτικής είναι τα γεγονότα που τον αναδεικνύουν. Τέτοιες ενέργειες σίγουρα δεν ωφελούν σε τίποτα. Ο τρόπος που έχει επιλέξει ο κ. Γιαννόπουλος για να υπερασπίζεται και να προβάλλει τις απόψεις του, προκαλώντας τους πάντες και τα πάντα, δεν είναι ο ενδεδειγμένος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ