ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να σταματήσει η δίωξη!

Τη δίωξη του υπουργού Δικαιοσύνης σε βάρος του «Ριζοσπάστη» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καταδικάζει τη σε βάρος του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ δίωξη που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας μέσα και από τα δικαστήρια, να φιμώσει μια μαχόμενη αντιπολιτευτική - αντικυβερνητική φωνή.

Στην ουσία πρόκειται για μια πολιτική δίωξη της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, σε βάρος μιας εφημερίδας, οργάνου ενός συγκεκριμένου Κόμματος, γιατί επιμένει να ασκεί κριτική στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και στην πολιτική στάση των κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι απαράδεκτο να αξιοποιεί κυβερνητικά πόστα και αξιώματα, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων.

Το ΠΑΜΕ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως αυτή τη δίωξη και να μην επαναλάβει τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις» .

Ο κ. Σημίτης τον υποθάλπει, το ΠΑΣΟΚ τον στηρίζει

«Ελεεινοί», «χαμερπής ελληνο-κομμουνιστική πρακτική», «αισχροί συκοφάντες και ανήθικοι δημοσιογραφικοί παράγοντες της ελεεινότερης μορφής της ελληνικής δημοσιογραφικής και πολιτικής κοινωνίας», «μορμολύκεια», «μικρόνοες και κομμουνιστικοί αγύρτες της παρακμής», «ρετάλια»...

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς, που περιέχονται στη μήνυση, την οποία κατέθεσε ο Ε. Γιαννόπουλος κατά του «Ρ» και η οποία έφτασε χτες στην εφημερίδα. Αν δημοσιεύουμε τις φράσεις του, δεν είναι παρά για έναν και μόνο λόγο. Για να έχουν οι πάντες μια απευθείας γνώση γύρω από το «ποιόν» του ανθρώπου που μας μηνύει. Για να αντιληφθούν ακόμα περισσότεροι κάτοικοι αυτής χώρας τους λόγους, για τους οποίους ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει τον τίτλο του «εθνικού υβριστή». Κανείς δεν είναι σε θέση να τον συναγωνιστεί σ' αυτόν τον τομέα. Το βάθρο τού ανήκει.

***

Είναι προφανές πως η περίπτωση «Γιαννόπουλος» δεν περιορίζεται ούτε αφορά αποκλειστικά το ΚΚΕ και το «Ρ». Αλλωστε, ποτέ ιστορικά ο παραληρηματικός αντικομμουνισμός δε στρεφόταν αποκλειστικά και μόνο κατά των κομμουνιστών. Υπήρξε ανέκαθεν τακτική γνώριμη στη φαρέτρα όσων στόχευαν, γενικότερα, κατά των κοινωνικών, πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Εδώ βρίσκεται και η βαθύτερη ουσία της επιχείρησης, της οποίας ηγείται ο κ. Γιαννόπουλος. Εδώ εντοπίζεται και η ουσία, όσον αφορά την ευθύνη εκείνων που καλύπτουν ή σιωπούν μπροστά στη συμπεριφορά του Γιαννόπουλου.

Εξηγούμαστε: Χτες, υπήρξε δημοσίευμα σε εφημερίδα, που υποστήριζε ότι ο κ. Σημίτης είναι «δυσαρεστημένος» και θα βάλει «φρένο» στον δικομανή υπουργό του. Δηλαδή, ο κ. πρωθυπουργός μάλλον θα πρέπει να θεωρείται «αθώος» για τα πεπραγμένα του υπουργού του. Πολύ βολική άποψη για τον κ. Σημίτη, αυτή. Μα, καθόλου πειστική. Πολύ περισσότερο, που ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία (όπως προβλέπουμε) φορά, που αναγκάζει τους «συντρόφους» του να κάνουν ότι δεν τον ξέρουν...

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά τη στάση Σημίτη, το δικό μας ρεπορτάζ λέει άλλα. Μιλήσαμε με ανώτατο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Ιδού τα λόγια του: «Με τον Γιαννόπουλο, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Είναι εκτός ελέγχου, είναι ανεξέλεγκτος. Ο Σημίτης, πέρα από το να του πει καμιά κουβέντα, δεν μπορεί να τον συγκρατήσει», ήταν τα λόγια του. Κατόπιν μιλήσαμε με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, συχνό συνομιλητή του Κ. Σημίτη, που, αφού διέψευσε ότι θα υπάρξει σήμερα συνάντηση πρωθυπουργού - υπουργού, υποστήριξε: «Ο πρωθυπουργός δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Βεβαίως, δεν είναι ευχάριστη για μας η εικόνα που προκαλεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα με το Γιαννόπουλο. Μαζί του δε βρίσκεις άκρη. Μη ξεχνάς ότι είμαστε και σε προεκλογική περίοδο»... Η τρίτη κρούση μας έγινε προς στενό συνεργάτη του κ. Σημίτη. Εξίσου αποκαλυπτικά τα λόγια του: «Ο Σημίτης μπορεί να μη συμφωνεί με τον Γιαννόπουλο, αλλά βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Και να προσπαθήσει να τον μαζέψει, ο Γιαννόπουλος είναι μια παλιά ιστορία, που τη χρεωνόμαστε και κάθε φορά την πληρώνουμε».

***

Αναφέρουμε τα παραπάνω, για να τονίσουμε δυο πράγματα: Πρώτον, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται από κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποσυνδέσουν τον πρωθυπουργό από το ύφος και το ήθος του κ. Γιαννόπουλου, είναι, τουλάχιστον, ατυχείς. Ο κ. Σημίτης ήταν και είναι προϊστάμενος του κ. Γιαννόπουλου (και) όταν ο τελευταίος βρίζει τους πολιτικούς αντιπάλους του, (και) όταν συκοφαντεί, (και) όταν απειλεί, (και) όταν κλειδώνει δικηγόρους στο υπουργείο του, (και) όταν πέθανε ο Ματέι στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού και τώρα, που το «άστρο» του κ. Γιαννόπουλου «μεγαλουργεί» στα δικαστήρια. Ποτέ ο κ. Σημίτης δεν έπραξε τίποτα. Ποτέ δεν του καταλόγισε ευθύνες του κ. Γιαννόπουλου.Προβλέπουμε, πάντως, ότι όταν (την επόμενη βδομάδα ίσως) συναντηθούν, θα βρεθούν μερικοί πρόθυμοι να μεταφέρουν και πάλι «πληροφορίες», σχετικά με τη «δυσαρέσκεια» του κ. Σημίτη, την οποία - και πάλι - θα την έχει μεταφέρει... κατ' ιδίαν στον υπουργό του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνο που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό δεν είναι οι «κατ' ιδίαν» δραστηριότητες του πρωθυπουργού. Είναι η δημόσια και δεδηλωμένη στάση του. Η δημόσια και δεδηλωμένη στάση του κ. Σημίτη έναντι του κ. Γιαννόπουλου είναι στάση ανοχής, υπόθαλψης και πλήρους κάλυψης. Γι' αυτό, ο τελικός και μέγας υπεύθυνος της κατάστασης που προκαλεί ο κ. Γιαννόπουλος στο δημόσιο βίο είναι ο προϊστάμενός του. Ο κ. Σημίτης.

***

Το δεύτερο που πρέπει να τονιστεί είναι το εξής: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, όταν συνομιλείς μαζί τους ανεπισήμως (σ.σ.: ήδη, παραπάνω, μεταφέραμε μερικές τέτοιες συνομιλίες), στιγματίζουν με τον πλέον καυστικό τρόπο την πρακτική και το πρότυπο που λανσάρει ο κ. Γιαννόπουλος. Επαναλαμβάνουμε: Μόνο όταν μιλάς μαζί τους ανεπισήμως. Κανείς τους μέχρι τώρα δεν είχε το κουράγιο να βγει δημόσια και ανοιχτά και να αντιταχτεί στο «φαινόμενο» Γιαννόπουλος. Κανείς.

Ας μη θεωρούν, λοιπόν, ότι η «σιωπή» τους αποτελεί άλλοθι. Βάζουν και αυτοί με τον τρόπο τους «πλάτη», για να διαιωνίζεται η ασχημία στην πολιτική ζωή. Κάπως έτσι, δε, ρίχνουν λίπασμα στη λογική, που ασπάζεται τη γνωστή θεωρία: «Μα, καλά, εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;». Εμείς εκείνο που έχουμε να πούμε είναι ότι, αφ' ενός, τους πρώτους που θα «φάει» το φίδι θα είναι τους ίδιους. Αφ' ετέρου, καθίσταται αντιληπτό, για μια ακόμα φορά, το σύστημα αξιών που διέπει το χώρο του ΠΑΣΟΚ, το χώρο που ανέθρεψε πολιτικά τον κ. Γιαννόπουλο. Οσοι σιωπούν, αυτό το σύστημα υπηρετούν. Ενα «σύστημα αξιών», που στέκεται σούζα μπροστά σε «Γιαννόπουλους», αφού ο κ. Γιαννόπουλος μπορεί να μη σέρνει καράβι, αλλά το ΠΑΣΟΚ το σέρνει σίγουρα.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Θέλουν να επιβάλουν σιγή τάφου

Την αγανάκτησή τους για τη μήνυση και αγωγή που κατέθεσε ο Ε. Γιαννόπουλος κατά του «Ρ» εκφράζει και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Η Ομοσπονδία την καταγγέλλει «ως προσπάθεια με στόχο να πλήξει την ελευθεροτυπία, να επιβάλει σιγή τάφου, σε κάθε αγωνιστική φωνή που καταγγέλλει και αντιστέκεται στη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζεται ότι η δίωξη είναι «συνέχεια της έντασης του αυταρχισμού που κορυφώθηκαν με τα φασιστικού τύπου μέτρα για τους μαθητές».

«Οι συνταξιούχοι - επισημαίνεται - στην πλειοψηφία τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που το μετακατοχικό δοσίλογο καθεστώς τους πέρασε από φωτιά και σίδερο, όταν άλλοι που λένε ότι ήταν αγωνιστές είχαν την πλήρη ανοχή του, βρίσκονται στο πλευρό του "Ριζοσπάστη", της εφημερίδας που με συνέπεια υπερασπίζεται τα προβλήματα των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων».

Γ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Οι διαφορές δε διεκδικούνται στα δικαστήρια

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στο «Ριζοσπάστη», δήλωσε: «Εκτός από απαράδεκτη ενέργεια, που πλήττει καίρια την ελευθεροτυπία, η μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου, εναντίον του "Ριζοσπάστη" και πολύ περισσότερο η αγωγή για τα 500 εκατομμύρια, μόνο ως πράξη παλιού αντιστασιακού δεν μπορεί να προσληφθεί. Κανείς, όποιες διαφορές κι αν έχει με το "Ριζοσπάστη", δεν μπορεί να τις διεκδικεί με δικαστικά μέτρα, που αποβλέπουν στη φίμωση και χρεοκοπία της εφημερίδας. Οταν μάλιστα ο μηνύων δε μηνύεται, λόγω βουλευτικής ασυλίας. "Τζάμπα μαγκιά", που λέει και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ