ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δικομματική συναίνεση
  • Ο Κ. Παπούλιας εκλέχθηκε με 279 ψήφους βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Αίσθηση από δήλωση της Α. Ψαρούδα - Μπενάκη ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα περιοριστούν τα εθνικά σύνορα!

Eurokinissi

Η δικομματική συναίνεση σε στρατηγικές επιλογές εκφράστηκε χτες στη Βουλή με την εκλογή του Κάρολου Παπούλια στη θέση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νέος Πρόεδρος ήταν πρόταση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, την οποία και αποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Παπούλιας ψηφίστηκε από 279 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο ανεξάρτητοι (Παπαθεμελής και Μάνος). Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ ψήφισαν «παρών».

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 296 βουλευτές. Απουσίαζαν για λόγους υγείας οι Αντ. Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Κ. Τσίμας (ΠΑΣΟΚ) και Α. Ισλάν (ΝΔ). Αντίθετα, πολιτική σημασία είχε η αποχή από την ψηφοφορία του ανεξάρτητου βουλευτή (εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ) Α. Ανδριανόπουλου, ο οποίος πριν από μέρες είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την επιλογή του Κ. Παπούλια. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, αρνήθηκε να επικρίνει τη στάση του Α. Ανδριανόπουλου, λέγοντας ότι δε μίλησε μαζί του και ισχυριζόμενος ότι η ψήφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ψήφος κατά συνείδηση.

Οπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, της ψηφοφορίας δεν προηγήθηκε συζήτηση επί της υποψηφιότητας, αλλά απλώς η πρόεδρος της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη ανέγνωσε στο Σώμα πανομοιότυπες σύντομες επιστολές των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες προτεινόταν ως νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κ. Παπούλιας.

Ο νέος Πρόεδρος θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής στις 12 Μάρτη, μέρα κατά την οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντά του, ενώ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το προεδρείο της Βουλής μετέβη στο γραφείο του νέου προέδρου και του ανακοίνωσε την εκλογή του.

Κατά τη σύντομη τελετή, εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή της προέδρου της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη ότι «η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη».

Συνεργάτες της προέδρου της Βουλής τόνισαν ότι η αναφορά αυτή είναι αυτούσια μεταφορά των προβλέψεων της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ.

Στη σύντομη τελετή κυριάρχησαν οι ύμνοι στη συναίνεση, με την πρόεδρο της Βουλής να λέει ότι πρέπει να διατηρηθεί το συναινετικό κλίμα που υπήρξε στην εκλογή του νέου προέδρου και με τον Κ. Παπούλια να τονίζει ότι η συναίνεση είναι κατάκτηση του «πολιτικού πολιτισμού».

Ο Κ. Παπούλιας γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1929. Σπούδασε νομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Εχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από τις 26 Ιούλη 1985 έως τις 2 Ιούλη 1989 και από τις 13 Οκτώβρη 1993 έως τις 22 Γενάρη 1996. Υπηρέτησε επίσης κατά διαστήματα ως υφυπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 2004, αλλά στις τελευταίες εκλογές απέτυχε να εκλεγεί. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, ενώ το 1967 ένα μήνα μετά την επιβολή της δικτατορίας βρισκόταν στη Γερμανία, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης «Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση Εξωτερικού». Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Πάνου και έχει τρεις κόρες.

Ο Κ. Παπούλιας είναι ο έκτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση και διαδέχεται τον Κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος εξάντλησε τις δύο πενταετείς θητείες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταπολιτευτικά ήταν ο Μ. Στασινόπουλος, που εκλέχτηκε το Δεκέμβρη του 1974. Με την ψήφιση του Συντάγματος παραχώρησε τη θέση του τον Ιούνη του 1975 στον Κ. Τσάτσο, που εκλέχτηκε με τις ψήφους της ΝΔ. Το 1980 στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδείχτηκε ο Κ. Καραμανλής με τις ψήφους της ΝΔ και τον διαδέχτηκε το 1985 ο Χρ. Σαρτζετάκης με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Το 1990 επανήλθε ο Κ. Καραμανλής με τις ψήφους της ΝΔ και το 1995 τον διαδέχτηκε ο Κ. Στεφανόπουλος με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΠΟΛΑΝ. Ο Κ. Στεφανόπουλος επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας και το 2000 με τις ψήφους αυτή τη φορά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο Κ. Καραμανλής

Επιλογή ενίσχυσης της δικομματικής συναίνεσης «εφ' όλης της ύλης» θεωρεί ο Κ. Καραμανλής την πρόταση για την ανάδειξη του Κ. Παπούλια στο προεδρικό αξίωμα.

Μιλώντας χτες στην ΚΟ του κόμματός του ο πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η επιλογή του Κ. Παπούλια είναι «σταθμός» για την επέκταση του συναίνεσης κυβέρνησης - ΝΔ και σε άλλα μεγάλα θέματα, όπως η Παιδεία, η Υγεία, τα εθνικά θέματα κ.ο.κ. «Οταν βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση υπογραμμίζαμε επίμονα την ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης στις εθνικές υποθέσεις μας, στο χώρο της Παιδείας, στα θέματα της Υγείας, στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα του τόπου μας, στη σύγκρουση με τη διαπλοκή. Αυτό επιδιώκουμε και σήμερα. Αυτός είναι ο γνώμονας των επιλογών μας», είπε επεξηγώντας την επιλογή του Κ. Παπούλια.

Ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «ένα ακόμη άλμα προόδου και ποιότητας για το πολιτικό μας σύστημα», για «επιλογή υπέρβασης του χτες» και «επιλογή τόνωσης της εθνικής ομοψυχίας». Στα «θετικά» του Κ. Παπούλια ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «υπηρέτησε την πολιτική με υπευθυνότητα και σύνεση», «διαθέτει τις γνώσεις και την πείρα που χρειάζεται στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής «συνεργάστηκε άψογα με τις πολιτικές δυνάμεις», ενώ στην πολυετή πολιτική σταδιοδρομία του «επέδειξε μετριοπάθεια και απέφυγε πολιτικές οξύτητες».

Ο Κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον Κ. Στεφανόπουλο για τον άψογο τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κ. Παπούλιας θα είναι «άξιος διάδοχος ενός υποδειγματικού Προέδρου».

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Απόφαση κατά των συμβασιούχων

Αλλη μια απόφαση εκδόθηκε από τα δικαστήρια σε βάρος των συμβασιούχων. Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία με πλειοψηφία, 24 προς 5, έκρινε ότι δεν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για τους συμβασιούχους που εργάζονται σε Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ, καθώς αυτό απαγορεύεται από το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα (άρθρο 103).

Να επισημανθεί ότι η χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά στους συμβασιούχους του παλαιού νομοθετικού καθεστώτος επί υπουργίας Β. Παπανδρέου και Κ. Σκανδαλίδη. Ωστόσο, όμως, η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για 3.800 συμβασιούχους, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, καθώς δεν καλύπτονται από το ΠΔ του Πρ. Παυλόπουλου. Στο μεταξύ, με άλλη απόφαση, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε περισσότερους από 50 συντηρητές Εργων Τέχνης του υπουργείου Πολιτισμού, κρίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ