ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Κοινοποιήθηκε η υπουργική εγκύκλιος, με την οποία ορίζεται ο τρόπος φορολογίας εισοδημάτων και κερδών που θα αποκτηθούν από 1/1/2005 και μετά

Οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν, αλλά η ουσία της εφαρμοζόμενης φορολογικής πολιτικής - αν δε βελτιώνεται «επί το αντιλαϊκότερο» - σίγουρα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Τα «σπασμένα» για μια ακόμη φορά φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, που καλούνται ξανά να αναπληρώσουν και τις εκτεταμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και της «ανταγωνιστικότητάς» τους. Τα παραπάνω προκύπτουν από το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι στη Βουλή και αφορά στα φετινά (2005) εισοδήματα, που θα δηλωθούν με τις δηλώσεις του 2006.

Οι σχετικές διατάξεις και η διοικητική τους ερμηνεία κοινοποιήθηκε χτες στις αρμόδιες υπηρεσίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο «διευκρινίζεται» πως η μείωση της χορηγούμενης έκπτωσης φόρου από 2,5% σε 1,5% σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης θα πιάσει και τα περσινά (2004) εισοδήματα (που θα δηλωθούν με τις φετινές δηλώσεις). Αυτό, όμως, είναι παρωνυχίδα σε σχέση με τη σημαντική αύξηση του φόρου που προκύπτει για τα λαϊκά στρώματα. Η κουτσουρεμένη εισοδηματική πολιτική που πρόκειται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στις προσεχείς μέρες σε σημαντικό μέρος αντισταθμίζεται από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Ανάμεσα στις νέες αλλαγές που επέρχονται με το νέο νόμο είναι και οι παρακάτω:

  • Φορολογική κλίμακα: Η αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, γίνεται με καθυστέρηση διετίας, καθώς η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» να την αναπροσαρμόσει. Η συμπίεση του δεύτερου φορολογικού κλιμακίου (φορολογείται με 15%) από τα 13.400 στα 13.000 περιορίζει κατά 60 ευρώ το χρόνο την «ελάφρυνση» (150 ευρώ) που προέρχεται από την αύξηση του αφορολόγητου. Η συμπίεση του επόμενο κλιμακίου (στα 23.000 από 23.400) σημαίνει επιβάρυνση 40 ευρώ το χρόνο για ετήσια εισοδήματα πάνω από 23.000 ευρώ. Για τους μη μισθωτούς (ΕΒΕ, επαγγελματίες κ.ά.) τα αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 9.500 ευρώ (από 8.400).
  • Εκπίπτουσες δαπάνες: Από τα φετινά εισοδήματα καταργείται η ήδη κουτσουρεμένη φοροέκπτωση (75 ευρώ το χρόνο) για τις μικροδαπάνες του νοικοκυριού. Μικροβελτιώσεις υπάρχουν σε ορισμένες κατηγορίες (νοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, δίδακτρα φροντιστηρίων, ιατρικά έξοδα) τα οποία αναγνωρίζονται και αφαιρούνται από το φόρο σε ποσοστό 20% (από 15%). Πρακτικά, για τη μεγάλη πλειονότητα των (φορολογούμενων) νοικοκυριών η φοροέκπτωση για νοίκια και δίδακτρα πηγαίνει στα 220 ευρώ το χρόνο (από 150) για κάθε μια από αυτές. Επαναφέρεται η καταργημένη δαπάνη για αγορές συσκευών φυσικού αερίου ηλιοθερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.
  • Αυξημένη παρακράτηση φόρου (εφαρμόζεται ήδη στους μισθούς και τις συντάξεις): Μέχρι πέρσι από το φόρο που αναλογούσε με βάση την κλίμακα αναγνωριζόταν έκπτωση 2,5%. Από φέτος η έκπτωση πέφτει στο 1,5%.
  • Διάφορες διατάξεις: Για τα άνεργα παιδιά παρατείνεται μέχρι 2 έτη ο χρόνος που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Με αυτές τις προϋποθέσεις προστατευόμενα μέλη θεωρούνται τα παιδιά μέχρι 20 χρόνων (από 18) και για όσα σπουδάζουν μέχρι 27 χρόνων (από 25).
Ολα για το κεφάλαιο

Θεσμοθετήθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μείωσης της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων κατά 10 ολόκληρες μονάδες από το 35% (για τα κέρδη του 2004) στο 25% για το 2007 (2005: 32%, 2006: 29%, 2007: 25%). Το ίδιο ισχύει και για τις λεγόμενες «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» εταιρίες.

Σταχυολογώντας και ορισμένες από τις άλλες προκλητικές φοροελαφρύνσεις στους «έχοντες και κατέχοντες» καταγράφονται και τα παρακάτω:

  • Εκκλησία και «ευαγή ιδρύματα»: Επεκτείνεται η φοροασυλία για ναούς, μητροπόλεις, μοναστήρια για τα εισοδήματα που αποκτούν από την κάθε είδους ακίνητη περιουσία τους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα παντοειδή «κοινωφελή ιδρύματα». Στους συγκεκριμένους χαρίζεται ολόκληρος ο φόρος εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία από το συμβολικό 10% στο μηδέν (0%) σταδιακά μέχρι το 2007!
  • Χορηγοί - δωρητές: Καταργείται ο φόρος (10%) στα ποσά δωρεών - χορηγιών στα διάφορα «αναγνωρισμένα» κοινωφελή ιδρύματα, τα οποία έτσι θα εισπράττουν ολόκληρο το ποσό. Οι δωρεές σε νομικά πρόσωπα που «επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς» παύουν να αποτελούν τεκμήριο.
  • Εταιρίες ακινήτων: Καταργείται η υποχρέωση «ονομαστικοποίησης» των μετοχών για εταιρίες που επενδύουν σε αστικά ακίνητα.
  • Χρηματιστηριακός τζόγος: Ο φόρος στις αγοραπωλησίες μετοχών συρρικνώνεται στο 1,5 τοις χιλίοις από 3 τοις χιλίοις.
  • Τόκοι καταθέσεων: Για την πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων η μείωση του φόρου στο 10% από 15% είναι παντελώς αδιάφορη, για το λόγο ότι οι τράπεζες δε λογίζουν τόκους. Το συγκεκριμένο επίσης ευνοεί τους «έχοντες».
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
«Βαρυχειμωνιά» στο καλάθι της νοικοκυράς

Σημαντικές ανατιμήσεις παρατηρούνται αυτή τη βδομάδα στα οπωροκηπευτικά, στις λαϊκές αγορές, με τον άσχημο καιρό να αποτελεί μία από τις βασικές δικαιολογίες. Η παρατηρούμενη μείωση των τιμών σε ορισμένα είδη, σε σύγκριση με την αντίστοιχη βδομάδα του Φλεβάρη του 2004 (έτσι κι αλλιώς οι τιμές παραμένουν υψηλές), δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση οι μεσάζοντες ...«παντός καιρού» είναι εκείνοι που καθορίζουν το «παιχνίδι» των τιμών.

Τα παρακάτω στοιχεία, που προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, εξωραΐζουν - στον ένα ή τον άλλο βαθμό - την εικόνα της ακρίβειας στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά - που αναφέρονται στις «επικρατούσες τιμές» στις λαϊκές αγορές πέρσι και φέτος το Φλεβάρη - προκύπτει ότι: Τα αγγούρια ανά τεμάχιο ακρίβυναν 83,33% (από 36 λεπτά πέρσι έφτασαν τα 66 λεπτά), ενώ με το κιλό η αύξηση είναι 12,78% (έφτασαν το 1,75 ευρώ από 1,23 ευρώ πέρσι). Μικρή αύξηση παρατηρείται στα καρότα που πωλούνται 1,02 ευρώ, ενώ οι αγκινάρες πωλούνται προς 78 λεπτά. Τα λάχανα πωλούνται στα 64 λεπτά από 52 λεπτά. Τα μαρούλια μειώθηκαν στα ...53 λεπτά από 66. Οι πατάτες εμφανίζονται μειωμένες στα 55 λεπτά το κιλό, ενώ σημαντική είναι η αύξηση στα πράσα που βρίσκονται στο 1,26 ευρώ το κιλό.

Ιδιαίτερα υψηλές τιμές έχουν - ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις της τιμής ανάμεσα στο 2004 και το 2005 - τα παντζάρια (1,02 ευρώ), οι μακριές πιπεριές (1,8 ευρώ), οι χονδρές πιπεριές θερμοκηπίου (1,93 ευρώ), τα ιταλικά ραδίκια (1,27 ευρώ), το σπανάκι (1,28 ευρώ) και οι τομάτες με 1,44 ευρώ. Επίσης τα πορτοκάλια καταγράφονται στα 61 λεπτά, οι μπανάνες στο 1,26 ευρώ, τα μήλα γκόλντεν στο 1,07 το κιλό και τα μανταρίνια κλημεντίνες στο 1,08 ευρώ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Οξυμένα προβλήματα

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι οι κτηνοτρόφοι του νομού Τρικάλων, απαιτώντας την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως απόρροια της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Την απόφασή τους αυτή διαμήνυσαν κατά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τους υπευθύνους των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων. Μεταξύ των άλλων, οι κτηνοτρόφοι του νομού διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα προγράμματα των νέων κτηνοτρόφων, στην καταβολή των υπόλοιπων χρημάτων για τα επιλέξιμα, καθώς και στη σύνταξη των αιτήσεων των επιλέξιμων για το 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ