ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέα ΑΝΤΙκοινωνική ατζέντα

Ενταση της επίθεσης κυβέρνησης, εργοδοτών και ΕΕ στα δικαιώματα των εργαζομένων προοιωνίζεται η νέα κοινωνική ατζέντα που δρομολόγησε από χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια υλοποίησης και επίτευξης των στόχων της Λισαβόνας. Δηλαδή, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, της αύξησης της κερδοφορίας του με την εκμετάλλευση ενός ακόμα πιο ευέλικτου και φθηνού εργατικού δυναμικού. Σε σχετικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η ατζέντα σχεδιάστηκε στη βάση, μεταξύ άλλων, της έκθεσης Κοκ, η οποία περιλαμβάνει ένα ολόκληρο πακέτο αντεργατικών μέτρων.

Παρουσιάζοντας τη νέα ατζέντα ο αρμόδιος επίτροπος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, Βλαντιμίρ Σπίλντα, σημείωσε ότι αυτή «χαράζει το δρόμο για τη μεταρρύθμιση των αγορών μας ώστε η εργασία να αποτελεί μια πραγματική δυνατότητα επιλογής για όλους» και δείχνει «τρόπους για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων Κοινωνικής Πρόνοιας»... Ετσι, το δικαίωμα στην εργασία μετατρέπεται σε «δυνατότητα», έστω και υπό καθεστώς «ίσων ευκαιριών». Εννοείται ότι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων Πρόνοιας θα συμπιέσει προς τα κάτω όλα τα στοιχειώδη δικαιώματα.

Πολύ περισσότερο που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θα γίνει «διασαφήνιση του ρόλου και των χαρακτηριστικών των κοινωνικών υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος». Είναι σίγουρο ότι μέσα από τη «διασαφήνιση» θα «σφίξει» ακόμα περισσότερο ο τομέας των κοινωνικών υπηρεσιών, και ως προς το ποιες από τις σημερινές θα θεωρούνται ως τέτοιες.

Η Επιτροπή με την κοινωνική ατζέντα θέτει ευθέως ζήτημα «προσαρμογής» ακόμα και «του εργατικού δικαίου για να καλυφθούν - όπως ισχυρίζεται - οι ανάγκες που προκύπτουν λόγω των νέων μορφών εργασίας». Και φέρνει ως παράδειγμα «συγκεκριμένες συμβάσεις σύντομης διάρκειας». Στη βάση δηλαδή των νέων μορφών ευέλικτης απασχόλησης που έχουν ντε φάκτο επιβάλει, τώρα θα επιχειρήσουν ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στο εργατικό δίκαιο.

Η κοινωνική ατζέντα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άρση όλων εκείνων των στοιχείων που εμποδίζουν την ύπαρξη ενός εργατικού δυναμικού που θα μπορεί να μεταφέρεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανάλογα με τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Ενός εργατικού δυναμικού που, ταυτόχρονα, θα απασχολείται σε ευέλικτες μορφές εργασίες. Ως εμπόδιο για την κινητικότητα των εργαζομένων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τις όποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν ανά χώρα σχετικά με τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, τα λεγόμενα συστήματα κοινωνικής προστασίας και τα συστήματα Υγείας.

Γι' αυτό προβλέπεται νέα μεταρρύθμιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, και μάλιστα με τη στήριξη των κρατών-μελών σε αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή, παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και οριστική καταστροφή του δημόσιου χαρακτήρα της Ασφάλισης. Στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ένταση της κινητικότητας των εργαζομένων, ειδικά αυτά που προκύπτουν από τα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Στα ίδια πλαίσια προβλέπονται μεταρρυθμίσεις στα συστήματα Υγείας και των λεγόμενων μηχανισμών κοινωνικής προστασίας. Επίσης, μεγάλη σημασία δίνεται στην είσοδο περισσοτέρων στην εργασία, κυρίως νέων και γυναικών. Το πρόσχημα είναι ότι έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία αλλά ο πραγματικός στόχος είναι αυτό το εργατικό δυναμικό - πιο ευάλωτο στις εργοδοτικές πιέσεις - να προσφέρει πιο φθηνή και ευέλικτη εργασία.

Τέλος, ως κυρίαρχο εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή αυτών των αντεργατικών σχεδίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκρίνει τον «κοινωνικό διάλογο», τη διαρκή συνεργασία των κοινωνικών εταίρων σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, προτάσσει το συντονισμό των δράσεων μεταξύ των κρατών-μελών με στόχο η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων να είναι συνολική και πιο αποτελεσματική.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Παύση εργασιών το μεσημέρι

Εργατική συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Εντείνεται ο αγώνας των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ενάντια στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της ΝΔ που στο χώρο το δικό τους εκφράζεται με την υπονόμευση και τη συρρίκνωση της λειτουργίας της Ζώνης, την προσπάθειας χτυπήματος σημαντικών κατακτήσεων ακόμα και του ίδιου του δικαιώματος στο μεροκάματο, το άγριο «κυνηγητό» που έχουν εξαπολύσει οι δικαστικές αρχές του Πειραιά σε βάρος συνδικαλιστών τους, με απανωτές διώξεις και δικαστήρια και πάει λέγοντας.

Από σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, με παύση εργασιών, οι εργατοτεχνίτες ξεκινούν νέο γύρο κινητοποιήσεων, στρέφοντας ταυτόχρονα τα συντονισμένα πυρά τους και στην εργοδοσία, η οποία, πατώντας στην κατάσταση που έχει διαμορφώσει αυτή η πολιτική σε βάρος της Ζώνης αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στη βάση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλλουν τα ταξικά σωματεία. Στα πλαίσια της παύσης, οι εργατοτεχνίτες θα συγκεντρωθούν στη 1 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στο μεταξύ, χτες αναβλήθηκε για τις 25 Μάη η δίκη που είχε «στηθεί» στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε βάρος πρωτοπόρων συνδικαλιστών του κλάδου για τις κινητοποιήσεις των εργατοτεχνιτών τον Φλεβάρη του 2001 με αίτημα την απομάκρυνση των παροπλισμένων πλοίων από τη Ζώνη.

Σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν τα Σωματεία της Ζώνης, κάνουν σαφές προς εργοδοσία και κυβέρνηση ότι η κινητοποίηση αυτή είναι προειδοποιητική, ενώ αναφερόμενα ειδικά προς την κυβέρνηση την καταγγέλλουν για εμπαιγμό και ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη από τους εργαζόμενους πως και αυτή, «βαδίζει πλέον στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης». Τάζει «λαγούς με πετραχήλια από τη μια», προσπαθώντας να τους αποπροσανατολίσει και από την άλλη «εφαρμόζει πολιτικές και τακτικές που συρρικνώνουν και υποβαθμίζουν τη ναυπηγική βιομηχανία, όπως η τελευταία απόφασή της με ευθύνη του ΥΕΝ, να αλλάξει χρήση σε ένα από τα πιο ζωτικά κομμάτια της Ν/Ζώνης αυτό του Μόλου της ΔΕΗ».

Οι εργατοτεχνίτες διεκδικούν άμεση επιδότηση όλων των ανέργων με 30 ένσημα το χρόνο στο 80% του ημερομισθίου. Αμεση συνταξιοδότηση όλων των ανέργων από 55 και πάνω με 500 ένσημα την τελευταία 10ετία και 4.050 ένσημα σύνολο, στο 80% του ημερομισθίου τους. Να γίνουν επενδύσεις στη Ζώνη, σύμφωνα με τις προτάσεις τους, να εφαρμοστεί το Μητρώο Επιχειρήσεων και να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική του ΟΛΠ.

ΚΚΕ
Μόνο στο δημόσιο τα Σπήλαια Διρού

Επιμένει το ΚΚΕ στη συζήτηση για το θέμα του ξεπουλήματος των Σπηλαίων του Διρού. Με νέα Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Τουρισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης επισημαίνει ξανά ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στο ξεπούλημα των Σπηλαίων του Διρού, αυτού του μοναδικού φυσικού πλούτου, σε ιδιώτη και συγκεκριμένα στην εταιρία "ΓΗΓΕΤΟΝ ΑΕ", έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, του λαού της Μάνης και του Δήμου Οιτύλου».

Και συνεχίζει ο Π. Κοσιώνης: «Οταν επί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ είχε υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για μακροχρόνια μίσθωση του Σπηλαίου Βλυχάδας Διρού με τη συγκεκριμένη εταιρία, σύσσωμος ο λαός της Μάνης είχε αντιδράσει δυναμικά. Σήμερα η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της, ξεπουλώντας το δημόσιο πλούτο της χώρας. Αίτημα των εργαζομένων και των κατοίκων της Μάνης είναι τα Σπήλαια να παραμείνουν αποκλειστικά στο δημόσιο, να συμπληρωθούν τα κενά των θέσεων εργασίας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να δοθούν χρήματα από το κράτος για την καλύτερη αξιοποίησή τους».

Ο υπουργός ερωτάται «εάν θα σταματήσει το ξεπούλημα των Σπηλαίων του Διρού και θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής».

Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου - οδοντιατρείου

Στις 24 και 25 Φλεβάρη 2005 θα γίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα οι εξετάσεις υποψηφίων Βοηθών φαρμακείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  • Στην Αθήνα, στις 24-2-2005 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. και στις 25-2-2005 ημέρα Παρασκευή και ώρα 9 π.μ. στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (στο αμφιθέατρο ΦΜ2 του Τμήματος Φαρμακευτικής).
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 24-2-2005 ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:00 στην αίθουσα Α21 και στις 25-2-2005 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00 στην αίθουσα Α22 στο κτίριο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Στην Πάτρα στις 25-2-2005 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (αίθουσα συνεδριάσεων τμήματος φαρμακευτικής - δίπλα στη γραμματεία).
Εξετάσεις βοηθών οδοντιατρείου

Οι εξετάσεις θα γίνουν: στην Αθήνα στις 24-2-2005 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (αίθουσα σεμιναρίων μεταπτυχιακού της προληπτικής και κοινωνικής οδοντιατρικής - νέο κτίριο 3ος όροφος - Θηβών 2 Γουδί).

Στη Θεσσαλονίκη, στις 24-2-2005 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης - γραμματεία Οδοντιατρικής Σχολής, Αγ. Δημητρίου 148).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ