ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Κοινός εχθρός ο ιμπεριαλισμός

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ στη χτεσινοβραδινή διεθνιστική εκδήλωση

Σε βήμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας μετατράπηκε η χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης και φιλίας, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, με πρωτοβουλία των Αχτίδων Μεταφορών, Ενέργειας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Υγείας και ΕΒΕ. Αντιπροσωπείες επτά Κομμουνιστικών Κομμάτων χαιρέτισαν το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, την «κορυφαία αυτή έκφραση δημοκρατίας και στράτευσης στον αγώνα», επισήμαναν την άστατη και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία οδηγεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ και ανέδειξαν σημαντικά διεθνιστικά καθήκοντα αγώνα για όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

«Στεκόμαστε δίπλα σας και μαζί με σας παλεύουμε για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, τον κοινωνικό - πολιτικό μετασχηματισμό σε κάθε τόπο ξεχωριστά, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Οι Ελληνες κομμουνιστές, οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι στον τόπο μας, στις διάφορες διαδηλώσεις έχουμε ένα μόνιμο σύνθημα: "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός"», επισήμανε ο Σκεύος Γλινάτσης, εκ μέρους της Αχτίδας Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Εκκληση στα αδελφά κόμματα να συμβάλλουν στον αγώνα του κολομβιανού λαού έκανε η Μανόλια Αγουδέλο, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Κολομβίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ξεσκεπαστεί σε διεθνές επίπεδο η αυταρχική κυβέρνηση του Ουρίμπε Βέλες, που σήμερα θεσμοθετεί τις παραστρατιωτικές ορδές, προκειμένου να ενισχύσουν την ακροδεξιά πολιτική του, νομιμοποιώντας τους παραστρατιωτικούς και αφήνοντας ατιμώρητες χιλιάδες δολοφονίες, σφαγές και βασανιστήρια, ενάντια στα λαϊκά επαναστατικά στρώματα».

Την εκτίμηση στο ρόλο που διαδραματίζει το ΚΚΕ στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο για τη συσπείρωση και σύσφιξη των γραμμών του Διεθνούς Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος, μετέφερε ο Μουφίντ Κοτάιτσε, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Λιβάνου. «Τονίζουμε την τιμημένη στάση του ΚΚΕ στο πλευρό των λαών μας στις αραβικές χώρες και τη βαθιά κατανόηση που αντανακλούν οι Θέσεις του για τα ζητήματα της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, των διεθνών κρίσεων και τη νέα στρατηγική της αμερικάνικης εθνικής άμυνας», είπε ο Μ. Κοτάιτσε εκφράζοντας την πεποίθηση «ότι ο λαός μας μαζί με τους λαούς των αραβικών χωρών θα καταφέρουν να σχεδιάσουν αγωνιστικό πρόγραμμα, στοχεύοντας στην ενιαία αντεπίθεση στη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση για την εδραίωση του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους στις αραβικές χώρες».

Ενώ ο Ούγκο Μπρέιν, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Γερμανικού ΚΚ, αναφερόμενος στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των Γερμανών εργαζομένων, μίλησε για την ανάγκη ενιαίου μετώπου των κομμουνιστών, «ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε επιτυχώς στην επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου».

«Η επίθεση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στο εξωτερικό είναι έντονη και συνοδεύεται με εφόδους κατά των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στο εσωτερικό. Η αντι-Μπους συμμαχία ξαναχτίζεται, το κίνημα ειρήνης φτιάχνεται πιο ισχυρό, τα συνδικάτα ηγούνται αυτής της μάχης», τόνισε ο Τζόε Σιμς, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του ΚΚ ΗΠΑ.

Στη μάχη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα της, επικεντρώθηκε η Μανουέλα Βερναδίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ. «Αντιμέτωποι με την αναπόφευκτη ήττα των δεξιών κομμάτων, το καθήκον τώρα είναι να αποτρέψουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία».

Για το καθήκον να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός κινήματος ειρήνης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των συνδικάτων σ' αυτή την ανάπτυξη, μίλησε ο Τζόεργκεν Μάντσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ στη Δανία, κάνοντας σαφή την αντίθεση του λαού της Δανίας στη συμμετοχή της χώρας στην αμερικάνικη επίθεση στο Ιράκ. Ενώ ο Χουάνγκ Υάο, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, μετέφερε το σεβασμό του κόμματός του προς τους αγώνες του ΚΚΕ.

Να ενώσουμε τη δράση μας σε παγκόσμιο επίπεδο

Στα κόκκινα χτες η αίθουσα της «Πανηπειρωτικής» που υποδέχτηκε ξένες αντιπροσωπείες που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου

Η διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη, όχι μόνο δεν είναι κενό γράμμα, όπως επιθυμεί η άρχουσα τάξη, αλλά παραμένει φωτεινός φάρος στον αγώνα της εργατικής τάξης για να ανατρέψει το άδικο καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν εκπρόσωποι κομμουνιστικών κομμάτων που συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα της «Πανηπειρωτικής», όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση φιλίας και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης, στην οποία προσκαλεσμένοι των 3ου - 4ου, 1ου - 7ου και 2ου διαμερισμάτων της ΚΟΑ ήταν αντιπρόσωποι κομμουνιστικών κομμάτων που βρίσκονται στη χώρα μας στα πλαίσια του 17ου συνεδρίου του ΚΚΕ.

Πολύ πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος είχαν αρχίσει να γεμίζουν την αίθουσα. Απέδειξαν στην πράξη το ενδιαφέρον των Ελλήνων κομμουνιστών όχι μόνο για όσα απασχολούν τους κομμουνιστές των άλλων χωρών αλλά και για όλα όσα διαδραματίζονται στις χώρες αυτές, όπως η κατάσταση του εργατικού κινήματος και η ολοένα αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Αλλωστε, όπως σημείωσε ο Τάσος Στουραΐτης, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής του 3ου - 4ου διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, «η αρνητική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που συνέβη με την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες που οικοδομούνταν, δεν αλλάζει το χαρακτήρα της εποχής μας, ως εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό» και συνέχισε: «Η πάλη για την αποκατάσταση του οράματος του σοσιαλισμού ως πρώτης φάσης της κομμουνιστικής κοινωνίας, αποτελεί πρώτιστο καθήκον για τους κομμουνιστές».

Με τις απόψεις αυτές ήταν σύμφωνοι όλοι οι ομιλητές των ξένων κομμουνιστικών κομμάτων.

Ο Αντρος Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, σημείωσε πως από τη μια υπάρχει νέα τάξη πραγμάτων που προκαλεί τον πόλεμο, την κοινωνική αδικία και την εκμετάλλευση και από την άλλη οι δυνάμεις εκείνες που προτάσσουν το όραμα για μια άλλη κοινωνία ειρήνης και ευημερίας των λαών. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην πάλη του κυπριακού λαού για την επανένωση της μεγαλονήσου και ευχαρίστησε το ΚΚΕ που έχει σταθεί αρωγός από θέσεις αρχής σ' αυτή την πάλη.

Ο αντιπρόεδρος του ΚΚ Βραζιλίας Χοσέ Ρεϊνάνδο Καρβάλο ξεκίνησε κατακεραυνώνοντας την επιθετικότητα του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η απάντηση του ακροατηρίου στον εκπρόσωπο του ΚΚ Βραζιλίας ήταν το σύνθημα «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Ανέφερε επίσης ότι όλο και περισσότεροι λαοί, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του ΚΚΕ, το οποίο με τη διοργάνωση των διεθνών συναντήσεων των κομμουνιστικών κομμάτων έχει βοηθήσει στην ενδυνάμωσή τους.

Από το Γαλλικό ΚΚ ο Ρίτσαρντ Σίιχαν τόνισε πως ο ιμπεριαλισμός δημιουργεί τα ίδια προβλήματα παντού και άθελά του συνενώνει την αντίσταση όλων των λαών.

Ο Αβντέλ Ραχίμ Τζουιάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ιορδανίας, αναφέρθηκε στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή, όπως αυτή εκφράζεται από το Ισραήλ και ζήτησε να συνεχιστεί η υποστήριξη του Κόμματος και του ελληνικού λαού στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Από το Κόμμα των Κομμουνιστών Καταλωνίας μίλησε ο Αγούστι Ρουίθ, υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων και έκανε αναλυτική αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει το κόμμα του στον αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα των Καταλανών. Επίσης είπε ότι κεντρικός στόχος του κόμματός του είναι να μην περάσει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα για το οποίο προκηρύχτηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα του.

«Μόνο αν καταλάβουμε ότι πρέπει να διεξαγάγουμε ταξική πάλη θα υπερνικήσουμε τον καπιταλισμό» τόνισε ο Γουίλ Βαν Ντερ Κλιφτ, μέλος του ΠΓ του νέου ΚΚ Ολλανδίας και πρόσθεσε ότι «μιλάμε την ίδια γλώσσα, αυτή του μαρξισμού λενινισμού».

Τέλος, ο Καρίμοβ Τουιγούν, γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τατζικιστάν, τόνισε την ανάγκη να ενώσουν τη δράση τους τα κομμουνιστικά κόμματα σε παγκόσμιο επίπεδο για να αποκρούσουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Ολοι μας αδέλφια, ταγμένοι στο κοινό δίκιο

Ενθουσιασμός και θερμά χειροκροτήματα στην εκδήλωση πιο διοργάνωσαν οι κομμουνιστές των ανατολικών συνοικιών στο Βύρωνα

Κοπιάστε συντρόφια. Να, εδώ είναι το δικό μας σπίτι. Εδώ είναι που, την ώρα που η αστική τάξη σχεδιάζει και αποφασίζει πώς θα ξεζουμίσει την εργατιά, εμείς οργανώνουμε την απάντηση της τάξης των προλετάριων. Εδώ οργανώνουμε τον αγώνα μας για το μέτωπο, για το σοσιαλισμό. Κοπιάστε...

«Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Με έξι μεστές λέξεις, δίπλα στις μορφές των κλασικών που έγραψαν για την αξία του προλεταριακού διεθνισμού και υπό τη μελωδία των στίχων του Γιάννη Ρίτσου «Κείνες τις ώρες σφίγγεις το χέρι του συντρόφου...», μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που κατέκλυσαν τα γραφεία της Ανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο Βύρωνα, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και θερμά χειροκροτήματα έξι από τις δεκάδες αντιπροσωπείες αδελφών κομμάτων, οι οποίες βρίσκονται από μέρες στην Αθήνα για τις εργασίες του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος: Του ΚΚ Ισραήλ, του ΚΚ Βρετανίας, του ΚΚ Δανίας, του ΚΚ Καναδά, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών.

Το ΚΚΕ θέλει την Ελλάδα χώρα υπεράσπισης της φιλίας με τους λαούς, χώρα της ειρήνης. Προσπαθεί να δυναμώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους λαούς, να γίνει αυτό υπόθεση όλων των κομμουνιστικών κομμάτων. Τα παραπάνω σημείωσε χαιρετίζοντας τη χτεσινή αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, εκ μέρους της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Ολγα Κουτσουμπού, μέλος του Γραφείου της Ανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ είναι πηγή μεγάλης έμπνευσης», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΚΚ Δανίας, Μπιργκίτ Ουνέρουπ. Ενώ μοιράστηκε τις αναμνήσεις της από την εποχή που η ΚΝ της χώρας της διοργάνωνε συλλαλητήρια ενάντια στη Δανή τότε βασίλισσα της Ελλάδας, όταν στη χώρα μας είχε ήδη εκδηλωθεί το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Την περηφάνια του ΚΚ Βρετανίας για την παρουσία του στο Συνέδριο του ΚΚΕ μετέφερε ο Τζον Φόστερ, ο οποίος είπε: «Το ΚΚΕ έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Παλεύει για ένα συνεπή πόλο αντίστασης, σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε». Ενώ επισήμανε ότι την ώρα που η ελληνική και η βρετανική κυβέρνηση στηρίζουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό τη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Ιράκ, τα Κομμουνιστικά Κόμματα των χωρών αυτών πρωτοστατούν ώστε να αντισταθεί ο κόσμος.

Η δύναμή σας και η ικανότητα να αντιστέκεστε σε πιέσεις δίνει ελπίδα σε όσους δεν έχουν υποστείλει ακόμα τη σημαία του σοσιαλισμού, υπογράμμισε εκ μέρους του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών ο Τζιάκομπο Βενιέρ, και κατέληξε: «Ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω ο διεθνισμός». Αλληλέγγυο και σύμφωνο με τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου βεβαίωσε ότι είναι το ΚΚ Καναδά ο εκπρόσωπός του και συμπατριώτης μας, Δημήτρης Καμπίτσης. Περιορισμένες οι δυνάμεις του κόμματός του, όπως είπε, αλλά επίμονη η πάλη για την ενεργοποίηση του κόσμου: Δεκάδες χιλιάδες ήταν όσοι διαδήλωσαν στο Τορόντο, σε θερμοκρασία μείον 30 βαθμών Κελσίου ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ιρακινών, σημείωσε ο Σιαντ Αχμέτ, εκπρόσωπος του ΚΚ Ισραήλ. Στο Ισραήλ δεν υπάρχει μόνο ο Σαρόν και η Δεξιά. Εμείς ξέρουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή μας δε θα έρθουν χωρίς τη δικαίωση του παλαιστινιακού λαού, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη και έμπρακτη βοήθεια απέναντι στους Παλαιστίνιους, που το ΚΚ Ισραήλ διαρκώς επιδιώκει να ενισχύει. Ημασταν απ' τους πρώτους που χτυπήσαμε την πόρτα του ΚΚΕ όταν νομιμοποιήθηκε, σημείωσε ο Εκτάμι Μιχέρ, εκπρόσωπος, μαζί με τον Ραζίτ Τζιχάντ, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Και σήμερα, είμαστε περήφανοι για τη σχέση που έχουμε αναπτύξει. Επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το περίπου 25%, που εξασφάλισε η παλαιστινιακή Αριστερά στις πρόσφατες εκλογές, και κατέληξε: Για μας είναι μονόδρομος να συνεχίσουμε τον αγώνα. Είμαστε σίγουροι ότι το τιμημένο ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του λαού μας. Μετά την ολοκλήρωση μιας συζήτησης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας με τους παραβρισκόμενους, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών στους συντρόφους των αδελφών κομμάτων: Το λεύκωμα του «Ριζοσπάστη», ένα DVD με πλάνα από το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Κόμματος στις 9 του Οκτώβρη 2004 και μία μπλούζα με το περήφανο πανό-άρνηση υποταγής που το ΚΚΕ είχε τοποθετήσει στην Ακρόπολη πριν ο Κόλιν Πάουελ αναβάλει την επίσκεψή του στη χώρα μας τον περασμένο Αύγουστο.

Με την αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας

Με την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, που παρευρίσκεται στο Συνέδριο, είχε συνάντηση κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στο εστιατόριο με ξένους αντιπροσώπους

Με αντιπροσώπους αδελφών κομμάτων, που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου, βρέθηκε χτες, στο χώρο του εστιατορίου, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής διακοπής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ