ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στους δρόμους στις 24 Φλεβάρη

Συγκεντρώσεις με απόφαση των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών των Συνταξιούχων

Τον αγώνα τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, η οποία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και η οποία τους καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, οργανώνουν οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα. Ετσι, με απόφαση των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών των Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ οι συνταξιούχοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, βγαίνουν στους δρόμους μια βδομάδα νωρίτερα, στις 24 Φλεβάρη, από ό,τι είχε αρχικά οριστεί (2 Μάρτη). Ηδη, έχουν ανακοινωθεί οι κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Καβάλα.

Οι συνταξιούχοι με τον αγώνα τους διεκδικούν: Αυξήσεις πάνω από 10% για το έτος 2005, που θα καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του ΦΠΑ. Κατώτερη σύνταξη για όλα τα ταμεία 20 ΗΑΕ, όχι μικρότερη από 960 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ - Ειδικά Ταμεία - Δημόσιο - ΟΤΑ. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Αφορολόγητο ποσό 15.000 ευρώ. Καμιά αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα Ταμεία. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. ΟΧΙ τα αποθετικά των ταμείων στον τζόγο και στην ΑΕΔΑΚ. Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών μέτρων, σεβασμό στα συνδικαλιστικά, ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Λάρισα

Για το νέο αγωνιστικό τους ραντεβού στις 24 Φλεβάρη προετοιμάζονται οι συνταξιούχοι της Λάρισας, συνεχίζοντας τον αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι διοικήσεις των σωματείων τους στο νομό - ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ - ανακοινώθηκε ότι στα πλαίσια της πανελλαδικής πανσυνταξιουχικής κινητοποίησης στις 24 Φλεβάρη, στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί αγωνιστική συγκέντρωση, στο Εργατικό Κέντρο.

Στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων διαμήνυσαν την απόφαση και αποφασιστικότητα των περήφανων γηρατειών να συνεχίσουν τον αγώνα τους, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια και τις κατακτήσεις τους. Καταγγέλλοντας την αντισυνταξιουχική - αντιασφαλιστική πολιτική που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν και που κατακτήθηκαν μ' αγώνες, όπως ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και όχι κάποια ψίχουλα λίγων λεπτών του ευρώ τη μέρα, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, δημόσια δωρεάν Υγεία κ.ά.

Ταυτόχρονα, εκτός από το γενικό διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν, απαιτούν, μεταξύ των άλλων, πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αναβάθμιση του Νομαρχιακού, την άμεση ανέγερση του νέου κτιρίου του ΙΚΑ στη Λάρισα που καθυστερεί και προσλήψεις ιατρικού και εργαστηριακού προσωπικού και εξοπλισμού στο ΙΚΑ, για να λυθεί το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στα ραντεβού, δεδομένου ότι πολλοί ασφαλισμένοι περιμένουν μέχρι και τρεις μήνες για να κάνουν κάποιες εξετάσεις.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Νέος «πιλότος» ανακύκλωσης των ράντζων

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στις 16 του Φλεβάρη 2005

Την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εφημερίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει απ' την Τετάρτη 16 του Φλεβάρη 2005 και θα διαρκέσει για ένα μήνα.

Βάσει του πιλοτικού προγράμματος οι εφημερίες θα γίνονται δυο μέρες τη βδομάδα απ' το «Δαφνί», δυο απ' το «Δρομοκαϊτειο» και τρεις μέρες τη βδομάδα απ' τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων.

Οι αλλαγές, πάντως, αποφασίστηκαν απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι ψυχίατροι και εργαζόμενοι στα ψυχιατρεία και στους ψυχιατρικούς τομείς των τμημάτων - που θα κληθούν και να τις εφαρμόσουν - ενημερώθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οπως υπογράμμισαν εργαζόμενοι και ψυχίατροι στο «Ρ», το πρόγραμμα εφημερίας δε θα εξαλείψει τα ράντζα και τα προβλήματα, αφού απ' το σεισμό του 1999 οι κλίνες του Λεκανοπεδίου έχουν μειωθεί κατά 500, ενώ έχει υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση της προσέλευσης ψυχιατρικών περιστατικών στα νοσοκομεία. Μάλιστα, ελλείψει των αναγκαίων κλινών για να καλυφθούν οι ανάγκες και λόγω της απουσίας κοινοτικών δομών υπάρχει και αύξηση των ακούσιων εισαγωγών στα ψυχιατρεία, αφού συχνά φαίνεται να είναι ο μοναδικός τρόπος για να βρεθεί δημόσια ψυχιατρική κλίνη! Για παράδειγμα, χτες στον ψυχιατρικό τομέα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας υπήρχαν 13 ράντζα. Συνολικά οι ψυχιατρικοί τομείς των νοσοκομείων είναι υπερπλήρεις, αλλά το νέο σύστημα εφημερίας αυξάνει τις εφημερίες των κλινικών αυτών από δύο, που ήταν το μήνα, σε τέσσερις. Αντίστοιχα, το «Δρομοκαΐτειο» κάνει κατά μέσο όρο 25 εισαγωγές ασθενών τη βδομάδα με εισαγγελική παραγγελία και ξεκινάει την εφημερία χωρίς κανένα κενό κρεβάτι. Σε τμήματα 50 ασθενών στη νυχτερινή βάρδια υπάρχουν 1-2 νοσηλευτές, αφού κενές είναι το 50% των θέσεων προσωπικού.

Με 27 ψυχιατρικούς ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα, έκλεισε χτες το πρωί και η εφημερία στο «Δαφνί». Στο ψυχιατρείο παραμένουν κενές 500 θέσεις νοσηλευτών και 29 οργανικές θέσεις γιατρών. Μάλιστα, σε αυτές τις συνθήκες η διοίκηση του Γ΄ ΠεΣΥΠ Αττικής αποφάσισε την απόσπαση μιας ψυχιάτρου στο Θριάσιο Νοσοκομείο (το οποίο θα μπει στο νέο σύστημα των ψυχιατρικών κλινικών). Αντιδρώντας στην απόφαση οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποιούν στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 14.2.2005 απ' τις 10 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι.

Το πιλοτικό σύστημα

Με το νέο σύστημα εφημεριών, εκτός από το «Δαφνί» και το «Δρομοκαΐτειο» θα εφημερεύουν σε δύο ομάδες και οι Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Αγ. Ολγα», «Αγ. Παντελεήμων», «Σωτηρία», «Σισμανόγλειο», «Αιγινήτειο» και «Θριάσιο».

Στην πρώτη ομάδα (α, β, γ) θα συμμετέχουν οι Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς» και «Αγ. Ολγα», ενώ στη δεύτερη ομάδα (δ, ε, στ) οι Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων «Αγ. Παντελεήμων», «Σωτηρία» και «Σισμανόγλειο». Οι εισαγγελικές παραγγελίες θα υλοποιούνται από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων που εφημερεύουν, με ευθύνη τους (διάγνωση, εισαγωγή, νοσηλεία) σε συνεννόηση με το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας.

Κάθε τέταρτη βδομάδα οι ομάδες α, β, γ και δ, ε, στ θα εναλλάσσουν τη μέρα εφημερίας τους (τα νοσοκομεία α, β, γ θα εφημερεύουν Σάββατο και τα νοσοκομεία δ, ε, στ θα εφημερεύουν Τρίτη), ενώ τα ωράρια λειτουργίας παραμένουν τα ίδια.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σχέδιο χωρίς προοπτική

Ανακοίνωση του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το «σχέδιο ανάπτυξης» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Αποσπασματικό και χωρίς προοπτική χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το «σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας», που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Ηλίας Θεοδώρου, επισημαίνοντας πως αυτό οδηγεί σε στασιμότητα των ήδη λειτουργουσών κλινικών και εργαστηρίων για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά συνέπεια στην υποβάθμισή τους. Εκφράζει, δε, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι «η Ιατρική Σχολή ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει με τα συλλογικά της όργανα στη διαμόρφωση του ανακοινωθέντος σχεδίου αναπτύξεως του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου».

Συγκεκριμένα, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρεί ότι στο σχέδιο ανάπτυξης του Νοσοκομείου που πρότεινε το ΠεΣΥΠ δε λαμβάνεται υπόψη ότι πολλές από τις ήδη λειτουργούσες Κλινικές και Εργαστήρια λειτουργούν οριακά και με το σχέδιο καταδικάζονται σε στασιμότητα για τα επόμενα δύο τουλάχιστον έτη, με συνέπεια η στασιμότητα αυτή να οδηγήσει στην υποβάθμισή τους, ενώ αναβάλλονται επ' αόριστον ζωτικές δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη Ψυχιατρικής Κλινικής, Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παιδιών. Επίσης, δεν αναφέρεται στις ανάγκες του Νοσοκομείου για υλικοτεχνική υποδομή, ούτε στις οξύτατες ανάγκες των Εργαστηρίων και ιδιαίτερα του Ακτινολογικού, καθώς και στο πρόβλημα της μη ανάπτυξης χειρουργικών αιθουσών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας και εργαστηρίων. Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προβάλλει ως ελάχιστη απαίτηση για το 2005, την πρόσληψη τουλάχιστον 150 νοσηλευτών, 25 γιατρών του ΕΣΥ επιπλέον από τον αναμενόμενο αριθμό, καθώς και διοικητικού και λοιπού προσωπικού, τον προγραμματισμό περαιτέρω προσλήψεων για το 2006 και χρηματοδότηση για την ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού, ιδίως του Ακτινολογικού Εργαστηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ