ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Φρένο στην κατρακύλα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν η αντικομμουνιστική προπαγάνδα οργιάζει, μπορεί ν' ακούσει κανείς πολλά αστήρικτα, έως και γελοία, παλιά και νέα ευφυολογήματα, όπως ότι «η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν ένα πραξικόπημα», ότι «η ΕΣΣΔ συχνά φερόταν ιμπεριαλιστικά, όπως οι ΗΠΑ», ή «το Τείχος του Βερολίνου ήταν για μισό αιώνα σύμβολο κομμουνιστικής τυραννίας»... Ομως όταν αυτές οι δοξασίες μπαίνουν σε - υποτίθεται - επιστημονικά εγχειρίδια και γίνονται αντικείμενο μελέτης, διδασκαλίας ακόμα και εξέτασης σε πανεπιστημιακά Τμήματα, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.

Αφορμή μας έδωσε η καταγγελία της ΚΝΕ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, που αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, τα παραπάνω αποσπάσματα από άρθρα και βιβλία της διδακτέας και εξεταστέας ύλης σε μάθημα οικονομικής ιστορίας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης. Και δυστυχώς δεν είναι η μόνη περίπτωση ωμής διαστρέβλωσης της αλήθειας και εντελώς αντιεπιστημονικής προπαγάνδας κατασυκοφάντησης των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Η αρχή έγινε όταν αφαιρέθηκαν από όλα τα πανεπιστημιακά Τμήματα τα μαθήματα μαρξιστικής σκέψης κι η κατρακύλα δε θα έχει τέλος, αν δε βάλει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο λαός κι η νεολαία ένα φρένο. Γιατί αλλιώς θα οδηγηθούμε σε πλήρη απώλεια της ίδιας της επιστήμης...

«Προφήτης»...

«...είναι δε βέβαιον ότι η Εκκλησία θέλει επωφεληθεί μελλοντικώς εκ της προσωπικότητας αυτού...». Ετσι καταλήγει η περιβόητη «συστατήριος επιστολή», για τον διαβόητο Βαβύλη - χαφιέ της αστυνομίας και πράκτορα της ΕΥΠ - που έγραψε ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος και νυν Αρχιεπίσκοπος.

Κι εκείνη η «προφητεία» επιβεβαιωνόταν μέχρι πρότινος, καθώς ο Βαβύλης δρούσε επωφελώς για την Εκκλησία και εν Ελλάδι, αλλά και εις την αλλοδαπήν. Μέχρι που «έσπασε ο διάβολος το ποδάρι» και βγήκαν μερικά από τα άπλυτα στη φόρα.

Βεβαίως, ο Βαβύλης δεν ήταν μόνο «παιδί» του Χριστόδουλου, αλλά και «καλόπαιδο» της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, κι απ' ό,τι φαίνεται, των μυστικών υπηρεσιών, εγχώριων και της αλλοδαπής. Αν, τώρα, γίνεται «απόπαιδο» του Συστήματος δεν πρέπει να την πληρώσει μόνον ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και πολλοί άλλοι...

«Πέλαγος» ο «Θησέας»...

Οταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Θησέας», προσπάθησε να περάσει την αντίληψη ότι επίκειται «πακτωλός χρημάτων» και, μάλιστα, προς την περιφέρεια. Τώρα, όμως, που το πρόγραμμα μπαίνει σε εφαρμογή καταλαβαίνουν όλοι - και πρώτοι οι αιρετοί - ότι πρόκειται για μια ακόμα «φούσκα», για μια ακόμη κυβερνητική απάτη κατά της Αυτοδιοίκησης.

Αυτό κατάλαβαν και οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη της ΤΕΔΚ Λάρισας και άλλων νομών της Θεσσαλίας - δήμαρχοι κι άλλοι εκπρόσωποι των δήμων του νομού - οι οποίοι και δηλώνουν πως μ' αυτό το πρόγραμμα δε λύνεται κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα χρηματοδότησης των δήμων και, κυρίως, των «καποδιστριακών».

Οι αιρετοί της Λάρισας και των Τρικάλων, για παράδειγμα, διαμαρτύρονται ότι τα χρήματα που προβλέπεται να δοθούν μέσω του «Θησέα» είναι ελάχιστα για τις τεράστιες ανάγκες των ΟΤΑ, ενώ οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα είναι τόσο δαιδαλώδεις, που καθίστανται «απαγορευτικές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι μέχρι τις 14 του Φλεβάρη να καταθέσουν τις προτάσεις για ένταξη έργων, συνοδευόμενες από τις αντίστοιχες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και τα αντίστοιχα τεχνικά δελτία.

«Ντιπ χαζός»;

Με το που τέλειωσαν οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε νίκη σε βάρος του αγροτικού κινήματος. Βεβαίως, δε νομίζουμε ότι ο υπουργός είναι τόσο αφελής - αν και το «ντιπ Μπασιάκους είσαι» κυκλοφορεί πολύ στον θεσσαλικό κάμπο - να πιστεύει πως «καθάρισε» με το αγροτικό κίνημα μόνο και μόνο επειδή κατάφερε να εκθέσει κάποιους φιλοκυβερνητικούς αγροτοσυνδικαλιστές. Και φυσικά, θα είναι «ντιπ χαζός» να πιστεύει ότι από δω και πέρα θα μείνει ήσυχος να συνεχίσει την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Αλλωστε, ήδη η ΠΑΣΥ αποφάσισε και οργανώνει νέα πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση στις 25 Φλεβάρη, ενώ προετοιμάζεται και αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ στις 20 Μάρτη.

Θα πρέπει, επομένως, να αντιληφθεί ο Ε. Μπασιάκος ότι δε θα «ξεμπερδέψει» εύκολα με την αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά και, μάλλον, θα έχει το «πολιτικό τέλος» που είχαν οι περισσότεροι εκ των προκατόχων του στο υπουργείο...


Τα ... ευτυχισμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ περήφανοι που το ...ανακοινώνουν κιόλας! Για τη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ περί της ελληνικής συμβολής 300.000 ευρώ στην εκπαίδευση των στρατιωτικών της κυβέρνησης του Ιράκ μιλάμε.

Αυτά, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την επικείμενη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Ελλάδα, ως ευκαιρία για τη «σύσφιξη των διατλαντικών σχέσεων».

Μάλλον έχει ξεχάσει το πόση «σύσφιξη» υπάρχει στα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών, των οποίων οι μετακινήσεις, οι ενέργειες, τα στοιχεία και γενικώς τα πάντα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή (μετά από σχετικές συμφωνίες) στη διάθεση των αμερικανικών υπηρεσιών.

Αραγε, πιστεύει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι αυτή η στάση είναι συμβατή με τις απόψεις και τη γνώμη του μέσου Ελληνα; Ακόμη και με την άποψη του μέσου ψηφοφόρου της Νέας Δημοκρατίας;

Αν το πιστεύουν, είναι μακριά νυχτωμένοι ή, ακόμη χειρότερα, θεωρούν τους Ελληνες ανόητους, ώστε να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.

ΔΗΛΑΔΗ, ΤΩΡΑ, ...εξυγιάνθηκε ο χώρος των ΜΜΕ με την πρόταση Ρουσόπουλου για την κατάργηση της πολυθεσίας δημοσιογράφων στο Δημόσιο; Μετά από τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία, αυτό θεωρεί ως κεντρικό πρόβλημα του δημοσιογραφικού κλάδου ο υπουργός Τύπου;

Για το ύψος των μισθών των δημοσιογράφων (της συντριπτικής πλειοψηφίας), δεν έχει ακούσει τίποτε; Για απολύσεις; Ελαστικές εργασιακές σχέσεις; Καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας; Εταιρίες επικοινωνίας; Μυστικά κονδύλια; Δεν έχει τίποτε από αυτά υπόψιν του;

Για να μην αναφερθούμε στο τι έλεγχο μπορεί να ασκήσει ένας δημοσιογράφος στην εξουσία, όταν είναι μισθοδοτούμενος από την ίδια, με τον έναν ή άλλο τρόπο, είτε με μία θέση, είτε με περισσότερες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, πού ασκούσε τόσα χρόνια τη δημοσιογραφία; Στον ...Παράδεισο;

Προφανώς, και αυτές του οι πρωτοβουλίες ακολουθούν την «πεπατημένη» του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο: «Αλλαγή φρουράς» για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Αντίσταση στη συναίνεση...

«

Θα ήταν ευτύχημα για την ελληνική κοινωνία αν η συναίνεση αυτή δεν εξαντλούνταν σε αυτό το θέμα μόνο (σ.σ. της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας), αλλά μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία... Η Παιδεία, το Ασφαλιστικό και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα». Το άρθρο των «αντικυβερνητικών», κατά τ' άλλα, «Νέων» την επομένη της «πανηγυρικής» εκλογής του Κ. Παπούλια τα λέει όλα.

Η προεδρική εκλογή είναι η «αφετηρία» για την επέκταση της δικομματικής συναίνεσης σε όλα τα μεγάλα θέματα. Μια συναίνεση που θεωρείται το «κλειδί» για να επιβληθούν τα πρωτοφανούς κοινωνικής αναλγησίας μέτρα που έχουν δρομολογηθεί. Την «ανάγκη» της δικομματικής συναίνεσης συνομολόγησαν, πρώτα και κύρια, οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου με αφορμή την προεδρική εκλογή. «Υπογραμμίζουμε επίμονα την ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης στις εθνικές υποθέσεις μας, στο χώρο της Παιδείας, στα θέματα Υγείας, στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα του τόπου μας», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας την Τρίτη στην ΚΟ της ΝΔ. Την επομένη, όμως, ο Γ. Αλογοσκούφης, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, προχώρησε πιο πέρα ζητώντας τη «μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση» για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τις συστάσεις των Βρυξελλών... Δεδομένη θεωρεί τη συναίνεσή του ο Γ. Παπανδρέου «και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και για τα θέματα διαφάνειας, και για τα θέματα της Παιδείας, και για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης». Τα θέματα οικονομίας δεν αναφέρθηκαν προφανώς γιατί οι θέσεις του είναι πιο προωθημένες σε τέτοιο βαθμό που βρίσκουν «100% σύμφωνο» τον Α. Ανδριανόπουλο...

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το χρονικό ορόσημο για την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης. Χωρίς την «ανασφάλεια» μιας εκλογικής αναμέτρησης στον ορίζοντα της επόμενης τριετίας, η κυβέρνηση της ΝΔ θα ξετυλίξει την αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα «μέτωπα» ταυτόχρονα: Αγρια λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ανελέητη φοροεπιδρομή, ανατροπές σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, κατεδάφιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας και εκχώρηση στους ιδιώτες, ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων, λιμανιών, ακτών, δασών, κ.ο.κ.

Η δικομματική συναίνεση είναι βασικό εργαλείο για να εξουδετερώσουν τη λαϊκή αντίσταση στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Είναι το «μέσο» νομιμοποίησης των βάρβαρων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και του πλασαρίσματός τους, της δήθεν νομοτελειακής αναγκαιότητάς τους. Οι δύο μονομάχοι πέφτουν πάνω στο λαό πλειοδοτώντας σε «έξυπνες» ιδέες και μέτρα στον ίδιο πάντα μονόδρομο. Κακά τα ψέματα. Δε νοείται αντίσταση του λαού στην κυρίαρχη πολιτική χωρίς χειραφέτηση από τους εκφραστές της συναίνεσης σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ