ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Αφαντος ο Βαβύλης

Αφαντο ...δημόσιο πρόσωπο έχει γίνει ο Απόστολος Βαβύλης, ο οποίος καταζητούνταν και καταζητείται από τις αρχές, ενώ συγχρόνως διαπραγματευόταν με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης την αγορά υλικού για τις υπηρεσίες του. Κάποιοι φρόντιζαν να του παρέχουν κάλυψη, ώστε να κινείται και να αναπτύσσει δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτοί που τον προστάτευαν αποτελούσαν κύκλωμα που δρούσε μέσα και έξω από τον κρατικό μηχανισμό για λογαριασμό του ή προστατευόταν από κάποια κέντρα ισχύος που συνδέονται με κρατικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στις 5/2/1997, το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας είχε εκδώσει απόφαση, με την οποία διατασσόταν η σύλληψή του για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Οι πράξεις αυτές έγιναν από το 1988 έως το 1991 που ήταν κρατούμενος στις φυλακές Βόλου. Η απόφαση αυτή καταχωρίστηκε στο δελτίο εγκληματολογικών αναζητήσεων 15 μήνες μετά, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη 1998. Σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, η καθυστέρηση αυτή οφειλόταν σε ...γραφειοκρατικούς λόγους.

Παράλληλα, από τις 28/7/1994, είχε μεταβιβαστεί, μέσω Ιντερπόλ, στην Εισαγγελία Βόλου διεθνές ένταλμα σύλληψής του, που είχαν εκδώσει οι ιταλικές αρχές, αλλά δεν υπήρξε καμιά συνέχεια. Σε βάρος του υπήρχε καταδικαστική απόφαση σε εφτά χρόνια κάθειρξη, από δικαστήριο της Βενετίας, για εμπόριο ναρκωτικών.

Στο μεταξύ όμως, ο Α. Βαβύλης διαπραγματευόταν με το ΥΔΤ την αγορά υλικού για τον εξοπλισμό υπηρεσιών του. Συγκεκριμένα, στις 13/3/1996 σε αλληλογραφία εταιρίας, που είχε αναλάβει την προμήθεια θωρακισμένων οχημάτων στο ΥΔΤ, εμφανιζόταν ως εκπρόσωπός της. Η εταιρία αυτή το 1995 είχε υπογράψει δυο συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, από 11/6/1997 - 18/9/1997 υπογράφτηκαν άλλες δυο συμβάσεις προμήθειας υλικού για την ΕΚΑΜ. Ο ίδιος ήταν παρών στις 12/9/1997 και 18/12/1997 κατά την παραλαβή των υλικών ως εκπρόσωπος της εταιρίας El. Thorne Developments ltd. που έχει έδρα την Ιρλανδία, αλλά τα υλικά που εμπορεύεται κατασκευάζονται στο Ισραήλ.

Η μητέρα του Αλεξάνδρα και ο συνεργάτης του στην Thorne, εμφανίζονται ως εταίροι σε επιχείρηση που είχε κατάστημα εμπορίας περιστρόφων και πιστολιών στην οδό Δημητσάνας λίγα μέτρα από το αστυνομικό μέγαρο. Η εταιρία συστήθηκε ως ΟΕ το 1996 και συνέχισε τη δραστηριότητά της ως ΕΠΕ μέχρι το 1999. Εκπρόσωπος της ήταν και ο Στέφανος Μπονάτης, ένας από τους δυο μάρτυρες που χρησιμοποίησε το 2000, όταν στο Αστυνομικό Τμήμα Καπανδριτίου έκανε αίτηση για την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας με το όνομα Α. Φωκάς.

Για την έκδοσή της, συνέδραμε και ο απόστρατος ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ Ι. Τριανταφυλλάκης. Η Ασφάλεια το 2002 σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του αποστράτου, του Α. Βαβύλη και των δυο μαρτύρων που χρησιμοποίησε. Ο δεύτερος ήταν ο ιερομόναχος Ιωνάς - Γεώργιος Μούρτος. Από την προανάκριση και την ΕΔΕ που διεξήχθη, δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος Καπανδριτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή δεν είχε ανακοινωθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν προκύψει από την έρευνα που έκαναν αστυνομικοί στα «νεκρά» αρχεία του ΥΔΤ.

Οταν οι Α. Βαβύλης, Ι. Τριανταφυλλάκης και ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος βρέθηκαν το 2001 στην Ιερουσαλήμ το χρονικό διάστημα που θα εκλεγόταν πατριάρχης, στην ΕΥΠ και στην Ασφάλεια είχαν δοθεί πληροφορίες ότι κάποιοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι της ΕΥΠ. Η τελευταία ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ότι αυτοί που εμφανίζονται ως υπάλληλοί της δεν έχουν καμιά σχέση με αυτήν.

Στις 26/9/2001, η Ιντερπόλ της Ελλάδας έστειλε στην Ιντερπόλ του Ισραήλ όλα τα στοιχεία του Α. Βαβύλη, ζητώντας πληροφορίες, αφού σε βάρος του υπήρχε διεθνής αγγελία με σκοπό τη σύλληψη και έκδοσή του στη χώρα μας. Οι ισραηλινές αρχές απάντησαν την ίδια μέρα ότι κάποιος ...Παύλος ήταν μέλος ομάδας προσκυνητών και είχε πάει στο Ισραήλ το Γενάρη του 2001. Υποστήριξαν δε ότι δεν έχουν άλλες πληροφορίες. Το τελευταίο είναι περίεργο, αφού δεν υπάρχει αλλοδαπός που μπαίνει ή βγαίνει από το Ισραήλ και δεν «ξεψαχνίζεται» από τις αρχές και ιδιαίτερα ο Α. Βαβύλης, που βρισκόταν εκεί με ψεύτικο όνομα και στο παρελθόν εμπορευόταν αστυνομικό εξοπλισμό που κατασκευαζόταν στη χώρα αυτή. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ σχολίασε αρνητικά τη στάση των αρχών του Ισραήλ, ενώ υποστηρίζει πως για ό,τι άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, οι ελληνικές αρχές ενεργούν όπως πρέπει.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος για την υπόθεση του Απ. Βαβύλη. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, η έρευνα θα ασχοληθεί με όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον Απ. Βαβύλη και θα πραγματοποιήσει η Ελ. Σωτηροπούλου, εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Ειδικότερα, αντικείμενο της έρευνας θα είναι:

  • Πώς ο Α. Βαβύλης, τη στιγμή που υπήρχαν σε βάρος του εντάλματα σύλληψης, μπορούσε, όπως αποδίδεται, να συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο και ειδικά με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης;
  • Ποιοι χορήγησαν πλαστά έγγραφα για την έκδοση δελτίου ταυτότητας και πώς εκδόθηκε το πλαστό δελτίο ταυτότητας στο όνομα Απόστολος Φωκάς;
  • Αν στις πλαστογραφίες εμπλέκονται αστυνομικά όργανα, νομαρχίες και άλλες υπηρεσίες.
  • Τέλος, θα ελεγχθεί πώς βγήκε από τη χώρα για να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα και με ποια ιδιότητα μετέβη στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν να καταθέσουν όλοι όσοι εμπλέκονται σ' αυτήν την υπόθεση, ενώ είναι πιθανό να κληθεί να καταθέσει και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.


Ελεύθερος αφέθηκε ο Καλούσης

Ελεύθερος αφέθηκε προς το παρόν ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ε. Καλούσης, ο οποίος είχε συλληφθεί προχτές στο Παγκράτι, τη στιγμή που πήγε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, προσκομίζοντας ταξιδιωτική επιταγή. Υπενθυμίζεται ότι ο Ε. Καλούσης έχει ήδη παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για συμμετοχή σε ροζ κύκλωμα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών, λόγω ειδικής δωσιδικίας για τους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών και σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση θα διαβιβαστεί ή στην Εισαγγελία Θήβας ή στην Εισαγγελία Χαλκίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Παγκρατίου στην κατάθεσή του υποστηρίζει ότι ο Ε. Καλούσης, όταν του προσκόμισε την ταξιδιωτική επιταγή, τον ρώτησε πώς θα μπορούσε να εισπράξει το ποσόν.

Πάντως, στη γραπτή δήλωσή του ο Ε. Καλούσης αναφέρει ότι την ταξιδιωτική επιταγή βρήκε λίγο πιο έξω από την πιλοτή της πολυκατοικίας του και την προσκόμισε στον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Παγκρατίου προκειμένου να διακριβώσει αν είναι πλαστό ή όχι. Προσθέτει ότι δεν έκανε καμιά απόπειρα συναλλαγής, δηλαδή να επιχειρήσει να εξαργυρώσει την πλαστή επιταγή και πως χωρίς να έχει ακόμη διαπιστωθεί αν είναι πλαστή η επιταγή διατάχθηκε η κράτησή του. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για υπέρμετρη αντιπάθεια των διωκτικών αρχών στο πρόσωπό μου, ενώ ισχυρίστηκε ότι έγινε παράνομη έρευνα και στο σπίτι του.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διευκρινίζει ότι ο έλεγχος διενεργήθηκε παρουσία του ίδιου του δικαστικού, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Παναγιωτόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ