ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Σήμερα η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου

Με μία πλούσια και βαθιά συζήτηση για το σύνολο των ζητημάτων που έθεσαν οι θέσεις της ΚΕ και η εισήγησή της στο συνέδριο, συνεχίστηκαν και χτες οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων πάνω στο πρώτο θέμα θα συνεχιστούν και σήμερα και θα ολοκληρωθούν με τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση.

Η αυριανή μέρα είναι αφιερωμένη στο δεύτερο θέμα, τη συζήτηση των προτάσεων και την εκλογή της νέας ΚΕ και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Από το σύνολο των αντιπροσώπων που πήραν το λόγο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατυπώθηκαν σκέψεις και θέσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί ο ενιαίος προσανατολισμός της δράσης με βάση τη στρατηγική του Κόμματος, για το πώς η κάθε οργάνωση θα εντάσσει τη δουλιά της στο γενικό προσανατολισμό, και πώς παράλληλα θα την προσαρμόζει και εξειδικεύει με πνεύμα πρωτοβουλίας και αυτενέργειας. Ετσι που να γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού οι εργαζόμενοι έχουν μία επιλογή: Την ανάπτυξη των αγώνων τους, την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου, την ενίσχυση του ΚΚΕ. Ωστε οι αγώνες να είναι προσανατολισμένοι στην ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών, να απαντούν οι εργαζόμενοι στην εφ' όλης της ύλης επίθεση του κεφαλαίου, με την ενότητα δράσης και τη συμμαχία τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να έχει χαρακτήρα εφ' όλης της ύλης αντεπίθεση αυτή η πάλη. Να δημιουργεί και τις πολιτικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υπάρχει πράγματι ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών.


Στα πλαίσια ενός τέτοιου προσανατολισμού από αντιπροσώπους κατατέθηκε πλούσια εμπειρία από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και τα θετικά αποτελέσματα για τη δράση της οργάνωσης, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκε και εμπειρία από προβλήματα στην καθημερινή δράση, μια δράση δύσκολη που αναπτύσσεται με στόχο να αντιστοιχεί στην εκτίμηση για το χαρακτήρα της εποχής, ως εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό.


Πώς είδε ο Τύπος το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ επέλεξαν την οδό της αποσιώπησης του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, καθώς αφιέρωσαν μόνο λίγα δευτερόλεπτα στα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων της Τετάρτης κι αυτό μην μπορώντας να πράξουν διαφορετικά και καθόλου στα βραδινά που έχουν και τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Ο χτεσινός έντυπος Τύπος μπορεί να μην αγνόησε το 17ο Συνέδριο, όμως ορισμένα ρεπορτάζ έχουν εμφανή πρόθεση και διάθεση υποτίμησης του θέματος. Κάποια άλλα αποτυπώνουν τα όσα κατάλαβαν οι συντάκτες τους και όχι τα όσα πραγματικά ειπώθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, με αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως προθέσεων, να διαστρεβλώνονται εκτιμήσεις της εισήγησης της ΚΕ στο 17ο Συνέδριο. Τα περισσότερα εστιάζουν στα επουσιώδη κι όχι στα ζητήματα που πραγματικά απασχολούν αυτό το Συνέδριο, όπως αυτά με σαφήνεια αποτυπώθηκαν στην εισήγηση. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα την παρουσίαση του Συνεδρίου από τις χτεσινές εφημερίδες:

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Αφιερώνει τη μισή σελίδα 10 στο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ο υπέρτιτλος «ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Γρήγορη συγκρότηση του "αντιιμπεριαλιστικού μετώπου" ζήτησε η Παπαρήγα» και ο τίτλος «Τώρα τρέχει το ΚΚΕ» μάλλον δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα. Περισσότερο ακριβής ο υπότιτλος όπου αναφέρεται: «Την οριοθέτηση του ΚΚΕ απέναντι στο κλίμα συναίνεσης που καλλιεργούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στην "αριστερή στροφή" του ΣΥΝ, αλλά και την ανάγκη επιτάχυνσης του βηματισμού του κόμματος στην κατεύθυνση της συγκρότησης του "αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου", προσδιόρισε με σαφήνεια η Αλέκα Παπαρήγα, στην πολιτική εισήγησή της προς το 17ο Συνέδριο». Στη συνέχεια παρατίθεται ρεπορτάζ από την έναρξη των εργασιών και κάποια ελάχιστα στοιχεία από την εισήγηση της ΚΕ.

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»: «Χιούμορ» κάνει ο αρθρογράφος Π. Μανδραβέλης στην τρίτη σελίδα, όπου η φωτογραφία από το προεδρείο του Συνεδρίου συνοδεύεται από τα αγωνιώδη ερωτήματα του συντάκτη για το αν η Αλ. Παπαρήγα «ατενίζει το σοσιαλιστικό μέλλον της οικουμένης ή μήπως διέκρινε τις πρώτες χαραμάδες στο δικομματισμό;». Κατά τον Π. Μανδραβέλη η σταθερότητα και η συνέπεια του ΚΚΕ - στην οποία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που χαιρέτισαν - δεν είναι δα και προς θαυμασμό, άλλωστε «τα τείχη της Ακρόπολης είναι αμετακίνητα στη θέση τους πολύ περισσότερο καιρό» και κατά τη γνώμη του δεν αποτελούν παρά «ντουβάρια»...

Στη σελίδα 19 με τίτλο «Καλή αρχή με... αυτοκριτική» φιλοξενούνται ακόμη 100 λέξεις με τα απολύτως απαραίτητα - όχι όλα βέβαια - στοιχεία του ρεπορτάζ.

«ΒΗΜΑ»: Στο κάτω μέρος της σελίδας Α12 το φτωχό ρεπορτάζ της εφημερίδας τιτλοφορείται «ΚΚΕ: Μέτωπο κατά του δικομματισμού και του ΣΥΝ». Ολες κι όλες τρεις φράσεις από την εισηγητική ομιλία κι αυτές λειψές, κομμένες και ραμμένες ώστε να ανταποκρίνονται στον τίτλο. Ακόμα, ορισμένα στοιχεία από το ρεπορτάζ της έναρξης σχετικά με την παρουσία των αντιπροσωπειών ξένων κομμάτων και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«ΤΑ ΝΕΑ»: Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας φιλοξενείται το αναγγελτικό του θέματος με τίτλο: «Σκληρή επίθεση στον δικομματισμό» και κείμενο 15 λέξεων το οποίο αναφέρει «με δόσεις κριτικής και... αυτοκριτικής άρχισε χτες στον Περισσό το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ». Στη σελίδα 11, η οποία είναι όλη αφιερωμένη στο Συνέδριο, απλώνεται το σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Συνεργασία χωρίς σινικά τείχη», υπότιτλο «Βήματα Αλέκας για το Μέτωπο, με επίθεση στον δικομματισμό και κριτική στον ΣΥΝ». Στις πρώτες σειρές του ρεπορτάζ διαβάζουμε: «Σκληρή επίθεση στον δικομματισμό, κριτική στον ΣΥΝ για τις αριστερές διακηρύξεις του, αλλά και έντονη αυτοκριτική έκανε χτες το ΚΚΕ, ανοίγοντας σε πανηγυρικό κλίμα τις εργασίες του 17ου ΣΥνεδρίου του». Το κυρίως θέμα δίνει μικρά αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία, κυρίως τις κριτικές παρατηρήσεις στα άλλα κόμματα, τις αναφορές στην κοινή δράση και την πρόταση συγκρότησης του λαϊκού μετώπου, στις συνεργασίες και την αυτοκριτική. Σε πλαίσιο φιλοξενείται ένα μικρό θέμα για το ποιοι εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων χαιρέτισαν. Επίσης σε πλαίσιο με φωτογραφίες φιλοξενούνται αυτόνομα μικρά κείμενα σχετικά με την απουσία του Χ. Φλωράκη, του βίντεο που προβλήθηκε και περιλάμβανε τη δήλωσή του στα 85χρονα του Κόμματος, το κλίμα που επικράτησε στην αίθουσα κατά την έναρξη και ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία για το Συνέδριο.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: Επίσης η εφημερίδα αναγγέλλει στην πρώτη της σελίδα το θέμα. Το αναγγελτικό έχει ως εξής: «ΚΚΕ: Συνέδριο χωρίς Φλωράκη - Παπαρήγα κατά πάντων. Αρχισε το 17ο Συνέδριο του κόμματος, με καταγγελία κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για ίδια αντεργατική και αντεθνική πολιτική. Βολές και κατά ΣΥΝ για τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Φλωράκης "παρών" με προ διετίας μήνυμα». Το κυρίως ρεπορτάζ φιλοξενείται στη σελίδα 4, με υπέρτιτλο «ΚΚΕ - 17ο Συνέδριο - Επίθεση Παπαρήγα κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ στην εισηγητική της ομιλία» και τίτλο «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας για οικονομία και εθνικά». Διαβάζουμε κάποια αποσπασματικά στοιχεία από την κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ καθώς και ορισμένες φράσεις από τα όσα εισηγητικά ειπώθηκαν για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Με υπότιτλο «Το Μέτωπο» παρατίθεται ένα μικρό σε έκταση κείμενο που όμως εστιάζει όχι στη σχετική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά στις αδυναμίες που εντοπίζει η εισήγηση στη δράση των ΚΟ.

Στην ίδια σελίδα καταχωρούνται δύο αυτόνομα ρεπορτάζ. Το ένα σχετικό με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ελληνικών κομμάτων και το δεύτερο με τίτλο «Μεγάλος απών στα 91 του ο Χ. Φλωράκης» αναφέρεται στο μήνυμα του επίτιμου προέδρου στα 85χρονα του Κόμματος, δίνονται ορισμένες πληροφορίες για το βίντεο που προβλήθηκε και αφορούσε στην ιστορική διαδρομή του Κόμματος και μια περιγραφή του διάκοσμου της αίθουσας όπου διεξάγεται το Συνέδριο.

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Υπό τον τίτλο «Το ΚΚΕ καθορίζει στόχους και αγνοεί τον Συνασπισμό» φιλοξενείται το σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4, συνοδευόμενο από φωτογραφία. Η εφημερίδα φιλοξενεί αναγγελτικό και στην πρώτη σελίδα, όπου διαβάζουμε: «Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί στόχο της ηγεσίας του κόμματος, επισήμανε η γενική γραμματέας της ΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα με εισήγηση της οποίας άνοιξαν χτες στον Περισσό οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου». Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας περιλαμβάνονται ορισμένα στοιχεία από την εισήγηση που αφορούν στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και στο σύνθημα του Συνεδρίου που είναι η ισχυροποίηση του Κόμματος.

«ΕΘΝΟΣ»: Στη σελίδα 11 ανάμεσα στα άλλα σχόλια η εφημερίδα φιλοξενεί ένα με τίτλο «Πλήρης ομοφωνία» όπου αναφέρει ότι οι «θέσεις της ΚΕ συνάντησαν την πλήρη ομοφωνία των μελών του κόμματος, με μόνο 19 κατά και 59 λευκά - μάλλον θυμίζει άλλες εποχές - χωρίς όμως να δοθούν στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των μελών του κόμματος». Στο κυρίως θέμα στη σελίδα 13 ένα εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Αλέκα: Εμείς και οι άλλοι» και υπότιτλο «"Δεν υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ" διακήρυξε στην εναρκτήρια ομιλία της η Α. Παπαρήγα. Εκλεισε την πόρτα για συνεργασία με τον ΣΥΝ». Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τον τίτλο του ρεπορτάζ ο συντάκτης του αναφέρει ότι αυτός «αποτυπώνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα που διέπνεε την εναρκτήρια ομιλία». Ακολουθούν ορισμένες φράσεις από την εισήγηση και κάποια στοιχεία του ρεπορτάζ της έναρξης.

«ΑΥΓΗ»: Ολόκληρη την 6 σελίδα αφιερώνει η εφημερίδα στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Η μισή περιλαμβάνει το ρεπορτάζ με τίτλο «Χωρίς Χαρίλαο το συνέδριο του ΚΚΕ», το οποίο ξεκινά επισημαίνοντας την απουσία του Επίτιμου Προέδρου, όχι καταγράφοντάς την απλά, αλλά με τρόπο που να αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι «τρέχει». Μάλιστα, υπογραμμίζει αναφερόμενη στον Χ. Φλωράκη πως «είναι χαρακτηριστικό ότι δεν απέστειλε ούτε καν γραπτό χαιρετισμό»... Ακολουθούν κάποια μικρά αποσπάσματα από την εισήγηση που αφορούν στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Σ' αυτό το σημείο ο συντάκτης του ρεπορτάζ σχολιάζει αφ' ενός ότι η «Αλέκα Παπαρήγα προσδιόρισε τη στάση του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό υπογραμμίζοντας την άρνηση διαλόγου με τα κόμματα της αριστεράς» και ότι η αναφορά στο ΣΥΝ «επιβεβαιώνει ότι το "μέτωπο" είναι μια απλή διακήρυξη». Τώρα, ποια ήταν αυτή η αναφορά. Αντιγράφουμε την «Αυγή»: «Αυτό που κρίνεται δεν είναι οι διακηρύξεις αλλά οι προγραμματικές θέσεις οι οποίες κινούνται στον ευρωμονόδρομο των 4 ελευθεριών του Μάαστριχτ και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων»! Επονται ορισμένα στοιχεία για το ποιοι χαιρέτισαν και την παρουσία 80 ξένων αντιπροσωπειών.

Ο Βασίλης Πριμηκήρης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, αναλαμβάνει στην υπόλοιπη μισή σελίδα, με άρθρο του, να πείσει για τον απομονωτισμό του ΚΚΕ. Το άρθρο φέρει τίτλο «Η φυγή από τον πολιτικό απομονωτισμό είναι μονόδρομος».

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» (ΡΙΖΟΣ): Στη σελίδα 7 ένα μονόστηλο δίνει απλά την είδηση και μια ελάχιστη γεύση από την έναρξη των εργασιών.

«ΧΩΡΑ»: Ο αναγνώστης της εφημερίδας μαθαίνει για το Συνέδριο του ΚΚΕ επειδή σ' αυτό χαιρέτισε εκπρόσωπος της ΝΔ. Η εφημερίδα απλά φιλοξενεί ορισμένα αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Β. Μεϊμαράκη.


Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης

Καθώς το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ διανύει σήμερα την τρίτη μέρα των εργασιών του, οι κατά τόπους Οργανώσεις του Κόμματος διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμήν της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών, υποδεχόμενες μ' αυτό τον τρόπο αντιπροσωπείες των ξένων κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών κομμάτων που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 80. Αρκετά απ' αυτά εκπροσωπούνται σε υψηλό επίπεδο, από τους γραμματείς ή τους προέδρους τους, ενώ 15 κόμματα απέστειλαν γραπτά μηνύματα καθώς δεν μπόρεσαν για αντικειμενικούς λόγους να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, είχαν προγραμματιστεί 11 εκδηλώσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Νίκαια, Μενίδι, Πάτρα και Χαλκίδα, εκ των οποίων οι 7 πραγματοποιήθηκαν χτες, Πέμπτη, και οι επόμενες θα γίνουν αύριο, Σάββατο.

-- Στη Χαλκίδα, στο θέατρο «Παπαδημητρίου», στις 7 μ.μ., με τις αντιπροσωπείες από: Κόμμα Εργατών Κορέας, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Φινλανδίας, Αιγυπτιακό ΚΚ, ΠΑΝΤΣ Αλγερίας, ΚΚ Ιρλανδίας.

-- Στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, οι Αχτίδες Δημόσιας Διοίκησης, Κατασκευών, Βιομηχανίας, Υπηρεσιών υποδέχονται τις αντιπροσωπείες από: Κίνημα για την 5η Δημοκρατία Βενεζουέλας, ΚΚΡΟ, ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), ΚΚ Αλβανίας, ΕΜΕΠ Τουρκίας, ΣΚ Λετονίας και ΚΚ Βουλγαρίας «Γκ. Ντιμιτρώφ».


-- Στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60) η Αχτίδα 5ου και 6ου Διαμερίσματος υποδέχεται τις αντιπροσωπείες από: ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βουλγαρίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ΚΚ Νορβηγίας, ΚΚ Ρουμανίας, ΚΚ Μακεδονίας, Σοσιαλιστική Συμμαχία Ρουμανίας.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61) η Δυτική Αχτίδα θα υποδεχτεί τις αντιπροσωπείες από τα ΚΚ Σουδάν, ΚΚ Πολωνίας, ΚΚ Χιλής, ΚΚ Ισπανίας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Ιαπωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ