ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Πληρώστε και για τις... καθυστερήσεις!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για «αλλαγή της μεθοδολογίας στον τρόπο κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου» - το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια καρκινοβατεί κάπου μεταξύ αδιαφάνειας, καθυστερήσεων και προστίμων από την ΕΕ - μίλησε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, ωστόσο η φημολογία οργιάζει πως η νέα μεθοδολογία θα στηριχτεί στη δραστική αύξηση του λεγόμενου «κτηματόσημου», του ειδικού τέλους που τώρα ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Θυμίζουμε ότι η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου ξεκίνησε το 1994 με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2009 και θα στοίχιζε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 250 δισ. δρχ. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθεί ούτε καν σε ποσοστό 6,4% της συνολικής έκτασης της χώρας, ενώ η ΕΕ επέβαλε πρόστιμα και πήρε πίσω 100 εκατ. ευρώ, με τα οποία είχε συγχρηματοδοτήσει το έργο, επικαλούμενη διάφορες ατασθαλίες και καθυστερήσεις.

Με λίγα λόγια, την ανικανότητα - ή και τις λοβιτούρες - των κυβερνήσεων θα κληθεί να πληρώσει πάλι ο λαός...

Τι θα 'πρεπε να γίνει;

«Σοβαρές παρατυπίες» παραδέχονται αξιωματούχοι της Ιρακινής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής ότι έγιναν στις εκλογές της 30ής Γενάρη. Αυτό έγινε γνωστό, ενώ ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι πανηγυρισμοί για τη «νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας» στο Ιράκ, που «έγινε παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή».

Εκτός, λοιπόν, από το γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν υπό στρατιωτική κατοχή, ότι οι εκλογικοί κατάλογοι συμπληρώθηκαν λειψά και κρυφά, και ότι οι κατοχικοί στρατιώτες ήταν αυτοί, που, ουσιαστικά, διεξήγαγαν την προεκλογική εκστρατεία (με αφισοκολλήσεις και διανομή ψηφοδελτίων), τώρα έρχονται καταγγελίες και προσφυγές να κηλιδώσουν τη «χρυσή επιτυχία» της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την ίδια την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, αληθεύουν οι καταγγελίες ότι σε διάφορες σουνιτικές πόλεις πολλοί ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, γιατί «δε λειτούργησαν τα εκλογικά τμήματα».

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αναφέρεται η Μοσούλη (που δεν ήταν και η πλέον ταραγμένη πόλη του βορείου Ιράκ), όπου τουλάχιστον 15.188 άνθρωποι δεν ψήφισαν, ελλείψει εκλογικών τμημάτων. Επίσης, από τις 475 κάλπες που άνοιξαν στην πόλη, οι 40 έφθασαν στη Βαγδάτη για την τελική καταμέτρηση χωρίς να έχουν σφραγιστεί... Οποιος υποψιαστεί ότι μπορεί το περιεχόμενό τους να έχει νοθευτεί, σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για υπερβολή. Κατά τα άλλα, πάντως, η επωδός είναι σταθερή: «Η δημοκρατία και η ελευθερία νίκησαν στο Ιράκ»... Τι θα έπρεπε να γίνει, δηλαδή, για να μη «νικήσουν» μετά από όλα αυτά;

Ιστορίες με φιλοσόφους

Τι σχέση μπορεί να έχει μια φιλική σχέση δύο φιλοσόφων τη δεκαετία του 1930 με τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης Μπους; Μη βιαστείτε να απαντήσετε.

Τα δύο αυτά πρόσωπα είναι ο Λίο Στράους και ο Καρλ Σμιτ. Το 1932, ο Σμιτ είχε δώσει μια συστατική επιστολή στον Στράους, που ήλπιζε να κερδίσει μια υποτροφία του Ιδρύματος Ροκφέλερ στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά, ο Στράους είχε δημοσιεύσει μια ευνοϊκή κριτική για ένα βιβλίο του Σμιτ.

Οι δρόμοι των δύο φιλοσόφων και φίλων χώρισαν στα μέσα της ίδιας δεκαετίας. Ο Εβραίος Λίο Στράους, στο αφόρητο κλίμα της ναζιστικής Γερμανίας, αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου αναδείχτηκε σε κορυφαίο ακαδημαϊκό και, σήμερα, θεωρείται ο γκουρού της κυβέρνησης Μπους. Ο Σμιτ παρέμεινε στη Γερμανία, όπου αναδείχτηκε σε κορυφαίο ιδεολόγο της κυβέρνησης του Χίτλερ -μεταξύ άλλων, τεκμηρίωσε τη θεωρία της προληπτικής δράσης. Σύμφωνα με την οπτική που παρουσίασε, όποια χώρα δεν ήταν σύμμαχη, ή υποτελής, της Γερμανίας, ήταν εχθρός της.

Τώρα, μπορείτε, να απαντήσετε στην αρχική ερώτηση, όπως και να κάνετε τους όποιους συσχετισμούς θεωρείτε σκόπιμους...

«Chipita» - Χαροκόπειο

Ενα ζωντανό παράδειγμα για το πώς οι ιδιωτικές εταιρίες μπορούν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια και να καθορίζουν ακόμα και τα προγράμματα σπουδών, μας έδωσε μια καταγγελία που έφτασε στην εφημερίδα και αφορά το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Για να αποκτήσουν δυο επιπλέον βαθμούς σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, οι φοιτητές καλούνται επί της ουσίας να κάνουν έρευνα αγοράς, μέσω ερωτηματολογίων και προσωπικών συνεντεύξεων, για τα προϊόντα της εταιρίας «Chipita»!

Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς οι εταιρίες μπαίνουν στις σχολές. Αν δεν μπει ισχυρός φραγμός σ' αυτή την κατάσταση, μπορεί να δούμε σε λίγα χρόνια να υλοποιείται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να παίρνουν τα ιδρύματα και τα Τμήματα το όνομα του χορηγού τους. Σα να λέμε... «Chipita» - Χαροκόπειο ή «Γερμανός» - Πολυτεχνείο..!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πιο ψηλά

Προχωράμε!

Δυναμικά μπροστά!

Είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα.

Με όπλο μας τις ομόφωνα ψηφισμένες από χτες πολιτικές αποφάσεις του Κόμματός μας.

Με επαναβεβαιωμένη και από το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ την κατακτημένη στη δράση ιδεολογικο-πολιτική ενότητά μας.

Με ανεβασμένο τον πήχη των απαιτήσεων προχωράμε μπροστά!

Για να δυναμώσουμε τη θέση μας στο μαζικό κίνημα, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη.

Με μέτρο την απαιτητικότητα του σήμερα και του αύριο.

Με ανάπτυξη στο ανώτατο δυνατό όριο του πνεύματος της συλλογικότητας.

Με βάθεμα και άνοδο της θεωρητικής στάθμης όχι μόνο στη γνώση της κοσμοθεωρίας μας αλλά και στις παραπέρα επεξεργασίες.

Για να είναι η μέχρι τώρα ανοδική πορεία πιο ουσιαστική, διαρκώς ανοδική, με διαρκώς λιγότερα τα βαρίδια και τις αδυναμίες.

Προχωράμε μπροστά!

Με όπλο την αυτοκριτική στη δουλιά μας, όπως αυτή εκφράστηκε και στις εργασίες του Συνεδρίου.

Και με απόφαση: Η ωρίμανση που εκφράστηκε στις εργασίες, να εκδηλωθεί άμεσα στην προσπάθεια για να αναπροσαρμοστεί το επίπεδο της καθοδηγητικής δουλιάς, να προσανατολιστεί πιο εύστοχα η δράση στα λαϊκά προβλήματα, στη συμμαχία, στην υπόθεση του σοσιαλισμού, με επίκεντρο την εργατική τάξη, τη νεολαία, τις γυναίκες.

Εχουμε σχέδιο δράσης, έχουμε θέσεις, έχουμε τις πολιτικές αποφάσεις μας.

Κι έχουμε επίσης καθαρό ότι η ισχυροποίηση του Κόμματος, που όλοι συμφωνήσαμε, είναι ένα πολύπλευρο καθήκον με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Οτι η βελτίωση της δουλιάς μας πρέπει να εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα και σ' όλους τους δείκτες.

Εχουμε μπροστά την αναδιάταξη των δυνάμεων και αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας την ιδεολογική, θεωρητική, πολιτική δουλιά, την ανάπτυξη της θεωρίας, την εύστοχη διαπάλη με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.

Είναι στο χέρι μας να εξαντλήσουμε, όσο εξαρτάται από εμάς, τις υποκειμενικές δυνατότητες στο θέμα των συσπειρώσεων και των συμμαχιών. Στη δράση μας στις μαζικές οργανώσεις, στην πλούσια προπαγάνδα, στη μαζική προσέλκυση νέων δυνάμεων στο Κόμμα, στην παραπέρα οικοδόμησή του στην εργατική τάξη, αλλά και στην αύξηση των δυνάμεών μας από τα άλλα λαϊκά στρώματα, ειδικά τις νεότερες ηλικίες.

Δεσμευτήκαμε να φτάσουμε στο 18ο Συνέδριο μέσα από μια διαρκώς ανοδική πορεία, με ανανεωμένες όλες τις δυνάμεις μας.

Προχωράμε μπροστά, είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα.

Με βαθιά γνώση ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός, σαν τελευταίο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κρατικομονοπωλιακό στάδιό του, είναι το κατώφλι για το σοσιαλισμό, είναι αυτό το ίδιο το σημερινό σύστημα που παρέχει στην εργατική τάξη και τα εφόδια για να κάνει τη δική της αντεπίθεση, να τον ανατρέψει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ