ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ΜΜΕ ανήκουν στο λαό

Χρόνια υπήρξα μέλος και οπαδός του ΚΚΕ με πολλή δουλιά στο συνδικαλισμό. Οι τοποθετήσεις μου κατά κανόνα ήταν και είναι καλόπιστη κριτική, όχι υμνολόγια. Ετσι θα σταθώ και σήμερα στο πλαίσιο του διαλόγου. Το τι εξωτερικά βλέπουμε στην TV, το τι προπαγάνδα αστική, είναι γνωστά. Ιδια σε ραδιόφωνο και Τύπο. Γνωστά και τα αίτια: Τα ΜΜΕ στα χέρια ανθρώπων υπηρετών και υποτελών στην πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό.

Εγκλημα πρώτου μεγέθους που δεν προβάλλεται, προπαντός στις εκλογές, στο βαθμό που απαιτεί το μέγεθος του εγκλήματος. Δεν προβάλλεται σχεδόν καθόλου η εναλλακτική λύση, λύση που είναι βέβαιο ότι θα βρει ανταπόκριση, σ' όλους. Οτι δηλαδή τα ΜΜΕ θα πρέπει πάση θυσία να περάσουν στους κοινωνικούς φορείς: Δήμους, νομαρχίες, μαζικούς φορείς, κόμματα, φιλειρηνικές οργανώσεις κλπ.

Πέντε άνθρωποι πάντα υποτελείς στην πλουτοκρατία να έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης (θα πρόσθετα και της εκπαίδευσης) είναι έγκλημα και δεν αντέχει σε καμία λογική. Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για ελεύθερες εκλογές και δημοκρατία μ' αυτούς να ενημερώνουν τους πολίτες; Πρέπει όλα αυτά να τα προβάλουμε και να παλέψουμε ν' αλλάξουν.

Αποσ. Λιόλιος

«Να μελετάμε τη θεωρία μας»

Το έργο των κομμουνιστών είναι μακροχρόνιο γι' αυτό δεν πρέπει να χάνουμε την υπομονή μας. Αποστολή μας είναι να αλλάξουμε την κοινωνία, αυτή όμως δε θ' αλλάξει με λουλούδια. Θα χρειαστούν θυσίες.

Με λύπη μου διαπιστώνω πως δεν αγοράζουμε όλοι το «Ριζοσπάστη» μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους; Με την άγνοια και αδιαφορία; Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο μικρόβιο από την άγνοια και την αδιαφορία. Η γνώση είναι το φάρμακο έλεγε ο Ουγκώ.

Διαβάζω και μας λένε πως το κόμμα μας έκανε λάθη. Ασφαλώς και έκανε, λάθη δεν κάνουν οι νεκροί και τα αγάλματα. Η ήττα του 1944-45 οφείλεται στον ανεπαρκή ιδεολογικό εξοπλισμό και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Η ηγεσία μας, όλο το Κόμμα, οφείλει να μελετά το μαρξισμό - λενινισμό για να μην την ξαναπληρώσουμε.

Σχετικά με την κατάρρευση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση δεν μπορώ να έχω γνώμη μιας και έχω άγνοια γύρω από αυτά τα θέματα. Διαβάζω στις Θέσεις, σελ. 10, θέση 5, το ΚΚ Κίνας στο τελευταίο του συνέδριο αποδέχτηκε τη συμμετοχή καπιταλιστών στις γραμμές του. Στο ηρωικό Βιετνάμ ίδρυση Χρηματιστηρίου, αν και είναι υπόθεση δική τους εμένα, όμως, με λυπούν.

Τελειώνοντας να πω τη γνωστή φράση που έλεγε ο μεγάλος ηγέτης του παγκόσμιου κινήματος Δημητρώφ: «Μελέτη και δουλιά, δουλιά και μελέτη, όχι ευχές».

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΟΥΛΙΔΗΣ

Πανόραμα Δράμας

Ξαναχρησιμοποιημένα φιαλίδια;

Κύριε υπουργέ (Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) με μεγάλη απορία, αλλά και στη συνέχεια αγανάκτηση και φόβο διαπίστωσα ένα πράγμα, πέρα για πέρα απαράδεκτο. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 9/2/2005 στις 8.50 π.μ. μετέβην στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Αγία Σοφία Πειραιά, συνοδεύοντας τη σύζυγό μου, Αννα Βαγγελάκου, για λήψη αίματος στο μικροβιολογικό τμήμα. Οταν βγήκε από το τμήμα λήψης μου ανέφερε ότι είδε και ρώτησε για τα φιαλίδια που παίρνουν αίμα, ότι αυτά τα πλένουν και τα ξαναχρησιμοποιούν! Και εμείς ρωτάμε, κύριε υπουργέ, φιαλίδια που είναι μιας χρήσης πώς είναι δυνατόν να ξαναχρησιμοποιούνται; Και ποιος μπορεί να μας καθησυχάσει, κύριε υπουργέ, ότι - όσο και αν λένε ότι αυτά αποστειρώνονται - αποκλείονται εστίες μικροβίων ή καταλοίπων, από προηγούμενες λήψεις;

Φιαλίδια που είναι μιας χρήσης δεν είναι δυνατόν να τα ξαναχρησιμοποιήσει το ΙΚΑ. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό είναι επικίνδυνο, ζητάω - είμαι βέβαιος και όλοι οι ασφαλισμένοι - να συστήσετε, τόσο στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, που παραδέχτηκαν αυτό το πράγμα, όσο και σε όλα τα υποκαταστήματα, αυτό επιβάλλεται άλλωστε, τα φιαλίδια μετά τη χρήση τους να πετιούνται.

Κύριε υπουργέ, ως αρμόδιος επί του προκειμένου, έχετε και την αποκλειστική ευθύνη για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία, τόσο με την επάρκεια όλων των ειδικοτήτων από γιατρούς, όσο και στην πιστή εφαρμογή για την υγιεινή των αρρώστων ασφαλισμένων και να μην ξαναχρησιμοποιήσουν τα ίδια φιαλίδια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΓΓΕΛΑΚΟΣ, Κερατσίνι


ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ, Συκιές Θεσσαλονίκης. Στο Ιράκ οι κατακτητές προωθούν εκλογική λύση σύμφωνα με τα συμφέροντα των εισβολέων. Εντάξει, ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν δικτάτορας. Ο λαός, όμως, καθαιρεί όποιους δεν του αρέσουν, απ' το ανώτατο αυτό αξίωμα. Δεν είναι, λοιπόν, επιτυχία η μη νόμιμη αυτή πράξη των εκλογών παρωδία που έκαναν οι κατακτητές στο Ιράκ. Το ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σπεύδουν να επικυρώσουν ως νόμιμη τη διαδικασία, απλώς δείχνει πώς εννοούν τη δημοκρατία τους κατά τα συμφέροντά τους. Και ο ΟΗΕ, απλώς, με τη στάση του, μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει τίνος συμφέροντα υπηρετεί, πάντως όχι του ιρακινού λαού και, γενικότερα, των λαών.

Ξέχασαν το λαό

Είμαι ιερέας και ανήκω στην εκκλησία της Κρήτης. Ταπεινός δούλος του θεού και ο όνομά μου ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΡΙΜΗΣ, εφημέριος Τεφελίου του Νομού Ηρακλείου. Βέβαια αυτά δεν έχουν και πολλή σημασία. Σημασία έχει ότι ανησυχώ για τα τελευταία γεγονότα. Ανησυχώ για τα σκάνδαλα που καταγγέλλονται από τα ΜΜΕ και αφορούν ανθρώπους της εκκλησίας. Γιατί εν Χριστώ, αδελφοί; Θα απαντήσω με λίγα λόγια και σταράτα. Διότι η διοίκηση της εκκλησίας έχει ξεφύγει του κοινωνικού προορισμού της. Προορισμός που είναι συνέπεια της χριστιανικής διδασκαλίας για Αγάπη.

Οι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα εξουσιάζοντες ξέχασαν τα κάθε λογής προβλήματα του εργάτη, του αγρότη και του λαϊκού κλήρου, του κλήρου της υπαίθρου και άλλων κοινωνικών τάξεων και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πολυθρόνα τους. Η εκκλησία έχει γίνει η καλύτερη στήριξη της πλουτοκρατίας, των ολίγων, των εχόντων.

Απολίτιστοι

Γ.Α. ΧΑΛΑΡΗΣ. Διάβασα το άρθρο σου της 20.01.05 της στήλης ΕΠΩΝΥΜΩΣ για το πώς προστατεύουν οι χασάπηδες τους πολιτισμούς των λαών. Βέβαια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία του τρόπου προστασίας όταν αυτοί μη έχοντας πολιτισμό δεν μπορούν να ανεχθούν άλλους πολιτισμούς. Εκαναν κράτος - «πολιτισμό» σφάζοντας άοπλους Ινδιάνους και συνεχίζουν να σφάζουν άοπλους από συνήθεια.

Αυτή τη φορά έχουν και συνεργάτες, για να «μοιράζεται» η κατηγορία, έχοντας και τους Πολωνούς να ξηλώνουν - λεηλατούν για «σουβενίρ» τα μουσεία της Βαγδάτης. Αυτοί βέβαια, όπως γράφεις, υπό το «βλέμμα» των αφεντικών - αμερικανικών δυνάμεων μετέτρεψαν σε στρατόπεδα τους αρχαιολογικούς χώρους της Βαβυλώνας. Στέλνω αντίγραφο αυτού του άρθρου σου στην UNESCO. Ισως να μη διάβασαν... Θα στείλω επίσης και σημερινό σου άρθρο: ΟΛΛΑΝΔΙΑ Παράδεισος κλεμμένων έργων τέχνης. Δεν ξέρω από πού αλλού να ζητήσουμε βοήθεια για να σωθούν τα πολιτιστικά μνημεία του Ιράκ.

Συνεχίζουμε έως το τέλος!

Μπορεί να πέρασαν τα χρόνια/ και να 'ρθανε τα γηρατειά,/ όμως ακόμα τραγουδάει η ΕΠΟΝίτικη γενιά.

Μπορεί ν' ασπρίσαν τα μαλλιά μας/ να 'χει κυρτώσει το κορμί/ μα η φλόγα μέσα μας δε σβήνει/ ως τη στερνή μας την πνοή.

Μαζί με μας χιλιάδες άλλοι/ π' έχουνε φύγει τώρα πια/ ή πέσανε μέσα στη μάχη/ για την τιμή, τη λευτεριά!

Παίρνουμε μέρος στους αγώνες/ που κάνει τώρα η εργατιά/ κι έτσι ανταμώνουμε στους δρόμους/ τα νιάτα και τα γηρατειά.

Κι όταν εμείς, όπως κι οι άλλοι/ θα 'χουμε φύγει απ' τη ζωή/ έχουμε πίστη πως το δίκιο/ θα θριαμβεύσει μέσ' τη Γη!

Κι ότι το κόμμα το δικό μας/ το τιμημένο ΚΚΕ,/ θα λευτερώσει το Λαό μας/ που δεν τον πρόδωσε ποτέ!

ΜΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΗΣ

ΕΠΟΝίτης

Αναζητήσεις

Αναζητώ τον αδελφό μου ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΑΝΤΕ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ που γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Λεύκα Δομοκού Φθιώτιδας. Ως διμοιρίτης του ΔΣΕ τραυματίστηκε στη μάχη του ΜΑΛΙΜΑΔΙ και μεταφέρθηκε με άλλους συναγωνιστές τραυματισμένος το 1949 στη ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Από τότε παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες αναζήτησης και μέσω του ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, αγνοείται η τύχη του. Οποιος γνωρίζει κάτι ή ήταν μαζί του στο Λόχο, ή τη Διμοιρία του, παρακαλώ να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο: 2421 0 69170 (ΜΠΑΝΤΕ ΛΕΜΟΝΙΑ, αδελφή του).

- Αναζητώ το θείο μου ΜΠΕΡΜΠΕΡΗ ΙΩΑΝΝΗ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ που γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Ευξηνούπολη του Αλμυρού Μαγνησίας. Μαχητής του ΔΣΕ σε μάχη στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και μετά τραυματίας, χάθηκαν τα ίχνη του. Φαίνεται ως αγνοούμενος από το 1949. Οποιοι γνωρίζουν κάτι ή ήταν μαζί του στην ομάδα, παρακαλώ να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα: 2421062919 και 2421069170- Μπερμπέρης Αλέξανδρος του Νικολάου (ανιψιός).

Αγώνας για τα λαϊκά συμφέροντα

Παρακολούθησα στη ΝΕΤ (14-12-04) την εκπομπή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με προσκεκλημένους τον Σπ. Χαλβατζή από το ΚΚΕ, τον Π. Λαφαζάνη από το ΣΥΝ, τον Κασίμη από τη ΝΔ και τον Χυτήρη από το ΠΑΣΟΚ. Ρώτησαν Χυτήρης και Κασίμης γιατί το ΚΚΕ δεν το εμπιστεύεται ο λαός; Το ΚΚΕ, όμως, λέει την αλήθεια, παλεύει για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση. Τα άλλα κόμματα δε θέλουν ισότητα, ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, θέλουν δούλους ανέργους, μισθοφόρους στρατιώτες, πολέμους, λένε πολλά ψέματα. Ενώ οι κομμουνιστές είναι και διεθνιστές, δε χωρίζουν τους ανθρώπους από το χρώμα, τη θρησκεία, την πατρίδα, όλοι είναι ίσοι.

Τη Γαλλική Επανάσταση ρίχτηκαν όλοι να την πνίξουν. Ο Ροβεσπιέρος εκτελέστηκε για τα ιδανικά, ισότητα, ανεξιθρησκία, όχι πολέμους. Την Κομμούνα του Παρισιού την έπνιξαν, γιατί; Μα ήταν ΦΩΣ. Τη ρωσική επανάσταση ρίχτηκαν όλοι να την πνίξουν, δεν τα κατάφεραν. Σήμερα με δολοπλοκίες τα κατάφεραν, αλλά τα οράματα είναι άσβεστα!


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΑΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ