ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αγεφύρωτο παραμένει το «ρήγμα»

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η πορεία των διατλαντικών σχέσεων αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των ιμπεριαλιστών την ερχόμενη Τρίτη

Φτωχή σε αποτελέσματα, τουλάχιστον σε σχέση με τους διαφημιζόμενους μεγαλεπήβολους στόχους των διοργανωτών της, αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Τζ. Μπους. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ.

Επίσημα, στόχος της Συνόδου είναι η γεφύρωση του ενδοατλαντικού ρήγματος που αναδείχτηκε με ένταση στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ώστε οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι» να «αναβαθμίσουν» τη στρατιωτική συμμετοχή τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά και να συμπορευτούν με τις ΗΠΑ συνολικότερα στον «εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής».

Ωστόσο, παρά την προεργασία που έχει γίνει, με τις «ευρωπαϊκές περιοδείες» των Ράις - Ράμσφελντ την περασμένη βδομάδα, ωστόσο ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, για να ξεπεραστούν οι «διαφορές» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, απλούστατα γιατί παραμένουν στο ακέραιο οι λόγοι που τις τροφοδοτούν: Η αέναη διαμάχη μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών πόλων για το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη.

Η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αλλάξει, βέβαια, προτεραιότητες και στόχους στη δεύτερη θητεία της, που δεν είναι άλλοι από την επέκταση και εδραίωση της αμερικανικής ηγεμονίας στο πλαίσιο της νέας τάξης. Οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι» δεν αμφισβητούν βέβαια την αμερικανική πρωτοκαθεδρία και ηγεμονία, διεκδικούν όμως μεγαλύτερο μερίδιο στο μοίρασμα της λείας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ακριβώς από τα ανταλλάγματα που θα πάρουν στην κατεύθυνση αυτή θα εξαρτηθεί περισσότερο η βελτίωση του κλίματος, παρά η γεφύρωση του χάσματος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ηδη, ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι θέλει συγκεκριμένα ανταλλάγματα, για να «νομιμοποιήσει» τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των Αμερικανών ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, θέλει μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και αλλαγές στην «αρχιτεκτονική» του ΝΑΤΟ, ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις σε «πιο ισότιμη βάση». Με άλλα λόγια, να υποχρεωθούν οι ΗΠΑ να «παίρνουν μαζί τους» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους «συμμάχους» της ΕΕ και να σταματήσουν να τους αγνοούν επιδεικτικά, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι «Ευρωπαίοι» θέλουν στο ΝΑΤΟ να λαμβάνονται «πολιτικές αποφάσεις» για τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, από το πρωτόκολλο του Κιότο και το διεθνές ποινικό δικαστήριο, μέχρι τον καθορισμό των «στόχων» της μηχανής του θανάτου. Οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών - μελών της ΕΕ παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο φιλοατλαντιστής πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μπαρόζο παραδέχτηκε ότι «δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα, εάν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με άλλες χώρες για τα φλέγοντα θέματα στον πλανήτη».

Αν και ο Πρόεδρος Μπους, που φτάνει αύριο το βράδυ στην Ευρώπη, αναμένεται να χρησιμοποιήσει μια «πιο ήπια γλώσσα» απέναντι στους «Ευρωπαίους», δεν προτίθεται να δείξει ότι άλλαξε στόχους και πολιτική. Αντίθετα, θα επιχειρήσει να δείξει ότι «έκαναν λάθος οι Ευρωπαίοι», που δε συμμετείχαν στον πόλεμο κατά του Ιράκ, και άρα, τώρα πρέπει να επανορθώσουν και όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά και για το Ιράν και τη Συρία. Το επιχείρημα των Αμερικανών για το Ιράκ είναι η «επιτυχία» των πρόσφατων εκλογών - φαρσοκωμωδία, ως απόδειξη ότι προχωράει ο «εκδημοκρατισμός» της χώρας!

Γενικότερα, η περιοδεία Μπους στην Ευρώπη θα έχει στην ατζέντα πολλά και κρίσιμα ζητήματα, στα οποία επιδιώκει τη συναίνεση των «Ευρωπαίων».

Το πρώτο «στοίχημα» για τη βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων εξακολουθεί να παραμένει το Ιράκ, αλλά στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν Λίβανος, Συρία, Ιράν, ενώ φημολογείται ότι ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ θα θέσουν και το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στις ΗΠΑ, Τζον Μπρούτον, επισημαίνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Λίβανο κατόπιν της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, πρόκειται ως φαίνεται, να κυριαρχήσει στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο Αμερικανός ηγέτης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο Τζον Μπρούτον αναμένει ότι ο Μπους θα προχωρήσει σε μια «σκληρή» δήλωση για τη Συρία επί ευρωπαϊκού εδάφους. «Αυτό είναι ένα πεδίο (σ.σ. η κατάσταση στο Λίβανο) όπου Ευρώπη και Αμερική μπορούν να κάνουν πολλά μαζί», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της ΕΕ.

Οσον αφορά στο Ιράν τώρα, οι διαφορές Ουάσιγκτον - Ευρώπης παραμένουν. Οι ΗΠΑ ζητούν την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων έναντι της Τεχεράνης, την ώρα που η «τρόικα» Γερμανίας - Γαλλίας - Βρετανίας επιχειρεί μέσω της διπλωματικής οδού να επιτύχουν τον ίδιο στόχο, τη λεηλασία των πετρελαίων της χώρας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ενώ την Τετάρτη θα αναχωρήσει για τη Γερμανία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ. Στη συνέχεια, ο Μπους θα μεταβεί στη Σλοβακία και στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Π.Κ.

Θεσμοθετούν το Μεσαίωνα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ για το «ευρωσύνταγμα»

Με το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» θεσμοθετείται ο Μεσαίωνας για τους εργαζόμενους υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και δηλώνει ότι θα πρωτοστατήσει στην πάλη εναντίον του, αλλά και σε όλες τις αντιδραστικές συνθήκες και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί για ψήφιση στη Βουλή το λεγόμενο ευρωσύνταγμα, τη συνταγματική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς ούτε καν να τη θέσει στην κρίση του λαού, ούτε και να του δώσει τη δυνατότητα της πολύπλευρης ενημέρωσής του για τα χαρακτηριστικά του και για το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό το ευρωσύνταγμα, συνταγματοποιεί όλες τις μέχρι τώρα αντιλαϊκές συνθήκες της ΕΕ. Αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο της εξουσίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και έχει στόχο να αναγάγει σε υπέρτατο νόμο τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα, τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης του κεφαλαίου, συνολικά την ασύδοτη δράση και εκμετάλλευσή του σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Από την άλλη, με τους ευρωτρομονόμους, με τα ευρωεντάλματα, με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης και με μια σειρά άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς που εμπεριέχονται πλέον στο λεγόμενο ευρωσύνταγμα, επιδιώκεται η θωράκιση του κράτους των πολυεθνικών και η ενδυνάμωση της πυγμής και της επίθεσής του κατά των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων όλων των χωρών της ΕΕ. Ετσι θεσμοθετείται ο μεσαίωνας για τους εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει στην πάλη κατά του "ευρωσυντάγματος", σε συνδυασμό με την πάλη κατά του Μάαστριχτ και όλων των αντιδραστικών συνθηκών και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ενσωματώνονται στο "ευρωσύνταγμα".»

Προετοιμάζονται οι μαζικές οργανώσεις

Σε πυρετό προετοιμασίας ζουν οι Βρυξέλλες ενόψει της επίσκεψης Μπους, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 22 Φλεβάρη. Φοιτητές, εργαζόμενοι και όλα τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς ετοιμάζονται να «υποδεχτούν» τον Αμερικανό πρόεδρο, με κοινή πορεία διαμαρτυρίας, το απόγευμα της Δευτέρας, στο κέντρο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ στο Βιετνάμ

Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τους Κύριλλο Παπασταύρου και Αλέκο Χαλβατζή, μέλη του Γραφείου του ΚΣ, αναχωρεί τη Δευτέρα 21/2 για το Βιετνάμ, προκειμένου να συμμετάσχει στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ και τη 2η Διεθνή Προπαρασκευαστική Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθούν από 25 έως 28/2 στο Ανόι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ