ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπαραθέσεις μακριά από τα προβλήματα

Η δευτερολογία της Αλ. Παπαρήγα

Στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα δεν άφησε ασχολίαστη τη δικομματική κοκορομαχία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για θέματα μάλιστα που δεν αφορούσαν το αντικείμενο της συζήτησης. Επειδή, είπε χαρακτηριστικά, καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια, είναι αδύνατον για τρία ολόκληρα χρόνια να πάμε με αντιπαραθέσεις του στιλ «μου είπες σου είπα, μου έκανες σου έκανα κλπ.» που δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα.

Σήμερα τόνισε, η συζήτηση ήταν για τα αγροτικά αλλά για το θέμα είπατε πολύ λίγα πράγματα. Απευθυνόμενη δε στον Γ. Παπανδρέου, τον κάλεσε να βοηθήσει προκειμένου «να τσακωνόμαστε μεταξύ μας πάνω σε ουσιαστικά ζητήματα»...

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάγκη να προχωρήσει η τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων είπε ότι τη διαδικασία αυτή δεν μπορεί να την κάνει από μόνος του ένας μικρομεσαίος αγρότης ακόμα και εάν παράγει ποιοτικά προϊόντα. Την τυποποίηση, τόνισε, μπορεί να την κάνει το κράτος αλλιώς θα την προχωράνε οι μεγαλοαγρότες και οι βιομήχανοι.

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι για το τι και πόσο θα παράγεται στη χώρα μας πρέπει να το καθορίζουν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, το κλίμα της και επίλυση των εγχώριων διατροφικών αναγκών. Αυτό, είπε, δεν είναι εθνικός απομονωτισμός και πρόσθεσε ότι ούτε οι εξαγωγές προϊόντων αποφασίζονται ελεύθερα από τη χώρα μας. Οι εξαγωγές έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ με βάση την οποία έχουν χαθεί για τη χώρα μας διάφοροι εξαγωγικοί προορισμοί ενώ έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αρα, κατέληξε, το πόσο και τι θα παράγουμε πρέπει να το αποφασίζουμε εμείς, έχοντας και διεθνείς ανταλλαγές, χωρίς όμως συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός στις επισημάνσεις της Αλ. Παπαρήγα ισχυρίστηκε ότι την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων μπορούν να την κάνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες μέσω των συνεταιρισμών και με κίνητρα από το κράτος. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι για το τι και πόσο παράγει η χώρα μας το αποφασίζει η αγορά και ανέφερε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού. Για την ΕΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι στηρίζει πλουσιοπάροχα τα αγροτικά προϊόντα τα οποία χωρίς τις επιδοτήσεις δε θα άντεχαν στη διεθνή αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ