ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2000
Σελ. /36
Να συγκροτήσουμε το αντίπαλο δέος στα μονοπώλια!
Περιοδεία στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποίησε χτες ο Ορ. Κολοζώφ, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ανταπόκριση).-

Τις θέσεις του ΚΚΕ ανέπτυξε ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ κατά την περιοδεία του χτες στο Ηράκλειο της Κρήτης, στα πλαίσια της οποίας έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου έκανε εκτενή αναφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, στην εικόνα της ελληνικής κοινωνίας λίγο πριν την είσοδό της στην ΟΝΕ, στην παιδεία, καθώς και στην πρωτοφανή ένταση του αυταρχισμού και των κατασταλτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται εναντίον κάθε είδους λαϊκής κινητοποίησης.

Συγκεκριμένα, ο Ορ. Κολοζώφ αναφερόμενος στο Ελσίνκι σημείωσε πως εκεί προωθήθηκε απροκάλυπτα η παρέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας μέσω της παροχής βοήθειας στην αντιπολίτευση, αλλά και μέσω της καλλιέργειας αποσχιστικών τάσεων στο Μαυροβούνιο. Συμπλήρωσε, πως στο Ελσίνκι χαράχτηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, στο όνομα της δήθεν στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων. Εκτενή αναφορά έκανε στην απόφαση για συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού, που θα υλοποιεί επεμβάσεις όπως αυτή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως τόνισε ο βουλευτής σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σταδιακή μετατροπή των εθνικών στρατών σε επαγγελματικούς, καθώς έτσι αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές επιπτώσεις και τα ηθικά διλήμματα που τίθενται από την κοινωνία και τους στρατευμένους νέους.

Αναφορά έγινε και στο διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας των Βαλκανίων», το οποίο, όπως ειπώθηκε, ουσιαστικά θα δημιουργήσει ένα επιτελείο το οποίο θα κρίνει κατά πόσο μια χώρα είναι δημοκρατική, αν οι εκλογικές της διαδικασίες διεξάγονται σωστά και αν το οικονομικό της σύστημα είναι το ζητούμενο, διατηρώντας το δικαίωμα επέμβασης στις χώρες της Βαλκανικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας.

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε ακόμη και στους οικονομικούς δείκτες που παρουσιάζονται σαν κριτήρια για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Π.χ. στον πληθωρισμό αλλά και στην ανεργία που αυξάνει ακόμη και με τα στοιχεία της ΕΕ, παρότι επιμένει να υπολογίζει ως εργαζόμενους τους ημιαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενους, εμφανίζοντας έτσι σημαντικά χαμηλότερα τα ποσοστά τους. Τόνισε επίσης ότι η αύξηση του ΑΕΠ, από τη στιγμή που όλο και περισσότεροι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αποδεικνύει τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων.

Για τα ζητήματα που απασχολούν γενικότερα τον ελληνικό λαό και ειδικότερα στο θέμα της Παιδείας τόνισε πως: «Οξύνοντας την κοινωνική ανισότητα η κυβέρνηση έρχεται να προωθήσει νόμους με ξεκάθαρα ταξικό περιεχόμενο σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, οδηγεί έτσι χιλιάδες μαθητές έξω από το σχολείο, στη "χωματερή" των ΤΕΕ, αφού οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον οικονομικό φόρτο των φροντιστηρίων».

Αναφορικά με το θέμα του κυβερνητικού αυταρχισμού επισήμανε ότι «όσοι αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τον ολοένα εντονότερο μηχανισμό καταστολής της κυβέρνησης. Οι απεργίες στην Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κριθεί καταχρηστικές και παράνομες. Ακόμα διεξάγονται χιλιάδες δίκες εναντίον αγροτών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Με το "ιδιώνυμο" Γιαννόπουλου οι αρχές επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα στα υπό κατάληψη σχολεία. Ολα αυτά αναδεικνύουν ξεκάθαρα την εικόνα μιας χώρας με πρόβλημα δημοκρατίας».

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό, ώστε να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση. Κάτι που μπορεί να γίνει, όπως υπογράμμισε, μόνο με τη δημιουργία ενός αντίπαλου δέους απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα που ουσιαστικά συμπορεύονται σε επίπεδο θέσεων. Με τη δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου που θα μάχεται σε προοδευτική κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο Ορ. Κολοζώφ συναντήθηκε με εκπροσώπους των εκδοροσφαγέων Αλικαρνασσού και συζήτησε το φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει από τη στιγμή που ο Δήμος αποφάσισε χωρίς σχεδιασμό να κλείσει τα σφαγεία καθιστώντας τους ουσιαστικά άνεργους. Συναντήθηκε ακόμα και μίλησε με εργαζόμενους και στελέχη του ΟΤΕ για τα κρίσιμα προβλήματα του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ