ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΗΠΑ
Παράσταση μιάμισης ώρας...

«Ηταν μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με μορφή και χρόνο, που καθιστούσε αδύνατη την εις βάθος συζήτηση», σχολίασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, βγαίνοντας από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της «Συνόδου», μέσα σε μιάμιση ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κλήθηκαν να ανταλλάξουν απόψεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος ΗΠΑ και ΕΕ, δίνοντας μία παράσταση, για τα μάτια του κόσμου, που μετέδωσαν όλα τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Τα θέματα που εθίγησαν, μεταξύ άλλων, από τους 10 εισηγητές, ήταν η κατάσταση στα Βαλκάνια, η τρομοκρατία, το Ιράκ, το Ιράν, η Μέση Ανατολή, κ.ά. Κάθε ομιλητής είχε στη διάθεσή του 3 λεπτά περίπου, στα οποία έπρεπε να επιχειρηματολογήσει, εάν ήταν αυτό δυνατό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας στους «25», δήλωσε την επιθυμία βελτίωσης των διατλαντικών σχέσεων, ενώ είπε χαρακτηριστικά «ας αφήσουμε τις παλιές διαφορές μας, για να προχωρήσουμε σε μία νέα εποχή», συνεχίζοντας την επίθεση φιλίας στην ΕΕ.

Στο θέμα του Κοσσόβου, που επίσης εθίγη κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξε συμφωνία ότι η κατάσταση δεν μπορεί να επανέλθει στα δεδομένα προ '99, αλλά ούτε και να υπάρξει καθεστώς ανεξαρτησίας, χωρίς να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι κίνδυνοι - δηλαδή τι συμφέρει περισσότερο οικονομικά ΕΕ και ΗΠΑ...

Αλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όλοι οι συνομιλητές τόνισαν ότι όταν οι δύο πλευρές εργάζονται μαζί, ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχουν, όταν οι στόχοι τους και οι επιδιώξεις τους είναι ίδιες, τότε μπορεί να επιτευχθούν πολλά.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, στα λίγα λεπτά που του αντιστοιχούσαν, αναφέρθηκε στην κατάσταση στα Βαλκάνια και το «ευρωσύνταγμα», ενώ απέφυγε δήλωση μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά το τέλος της Συνόδου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες, που έφεραν τον Αγγλο πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να καλεί τον Ερντογάν να αποδεχτεί την Κυπριακή Δημοκρατία στο ΝΑΤΟ, δήλωσε παντελή άγνοια, ενώ σημείωσε αμφιβολίες, αφού η Κύπρος δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Η πληροφορία διαψεύστηκε και από την πλευρά Ερντογάν.

Αναφερόμενος στις «προσκλήσεις για διάλογο» πάνω στο Κυπριακό, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά «καλό θα είναι αυτοί που μας μιλούν για διάλογο, να μας εξηγήσουν τι εννοούν, γιατί αν είναι για να μας πείσουν να επαναφερθεί το Σχέδιο Ανάν, ως έχει, αυτό είναι αδύνατο, αφού ο λαός το απέρριψε». «Δεν είναι κάθε διάλογος χρήσιμος, πρόσθεσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, γιατί το Κυπριακό συζητείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οταν θα αρχίσουμε να το συζητάμε εκτός ΟΗΕ, τότε θα το υποβιβάσουμε μόνοι μας από διεθνές σε δικοινοτικό πρόβλημα».

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία, σημείωσε ότι προκαλούν δυσαρέσκεια η κατολίσθηση των σχέσεων των δύο χωρών και στις δηλώσεις των Βρετανών, ότι δε θα αναγνωρίσουν το κατεχόμενο τμήμα της βόρειας Κύπρου, η Λευκωσία απαντά «ευχαριστούμε για το τίποτα», αφού αυτό δε γίνεται εκ των πραγμάτων.

Τέλος ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις χειραψίες που έκανε, να μη θεωρούν τις φιλοφρονητικές επαφές, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια τέτοιων γεγονότων, ως ουσιαστικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ