ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξέλιξη νέο κύμα ανατιμήσεων

Ηδη τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζουν να αναρτήσουν στα ράφια τους τις νέες τιμές σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης που φτάνουν μέχρι και 24%, ενώ άρχισε ήδη ο χορός των ανατιμήσεων σε καφέδες - πρόχειρο φαγητό

Μπροστά σε νέα λαίλαπα ανατιμήσεων που θα κλιμακώσει παραπέρα τα αδιέξοδα που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της αβάσταχτης ακρίβειας σε είδη πλατιάς κατανάλωσης βρίσκονται ήδη οι εργαζόμενοι με τις πρώτες ανατιμήσεις του τριμήνου Φλεβάρη - Απρίλη να εμφανίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι ανατιμήσεις που γνωστοποιούν οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ φτάνουν μέχρι και 24% και περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα βασικών ειδών διατροφής, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης κ.ά. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις τιμών αφορούν αλκοολούχα ποτά μέχρι 24%, αλλαντικά μέχρι 15%, γιαούρτια, γάλατα και τυροκομικά μέχρι 15%, όσπρια 4%-14%, αρτοσκευάσματα μέχρι 12%, ζαχαρώδη μέχρι 9%, κατεψυγμένα είδη μέχρι 9%, αρτοσκευάσματα μέχρι 12%, χαρτικά 3%-8%, εμφιαλωμένα νερά 8%, είδη προσωπικής υγιεινής μέχρι 7%, καφέδες και σοκολάτες 3%-6%, μαργαρίνες, μουστάρδες, χυμοί, ξίδια, κονσέρβες μέχρι 4%, ζυμαρικά 3%-13%.

Στο μεταξύ, το δρόμο για μεγάλες ανατιμήσεις σε καφέδες και πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού, που ήδη οι τιμές τους βρίσκονται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, άνοιξε με αυξήσεις τιμών που επέβαλε πρόσφατα μεγάλη αλυσίδα μικρογευμάτων. Η συγκεκριμένη αλυσίδα αύξησε τις τιμές: της τυρόπιτας από 1,10 σε 1,15 ευρώ (ποσοστό αύξησης 4,54%), του κρουασάν από 1,10 σε 1,20 (ποσοστό 9,1%), της ζαμπονοτυρόπιτας από 1,40-1,50 ευρώ (ποσοστό 7,14%), του ελληνικού καφέ από 0,90 σε 0,95 ευρώ (5,5%) και του διπλού ελληνικού από 1,40 σε 1,50 (ποσοστό 7,14%), του φραπέ και του ζεστού νες καφέ από 1,30 σε 1,40 του μικρού (7,7%) και από 1,50 σε 1,60 ευρώ του μεγάλου (6,66%)και του φυσικού χυμού από 1,60 σε 1,70 ευρώ (6,25%) και του μεγάλου από 2,10 σε 2,20 ευρώ (ποσοστό 4,76%).

Την ίδια στιγμή η πρόκληση της κυβέρνησης και ο εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων δεν έχει όρια. Ενώ η επίθεση που δέχονται τα λαϊκά εισοδήματα από το μεγάλο λιανεμπορικό και βιομηχανικό κεφάλαιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα κύματα ανατιμήσεων να διαδέχονται το ένα το άλλο, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με πρόσφατες δηλώσεις του επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει από τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να εξωραΐσει το πρόβλημα της ακρίβειας και να το εμφανίσει μικρότερο σε σύγκριση με την περίοδο της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον εγκωμίασε προκλητικά τη στάση των επιχειρηματιών, κάνοντας λόγο για... «υπευθυνότητα και την αυτοσυγκράτηση των φορέων της αγοράς»!

Παράλληλα, την ώρα που η ακρίβεια πλήττει ανελέητα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και κάνει όλο και πιο ελαφρύ το «καλάθι της νοικοκυράς», ο υφυπουργός Ανάπτυξης - επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις - ανακοίνωσε την αλλαγή του συστήματος... αναγραφής των τιμών! Ετσι, η τιμή ενός προϊόντος, που πωλείται με 1,32 λεπτά (μέχρι σήμερα η τιμή του αναγραφόταν 1,32 Λ) με το νέο τρόπο θα αναγράφεται 1,32 Ε...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αύξηση κερδοφορίας 40,4%

Στα 142,5 εκατ. ευρώ εκτινάχτηκαν τα καθαρά κέρδη του 2004

Ακόμη μεγαλύτερα ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο απέσπασε για το 2004 η δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ισολογισμός της Τράπεζας Πειραιώς, που δημοσιοποιήθηκε χτες. Στο ίδιο, περίπου, μήκος κύματος αναμένεται να εκτιναχτεί και η κερδοφορία των περισσότερων ντόπιων τραπεζικών ομίλων, οι οποίοι θα ανακοινώσουν τους ισολογισμούς τους στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, η μάζα των καθαρών κερδών του Ομίλου της Πειραιώς για το 2004 εκτινάχτηκε στα 142,5 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό αύξησης της κερδοφορίας να φτάνει στο 40,4%! Ηταν, δηλαδή, 14 φορές πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο. Οπως ανακοίνωσαν, πρόκειται για την «υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου από άποψη κερδοφορίας». Και αυτό, σε μια περίοδο που οι «αυξήσεις» που δίνονται σε μισθούς και συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε καν τον επίσημο πληθωρισμό.

Ο ισολογισμός του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου εμφανίζει τα παρακάτω:

  • Καθαρά κέρδη: Διογκώθηκαν στα 142,5 εκατ. ευρώ (από 101,5 εκατ. για το 2003) με αύξηση 40,4%. Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 217 εκατ. ευρώ (165 εκατ. για το 2003) με αύξηση 31,5%. Το γεγονός και μόνον ότι η μετά από φόρους κερδοφορία ήταν σημαντικά υψηλότερη από την προ φόρων φανερώνει το μέγεθος των φοροελαφρύνσεων που αποκόμισαν από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.
  • Καθαρά έσοδα τόκων: Εφτασαν στα 446,6 εκατ. ευρώ (από 391,2 εκατ.) με αύξηση 14,2%. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την αύξηση των δανείων προς τα νοικοκυριά, καθώς και τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Οπως αναφέρουν, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» στο τέλος του 2004 αποτελούσαν το 3,91% των χορηγήσεων. Τα έσοδα από τις διάφορες προμήθειες, με τις οποίες, χαρατσώνουν, όπως και ο λοιπός ...«ανταγωνισμός», τους πελάτες τους, έφτασαν στα 133,6 εκατ. ευρώ (από 110,1 εκατ.) με αύξηση 21,4%.
  • Εργαζόμενοι: Το 2004 και στις αρχές του 2005 με την εφαρμογή των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» έφυγαν 217 εργαζόμενοι. Το συγκεκριμένο θα αρχίσει να αποτυπώνεται από τους φετινούς (2005) ισολογισμούς. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η μείωση προσωπικού θα μειώσει τις δαπάνες τους κατά 7,2 εκατ. για το 2005 και κατά 11,1 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος 2006.

Σήμερα πρόκειται να ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν το «μπουμ» στα τραπεζικά κέρδη. Χτες ανακοίνωσαν την αλλαγή στο διοικητικό σχήμα. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Δ. Μαντζούνης και εκτελεστικός πρόεδρος ο Γ. Κωστόπουλος.

ΟΜΙΛΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Κοινός «παρονομαστής» τα μεγάλα κέρδη

Μια «καλή χρονιά» ήταν το 2004 για τον όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), σύμφωνα με τη διοίκησή του που χτες παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα για την περασμένη χρονιά, ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδιά της για το 2005. Παρά τις λογιστικές αποτιμήσεις των αποτελεσμάτων σε διάφορα επίπεδα, με συνέπεια και τη διαφοροποίηση των ποσοστών κέρδους, προκύπτει ότι και το 2004 η εταιρία είχε σημαντική κερδοφορία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό και ενδεικτικό στοιχείο για τα πραγματικά περιθώρια κέρδους που έχουν οι εταιρίες του κλάδου, οι οποίες δηλώνουν ότι πουλάνε σχεδόν στο... κόστος σε μια περίοδο που οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και των βενζινών τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Ετσι, με αύξηση τζίρου κατά 3,2%, στα 5,36 δισ. ευρώ, ο όμιλος ΕΛΠΕ παρουσιάζει κέρδη προ φόρων 187 εκατ. ευρώ. Για διάφορους λόγους τα κέρδη αυτά είναι μειωμένα κατά 34% σε σχέση με το 2003. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη εκμετάλλευσης του ομίλου είναι 220 εκατ. ευρώ και παρουσιάζουν αύξηση 14%. Η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 45% εάν δεν αναγκάζονταν για λογιστικούς λόγους και πάλι, να αφαιρέσουν 60 εκατ. ευρώ λόγω της διαφοράς που προέκυψε στην αποτίμηση των αποθεμάτων πετρελαίου του ομίλου «λόγω σημαντικής πτώσης των τιμών» τη στιγμή της αποτίμησης. Μια πτώση που δεν πέρασε φυσικά σε καμία φάση της στον καταναλωτή.

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου, το επόμενο διάστημα η επιχείρηση θα κάνει επενδύσεις ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ και επειδή αναμένεται μια «δύσκολη χρονιά» θα επιδιωχτεί η συμπίεση δαπανών.

Πολλά δισ.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Πάμε κι έξω καλά. Οπως μας ενημέρωσε με σχετική της ανακοίνωση η «Ρολς - Ρόις», πέρσι αύξησε τα θεμελιώδη κέρδη προ φόρων της, κατά 21%! Για να ξέρετε, το σχετικό ποσό των κερδών έφτασε τα 572 εκατομμύρια ευρώ, ή άλλως τα 194 δισεκατομμύρια δραχμές.

Είναι που και στη Μ. Βρετανία δεν αντέχει η οικονομία και γι' αυτό δε δίνονται - γενικά - αυξήσεις μισθών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ