ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΦΕΣΙΑ
Φορτώνουν τη λυπητερή στα λαϊκά στρώματα...

Από 181,7 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε με το «φάκελο διεκδίκησης» το αρχικό κόστος των έργων για τις 19 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, έφτασε τελικά στο 1,5 δισ. ευρώ

Τη λυπητερή από τη χρυσοπληρωμένη φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων κοινοποίησε χτες η κυβέρνηση, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να δώσει το στίγμα των «δυσκολιών» που αντιμετωπίζει, την υποτιθέμενη «ανάγκη» για νέα εισπρακτικά μέτρα, την εμβάθυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και επίσης το στίγμα για νέο γύρο αποκρατικοποιήσεων. Τη λυπητερή καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που θεσμοθετούνται νέα προκλητικά προνόμια και κάθε είδους διευκολύνσεις σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Από τη λίστα των 19 Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας, προκύπτει ότι το αρχικό κόστος στο «φάκελο διεκδίκησης» ήταν 181,7 εκατ. ευρώ, στην αναθεώρηση του ΠΔΕ το 2000 υπερδιπλασιάστηκε στα 371,1 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό κόστος έφτασε στα 1.540 εκατ. (1,54 δισ. ευρώ).

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας, στο πλαίσιο χτεσινής εκδήλωσης, με θέμα «Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στη μεταολυμπιακή περίοδο», δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει στο Μάρτη «καλύτερα δείγματα γραφής» σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Την ίδια περίοδο σκοπεύουν να δώσουν και άλλα δείγματα γραφής στην πλουτοκρατία με το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που αφορά στην παράδοση των μεγάλων και μικρών έργων υποδομής στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε κάθε περίπτωση η λίστα με τις υπέρογκες υπερβάσεις των Ολυμπιακών έργων, που δημοσιοποιήθηκε χτες, αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα τεκμηριώνει το μέγεθος της λεηλασίας και του πλούτου που ενθυλάκωσαν οι μεγαλοκατασκευαστές - εργολάβοι.

Οι υπερβάσεις ανά Ολυμπιακό έργο - σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών - διαμορφώνονται ως εξής: Στην παρένθεση αναγράφεται το τελικό ποσό της δαπάνης των έργων, που προέκυψε μετά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του αρχικού προϋπολογισμού

  • Παναθηναϊκό Στάδιο: 0,3 εκατ. ευρώ (11,5)
  • Κέντρο Υγρού Στίβου: 3,5 εκατ. ευρώ (22,5)
  • Στάδιο Βόλου: 25,1 εκατ. ευρώ (51,4)
  • Ειρήνης και Φιλίας: 3,0 εκατ. ευρώ (29,7)
  • Κανόε-σλάλομ Ελληνικό: 8,5 εκατ. ευρώ (37,1)
  • Ολυμπιακό Κέντρο Τένις: 12,3 εκατ. ευρώ (47,5)
  • Νίκαια Αρση Βαρών: 12,0 εκατ. ευρώ (49,0)
  • Στάδιο Πάτρας: 1,1 εκατ. ευρώ (45,2)
  • Γυμναστήριο Γαλατσίου: 13,7 εκατ. ευρώ (60,5)
  • Κέντρο Σκοποβολής - Μαρκόπουλο: 12,0 εκατ. ευρώ (60,6)
  • Κέντρο Κωπηλασίας Σχοινιά: 25,4 εκατ. ευρώ (76,3)
  • Παγκρήτιο Στάδιο: 38,1 εκατ. ευρώ (63,7)
  • Καυτατζόγλειο Θεσσαλονίκης: 1,1 εκατ. ευρώ (67,9)
  • Βαρέων Αθλημάτων, Ανω Λιόσια: 32,3 εκατ. ευρώ (80,8)
  • Κέντρο Ιππασίας, Τατοΐου-Μαρκόπουλο: 22,6 εκατ. ευρώ (110,4)
  • Κέντρο Ιστιοπλοΐας, Αγ. Κοσμά: 16,5 εκατ. ευρώ (118,5)
  • Μπέιζμπολ, Ελληνικό: 18,7 εκατ. ευρώ (200,4)
  • Ολυμπιακό Στάδιο: 3,1 εκατ. ευρώ (399)

Σημ: Στη λίστα δεν υπάρχει το κόστος του φακέλου διεκδίκησης για το Παγκρήτιο Στάδιο και των Βαρέων Αθλημάτων στα Α. Λιόσια. Επίσης δεν αναφέρεται το προβλεπόμενο στην αναθεώρηση του 2000 για το κόστος του Κέντρου Ιππασίας.

...και διαφημίζουν το ξεπούλημα των υποδομών

Λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση της λίστας με τις προκλητικές υπερβάσεις, που καταγράφηκαν στην κατασκευή των Ολυμπιακών έργων, η κυβέρνηση είχε αξιοποιήσει το βήμα εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΧΡΟ 2005 (πραγματοποιείται στο Αϊτσι της Ιαπωνίας), για να απευθύνει προσκλητήριο σε ξένους επενδυτές να πάρουν μέρος στο πλιάτσικο «της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των υποδομών». Στην εκδήλωση αυτή πήραν μέρος και μίλησαν οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, Γεωργίας Ε. Μπασιάκος, Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, καθώς και οι υφυπουργοί Πολιτισμού Π. Τατούλης και Φ. Πάλλη - Πετραλιά.

Οπως ανέφερε στην ομιλία της η Φ. Πάλλη - Πετραλιά, με αφορμή τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΧΡΟ 2005, θα υπάρξει ενημέρωση Ιαπώνων και ξένων επενδυτών για τις δυνατότητες συμμετοχής τους στη μεταολυμπιακή «αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και των υποδομών». Σύμφωνα με την υφυπουργό, μια πρώτη παρουσίαση θα γίνει και στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις Κάννες της Γαλλίας το προσεχές διάστημα. Δεν έκρυψε, μάλιστα, πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να συμμετάσχουν στους διεθνείς διαγωνισμούς για την εμπορική χρήση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνον έχει αποφασίσει να παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους τις εγκαταστάσεις - που έγιναν με χρήματα του ελληνικού λαού - αλλά διαφημίζει κιόλας σε κάθε ευκαιρία το ξεπούλημα, με στόχο την προσέλκυση ξένου κεφαλαίου στη χώρα μας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, οι υπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν για την προετοιμασία της χώρας με αφορμή τη συμμετοχή στην ΕΧΡΟ 2005, η οποία θα διαρκέσει 6 μήνες, ενώ για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά τρεις επιχειρηματικές αποστολές. Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, και η μεγάλη αγορά της Κίνας και στο πλαίσιο αυτά έχει αποφασιστεί να σταλεί αποστολή στο τέλος του 2005, αρχές του 2006, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και επιχειρηματιών.

ΣΤΕΓΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ
Ζητούν μείωση του ΦΠΑ

Τη μείωση του ΦΠΑ ζητά, για μια ακόμη φορά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στεγνοκαθαριστηρίων - Ταπητοκαθαριστηρίων με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομίας, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου υπερφορολογούνται.

«Η ιδιομορφία του επαγγέλματος, σε συνάρτηση με το άδικο σύστημα φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίνει ένα άκρως αρνητικό περιβάλλον για τον κλάδο μας», επισημαίνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει: «Ο καθαρισμός των ρούχων, υφαντών, ταπήτων, υποβάλλεται αλλεπάλληλα σε ΦΠΑ κάθε φορά που συντελείται καθαρισμός, με συνέπεια στο τέλος η αξία των ειδών αυτών να πληρώνεται στην εφορία στο πολλαπλάσιο απ' ό,τι η αρχική αξία. Δυστυχώς, η τεράστια κρίση του κλάδου και ο αγώνας επιβίωσης μετατρέπει το ΦΠΑ όχι σε φόρο του καταναλωτή, αλλά σε φόρο της επιχείρησης, αφού αναγκάζεται να μειώνει αντίστοιχα την τιμή, για να επιβιώσει με τα λίγα ψίχουλα που απομένουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία πενταετία στον κλάδο έχουμε υποπληθωρισμό και οι τιμές υστερούν του πληθωρισμού».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι το αίτημά της ενισχύεται και από διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ στο φορολογικό πεδίο οι επιχειρήσεις του κλάδου «δέχονται τις σοβαρές επιπτώσεις από το άδικο σύστημα των εξωλογιστικών προσδιορισμών καθώς και των συνοπτικών ελέγχων. Με το σύστημα αυτό μας επιβάλλεται να πληρώνουμε ΦΠΑ που δεν εισπράξαμε και να καταβάλουμε φόρο για εισόδημα που δεν πραγματοποιήσαμε».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι προθεσμίες για τα συνοδευτικά έντυπα

Σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή που αφορά το βασικό έντυπο (Ε1) υποβάλλονται τα τυχόν συνοδευτικά φορολογικά έντυπα, σε περίπτωση που η υποβολή της δήλωσης γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο (μέσω του διαδικτύου).

Σε αυτή την περίπτωση οι προθεσμίες για το Ε9 (αφορά την ακίνητη περιουσία) αρχίζουν να εκπνέουν στις 20 Ιούνη 2005 και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη του 2005. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 ξεκινά στις 10 Ιούνη.

Τα συνοδευτικά έντυπα Ε2 (μισθώματα ακινήτων) και Ε3 (οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων και επαγγελματιών) υποβάλλονται από τις 10 Ιούνη μέχρι τις 10 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ