ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τιμήθηκε η Μέρα του Κόκκινου Στρατού

Από τη συγκέντρωση στη Μόσχα

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στη Μόσχα
Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν για τη Μέρα του Κόκκινου Στρατού, που οι σημερινές αρχές της Ρωσίας την έχουν μετονομάσει σε «Μέρα των υπερασπιστών της Πατρίδας».

Μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση της Μόσχας ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αναφέρθηκε στη «θλιβερή κατάσταση» στην οποία, όπως είπε, έχουν περιέλθει οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας και σημείωσε πως «ο στρατός είναι σήμερα προδομένος. Κάθε ένας πολίτης καταλαβαίνει ότι τον έχουν κοροϊδέψει. Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα. Είμαστε ακόμη ισχυροί, κανείς δε θα μας πειράξει, αν όμως μας βγάλουν το πυρηνικό δόντι, τότε θα μας εξαφανίσουν σαν το ψόφιο λιοντάρι». Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συγκροτήσουν «λαϊκές επιτροπές υπεράσπισης» και να προωθήσουν το αίτημα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που έχει ζητήσει το ΚΚΡΟ για την εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας και για άλλα ζητήματα.

Επίσης σε μήνυμά του για την επέτειο ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, απευθυνόμενος σ' όσους υπηρετούν ή υπηρέτησαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, γράφει: «Στις σημερινές συνθήκες δε φτάνει απλώς να είσαι υπερασπιστής της Πατρίδας. Σήμερα ο καθένας συνειδητός στρατιωτικός, είτε είναι σε υπηρεσία είτε σε αποστρατεία, θα πρέπει να επιλέξει τη θέση του ή στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού, που σ' έναν δύσκολο αγώνα παλεύει για την πλήρη λαϊκή εξουσία, την ελπιδοφόρα εξασφάλιση της άμυνας κι ασφάλειας της χώρας, του υψηλού κύρους των ενόπλων δυνάμεων ή από την πλευρά όσων πρόδωσαν τον όρκο τους και έχουν εξαπολύσει μια γενοκτονία σε βάρος του λαού τους. Εμείς πιστεύουμε πως οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν ξεχνούν την προλεταριακή προέλευσή τους. Πως παρέμειναν πιστές στην Κόκκινη Σημαία της Μεγάλης Νίκης».

Καταγγελίες για διώξεις

Την ίδια ώρα η νομική υπηρεσία του ΚΚΡΟ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γίνεται αναφορά σε στελέχη του ΚΚΡΟ που έχουν συλληφθεί. Ετσι ήδη εδώ και 3 μήνες βρίσκεται στις φυλακές ο Ι. Μαλιακόφ, Α` Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης του Τσεμποξάρι, με κατηγορίες που αφορούν δημόσια ομιλία του.

Σε φυλάκιση ενός χρόνου καταδικάστηκε ο Α. Κιριούσιν, στέλεχος του ΚΚΡΟ και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Κρασναντάρ. Για την ίδια υπόθεση διεξάγεται έρευνα και σε βάρος του δημάρχου του Κρασναντάρ και μέλους του ΚΚΡΟ, Ν. Πρίζα. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, και τα δύο στελέχη του ΚΚΡΟ είχαν αντιταχθεί σε επιλογές του κυβερνήτη της περιοχής να ιδιωτικοποιηθεί δημοτική περιουσία.

Δίωξη έχει κινηθεί και εναντίον στον Μ. Μασκόφτσεφ, κυβερνήτη της περιοχής της Καμτσάτκας και μέλους του ΚΚΡΟ, με την κατηγορία της «υπέρβασης καθήκοντος», καθώς επίσης και ενάντια στον Α. Πογκάρσκι, διευθυντή της τοπικής εφημερίδας του ΚΚΡΟ στην πόλη Ομσκ, με την κατηγορία της «δυσφήμισης εκπροσώπου των αρχών».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της νομικής υπηρεσίας του ΚΚΡΟ, δεν έχει προχωρήσει η διαλεύκανση παλαιότερων υποθέσεων δολοφονίας στελεχών του ΚΚΡΟ, όπως του βουλευτή Β. Μαρτιάνοφ, του Ρ. Σαντίκοφ, Α` Γραμματέα της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΡΟ στο Μπουίνσκ, καθώς και του μέλους του ΚΚΡΟ Β. Στέχοφ και μελών της οικογενείας τους στο χωριό Γκέοργκιεφσκιε στην περιοχή της Σταυρούπολης.


Ι. Π.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέα αναβολή στην παρουσίαση της κυβέρνησης...

ΡΑΜΑΛΑ.-- Νέα αναβολή πήρε - και χτες... - η παρουσίαση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης στην 85μελή Βουλή καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών της Φατάχ που ελέγχουν το Κοινοβούλιο δε φάνηκαν να πείθονται απ' τις νέες προσπάθειες του πρωθυπουργού Αχμέτ Κορέι να συνθέσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο θα κυριαρχούν οι ειδικοί και οι τεχνοκράτες... Και αυτό γιατί όπως διαφάνηκε στη χτεσινή θυελλώδη (κεκλεισμένων των θυρών) συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς με τους βουλευτές της Φατάχ, το πρόβλημα δεν ήταν η υπουργοποίηση ανθρώπων (κύρια στενών συνεργατών του πρώην ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ) που κατηγορούνταν για διαφθορά, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αχμέτ Κορέι... Ομως, η μάλλον καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου Αμπάς φάνηκε να κατευνάζει τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των βουλευτών της Φατάχ, με βασικό επιχείρημα πως θα πρέπει να παραμερίσουν τις επικρίσεις τους, γιατί (όπως τους είπε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος...) η νέα κυβέρνηση «θα έχει ζωή μόλις μερικούς μήνες», αφού ούτως ή άλλως επίκεινται οι παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Ιούλη. Ενδεικτικό της τεταμένης κατάστασης στις σχέσεις της πλειοψηφίας των βουλευτών της Φατάχ (και του Προέδρου Αμπάς) με τον Αχμέτ Κορέι ήταν πως ο τελευταίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη, προτιμώντας να διαμείνει στο σπίτι του στο προάστιο της Ιερουσαλήμ Αμπού Ντις...

Οι βουλευτές πάντως απάντησαν στον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς πως θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση Κορέι, με δύο βασικές προϋποθέσεις: αφ' ενός, να μην υπουργοποιηθούν ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Σαάθ και ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ, αφ' ετέρου ο Αχμέτ Κορέι να τους παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, προτού την εμφανίσει στη Βουλή ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης...

Δεν έγινε γνωστό εάν και αυτές οι απαιτήσεις των βουλευτών υιοθετήθηκαν αργότερα απ' τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, αλλά το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να παρουσιαστεί σήμερα στο Κοινοβούλιο ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης...

ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ
Συνάντηση για γερά νεύρα

«Στο διάλογο της Ρωσίας με τις ΗΠΑ δεν υπάρχει χώρος για όσους δεν έχουν γερά νεύρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σεργκέι Πριχόντκο, λίγο πριν τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών στην Μπρατισλάβα, σήμερα.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, τις «αντικειμενικές δυσκολίες», «τις τραχύτητες και μερικές φορές τις αντιπαραθέσεις», παραμένει ο «στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΜΕ τη συνάντηση δε θα απασχολήσουν μόνο οι εξελίξεις στο Ιράκ και την Κεντρική Ασία, αλλά και οι σχέσεις της Ρωσίας με το Ιράν και τη Συρία. Επίσης από τις ΗΠΑ αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν τις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, όπως το ζήτημα του «εκδημοκρατισμού» της Ρωσίας, αλλά και της φύλαξης των ρωσικών πυρηνικών και βιολογικών όπλων.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
«Σε μια κλωστή» η εκεχειρία

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Το υπουργείο Αμυνας της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε χτες ότι σημειώθηκε «επίθεση» ανταρτών της οργάνωσης «Τίγρεις των Ταμίλ» ΕΕΛΑΜ με ένα νεκρό στρατιώτη και έναν τραυματία, στην τρίτη επέτειο σύναψης της διμερούς εκεχειρίας στη χώρα. Ωστόσο, το ειδησεογραφικό «site Tamilnet», που πρόσκειται στην αυτονομιστική οργάνωση, έκανε λόγο για έναν τραυματία και έναν αγνοούμενο. Η «εκεχειρία» έχει τεθεί, από την τραγωδία του τσουνάμι και στη συνέχεια, εν αμφιβόλω, ειδικά μετά τη δολοφονίας υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης που οι «Τίγρεις» απέδωσαν σε ενόπλους που συνδέονται με την κυβέρνηση. Την Τρίτη, η οργάνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση στο Κολόμπο ότι διεξάγει «μυστικό πόλεμο». «Ανησυχία» εξέφρασαν διεθνείς μεσολαβητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ