ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ
Συναινετική πρόγευση «φαρμακερών» αποφάσεων

Συμπόρευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη «νέα πολιτική»

Η χτεσινή ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ) έδωσε μια πρόγευση των «φαρμακερών» αποφάσεων της κυβέρνησης της ΝΔ - με την ολόπλευρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ - για τη νέα πολιτική στο φάρμακο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι.

Κεντρικό σημείο των προσεγγίσεων - προς την οποία συγκλίνουν και αρκετοί φορείς - είναι ότι το φάρμακο αποτελεί «βιομηχανικό και καταναλωτικό προϊόν» που έχει και «κοινωνικές διαστάσεις». Αυτή η προσέγγιση σημαίνει πρωτίστως νέα προνόμια προς τους φαρμακοβιομήχανους.

Αποκαλυπτική ήταν η κατάληξη του χαιρετισμού του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει, «χωρίς διακρίσεις τη φαρμακοβιομηχανία στο επιχειρησιακό και επιστημονικό κομμάτι». Είναι μια θέση προσαρμογής στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τα πρωτεία στην έρευνα.

Τη θέση αυτή υπερθεμάτισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκουλάκης, λέγοντας ότι στα πλαίσια του διαλόγου για το φάρμακο μπορεί να εξευρεθεί μια συναινετική λύση. Στη λογική της αγοράς, πέρα απ' τους αφορισμούς για τη «νεοφιλελεύθερη προσαρμογή στο φάρμακο», κινήθηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΝ Γ. Τόλιου, που - μεταξύ των άλλων - ζήτησε τη σύσταση Γραμματείας Φαρμάκου και τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στην Επιτροπή Τιμών για τα Φάρμακα.

Ενα συνοπτικό περίγραμμα της πολιτικής της κυβέρνησης έδωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Βασίλης Κοντοζαμάνης, που συμμετέχει και στην Ομάδα που συγκρότησε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης. «Τα νέα μέτρα, είπε ο Β. Κοντοζαμάνης, προσεγγίζουν συνολικά το ζήτημα της φαρμακευτικής περίθαλψης και εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό της μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας. Π.χ. δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, αν δεν έχουμε σχεδιάσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα προμηθειών, έχοντας λύσει πρώτα το πρόβλημα των χρεών των νοσοκομείων και λαμβάνοντας τα μέτρα εκείνα που δε θα δημιουργήσουν νέα χρέη. Της κατάργησης της λίστας θα ακολουθήσουν μέτρα για την αναδιοργάνωση του ΕΟΦ. Αλλαγή του οργανογράμματος, διαφορετική φιλοσοφία των θυγατρικών, εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου κλπ. Σήμερα, η Ελλάδα δε διεκδικεί ρόλο στο σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα».

Οι στρατηγικοί άξονες, όπως τους περιέγραψε ο Β. Κοντοζαμάνης, της νέας πολιτικής είναι: Απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Βελτίωση της καθημερινής επαφής του πολίτη με τις υπηρεσίες Υγείας. Συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών. Αποδοτική χρήση των πόρων. Εκσυγχρονισμός των μηχανισμών διοίκησης του συστήματος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός -που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική - τάχτηκε κατά της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και υπέρ της ενίσχυσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Γ. Συκιανάκης είπε ότι είναι αναπόφευκτη η αύξηση κατανάλωσης φαρμάκων και των αντίστοιχων δαπανών και ζήτησε σταθερό αναπτυξιακό σχέδιο. Φαίνεται ότι οι φαρμακοβιομήχανοι ενδιαφέρονται, πρωτίστως, για τη στρατηγική προοπτική και στα πλαίσια αυτά εντάσσουν τις άμεσες απαιτήσεις τους, όπως η τιμολόγηση των φαρμάκων ή η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.

Κίνητρα για συνεργασία με τις πολυεθνικές, αλλά και χρησιμοποίηση μέσα απ' το σύστημα, ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θ. Τρύφων.

Τα στοιχεία για την αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα παρουσίασε στη χτεσινή ημερίδα ο πρόεδρος της ΠΟΙΕ Γ. Κονιδάρης, αναφέροντας ότι το 70% των φαρμάκων είναι εισαγόμενα, το 20% παραγόμενα και το 10% συσκευαζόμενα.

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΒΟ
Αποτελέσματα της ΝΑΤΟικής πρόσδεσης

«Οι εξελίξεις στην ΕΛΒΟ και η φθίνουσα πορεία της είναι αποτέλεσμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της αποκρατικοποίησης, της πρόσδεσης της αμυντικής βιομηχανίας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η μείωση των θέσεων εργασίας, οι απολύσεις, η μερική απασχόληση, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων είναι τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής».

Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή «τα μέτρα που προωθεί η Διοίκηση της ΕΛΒΟ (τριήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, "εθελούσιες" έξοδοι και απολύσεις), παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις. Τα μέτρα πρέπει να τα δούμε δεμένα με το γενικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, τη συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας του συνόλου της ελληνικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που έχουν στρατηγική σημασία».

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ πιστεύει πως σήμερα είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απαιτήσουν με την πάλη τους:

-- Να μην υλοποιηθούν οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί σχεδιασμοί κυβέρνησης και διοίκησης της επιχείρησης.

-- Να μην σταματήσει άμεσα η πολιτική της διαρκούς συρρίκνωσης και υποβάθμισης της παραγωγικής δραστηριότητας της ΕΛΒΟ.

-- Να επανέλθει άμεσα η επιχείρηση υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

-- Να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Βιομηχανίας που θα δραστηριοποιείται στο γενικό συντονισμό των δραστηριοτήτων των επιμέρους βιομηχανιών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απεργούν στις 10 Μάρτη

Να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία των γιατρών στις 10 Μάρτη και, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, στην απεργία στις 17 Μάρτη και να αγωνιστούν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας, καλεί τους γιατρούς η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών.

Στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ενώ η κυβέρνηση βαθαίνει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη συγχορδία και του ΣΥΝ αποφάσισαν να ζητήσουν ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και να ξεκινήσουν διάλογο με το υπουργείο Υγείας.

Στην αντίπερα όχθη ο εκπρόσωπος της ΔΠΚ Γιατρών, Τ. Χρονάς, τόνισε την αναγκαιότητα να μπει στην πρώτη γραμμή η ενημέρωση του λαού για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία και η ανάπτυξη συντονισμένων αγώνων για την ανατροπή της.

Δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων

Η τοποθέτηση της Λ. Μεθωνιού στην ημερίδα

Το φάρμακο είναι αναγκαίο και υποχρεωτικό μέσο για την πρόληψη τη θεραπεία ασθενειών, την αποκατάσταση της υγείας και συνδέεται με το βασικό κοινωνικό δικαίωμα όλων των εργαζομένων, για ισότιμη, δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών Υγείας, τόνισε η Λ. Μεθωνιού, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό της στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη, ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέα μέτρα για το φάρμακο που θα συμβάλουν στην παραπέρα οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, είπε σε άλλο σημείο η Λ. Μεθωνιού και κατέληξε: «Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να ενισχύσουν την ενότητά τους, τους αγώνες τους, την κοινή δράση με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενάντια στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών της στηριγμάτων. Να αναμετρηθούν με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με απαγορευμένη την επιχειρηματική δράση, στα πλαίσια του οποίου το φάρμακο θα διατίθεται δωρεάν, χωρίς καμιά συμμετοχή σε όποιον το έχει ανάγκη σύμφωνα με ιατρική συνταγή. Ενα τέτοιο σύστημα Υγείας, μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια μιας διαφορετικού τύπου οικονομικής ανάπτυξης, όπου σκοπός θα είναι η ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και όχι το κέρδος. Η έρευνα, η παραγωγή, η εμπορία, η διάθεση του φαρμάκου να είναι στην ευθύνη ενός ενιαίου κρατικού φορέα με λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ