ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ανεβάζει ρυθμούς το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα
  • Την Παρασκευή, 18 Μάρτη, στις 7.00 το απόγευμα η συγκέντρωση στα Προπύλαια και η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Το αγωνιστικό πρόγραμμα των επόμενων μηνών

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) μπαίνει δυναμικά στην τελική ευθεία για το μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια και την πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Χτες βράδυ, με πρωτοβουλία της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παναττική σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης για το συντονισμό και την προετοιμασία της κινητοποίησης, αλλά και παραπέρα των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν καθώς το 2005 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, 60 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, 60 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι και 50 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Χαιρετισμό στη χτεσινή σύσκεψη απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ε. Μαχαίρας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη το αντιπολεμικό κίνημα με τη δράση του να προλάβει τους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επισήμανε ότι το αντιπολεμικό κίνημα για να μπορέσει να παίξει το ρόλο του θα πρέπει να λέει όλη την αλήθεια για το ρόλο όχι μόνο των Μπους και Μπλερ αλλά και συνολικά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχει ανεβάσει τους ρυθμούς του. Αυτό επιβεβαιώνεται, πρόσθεσε, και με το κλίμα που έρχεται από τις περιφερειακές συσκέψεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πρέβεζα, Χαλκίδα, Τρίπολη, Ηράκλειο. Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είπε, είναι να υπάρχει συνέχεια σ' όλη αυτή την κινητικότητα με στόχο οι Επιτροπές Ειρήνης να κάνουν άνοιγμα στο λαό και να συμβάλουν στον απεγκλωβισμό και στην κινητοποίησή του.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΕΕΔΥΕ για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

- Τετάρτη, 16 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

- Παρασκευή, 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

- Τετάρτη, 30 Μάρτη, 7 μ.μ. Ημερίδα με θέμα «Νέοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί - Απειλή για την ειρήνη». Ομιλητές: Δ. Αλευρομάγειρος, Αντ. Κακαράς, Θ. Στοφορόπουλος.

- Σάββατο, 2 Απρίλη, 9 π.μ. Εθνικό Συμβούλιο ΕΕΔΥΕ στο Δημαρχείο της Νίκαιας.

- Τετάρτη, 13 Απρίλη, εκδήλωση με θέμα «Νεολαία και Ειρήνη».

- 13 - 14 Μάη, εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών (9/5/1945) που περιλαμβάνει: Διεθνή συνάντηση αποστράτων. Διεθνή συνάντηση κινημάτων ειρήνης από Βαλκάνια και Ευρώπη.

- Κυριακή, 15 Μάη, Μαραθώνια πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην πλατεία Συντάγματος.

- 6 Αυγούστου, εκδήλωση στην Ακρόπολη για τα 60 χρόνια από τον πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι.

Εντείνονται οι προετοιμασίες στη Βόρεια Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Μακεδονίας - Θράκης

Με στόχο το δυνάμωμα, τη μαζικοποίηση και την πολυμορφία του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος και την καλύτερη οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα με πρώτο μεγάλο σταθμό τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή Σύσκεψη Μακεδονίας - Θράκης την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Στη Σύσκεψη εκφράστηκε η ανάγκη να πραγματοποιήσουν οι Επιτροπές Ειρήνης ένα πλατύ άνοιγμα, ενόψει και των 50 χρόνων της ΕΕΔΥΕ, για ένα μαζικό, μαχητικό και διεκδικητικό αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα, ενώ τέθηκε και το πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Την εισήγηση έκανε η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Εβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Σερρών, Κοζάνης, Πέλλας και ο Ηρ. Τσαβδαρίδης από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.

Η Β. Νικολαΐδου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να ανοίξει τη δουλιά της η ΕΕΔΥΕ, να αποκτήσει συνέχεια στη δράση της και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να βρίσκεται σε ετοιμότητα το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Ακόμα, αναφέρθηκε στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ, τα Βαλκάνια, επικεντρώνοντας στα καθήκοντα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη για το κίνημα στις δοσμένες συνθήκες. Ανέλυσε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του κινήματος σε αντιπαράθεση με τα διάφορα «φόρουμ» που μιλάνε γενικά και αόριστα για την ειρήνη και δε φωτίζουν την πραγματική αιτία. Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ανταλλαγή και μεταφορά εμπειρίας στα πλαίσια της συλλογικής δράσης της ΕΕΔΥΕ και των τοπικών επιτροπών. Τέλος, τόνισε τη σημασία της οικονομικής δουλιάς και της διακίνησης του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ.

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Επιτροπών Ειρήνης μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από τη δράση των Επιτροπών σε πολλά επίπεδα. Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα για την ανταπόκριση που δείχνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία στις θέσεις της ΕΕΔΥΕ. Μεταφέρθηκε εμπειρία για πλευρές της δουλιάς και διατυπώθηκε προβληματισμός για την καλύτερη οργάνωση των οικονομικών, της διακίνησης του περιοδικού, της πολυμορφίας της δράσης και της δημιουργίας δεσμών με φορείς και τον κόσμο. Ακόμα, έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού και ποιότητας ζωής, με τα οποία μπορούν να ανοίξει μέτωπο η ΕΕΔΥΕ. Τέλος, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στον καλύτερο εξοπλισμό όσων δραστηριοποιούνται στο αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα, αλλά και για τη συμβολή των Επιτροπών της Βόρειας Ελλάδας στην ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς.

Σύσκεψη σήμερα στη Λάρισα

Σε σύσκεψη καλεί σήμερα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τους φορείς της πόλης προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που θα γίνουν με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ και έξι χρόνων από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στις 6 Μάρτη η 15η Ειρηνοδρομία

Ο Δήμος Νίκαιας σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς (ΕΕΔΥΕ) και μαζικούς φορείς της πόλης διοργανώνουν την 15η Ειρηνοδρομία - Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης» στις 6 Μάρτη στις 10 π.μ.

Η αφετηρία και ο τερματισμός είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας). Η συγκεκριμένη ειρηνοδρομία γίνεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές θα είναι σε δρόμους της Νίκαιας και συμμετέχουν οι φορείς: Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ), ΟΦΟΝ, Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, ΑΠΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτικής Αττικής, Γυμναστικός Σύλλογος «Ο ΛΟΥΗΣ», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας, Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Σύλλογος Κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΞ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά, Μουσικός Ομιλος Νίκαιας, ΑΟ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ, ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας, Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών ΑΟ Ιωνικού Νίκαιας, ΤΕ Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αγία Τριάδας».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ.: 210. 4278.255 (πρωί), φαξ:210.4252.027 και email: eedye Kokkinias@yahoo.gr



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ