ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Θέτει ξανά θέμα «εγχώριας τρομοκρατίας»

Το κεφάλαιο της «εγχώριας τρομοκρατίας» άνοιξε εκ νέου η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που, εκτός των άλλων, παρατηρείται μια «νέα κινητικότητα» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που σηματοδοτείται με τις επισκέψεις των Μολυβιάτη και Καραμανλή στην Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέφερε στην «ατζέντα» το ζήτημα της «τρομοκρατίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν έχει κλείσει με τη σύλληψη των μελών της «17Ν», αλλά ότι «υπάρχουν και άλλοι, όπως και άλλες οργανώσεις»(!). Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει την εκμετάλλευση του θέματος από τις ΗΠΑ, κυρίως όσον αφορά την εικόνα της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, αλλά την ίδια στιγμή σπεύδει να δηλώσει συμμετοχή στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε είναι μια χώρα απολύτως ασφαλής, όπως άλλωστε φάνηκε τους τελευταίους πολλούς μήνες», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε χθες από το «Ρ», να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Ταυτόχρονα όμως έσπευσε να συνταχθεί με τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» των ΗΠΑ, λέγοντας: «Από την άλλη μεριά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, είναι διαρκής». Στην επισήμανση του «Ρ», αν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέρχεται στο θέμα της τρομοκρατίας λίγο πριν το ταξίδι του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, ο Ευ. Αντώναρος ζήτησε «να μη βλέπουμε συνδέσεις εκεί που δεν υπάρχουν»...

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορά στην Ελλάδα δίνεται έμφαση στη δράση και τις δολοφονίες της «17Ν», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρονται οι συλλήψεις των μελών της! «Ολοι γνωρίζουμε πως η οργάνωση 17Ν έχει συλληφθεί και πως τα μέλη της βρίσκονται στη φυλακή. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι εσωτερικοί τρομοκράτες στην Ελλάδα βρίσκονται στη φυλακή. Υπάρχει, πάντα, η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι, όπως και άλλες οργανώσεις», δήλωσε αφοπλιστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Σε άλλη ερώτηση, γιατί δε γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχή και ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Μπάουτσερ εξήγησε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε πολλά επίπεδα και σε επανειλημμένες περιπτώσεις έχουν εκθειάσει τη διοργάνωση των Αγώνων, αλλά ο σκοπός της προξενικής ενημέρωσης είναι να γνωστοποιεί στους Αμερικανούς τουρίστες την κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι να κάνει αναδρομή σε επιτυχίες που έχει σημειώσει η χώρα.

Κατά την τελευταία ανανέωση της ιστοσελίδας που παρέχει πληροφορίες για όλες τις χώρες του κόσμου, και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι «κάποιες ελληνικές τρομοκρατικές ομάδες έχουν, στο παρελθόν, δολοφονήσει υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ ελληνικές αναρχικές ομάδες επιτέθηκαν πρόσφατα εναντίον αμερικανικών εμπορικών συμφερόντων».

Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη ανανέωση των σχετικών πληροφοριών, το περασμένο καλοκαίρι, δε γινόταν αναφορά στις δολοφονίες, αλλά μόνο στις περιοδικές επιθέσεις αναρχικών σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

Τα υπόλοιπα στοιχεία και αναφορές είναι πανομοιότυπα με αυτά που περιλαμβάνονταν και στην προηγούμενη πληροφόρηση, και επισημαίνεται ότι παρά τις συχνές διαδηλώσεις και απεργίες σπάνια σημειώνονται κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα.

Επαυξάνει... ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής

Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα επανέφερε στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τα θέματα της τρομοκρατίας. Χτες ο Τσαρλς Ρις κατά τη συνάντησή του με τον Π. Μολυβιάτη, υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, με τους οποίους η Ουάσιγκτον μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα. Η τρομοκρατία και η υποτιθέμενη αδυναμία των ελληνικών αρχών να την αντιμετωπίσουν, είναι ένας δοκιμασμένος από τους Αμερικανούς μοχλός άσκησης πίεσης.

Ο υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμαρτυρήθηκε προς τον Αμερικανό πρεσβευτή για την εκτίμηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «δεν είναι όλοι οι εσωτερικοί τρομοκράτες στη φυλακή», παρά την εξάρθρωση της «17Ν», και ότι η χώρα αντιμετωπίζει αυξημένη απειλή από τη διεθνή ισλαμική τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός πρεσβευτής εξήγησε τις αμερικανικές ευαισθησίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας διεθνώς, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν εντελώς αναιτιολόγητες τις εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θεωρούν ότι συνδέονται με την πρόσφατη δολοφονία του αστυνομικού φρουρού έξω από το σπίτι του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, που παραμένει ανεξιχνίαστη. Οι ίδιοι κύκλοι προβλέπουν ότι το κεφάλαιο ελληνική τρομοκρατία θα παραμείνει ανοιχτό από τους Αμερικανούς ως πρόχειρος και δοκιμασμένος μοχλός πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ