ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Από τα χαράματα έχουν δέσει τα πάντα

Να πάρουν μαζικά μέρος στη 48ωρη κινητοποίηση, που άρχισε ήδη, προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου οι ταξικές δυνάμεις

Τη σημαία της απεργίας υψώνουν από σήμερα στις 6 τα ξημερώματα και για 48 ώρες οι ναυτεργάτες όλης της χώρας, δίνοντας τη δική τους απάντηση στο «μαύρο μπλοκ» κυβέρνησης της ΝΔ - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Εφοπλιστών, που με τα αντιλαϊκά αντιναυτεργατικά τους μέτρα πετάνε τους ναυτεργάτες μαζικά έξω από τα καράβια, συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις τους, υπονομεύουν ευθέως τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το βάρος της προετοιμασίας του απεργιακού αγώνα και της περιφρούρησής του, έχουν σηκώσει στους ώμους τους οι ταξικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύονται από την παράταξη της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης «ΝΣΚ» και τις Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, συσπειρωμένες στις γραμμές του ΠΑΜΕ, που ήδη βρίσκονται στα πόστα τους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Στον Πειραιά, οι συνδικαλιστές της ΝΣΚ, ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ από τις 5 το πρωί θα «αλωνίζουν» το λιμάνι, ενώ στις 12 το μεσημέρι καλούν τους απεργούς σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη που βρίσκεται στη μέση του λιμανιού.

Το μήνυμα που απευθύνουν οι πρωτοπόρες αγωνιστικές δυνάμεις προς τον κλάδο είναι να πάρει μέρος μαζικά στην απεργία, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τους ίδιους τους ναυτεργάτες με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και τα προβλήματα που τους έχει φορτώσει η αντιλαϊκή εφοπλιστόδουλη πολιτική της κυβέρνησης.

Να παλέψουν για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, αύξηση αποδοχών κατά 15% 35ωρο με 7ωρο, 5ήμερο. Να απαιτήσουν κατάργηση όλων των νόμων που επιτρέπουν στους εφοπλιστές να τους πετάνε στην ανεργία, προστασία των ανέργων και επίδομα στο 80% του μισθού της ειδικότητας και ο χρόνος ανεργίας να θεωρείται συντάξιμος. Κατώτερη σύνταξη στα 960 ευρώ, καθώς και δημόσια εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, ισοτιμία και αναγνώριση διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς. Κατάργηση του κανονισμού 3577 της ΕΕ για την άρση του καμποτάζ. Καλούν, τέλος, τους ναυτεργάτες να επιβάλουν την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα και το συντονισμό τους με τους εργαζόμενους της στεριάς στις 17 Μάρτη.

Αλλωστε, η κλιμάκωση και ο συντονισμός επιβάλλονται από τις ίδιες τις εξελίξεις καθώς η κυβέρνηση χτες μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη και παραμονές της απεργίας, προδιέγραψε προκλητικά την ένταση της αντιναυτεργατικής πολιτικής με την παροχή νέων προνομίων προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ο υπουργός, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ναυτιλιακής Πολιτικής, δήλωσε ότι «σύντομα θα ασκηθούν συγκεκριμένες πολιτικές στον τομέα της κρουαζιέρας, με στόχο τη νεκρανάσταση του κλάδου που απέμεινε με ένα μόνο πλοίο στην ελληνική σημαία»! Αυτά ακριβώς τα νέα προνόμια που ουσιαστικά εξήγγειλε ο υπουργός τροφοδότησαν παραπέρα την επιθετικότητα των εφοπλιστών, έτσι ώστε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΣΝΠ, ο Π. Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων, αλλά και πρόεδρος του μεγαλύτερου μονοπωλιακού ομίλου, της Αττικα Γκρουπ, που κυριαρχεί στο χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας και έχει αρχίσει να καταπίνει τη μία πίσω από την άλλη της ακτοπλοϊκές εταιρίες, να θέσει ευθέως αξίωση για «αναμόρφωση» του Προεδρικού Διατάγματος 177/74 που καθορίζει τις Οργανικές Συνθέσεις. Γι' αυτό, επειδή λέει το ΠΔ: «ευθύνεται για την καταστροφή της ελληνικής κρουαζιέρας»! Με άλλα λόγια ο Παναγόπουλος αξίωσε πλήρη «ελευθεριότητα» στη σύνθεση των πληρωμάτων που σημαίνει ναυτεργάτες χαμηλόμισθους χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, όπως ακριβώς το βλέπει ο εκτρωματικός κανονισμός 3577/92 της ΕΕ.

  • «Ο Αγώνας των ναυτεργατών είναι και αγώνας του Πειραιά. Συμπαρασταθείτε και συμμετέχετε στις αγωνιστικές τους εκδηλώσεις». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή της προς όλους τους εργαζόμενους και δημότες του Πειραιά η «Δημοτική Κίνηση Πειραιάς - Αναγέννηση».

Η 48ωρη απεργία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, που αποφάσισαν οι ναυτεργάτες «πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμαν κρίκο στην αλυσίδα των επιτυχημένων αγώνων τους. Αγώνων που αφορούν όλους μας, γιατί μεγάλο μέρος της οικονομίας και των θέσεων απασχόλησης στον Πειραιά ανήκει στη ναυτιλία μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΖΩΝΗΣ
Απεργούν σήμερα

Στις 10 το πρωί στην ηλεκτρικό του Πειραιά η απεργιακή συγκέντρωση

Με την κλιμάκωση των αγώνων τους απαντούν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, τον ηθικό αυτουργό, που τροφοδοτεί την ασυδοσία εφοπλιστών και εργολάβων, σε σημείο τέτοιο που να στέλνει στον τάφο εργάτες, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Γι' αυτό ακριβώς το διαρκές έγκλημα σε βάρος τους, που την περασμένη Παρασκευή στοίχισε τη ζωή ενός ακόμα συναδέλφου τους του 45χρονου Αβραάμ Σαλβαρίδη, χτες στη 1 το μεσημέρι έκαναν μαζική συγκέντρωση στα πλαίσια παύσης εργασιών στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα και σήμερα βγαίνουν στους δρόμους με 24ωρη απεργία που κήρυξαν από κοινού όλα τα σωματεία τους.

Σήμερα οι απεργοί στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθούν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και στη συνέχεια, με πορεία, θα καταφτάσουν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για να διεκδικήσουν την ενίσχυση των μεικτών πενταμελών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας καθ' όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα. Τη στελέχωση των επιτροπών αυτών με Χημικούς Ναυτιλίας, την αναβάθμιση των Τεχνικών Ασφαλείας και την παρουσία τους στο πλοίο όλες τις ώρες των εργασιών, να γίνεται επανέλεγχος των πιστοποιητικών «γκαζ φρι» από κρατικό μηχανισμό.

Ομως το διεκδικητικό τους πλαίσιο δε σταματάει εκεί αλλά έρχεται σε σύγκρουση συνολικά με την πολιτική της κυβέρνησης, των εφοπλιστών και των εργολάβων, καθώς απαιτούν μια άλλη πολιτική, πολιτική υποδομής και ανάπτυξης της Ζώνης, που θα σέβεται πρώτα απ' όλα την ανθρώπινη ζωή, θα φέρει δουλιές και οι εργατοτεχνίτες θα είναι με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αυτό ακριβώς έγινε σαφές χτες από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρη Πουλικόγιαννη, όταν μιλούσε στους συγκεντρωμένους, αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα και στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν όλα τα σωματεία της Ζώνης. Τα σωματεία τονίζουν ότι αυτή η αντεργατική πολιτική «δεν παίρνει μερεμέτια και μπαλώματα πρέπει με τον αγώνα μας να ανατραπεί, μόνο έτσι θα προστατέψουμε τη ζωή μας, θα επιβάλουμε να ξεκινάμε το πρωί για τη δουλιά και να γυρνάμε στα σπίτια μας».

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος σημείωσε ότι το δυστύχημα της περασμένης Παρασκευής «είναι συνέχεια των διώξεων των Πενταμελών Επιτροπών και των ευθυνών που έχει η κυβέρνηση που επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη δράση τους». Και τόνισε ότι «λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι ενωμένοι αγώνες των εργαζομένων και η αλλαγή των συσχετισμών για την επιβολή μιας άλλης πολιτικής».

Στους 546.665 έφτασαν επισήμως οι άνεργοι

Τον Γενάρη του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 62% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι γυναίκες

Αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον μήνα Ιανουάριο του 2005 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 και ακόμα περισσότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Ετσι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Γενάρη του 2005 έφτασε τους 546.665, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2004 ήταν 534.670 και τον Γενάρη του 2003 ήταν 473.257.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε μια περίοδο που «τρέχουν» τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης, «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» (stage) που έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, ενώ ταυτόχρονα πακτωλοί χρημάτων δίνονται στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν τζάμπα ανέργους.

Σημειώνεται ότι από τους 546.655 ανέργους το Γενάρη του 2005, οι 339.417 (62,09%) είναι γυναίκες και οι 207.248 (37,91%) είναι άντρες. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανέργων εμφανίζεται στην Αττική με 180.292 και στη Θεσσαλονίκη με 55.845. Ακολουθούν το Ηράκλειο με 22.021, η Αχαΐα με 21.997, η Λάρισα με 15.022, η Κοζάνη με 13.173, τα Δωδεκάνησα με 12.153.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ