ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Προτάσεις για την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης

Μια σημαντική πρόταση που σχετίζεται άμεσα με σοβαρές κοινωνικές ανάγκες και με την αντιμετώπιση του αιτήματος του διαχωρισμού της Εκκλησίας και του κράτους, έθεσε στη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπ. Χαλβατζής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σπ. Χαλβατζής ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την υιοθέτηση των εξής αιτημάτων, που σχετίζονται άμεσα με το ίδιο το Συμβούλιο:

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο πολιτικός γάμος να αναβαθμιστεί, από άποψη ημέρας τέλεσής του, συνθηκών και διευκολύνσεων για όσους επιθυμούν να τελέσουν πολιτικό γάμο. Κάτι τέτοιο - υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» - κρίνεται αναγκαίο από τη στιγμή που η μόνη ημέρα κατά την οποία τελούνται οι πολιτικοί γάμοι είναι η Τετάρτη.
  • Να ληφθεί μέριμνα για να διαμορφωθεί κλειστός χώρος, αξιοπρεπής στο τρίτο κοιμητήριο του Δήμου Αθηνών, για να μπορεί να γίνει, για όποιον το επιθυμεί, πολιτική κηδεία. «Τώρα», επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, «εάν χιονίζει, εάν βρέχει, εάν έχει καύσωνα, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία».
  • Να υπάρξει μέριμνα για την απόκτηση αποτεφρωτήρα για όσους επιθυμούν να μην ταφούν, αλλά να οδηγηθούν στην καύση.
  • «Θεωρούμε - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής - ότι ο θρησκευτικός όρκος θα πρέπει να απεμπλακεί από τις δημαρχιακές λειτουργίες».

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» σημείωσε εξαρχής ότι «σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των εργαζομένων και των ανθρώπων, ανεξάρτητα με το τι πιστεύουν». Και συμπλήρωσε πως είναι ανάγκη η Εκκλησία να φροντίζει τα του οίκου της και να μην εμπλέκεται σε πολιτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στις παραπάνω θέσεις που εξέφρασε ο Σπ. Χαλβατζής, συμφώνησαν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Η κοινή συνισταμένη όσων μίλησαν ήταν ότι πρόκειται για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού πλέον ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της πρωτεύουσας είναι μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων μη χριστιανοί. Ωστόσο, τέθηκε ένα ζήτημα αναφορικά με το αν μπορεί ο δήμος να προμηθευτεί καυστήρα για την καύση των νεκρών, χωρίς να υπάρχει σύμφωνη απόφαση από πλευράς πολιτείας. Τελικά το συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία και θα συζητήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις της «Συμπαράταξης».

ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Συμπαιγνία για την καθιέρωση της καύσης

Σε αμηχανία έχουν φέρει την κυβέρνηση οι αντιδράσεις των κατοίκων, όπως φάνηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή Ερώτησης του ΚΚΕ

Σε δύσκολη θέση έχουν φέρει την κυβέρνηση οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων των περιοχών γύρω από την Ψυττάλεια, ενάντια στην εφαρμογή του συστήματος καύσης και αεριοποίησης της λυματολάσπης που παράγεται από την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού. Αυτό διαφάνηκε χτες και στη Βουλή, όπου ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, δήλωσε ότι «αναμένουμε τη διαχείριση από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ» και «σε περίπτωση αδυναμίας θα ακυρωθεί και θα προχωρήσουμε σε άλλη λύση μεταφοράς».

Για συμπαιγνία που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια με στόχο την προώθηση της καρκινογόνας καύσης μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση στηρίχτηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαχείριση και προσπαθεί να περάσει την καύση». Επίσης τόνισε ότι τώρα «έχουν σκοπό να υιοθετήσουν την καύση και για τα στερεά απορρίμματα», υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες για επιβολή του συγκεκριμένου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και από κοινοτικούς παράγοντες. Αναφερόμενος στους κατοίκους των γύρω περιοχών της Ψυττάλειας (Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Σαλαμίνα κ.λ.π) σημείωσε ότι «οι κάτοικοι κάθε μέρα αντιμετωπίζουν μια επικίνδυνη για την υγεία τους κατάσταση» και τόνισε ότι «ο πλήρης βιολογικός καθαρισμός δεν έχει λειτουργήσει ακόμη». Πρότεινε «να γίνει άμεσα η μεταφορά της λάσπης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος και της ρύπανσης και της καύσης», ώστε να «μην έχουμε ένα θηρίο που καθημερινά θα μολύνει τις περιοχές μας».

Ο Θ. Ξανθόπουλος υποστήριξε ότι «η όποια λύση επιλεγεί για την προσωρινή διαχείριση της λάσπης δεν αποτελεί πρόκριμα για την καύση απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο», ενώ ισχυρίστηκε ότι η προσωρινή λύση που προτάθηκε στην ΕΥΔΑΠ θα λειτουργεί «χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Τέλος, πρόσθεσε ότι κινούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή της μόνιμης μονάδας ξήρανσης.

Η ΕΥΔΑΠ παραδέχεται τους κινδύνους

Στο μεταξύ, άμεσα και εγγράφως παραδέχτηκε χτες η ΕΥΔΑΠ τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει για την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, η λειτουργία της Ψυττάλειας με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα με τη συσσώρευση 150.000 τόνων λυματολάσπης.

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι που διοργανώνουν πάνω στο νησί οι εκπρόσωποι της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς, η Νομαρχία Πειραιά και οι Δήμοι Νίκαιας, Ρέντη, Περάματος Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού Σαλαμίνας και Αμπελακίων, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Σήφης Γλυνιαδάκης απέστειλε έγγραφο στη Νομαρχία Πειραιά, στο οποίο επισημαίνει πως εάν συμμετέχουν μαθητές του δημοτικού σχολείου στην κινητοποίηση πάνω στο νησί «μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους και γι' αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εμβολιαστεί κατάλληλα...».

Παραδέχεται, δηλαδή, τους κινδύνους τους οποίους εδώ και καιρό έχουν επισημάνει οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, αφού η δυσοσμία καθημερινά είναι έντονη και τα μικρόβια απειλούν διαρκώς την υγεία τους και με κινητοποιήσεις διεκδικούν την απομάκρυνση της συσσωρευμένης λυματολάσπης πάνω από την Ψυττάλεια.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

ΒΑΣΙΛΗ Δ. ΛΑΓΩΝΙΚΑ

ετών 80

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

κηδεύουμε αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου 2005 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά (πλατεία Δημοτικού θεάτρου).

Η σύζυγος Ιωάννα, τα παιδιά Δημήτρης και Κατερίνα, Γιώργος και Κατερίνα, Μιχάλης και Ρούλα, Κώστας και Ζωή, τα εγγόνια, τα αδέλφια και οι λοιποί συγγενείς.

ΛΑΦΚΑ
Οδηγείται σε κατάργηση

Σε κατάργηση οδηγείται ο θεσμός του ΛΑΦΚΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Συγκεκριμένα, σήμερα συζητείται στο Α' Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έφεση του ελληνικού δημοσίου κατά απόφασης του Α' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία είχε γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιούχου του δημοσίου για διακοπή της παρακράτησης από τη σύνταξή του της μηνιαίας εισφοράς υπέρ του δημοσίου του νόμου 2592/1998 και για επιστροφή των εισφορών που παρακρατήθηκαν από το 2001. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής Ι. Σπυρούνιας θα προτείνει στη σημερινή συνεδρίαση ότι είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα η διάταξη του νόμου 2592/1998 που παρέτεινε την αναβολή της εισφοράς. Να υπενθυμίσουμε ότι η εισφορά υπέρ του ΛΑΦΚΑ είχε θεσπιστεί με το νόμο 2084/1992 επί Νέας Δημοκρατίας.

Εκλογές δικηγόρων

Επαναληπτικές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Στο κλίμα των αποκαλύψεων για τα δικαστικά παρακυκλώματα και τους επίορκους δικαστές πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

Στους τρεις μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές και την επόμενη Κυριακή.

Την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα 6 και 7 Φλεβάρη στον ΔΣΑ θα αναμετρηθούν ο Δ. Παξινός ο οποίος στο 96% των ψηφισάντων συγκέντρωνε 4.991 ψήφους (42,63%) και υποστηρίζεται από τη ΝΔ καθώς και ο Δ. Βερβεσός, που συγκέντρωσε 2.554 ψήφους (21,81%) και έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μ. Κοκκινάκης, υποψήφιος πρόεδρος του «Συνδυασμού Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», που αποτελεί μία ευρύτερη συμμαχία των αριστερών δικηγόρων, σημείωσε αύξηση ψήφων φτάνοντας τους 699 ψήφους (5,97%). Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Β. Δημόπουλος είχε πάρει 600 ψήφους (5,31%).

Σημαντική μείωση σημείωσε ο Θ. Σχινάς, που πρόσκειται στον ΣΥΝ. Ο Θ. Σχινάς έλαβε 1.503 ψήφους (12,84%), ενώ την προηγούμενη τριετία ο Α. Ρουπακιώτης είχε πάρει ποσοστό 24,87%.

Ο Π. Γαλετσέλης και αυτή τη φορά είχε ένα σημαντικό αριθμό ψήφων, σημειώνοντας ποσοστό 9,06%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρόεδροι έλαβαν: Δ. Χατζημιχάλης 3,31%, ο Χ. Αναλυτής 3,07% και ο Δ. Τσούγκος 1,06%.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των συνδυασμών που έλαβαν μέρος στις εκλογές.

Νέα «λίστα» προς την ΕΣΗΕΑ

Νέα λίστα με 300 ονόματα δημοσιογράφων έστειλε χτες στην ΕΣΗΕΑ ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος. Στη λίστα καταγράφονται τα ήδη δημοσιοποιημένα από την ΕΣΗΕΑ ονόματα και γίνονται και κάποιες διορθώσεις. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ συγκάλεσε χτες έκτακτο ΔΣ με βασικό θέμα τη νέα λίστα και το ενδεχόμενο δημοσιοποίησής της. Η συνεδρίαση διακόπηκε χωρίς να παρθεί απόφαση και ορίστηκε νέα συνεδρίαση του ΔΣ για σήμερα, οπότε και αναμένεται να ληφθεί απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ